Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    17.733
    Мајки, ве читам, но никако не успевам да напишам нешто.
    Најпрво сакам да се заблагодарам на сите за советите и поддршката.
    Не знам од кај да почнам, се навикнав некако на ситуацијата да го минам денот на кревет и цел ден да гледам телевизија како пензионерка, исто и на фактот дека чистење нема, ручек нема, па до кога ќе видиме. Не се оптерерувам со скокови, но забележувам кога има промена кај бебе и без да гледам. Дефинитивно ќе заборавиме некој период на креветче, само што ќе ја ставам во креветче, вришти плаче. Спиеше само во раце, деновиве почна да заспива преку ден и на кревет, пресреќна сум што барем можам да отидам до тоалет и да јадам нешто набрзина, кафе да си ставам, иако штом сети дека не сум до неа одма се буди за 5-10мин. Чудно ми е како толку мало бебе се научи да спие со мене, ме чека да легнам за да потера, да заспие, со едната рака ја гушкам, ако ја тргнам одма чувствува, а станам од кревет за 5-10 минути е будна.
    Легнувам по одалечено со главата да не дишам во нејзе, ме гледа со очињата и како црвче се приближува, сака да биде залепена до мене. Сопругот беше болен, исто и мајка ми, таа недела 24 часа минуваше со мене, не знам дали беше пресудно да не сака да се дели од мене. Претходно ќе ја оставев барем 5-10 минути ќе ги гледа играчките, сега одма плаче ако нема некој до нејзе. Се надевам само дека е период и ќе помине, љубов ми е најголема, кога гледам само колку сум и потреба, заборавам на се и му се препуштам на ова мало човече, на кое му е потребно многу љубов.
    Имам уште многу за пишување, но ќе оставам за следен пат.

На azelea, Noemi, Anaroz1 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.448
    Допаѓања:
    112.547
    На работа со точак одам, да се шминкам секој ден, вчера се нашминкав за на работа, си дојдов се измив и се прешминиав зошто бев на роденден од 6. Фала богу не сум видела растечени во лицата од шминки, климатизирано ни е, а јас сум секој ден со странки и стварно не можам да одам така, не сум јас изгледа природна лепота.

На Калатеа, azelea, mariz и 4 други им се допаѓа ова.
  3. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    10.698
    Јас не се имав нашминкано и дотерани мислам 2 ипол години. Уствари во тие две ипол години три пати макс.
    Вчера сабајле морав за да излезам и маж ми кога ме виде од сабајле, рече дека морам почесто вака. Ептен комплимент ми даде. И ставрно многу поубаво се осетив средена. Ама шо средена, коса испеглана и бб крема, со кармин. Е толку.
    Наместо јакната за на игралиште и патики полни со песок, капут и чизми имав. Ама да, решив да си обновам цела гардероба и да излезам од оверсајз дуксери.

Туку друго нешто сакав да речам. Вака некое време ми тежи и не знам. Сто пати се преиспитувам и премислувам. Ова воспитувањето деца многу тешко излезе. Ако им се посветиш де. Па новите џентлперентиг околку мене, па не знам јас ли сум луда малку. Дали сум престроги некогаш, поима немам на каде терам.
    Јас на ќерка ми и повикувам глас некогаш. Не ја тепам, ама ако на опасно место не сака да ме држи за рака, знам да ја фатам на зглопче од раката и да и објаснам дека овде мора оти многу коли има, на пр. Ако дома се случи да отиде да удри на лап топ или да направи нешто друго пакос, ќе и подвикнам не така не се прави, тргни се од таму. Или не се игра кај кабли, оди играј си на друго место. Таму е опасно, и сл...

Е сега некна еднаш на роденден бевме и снаа ми со нејзините. Поголемото е 6г.
    Е Поголемото веќе, истури сок намерно, лижеше торта со јазик -значи целата торта со свеќа на неа од горе, па се играше со грицки ги ронеше доле. И на крај отиде кај лап топот и почна да удира, на што му подвикнав не тргни се од таму.
    Снаа ми одма некако чудно изреагира. И они беа на гости, не дома. Како да и падна кривомпто го искарав, а не го карав. Само гласно, не со цркање, реков да се тргне од таму.
    Па се тргна и седна збунет оти друг го искарал. Па мајка му одма од бил многу осетлив, требало домаќините да го тргнат лап топот негде кај што децата нема да го фатат.
    Ама оти домаќинките деца не го фатија :drunk: туку твоите.
    И така без везе некако. Кај дете од 6г ти лиже по торти на роденден, п од горе и рогови. На 6 г треба веќе букви и броеви да разбира, значи во најмала рака да знае што е правилно а што не, и како се однесуваме за по гости.
    И сега си мислам да не претерувам па ја со моето, што уште од толку мала и подвикнувам? Да не и нанесам трауми и да има доживотно чуство дека прави нешто погрешно или за се е виновна. Ќе полудам значи што не знам колку е доволно, што не смеам. Ги набљудувам и мајките околку мене, ама тука друго општество, други навики. Они па во друг правец одат, пасив агресивни и со децата така се однесуваат со игнорирање. Кога доаѓа ред да ги искараат, особено во јавност одат до нив и со некои тон им зборат рамномерен ама агресевивен, и оди најди крај како уствари треба :(. Што ли е правилно веќе.

На Ena05, Carolin., azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  4. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.948
    Допаѓања:
    41.010
    Не е осетливо детето. Некултурно е. Аман од такви мамички што се им дозволуваат на децата и што треба и што не треба. На работа често ми се случува да влезе мајка со дете и детето да испофаќа се и растура, а неа мува да не ја лази и после морам јас да средувам по детето. Никој не е должен да оде по вашето дете оти вие нејќете да му кажете да не го праве тоа, немој ќе се навреди принцот или принцезата. Ќе видеме за некоја година какви генерации ќе излезат од овие мамички

На јolene, Ena05, Carolin. и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.910
    Допаѓања:
    8.146
    @јolene , кога е за карање ја карам и око не ми трепнува.
    Сме пробале на секој начин и мирно и одвлекување внимание и подвикнување и сеуште зависи од ситуацијата и мојата реакција. Е ќотек не сме пробале.
    Еве случка од пред некој ден, успеала заштитниците за врати да ги отвори и во шкафот кај што стојат пијалоците да ги турне дел од нив.
    Среќа немаше скршено.
    Си доби викање, да викање затоа што 100 пати е повторено дека има 100 места за игра низ домот, а тоа кај што се најде не е едно од нив.

Е тука и свекрва се вклучи како сами сме криви што сме направиле ниски елементи за складирање, а не до таван, како тие што имале на времето. Ама од друга страна се е комплетно заштитено, а и не можеме да живееме во празни соби оти дете/бебе имало по дома.

На другата тема, се повеќе се гушам од купишта работи низ домот и само викам дека е редно да почнеме со фрлање и донација вклучувајќи и дел од играчките. Простор огромен за складирање до бесконечност немам, така да и на сето чистење, пак ми изгледа како бомба да паднала.
    Грото се некои сложувалки, на еден крај од соба, боички на друг крај, коцки на трет ама со детево сеуште се учиме дека едни играчки се собираат пред да почне со друго да игра.

За спремање, наутро набрзина ако останало нешто од вечерта фаќам, се облекувам, ставам бб крем, нели миење претходно и сето тоа. Будам дете, спремам и заминуваме.
    Е за сето ова околу 45 минути време ми се потребни и тоа пола од времето за раскревање.
    Не ми менува дали сум без шминка или со, немаме средби со странки чести. За седење пред компјутер дали ќе потрошам 10 минути за шминка или 1 час никој не ми наоѓа маана.
    И да, ми фалат 2-3 дена да седнам само дома и да ја доведам во ред куќата.

На јolene, Carolin. и azelea им се допаѓа ова.
  6. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.723
    Допаѓања:
    6.199
    не правиш ништо неправилно што и викаш, и јас и викам знам и да ја мавнам по газот, не ја претепувам нормално ама мора да знае што смее, а што не смее, сум била сведок на слични ситуации како што ја опиша, кај ќерка ми на роденден само што ја донесоа тортата едно од децата почна да ја гризе :drunk: ни можевме да се сликаме, ќерка ми се расплака ужас, родителиве седат мува не ги лази, втор пат во парк поголемо дете може во школо идеше качено горе на тобоганите бута деца одозгора, мајка му седи на клупа лабаво и од доле немој така не, си викав ова да е мое дете има сеа од овде да го подберам, јас стварно не разбирам што е со новиве генерации на родители, страшно е.

На јolene, Ena05 и azelea им се допаѓа ова.
  7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.828
    Допаѓања:
    36.160
    Осетливо било хахахаха
    На 6 години да лиже од туѓа торта, осетливо. Ај ок.
    Кој шо сака нека каже, има невоспитани деца и родители шо мува не ги лази.
    Тоа е јбг. Мораме и ние и децата да научиме дека не сме сите исти

Иначе ќерка ми од психолог и педијатар е потврдено дека е поемотивно дете од "вообичаено", и сеа да ја остаам на глава да ми се качува и на мене и на сите за случајно да не ја расплакам. Абе важи.
    Мора и да заплаче некогаш сеа, тоа е.
    Она шо плаче 24/7 тоа си е нејзин проблем додуша :D

На јolene, Ena05, Carolin. и 3 други им се допаѓа ова.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.948
    Допаѓања:
    41.010
    Има разлика од осетливо до некултурно дете. И големата ми е осетлива, знае да се расплаче од ништо или од некој цртан и сл. Вчера си легна и почна да плаче, вика ништо не ми е, ама тера ме на плачење. Можеби и не сакаше да ми каже, можеби за дедо и си плачела. Ама да лиже торти или да уништува нешто не се случило ни па јас ќе дозволам. Крајно безобразно е тоа.

На една работилница во школо беа со мм. Сокласниците скокале, викале, ја гаселе струјата, а мајките муабет меѓу нив си правиле. Учителката им викала на децата да седнат, овие мува не ги лази, мајките па ич. За срамота

На јolene, Carolin. и azelea им се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.910
    Допаѓања:
    8.146
    Не се допишав за ситуации. Пред месеци лом ме направија овде затоа што пишав дека ќерка ми на гости стоеше до прозор и фаќаше по стаклото со рачиња и со уста. Нели треба да си водам сметка за детето.
    Така да ситуацијата со роденденот како кај Џолин, ми е големо Неее.
    Ни мое, ни туѓо, не смее да уништува работи.
    За ќерка ми конкретно и во продавница и секаде 100 пати повторувам дека не смее да фаќа, ја држам до мене, трчање насекаде нема.
    Во игротека, било сме биле на роденден или за слободна игра, обавезно ја надгледувам, ако видам дека пробува да оштети играчки или слично веднаш ја тргам до мене.

На јolene и azelea им се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.042
    Допаѓања:
    77.892
    Јас за до продавница ставам значи коректор.. зошто имам такво лице со темни кругови, а и капаците ми се потемни. Таква ако излезам, ќе ме прашаат што ми е и дали сум добро (ми се случило) :D Летно време, коректор, нежна летна потечна пудра, малку бела сенка, туш, маскара.. никогаш не сум била растечена... Јас неможам без шминка. Единствено на одмор (на плажа), сум без шминка и дома :lol:

На јolene и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  11. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.316
    Допаѓања:
    68.090
    Тоа не е gentle, тоа е permissive parenting, не сакаат луѓето да се расправаат со децата и да постават граници. Непоставувањето граници, допуштање да прават што сакаат од секогаш било пермисивно воспитување. Бидејќи потешко е да се објасниш, да поставиш јасна граница што смее и што не смее, отколку само меех, прави што сакаш, кој ќе се објаснува. Криво ми е што една толку убава гранка од воспитувањето се сместува заедно со пермисивното. Џентл значи да ги поставиш границите без тепање и трауматизирање, ама граници мора да се постават. Значи детето да се гледа како човечко суштество, а не како нешто помало и побезначајно од нас само зашто е дете.
    Ама, родителите денес, според мое мислење барем, имаат премногу работа, животот е пребрз, и за децата не останува трпение. Па, или се оди со урлање, не подвикнување, туку баш урлање и тепање, или се оди во другата крајност која е нека прави што сака, јас немам сила да се објаснувам. Двете што имаат заедничко е немарливост кон детето.

Детето мое ќе полни десет години, десет години како практикувам џентл стил, со зборување, објаснување, граници... Дали секогаш било најумно дете? Не. Дали сум викала? Да. Зашто сме само луѓе. Некогаш и на нив им е премногу, некогаш и нашата чаша е преполна. Важно е како се справуваме со сето тоа. Важна е врската која ја градиме со нив.
    Пред некој ден ми кажа нешто што ја мачело, нешто што не требало да направи, ама направила. И дојде и ми кажа. Јас нешто такво на мајка ми не би и кажала, па еве, и да ме мачеле.:D Ама, целото вложено време, труд, работење на конекцијата се исплати понатаму, кога знаат кое е нивното безбедно место и каде секогаш имаат потпора. Кога ќе се сетам што ми збореа, дека ќе биде разлигавено детиште... А она е едно прекрасно човечко суштество, емпатично, сега веќе сама си ги знае границите, знае дека секогаш може да разговараме за сѐ и дека секогаш сум тука, дека љубовта моја нема услови. И има нормално уште многу работа, учење, градење и продлабочување на врската.

Огромен пост, ама oh well, гледам дека има многу нови мајки кои штотуку се пронаоѓаат во новата улога. Па сакав да кажам дека родителството е маратон, се гради на долги патеки, она што го правите денес дава резултат и по неколку години. Па, нека биде тоа еден убав резултат на кој ќе сте среќни со самите себе.:sun:

На Liza38, MariaBouli, јolene и 10 други им се допаѓа ова.
  12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.910
    Допаѓања:
    8.146
    Ме потсети со ова. Пишав генерално не ставам многу шминка, на одмор пак ич.
    И сега бараат кај дете слика семејна во градинка, ќе учеле за семејството. Вртам по албуми и низ телефони, што да пратам. Семејни слики само од свадби/крштевки кај што сум со тон шминка и не личам на себе и од одмор кај што сум без грам шминка.
    Си заклучив дека треба почесто да се сликаме семејно ако не друго, бар за вакви нешта.

На јolene, Carolin. и mariz им се допаѓа ова.
  13. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    8.307
    Не е до шминката, туку до самоувереноста кога ќе се нашминкаш. Практично стануваш попривлечна:makeup:

Инаку, налет такви правила дека не смееш ништо да му правиш на детето. Ти и на возрасен кој и да е, кога не слуша следен пат ќе викнеш. Јас не велам да се тепаат, затоа што практично сфаќа дека и тоа треба да тепа кога не го разбира друг. Ама некогаш ако не и секогаш, треба да се постави лимит на родител-дете. И ти мисли си дека во странство, ги милуваат. Пред свои очи вчера еден татко му удри клоца на детето и го пикна во кола. А и на работа бев љубопитна, ме интересираше како ги воспитувале ко мали, имаме секакви култури и никој не кажа ништо паметно:D. Дури и бетер од македонски услови. Што пак не велам дека насилство оправдувам, ама викање и тоа како. Не сакам деца без граници. И нема што да оставам да експериментира и тестира, кога и јас не го правам истото. Се знае, дете треба да игра, да се чувствува сакано, да е облечено и нахрането. Се вон тоа, е луксуз и треба да се санкционира доколку е потребно. Налет награди, некогаш треба и да се одземе нешто за да сфати.

Јас не сум за џентлпернтинг, туку прифаќам она што е најсоодветно. Друг ако знае подобро, нека проба на своето дете и себе. За мене и моето, така функционира.

На јolene, Ena05, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.
  14. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    78
    Za karanje karam ako gledam deka ke se samopovredi, ako ne go skaram moze do wc da otidam i da napravi nekoja glupost, eve najnovo na stol se kacuva pa na trpezariska masa.
    Od takt me vadat majki po rodendeni sto ne si gi pazat svojte deca .
    Eve skoro bevme na rodenden i dve deca poglemi 2 gid od nego go butkaa celo vreme on ke stane oni ke go butnat i taka 3 4 pati na kraj sinko se iznervira i im se frli i on e duri togas stana majkata pred toa si dreme , jas obicno go trgam i mu objasnuvam deka ne treba taka mada ne e dete sto se zakaca prvo.Ako znae deka deteto i se zakaca treba da si go pazi. Eve isto bevme vo igroteka i moeto sakase da zeme edna igracka pogolemi dete od nego go butna i ono se strca za da mu ja zeme igrackata tatkoto pozadi mene sedese i si kuti pa iskreno i mu se svrtev i mu kazav da si go pribere . Decata se deca ama ima bezobrazni i neodgovorni roditeli. Ne sum se nasla vo situacija sin mi prv da zakacne drugo dete a i da se sluci toa ke go iskaram odma i ke go trgnam. Jatrva dojde ednas so dvete deca napravi haos i si otide e tolku i sum ja viknala eve veke 1 god ne sum ja viknala na gosti ako se najavi i vikam ne sme doma i toa e toa .
    Nie koga odime na gosti ne dozvoluvam da faka po fioki da odi po spalni i sl ako gledam deka nemoze da dosedi se pakuvam i si odam nesakam i mene utre nekoj vrata pred nos da mi zatvori .

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    8.307
    Не верувам дека и тие немаат воспитни некакви мерки. Само или креваат раце или само се дерат без да имаат и мека страна.
    Што вика маж ми, детето повеќе тебе те слуша затоа што дозволуваш повеќе. Јас не дозволувам повеќе, туку оставам да биде среќно поголем дел од времето, ама затоа ми стапне на жуљ, знае дека нема да добие ништо од никаде. Многу давам, ама кога ќе одземам, никогаш не повторува пак. А и општо во возрасен свет, тој што е лут цело време и се продерава, губиш почит, ама оди чепни го мирниот и кога со еден поглед ќе те спушти 100 скалила надоле, никогаш нема да ти текне пак да повториш нешто што не треба.

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.042
    Допаѓања:
    77.892
    Е јас една имам кога дојдовме дома од болница, сите 5рица (малку нашминкана) и од првиот роденден на најмалово. Другите слики ми се со секое посебно селфи.. зошто тешко е да се собереме сите за една нормална фотка :rofl: Инаку иако се шминкам, пак тоа не е нападно и дури некогаш не се ни приметува дека и пудра имам. Лицево ми е убаво, чисто.. единствено подочњаците ми се проблемот.. И за косава заборавив да кажам. Јас ако не ја фенирам, третирам, виткам итн (стилизирам на 3,4 дена), ќе изгледам на подвижна грмушка :rofl: Имам прегуста и долга коса, која од виткана ми е отидена од хормони на право-виткана...

На јolene, Carolin. и Miss_S им се допаѓа ова.
  17. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.568
    Допаѓања:
    20.176
    @јolene ј*бо ме џентлпернтинг кога ке го видам како скока по тросед а до него дрвена маса сите светци ми се пред очи во тој момент или кога го видов како со пиштолот се залетал да мавне у телевизорот. Ела да не викам на такво понашање, ја не можам да трпам тоа да прави. И му викам, ај што гласно зборам ама кога јас ке викнам знае одма да престане што и да прави и како попче да си отиде кај неговите играчки и после 2мин да дојде да се гушка и да вика "многу сакам тебе јас". Не сум го удрила до сега ама зборам,зборам,зборам и кога ме игнорира и со таа фацата негова поднасмеан го гледаш дека заинат го прави, а ке се повреди како да не викам. Сеуште е мирен по туѓи куќи, или се срами или пак знаат да се запискаат за иста играчка.
    Минатата недела јас пеглам алишта за цела недела тој го откачи рамот од вратата од спална да, да рамката од вратата како успеа не знам уствари знам удираше со некој штрафцигер од татко му 100пати реков "немој мама" "земи играј со нешто мајкино" "ке ја искршиш вратата мамино" он се смее и удира е кога падна тоа рамката кога се исплаши и он и ме гледа и не знае што го снашло. Го седнав на спална и му реков да не си мрднал верувате или не, не се помрдна додека не влегов а во ходник бев и пеглав. Во такви моменти сваќам колку сум научила да сум трпелива и да се смирам прво па да реагирам со ладна глава, ако не е ова џентл не знам што е, јас сигурно ќотек од мајка ми би изела :rofl:
    После зборам објаснувам со ладна глава ама во тој момент морам да се смирам прво.

За се има граници освен за разгалени и невоспитани дечишта, а верувајте многу ги има.

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.448
    Допаѓања:
    112.547
    Ќе се согласам со повеќето, не е тоа осетливо дете, размазено е. Јас може сум претерано строга ама бар децата не ми се невоспитани, така да подобро тоа отколку да корнам коса од невоспитани деца за 20г. Вчера од едно такво невоспитано, едно на мајка ни се уништи цела вечер, цела вечер стрепевме да не направи нешто мајкиниот од 28г зошто мајка му го испуштила од раце. Моево за 20г да направи нешто такво пред цела кафана ќе го смачкав, а не да оставам 100 луѓе да се плашат да не им истури пијачка врз глава. Ама мамичка дојде го галеше по лице и му викаше Оти не мајка...
    Види јас прифаќам да сакаш да си без шминка, се е тоа супер, ама да си средена и без шминка ќе изгледаш пристојно. Повеќе време одзема пост на Фемина од една четка на косата, крем на лицето и лабело, се кладам. И јас имам денови и недели на пунџи, ехеее, ама без наутро да измијам лице и да се средам, не сум оставила. Заби, лице, коса и серум, за крем ако има време ќе се вратам за 5мин да ставам, ако не не мора. А за на работа, па дури пијам кафе ќе ставам две четки маскара и еден кармин, не знам што е толку филозофија. Не почитувам претерување, имам колешка без уста, многу е тенка, па претерува со неумесно ставање кармин, руж и маскара, да истакне несовршености таман, ама граници на нормала, секогаш сум за.

На јolene, Carolin., mariz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.786
    Допаѓања:
    6.845
    Тие дека одат директ на работа, не се спремаат за во градинка :D

На јolene и Carolin. им се допаѓа ова.
  20. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    530
    Допаѓања:
    1.985
    Јас само да кажам дека останав со детево до 5 сабајле. Значи тоа не сака да јаде, врти глава гледа околу кенка. Плаче штом ја спуштам у креветче, ја земам у раце одма престанува. Плус што беше будна од 00:00 до кај пет. Еве ја сега спие, не знам ни како заспа. Спиев и ја до сега со неа, гајле ми е . Душа немам се изморив со неа ми требаше сон. Дали е у некој скок или што се случува не знам само се надевам нема често да се случува..