Да се пожалам дека само што заспа синко, другово дете се откорна од плачење човече, поради него до сега и мојов плачеше, се премори од плачење, заспа... јас незнам зашто од вечер доаѓаат кога знаат дека такво е детето, цел ходник поради него се буди... Еве сега го клацка мајката тоа пишти Јас зомби станав...
Dobro utro mami Jas rano stanata I cekam da dojde vreme da odam na doktor Sinoka ke si puknev od maka Pak spontan imav 5ti po red mi e ovaj bev vo bolnica ama bese kasno Malce sum tazna ama ke pomine Da mi e bebka ziva I zdrava pa so e moe ke si dojde @mariz so lesno i brzo da ni ozdravite
@mariz uste ednas so lesno. Da mozese na klinika da si baras ednokrevetna pa makar nesto so doplata. Siruo za spienje za deca mmmm sto e toa se salam @Kaetana moze blogot da se vika zivotot na edna majka na pecalba Jas denes kako naspana si legnavme so sinko okolu 9. Se iznanuabetivme pred spienje nesto bese raspolozen za zborenje i mi raskazuvase za skolo. Mn mi e ubavo koga si razgovaram taka so nego ama dete ko dete ne mu se zbori sekogas. Sabajle se razbudiv vo 6 sakav da si stanam na tenane kafe da pijam ama od edna strana sinko me gusnal od dr strana bebushka mi se butnala pod miska. Poleka se izvlekov nakaj 6:20 se napiv kafe pa go budevme sinko za skolo malono dobro e pospa do 7. I normalno se isprativme so placki ama toa mi e sekojdnevie i pak srce me boli. Ajde ubav den na site
Добρо утρо! Смρзнав утρово луѓе! Зима ли дојде? Ау! Синκо ме гњавеше до 1 по полноќ. Еееедвај станав утρово. Фала богу што подготвив јадење пρед да легнеме. Немав вρеме утρово. @mariz неκа помине бρзо. И ќе помине. Дома ќе се одмоρите... Убав ден на сите!
Добро утро женчиња,јас некако безвеза уште од сабајле се осеќам ,ај ќе видиме каков ќе биде денов. @mariz со лесно,побрзо домче да си дојдете @tincemajmunce како сте,вирус ли закачи малиот? @Kaetana ,јас и ти изгледа со истите маки се соочуваме,да си тука да ги здружеме двете којзнае што тандем од тантрумџики ќе излезе.Значи буквално истите ситуации ги поминуваме,јас некако сум при крај веќе со нервите,ми се спојуваат жичките и мене,мм е посмирен од мене и ја оставам на него и се повлекувам.Кај нас исто една недела стануваше во 4 секој ден со вриштење и клоцање и бараше да ја шетам во дневна,сега само бара нешто "дај" и ако не и дадеш има тука плачење,па ечење,па сака да седи на стол кога јаде и ако не ја ставиш се лути и не јаде,а ниско и е ,неможе да достигне,па сака сама да полни вода од чешма и само го тера татко и да ја крева на чешма.Почна и да не дава да ја пресоблечам во пижами или друга облека ,и пелена да и сменам,ми се врти,бега и се бориме пола саат додека не се испотиме .Синоќа од што се разлути дури не ни вечера и накрај заспа само со млеко,незнам до кога ќе трае ова,ама мислам дека ќе полудам. Вчера тргна во градинка после три недели дома,па добра била ,не плачела кога ја оставал мм,она и онака не плаче ама сега дека е во друга група и има нови негователки и воспитачка мислев ќе прави проблем ама мирна била. Имајте убав ден.доста ве гњавев со моите маки
Dobro utro i od nas. Go odnese mm sin mi vo gradinka uste pred saat i pol, mu spremiv i rucek da ruca tamu so decata i taka. Denes i pokasno kje go zemam, duri vo 13.30 Jas pustiv peralna, naraniv kjerka, gi pristrav alistata, zacistiv sovrav igracki rasfrlani i uste da doruckuvam i jas ama nesto ne mi se jade, sekoj den se isto, ne znam vekje sto da se doruckuva se toa pa toa, ahhh ajvarce mi e vo mislite vekje izvesno vreme ama koj da mi donese Inaku devojki, vi blagodaram na sovetite za podaroci za kumovire, sigurno nesto kje najdam, a i idejata za parfemite ne e losa, maski i zenski i ajt so zdravje
@Mari* , биди силна! Тешко ти е, ама така требало да биде! Можеби не било време, телото уште не ти одморено и зајакнато од предходната бременост! Дајте си време па пак "на работа" , ти реков јас, вредни луѓе сте, ќе постигнете! Гушкај си го ќерето таму и не се секирај!
Citaj citaj, kraj nema bogami, nekolku dena ostaviv neprocitana femina, ama bas mi.e milo sto temava e aktivna. @Mari* zal mi e, ama I onaka smetase deka e brzo, ke bidne pak ponataka. @mariz kako ste, so lesno na operacija. Nie denes odime na vakcina zdravje, se nadevam so.lesno ke ja pomineme. Vcera napravivme krvna slika I se bese ok. Na tolku slabo jadenje I mala kilaza mislev krvta ke bide slaba ama ok si e. Na detevo uste glavna hrana mu e cicanjeto. Kaj nas tv e po cel den pusten, mnogu saka da gleda baby tv, ima nekolku omileni crtani, gi gleda bez da trepne. Me zamislivte sega zasto da ne gleda crtani na angliski, jas nikogas ne sum pomislila deka toa mozs da e problem, pa kako rastat decata na makedoncite vo stranstvo, doma makedonski vo gradinka drug jazik. I mene zuti momenti me fakaat nekogas, zivci nemam da podnesuvam stari, mesanje vo se, dete kako place, kemka, mi go naucija samo vo race, pa si go jadam stapot sega, budenje na sekoj saat noke, nereseno stanbeno prasanje... Sakav da ve prasam dali ste gi ostavale bebinjata sto cicaat navecer so baba I dedo, na svadba sme ne znam dali ima sansi da otideme bar nekoj saat bez nego. Za uspivanje mislam sansa nema da go uspijat
Го земаа пред 5мин, додека беше со мене во соба сируп му дадоа и каков беше смешен, се му беше смешно, му кажував зборчиња и секое зборче го кажа убаво. Бев до сала со него, насмеан до уши го земаа, не плачеше по мене, насмеан со две колички во раце отиде на операција. Ме стега стомакот, ми се прилошува, неможам да дишам ама ке издржам, за пола саат во шок соба ке ме симнат, некое време ке сум таму до него. Фала мајки, кога ке заврши ке ви пишам
@Mari* . Гушкај ја бебка и дај си доволно време да заздравиш, и физички и психички. @mariz гушки до Тео и што побрзо закрепнување и наскоро да си се гушкате дома сите тројца, заедно со мажетo. Поздрав за @Kaetana , оти ми е посебна. @kallias Кај мене малата не е крстена, немаме ниту кум уствари. Се мислев догодина двете наеднаш...Сакавме во МАкедонија а обврските на мм не дозволија да додје и да правиме. Арно време и за свадба се најде . Кај нас ништо ново. Страв ме фаќа кога ве читам, назад е моето за многу работи . Стомакот расте, до 6ти месец стасавме. За сега се е во ред. Малата е во полн елемент од 07 сабајле, и со исклучок на едно преспивање од пола час, цел ден ровари како моторче да има во газето. Се да пофати, се да чепне, се да биде по нејзино...горе доле со истите секојдневни ситуации кои ги опишуваат и другите мајки со дечиња на таа возраст (15 месеци). И друг некој пиша за мавањето од земја . Тоа е стара финта за нас веќе. Првен земаше и се клањаше, односно ја трескаше главата од патосот како знак на револт и бидејќи ни е лута. Ама виде ја боли, па потоа внимателно ја доближуваше и зиркаше нагоре со очите дали ја гледаме, во стил види што праам ќе се удрам ако не ми одиш по газот. Ама за беља чат пат ќе ис е испуштеше и ќе се потчукнеше и пак плачки ... И сега најново, си зема едно перниче, си го става на земја и на него се клања, односно удира де, на мекичкото . Бидето и е сеуште најголема љубов и е целосно фасцинирана од вецето. За среќа почна да се заигрува по малку со играчките последнава недела, тоа барем. Од сабајле, отвара очите, и покажува чао чао со рачето. Прво стануавње и оди до вратата во ходникот и тропа и го тегне привезокот од клучот кој е на кваката. Паметот само во шетањето и е. Мадам од сабајле заврши работа, да одам да ја пресоблекувам. Се мириса, белким е готова, да не морам по 15 минути пак на ново. Имајте убав ден мајки
@mari мила жал ми е. Ние од сабајле малку сме кенкави сака се да земе во раце, кафето сака да ми го земе, моб сака да ми го земе, го пресоблеков и каканиот памперс носам да го фрлам леле се лути сака со него да си игра. Од толку играчки сака тоа што не треба. Дали е недоспан денес којзнае што му стана, ај белки до крајот на денот ќе се поправи
Isto sme od sabajle, kako nedospan e, kasata ja ispluka I samo kemka, ne znae sto saka, nisto ne mu e pogodeno.
@azelea ни рекоа црвено грлото,а пред неполн месец пак за тоа црвено грло пиеше антибиотик.Преку глава ми е давањето шуруп ни е трета светска војна.Што се не правам и изведувам да го испие ама тешко ни оди. @Mari* мамичке гушкај лепотицата малечка и горе главата ќе си биде и друго бебе. Моево им е прво внуче во фамилија и мн го имаа размазено,ама му работи кликерот знае што и колку му е дозволено од мене и не бара ама затоа на баба му на глава и се качува. Имаше свеки одмор па го зеде и беа една недела во село,таму му ги правеле сите ќејфови,кога се вратија одма настинкава и неподнослив е.Не можам да го вратам во нормала. Иначе се префаќа,се сака да види и најголема мана му е на маса,да нема ништо одма фрла на земја,ако види гардероба што не е на свое место одма се наоѓа на земја.Во село има дечиња на возраст од 10,7 и 4 год две сестричиња и братче изгледа ги има гледано како се тепаат па кога се вратија од село кога и да го искарам иде со рачето и ме удира И некако менувањето памперс му стана траума незз зошто а треба да смениме памперс пишти лел мајко. Иначе кај нас тв е скоро цело време пуштен ама не се загледува тв скоро ич има неколку реклами што му се интересни а најмногу ја сака СУТАШ АЈРАННН......Иначе за да седи мирен да го наранам му пуштам на тел на јутуб пепа или маша и тоа е све.
@Mari* mnogu mi e zhal, nema drug zbor. Gushkaj se so lepoticata a drugoto ke dojde ponatamu, pak ke bidete vredni @mariz so lesno da minete, gushki do Teo i bez sekiracii se ke bide vo red Denes jas chestam, prva godishnina od brak so velichenstveniot Pa povelete zhenichki na torta, kafe, vince shto vi dusha saka. Ke mu spremam iznenaduvanje iako znam deka toj nishto nema da napravi, ama ako meram na kantar taka treba nikogash podarok da ne mu kupam Eve vi torta
A kje ja pratis vo gradinka koga kje se rodi bebeto? Kolku da imas povekje vreme malku od malku za tebe i za bebeto, eve jas duri sega vidov kolku mn.raboti mozam da zavrsam koga sum samo so malata dodeka e toj vo gradinka, duri cel saat i pol sme spiele so malata, sega se razbudivme, sami doma, ubavina
На жалост не. Малата ќе биде точно 1.5 година кога ќе се породам, но тогаш ќе започнуваме со градење куќа.... Читајќи ве за периодот на адаптација верувам ќе и биде премногу стресно таман навикната и уходана, потоа да и менувам друга градинка и друга средина. А и не дека толку лесно и брзо и место ќе добиеме. Ќе почека градинката за наредно зимо(се надевам ако сме готови и вселени), кога малата ќе биде 2.5. Не знам дали е најпаметно, но ќе се обидам така.
Jas pak vidov sega, nosejki go mojov vo gradinka, deka kolku e pomalo deteto pobrgu se priviknuva i brgu zaborava, mojot e 3 god. I 8 meseci i naviknat e non stop so nas i tesko ja privakja grafinkata, a dodrka drugi pomsli decinja od nego odat bez problem gi ostavaat, barem taka gledsm koga go nosam, ne znam. Sepak vie si znaete kako i koga treba
Тоа да, во право си, многу чекање може да има негативен ефект. Но јазикот ни е втор проблем. Сакам првен да проговори, по можност на македонски, бидејќи осеќам дека двојазичноста и е само поголема пречка за истото. Додека се пушти што би рекле, потоа да биде спремна да го апсорбира и вториот јазик. А вака ни едно ни друго само позбунета е додека почне. Сеуште не е ништо детално одлучено, но планот ми е да пробаме со двете дома..па колку ќе биде успешно ќе видам.
dobar den na site, @Mari* ti prakam guski virtualnii @mariz kako pominavte? kako e teo? @Kaetana idol si mi so tvoite postovi, na seta tvoja maka na , uspevas da me nasmees so nacinot na koj gi pisuvas postovite, inaku da se pofalam konecno posle tolku vreme zavcera gledav film, sama na raat, sinko go uspav, mm umren i nastinat i nego go uspav .. si pustiv film i uzivav. Vcera pravev generalka,cela kuka ja iscistiv,prozori,zidovi sto skrtal sin mi, dve masini pustiv, koga dojde mm vika ee sto ubavo mirisa kukata ama dzabe denes pak e dzungla,pa za belja i zavrna dozd i prozorite lom mi gi napravi, ziva se izedov. Denes den za odmor,vremeto murtavo samo sto ne zavrnalo,si igrame so sinko,ucime boite denovive,preku razlicni igri. imajte ubav den