Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.866
    Допаѓања:
    141.964
    @mariz so lesno da pominete,veruvam deka vekje e zavrsena operacijata i se e dobro.
    @Mari* zalam za zagubata ,bidi si sega pokraj malava,da se oporavis malku ,daj si vreme taman da potporasne malata i posle "na rabota"
    @Mariangel cestito godisnina ,da si slavite uste mnogu godini zaedno so mnogu decinja.
    Mislev da prodolzam da pisuvam,ama malata place za spienje pa posle ke "se javam pak" :D:D:D

На Dzevelekova, awl, Girl-Rabbit и 3 други им се допаѓа ова.
  2. thebabylover

thebabylover Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    860
    Немам сила веќе мајки ..
    Прво жолтица и поспаност па ја будев на 2 сата да цица и тоа со жив зор..сега ја има минимално..
    После не сака да цица.Ке се нацица сабајле околу 7-8 убаво ,па накај 3 попладне и напривечер околу 8 и еднаш во тек на ноќ ... Нели бебиња цицаат на сат ипол,два??
    Сега не кака ,вчера еднаш се искака ,денеска уште не ...
    Си спие гајле нема со сила и бутам цице ,ја расоблекувам...
    Немам сила не знам што да правам

3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.604
    Допаѓања:
    76.836
    Еве сум, во 9 го земаа и до пред малку бев со него во шок соба. Зашеметен е и плаче жално, ми вика бо бо и се фаќа на пелената, а и канилата сакаше да ја извлече, сега отвара затвара очиња ама добро е... Незнам кога си одиме, ама најверојатно утре. Поз мамички :hug: Пропуштам постови, ако сум заборавила некоја честитка извинете, еве видов и на фб дека @Mariangel прави годишнина од брак, честитки мила се најубаво :f::l:

На Dzevelekova, awl, Mama Maja и 17 други им се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.604
    Допаѓања:
    76.836
    Со водичка по лицето расонувај ја... или бањај ја цела да се расонува кога е ептен успана...

На awl, Kaetana, Girl-Rabbit и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.521
    Допаѓања:
    288.750
    Нема правило во однос на цицање, може на 1-2 саати може на 4-5. Но 7-8 часа би ми било и мене малку страв...
    Добро кажа Мариз, галкај ја или навлажни ги малку обравчињата за да се освести.
    А и за какањето нема ред. Дали 3 пати на ден, дали еднаш неделно нема правило.
    Следи ги пелените и килажа...може и вака му е на бебуш таман, доволно да си влече. Само така ќе знаеш.

МАриз :hug:

На awl, Kaetana, Girl-Rabbit и 2 други им се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.604
    Допаѓања:
    76.836
    @thebabylover мојов од раѓање ја преспиваше цела ноќ без будење за цице, добив совет да не го будам, ако е гладен ке стане. Значи од 10/11 до 7,8 спиеше без гајле. А преку ден исто на 3ч му давав и тоа не дека он ми бараше, голем спанко беше па изгледа поубаво му беше да спие отколку да јаде :D Ама па се нацицуваше убаво, секогаш и ми бљуцкаше од пренацицаност, па затоа и толку време не ми бараше пак цице... Носи ја на педијатар ако има убав напредок да не се секираш...

7. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @danichap , нека не те загрижува јазикот воопшто. И мојов е тотално збунет со јазиците, разбира и македонски и шведски. Повеќето зборчиња му се на македонски, понекогаш уфрла по нешто на шведски. Посебно кога ќе заврши работа и ќе го прашам (на македонски) што има во пелената, ми одговара на шведски (facepalm) Кога сака нешто да видам, ми кажува на шведски. Кога бара вода или млеко, бара на македонски.
    Ќе ги слуша истовремено и двата јазици, и двата ќе ги научи одлично. Можно е само малку подоцна убаво да прозбори, ама кога ќе прозбори, ќе биде на двата јазици :) Овде барем посебно внимание на говорот посветуваат на деца на кои не им е шведски мајчин јазик. Сигурно и таму е слично :)

Ако ти е само јазикот причина да не ја пушташ, размисли си сепак, важно е да се социјализира со дечиња на нејзина возраст, да учи нови работи. И менувањето градинка не е ништо страшно, барем според моето искуство со малиот :)

На awl, Kaetana, Girl-Rabbit и 4 други им се допаѓа ова.
  8. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.521
    Допаѓања:
    288.750
    @green.eyes мислев на проговорувањето.
    Да почне еднаш да зборува, значи не цели фрази но да кажува повеќе зборчиња, независно кој јазик, па потоа. Детево е збунето поради двојазичноста дома.

Кај вас проговорен ли беше малиот кога почнавте?

На awl, Kaetana и Girl-Rabbit им се допаѓа ова.
  9. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    @danichap sin mi skoro 2 godini,nie doma zboruvame na 3 jazika,jas go ucam sin mi makedonski,mm go uci arabski a jas i mm zboruvame italijanski i deteto sekako uci .. odlicno gi sovladuva site tri jazika i dobro napreduva,zboruva super za nego vozrast, tak da ne se plasi vo vrska so jazikot.

На awl, M&M, Kaetana и 5 други им се допаѓа ова.
  10. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Не, @danichap , не кажуваше ништо кога почна во градинка. Само мама и тато, толку.

Сунгерчиња се, впиваат многу повеќе и побрзо отколку што ние мислиме :)

На awl, Kaetana, eleni27 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.521
    Допаѓања:
    288.750
    Фала за искуствата мајки.:f:
    Како што кажав, проговорувањето и стравот дека би и било шок со адаптација една па друга градинка ми беа двете најголеми кочници.

Друго е човек кога ќе прочита искуства. ептен ми помогнавте @kallias , @green.eyes , @N.Kety

Кога ќе се вратиме во село мое ќе си прашам јас за места. Лесна сум за убедување :tmi::rofl:

12. marince87

marince87 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    160
    Пред 10тина дена и ги дупнавме ушињата на малата. До денес носеше медицински обетчиња, ама вчера мама и тато и купија нови обетчиња со бело злато. Ни рекоја дека се бебешки/детски а и се познава оти има апликација на Hello Kitty на нив. Од ко и ги ставив некако ко големи да и се, и се нишаат лево-десно, и висат. Дали сите детски обетчиња се вакви или јас само мислам дека треба кнап да стојат на увото?

На Girl-Rabbit, thebabylover и azelea им се допаѓа ова.
  13. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    @thebabylover , мора да го прифатиш фактот дека нема одмор мила, паааа до две години сигурно. Едно ќе помине, друго ќе дојде, заби, неспиење, проодување, некоја настинка, воведување храна, тоа е....не ги сфаќај толку панично периодите за полесно да ги поминете. Не знам од каде си, ама ако мислиш дека не напредува носи го на недела или две на мерење, ако напрефува значи доволно си цица. Моето цица мешано, кога на три саати, кога саат ипол, ама понекогсш мислам само жед да си изгасне цица. Инаку околу шест подои треба во 24 часа по книга, така барем докторката на вакцина кога бевме ми кажа.Ако полни пелени се мисли на мочкање и си напредува нема простор за паника според мене.
    @mariz со сирупчето срцки како пијани се, така насмеани. Јас се спремив за после операција со цел куп цртани дома, мојот беше живец, па за да мирува колку толку. Не лежеше цело време, не е ни препорачливо нели, ама па и да не се пренапрега многу, зашто моето место не го држеше. Побрзо да се опоравите

Последна измена: 20 септември 2016
    На awl, Mama Maja, M&M и 5 други им се допаѓа ова.
  14. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    15.730
    Со здравје да си ги носи,ај стави сликце да ги видеме какви се,јас уште не сум и ги дупнала,неможам да се решам:)

На marince87 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. thebabylover

thebabylover Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    860
    Многу сте ми од помош и фала богу што постои вакво чудо преку кое споделуваме искуства ,совети ,прашуваме кога сме збунети. .а не се знаеме ни познаваме ..

Прво дете затоа и паничам уште од сега.. :whew::whew::whew::whew:

На awl, Mi-Ma, M&M и 4 други им се допаѓа ова.
  16. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    vidi kako napreduva so kilaza,ako si napreduva dobro,raduvaj se dodea spie, ke dojdat denovi koga ke sakas da ti prespie za da odmoris ili rascistis po doma ama nema da e kako sega.. doprva zapocnuva zabavata,jas taka vikam na mm .. vakcini,jadenje,zabi vadenje,prooduvanje, skraja da se nastinki,tt i mnoguuuu drugi rab aboti... za vakvi sitni rab ne treba da se stresuvas i mene mi e prvo dete i jas mn nauciv od feminkive tuka.

На awl, M&M, Kaetana и 3 други им се допаѓа ова.
  17. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Nema vrska progovoruvanjeto so gradinkata, duri mislam i pobrzo kje nauci da zboruva ako trgne vo gradinka, stom ne ti e bitno koj jazik prvo kje go prozbori, a vo gradinka kje zboruvaat na Germanski, togash ic da ne mu se sekiras, doma ti pak na Makedonski kje i zboruvas i kje gi zboruva i dvata jazika super ;)
    Sin mi na 2 god i 2 meseca prozbore i toa i dvata jazika odednas, do pred toa samo mama, baba zborese, a i jas i mm mu zboruvavme jas na mojot, mm na negoviot jazik i toj razbirase apdolutno se i dvajcata ne razbirase samo ne mozese da se iskaze, stom napolni 2 god. Preku nokj pocna da kazuva zborcinja i kolku sme se cudele so mm leleee ko se setam sea, so mene na Mak.a so mm na Gr.zboruvase i vikam e od kade znae sea so koj na koj jazik da odgovori :!: bistri se tie, umni umni do nemaj kade.
    Don't worry i pusti gi rabotite da si tecat sami po sebe, najubavo e taka :)
    Pozdrav do 3te ubavici :hai:

На awl, M&M, Mama Maja и 6 други им се допаѓа ова.
  18. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.521
    Допаѓања:
    288.750
    Фала уште еднаш.

Ние Ноември дури ќе се прибереме дома. Немам никаква престава како оди упис и со листи на чекање, но верувам денес за утре нема да ни дадат место и ќе треба да правиме есапи што од кога и како се исплати... но разговор со нив и да слушнам што ќе кажат и те како ќе биде од корист за да одлучиме.

:hug:

На awl, kallias, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.131
    Допаѓања:
    2.716
    Pak zemjotres bre!!!

20. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.866
    Допаѓања:
    141.964
    Lele aman veke,taman si bev spremna da odmoram dodeka spie malava i mm zvoni i mi kaza.a zamislete ne sum osetila.dali deka mi rabotese masinata za alista.Dobro e so ne osetiv,ama nema odmaranje...sega sum na strek:(a malava nokesna bese budna 3 saati i ziva nenaspana sum....ama aj da nema veke stresovi pa ke spieme vecer(fingers)

На awl му/ѝ се допаѓа ова.