Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. mariz

mariz Форумски идол

Моето прво беше такво :lol: Мирен секаде, сам се заигруваше, јадеше се што се јаде, спиеше и преку ден и навечер цела ноќ, бајче:l: Третово ми поднаплати за све, особено со спиењето :rofl: Сега е веќе подобра, ама а вади некој заб.. обавезно не спие :drunk:

2. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

На одмор нема сила што ќе ме натера шминка да ставам (и онака не се накршив од шминкање). И тоа влечење на баби за родителиве да одмореле не можам да го разберам. Планот е следен одмор да тераме со моите, со брат ми, ама тоа ќе за сите да се видиме убаво, а не деца да ми чуваат.
    Инаку првото од раѓање ми беше мирно, фино, одмерено. Од мало уметничка душа е.
    Леле ова второво мамата ни ја расплака од раѓање. Во поглед на спиење е ок, си заспива под саат, ама леле кога е будна. Абе ако седнам на погрешна страна до неа може да плаче. Крвнички се џапа, вчера ми тресна кафе од рака, не знам ни јас како, лом бевме и двете и креветот плус. Среќа ладно беше. Пишти од бес, пишти ако и земеш од раце нешто (сакаше кремата за газот да ја става во уста). Кога не и се јаде патент на уста и на трепки да застанам нема да отвори. Брат ми прееска дојде на кафе, му викам лошо е бре на тебе. Он на тоа "детето е само темпераментно". Ми рече човекот што како мал еднаш почна да јаде тоалетна од канта.

3. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Има една познаничка, која секој ден си шета со децата дотерани и средени, она средена...и еднаш низ муабет вика: малата беше мнг нервозна порано кога беше гладна, сега се навикна. Хахаха на кого што му е битно. Сите се трудиме некој баланс да држиме. Не им замерам ни на тој тип луѓе. Мора да се нај нај... кои нервози и притисок имала да се среди видеото а малото внимание бара :)

dummy and MamaCara like this.
  4. MamaCara

MamaCara Активен член

Здраво живо мајки :hai:
    Ве исчитав со ред - за спиење, за плажи, за инфлуенСЕРКИ и шминка, фризура...и си се мислам каква бев јас пред 2 години па пред 14, па пред 21...не сакам да мислам, долго ми требаше некои случувања да ги избришам од главава, сега само најубавите си ги негувам :inlove:
    Сакав само да ви кажам колку и да ви се чини сега тешко уживајте и во тешкото, растат мноооооогу брзо и за миг ќе се радувате на порака или повик од нив. Малку ко од баба муабетов, малку појќе клише, ама вистина е, ќе ве потсетам за некоја година пак, здравје само :D
    Сега добра ноќ и до следно читање :hug:

5. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Не знам кај да прашам, имам температура 38 и треска ми студи многу, освен омалаксана друго ништо не ми е... што да се напијам пиев парацетамол пред 40мин,на колку време да се напијам дека дојам :?: орс пиев...

6. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

на 6 часа, или на 4 ако ептен ти е проблем. можеш и блокмакс како појако решение :)

7. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

алал да и е ако е стварно така. Јас првиот месец после пораѓај со второво едвај од кревет станував. Денот ми минуваше во спиење доење и ретко обавување на домашни обврски. Се чуствував тотално преморена. После 1виот месец веќе и телесно и душевно ми беше малку подобро па почнав да функционирам. Што викаш цело време по пижами спавача такве ствари.

Guns N` Roses likes this.
  8. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

или 2 парацетамоли наеднаш или еден парацетамол со аналгин. Сега чекај минимум 4 сати.

9. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Аналгин колку што знам не се пие кога се дои :)

10. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Јас на почеток кога дојдов дима после болница кога прашав доктор ми кажа аналгин може и парацетамол, ептен ако има потреба досега во скоро 8месеци неколку пати сум се напила за главоболка.

11. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Така знам, на страната кај што проверувам за што може/ не може ова стои за него
    Low Risk
    Moderately safe. Mild risk possible. Follow up recommended.
    Alternatives
    Ibuprofen (Very Low Risk)
    Paracetamol (Very Low Risk)

Јас знам за парацетамол и ибупрофен дека може :)

12. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

кога се мора се мора. Аналгин во споредба со други лекови кои се забранети за време на доење не е толку штетен. А и веќе си пиела. Јас и додека бев бремена пиев ако веќе мораше. Пиев и додека доев

Viktorijaaa5 likes this.
  13. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Аналгин(метамисол натриум) не се препорачува за време на доење, може да премине во млекото и не е баш добар за бебето. Парацетамол и ибупрофен можеш. Знам дека не помага ама си трпам, знам да се напијам магнезиум ме опушта. Пробај и б6, колку толку ќе ублажи.
    Парацетамол и ибупрофен е дозволено и за бебе, значи е безбедно и да пиеш додека доиш.

Katie90, Viktorijaaa5 and Noemi like this.
  14. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Блокмакс форте одма ќе се освежиш и ќе помине, дозволен за доилки

Viktorijaaa5 likes this.
  15. Baby warrior

Ја пакувам за прв одмор и се разврна нели… па во куфер ставив и 10тина бодиња со долги и хеланки и чорапи и џемпери на страна од летниве бодиња и фустани летни и све и свашта. Еден carry on куфер цел е за нејзе - цело човече плус памперсите и пелените за бањање :drunk: првиов одмор е стварно преселба :rofl:

16. dummy

dummy Истакнат член

Хах и јас бев иста, во мало куферче ко за во авион ја спакував и долги и кратки и чуда ама па свежо е сабајле и вечер ако одите накај Грција така да требаат долги

17. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Убавооо да си поминете :)
    Јас вчера кај мајка ми за 4 дена со куфер отидов , да не и зафали нешто :D Морало 20 бодиња да има.

Baby warrior likes this.
  18. Baby warrior

Маж ми вика ја спакова како за на алпите на море идеме хахахха ама остсј другар да си имам ја опции :D на пола саат од Солун сме со мало бебе кај ќе идеш за прв пат класика нели ко да нема да застанеме во Солун да ишопингувам за неа секако 8) ама нека си има … баба ми викаше во лето на пат се носи облека, во зимо храна :D сега ја разбирам порано се смеев

19. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Не ја сликав колата како беше натоварена. А имаме баш голем багажник. Плус напред на седиште, позади фрлени ќеси/ранци нејзини.
    Ветив сама на себе, дека следна година, подобро ќе се спакувам хахахахха

Carolin. and Baby warrior like this.
  20. Baby warrior

Хахаха и ние сме со џип со огромен гепек али сто посто ќе биде циганската сабајле и по седишта триста торбици и кеси :rofl: ќе сликам

Yowannty, BellaBibi and thinkerbell like this.