Не знам мојава 7-7ипол ја успивам си викам да не е мн рано па правам грешка ама па некако така и доаѓа секој прозор отприлика и е саат ипол и цел ден ја успивам ако треба уште една дремка да додам навечер ќе бидам умрена од нишање . Во колку ги успивавте другите на 5месеци?!
Од 2м па до сега(9м), го заспивам до 7 ипол најдоцна. Не е рано, таман сте си. На бебе вечерното спиење е идеално од 19-21ч.
Не би да ти се мешам во распоредот, ти си го знаеш бебето, ама може да ти се буди преку ноќ ако рано го заспиваш или ако има многу сон преку ден. Мојава, на пример ако спие повеќе од 3, па и 3 саати денот обавезно се буди навечер и седиме будни по саат ипол. Тоа е мое искуство со двете деца. Се карав со стариве кога ми велеа за првото: “Ако не спие дење ќе ти спие ноќе”, јер обратни совети кружат по нетов, ама во наш случај вистина беше/е така. На 5 месеци имаше 3 дремки и заспиваше во 9-9.30-10, сега на 6 скрати на две дремки и заспива околу 8. Саат ипол будност мислам дека е малку за 5 месечно бебе, ама пак ќе речам бебето прво, потоа теорија.
Не е рано, и тоа си е супер време, особено ако е така навикната. Тебе ти станува од навика за цице, на сите ни се случувало до 5 скок. Во 4 скок спиеше на цицка, толку бев умрена што не ја осеќав, ќе ја ставев на цице и се будев за 3 саати кујзнае што си правела. Исто се будеше на 2-3 саати, само што до кај 1 врзуваше, од 1 до 8 стануваше 4 пати. Ама ем немав услови, зошто нас скоковите не фатија на одмори, ем меѓу првите скокови е мал мирниот период. Затоа почекав и 5ти да помине и почнав едно по едно станување да и ги тргам. Тешко беше, се нишкавме со саати и пак бев будна, ама неколку вечери траеше. Е тогаш беше научена и на нишкање, па морав и да станувам, да шетам, да се клцкам. Сега дека заспиваме легнати, првите денови кога и го тргнував тоа во 6ипол само ја зимав врз мене, и така си продолжуваше.
@Carolin. , некогаш ме нервираат плачките, некогаш ми се пресмешни ама се воздржувам да не се смеам. Последните денови - - масата ме удЛи - вЛатата ме удЛииии - ногатаааа чешаааа - гулапчето е белоооо - немаааашшш чоЛаапиии - коцкитееее паднааалеее И така оди и оди листата
Околу 20:30 заспива... А последна дремка и е од 19 до 19:30 таа ако ја скокне до 23 ч не можам да ја успијам . За маживе и спиење во дневна јас уште со првото тоа не го разбирав... мм само 2 месеци така спиеше пошо имаше операција на кила на стомак оа да не го удри во спиење и цело време викаше дека едвај чека да си дојде во спална. Големата рита нешто страшно колку пати како истепани сме биле па не рекол да спие во дневна ама затоа си има други маани де. Пример вчера мислам ќе го отепав. Бебка нели во 4 ти скок е (веројатно не ја пратам апликацијата) и се ја интересира повеќе од спиење и цицање и сам ми реле нека цица ако заспие ок ако не оди ти бањај се јас ќе ги гледам а дотогаш големата со мене во дневна да облече пижами и така јас едвај ја наместив бебка да цица ете ја големата со вриштење тато го нема ме остави сама не сакам сама да седам нормално бебка пушти цице ама и почна да плаче . Уште и ме лажеше дека бил во вц а знам дека бил на цигара
Majki poludecu ! Dete ne me slusa nisto , se frla se treska od zemja za se nesto , saka voda ne da kaze zima siseto i place vristi. Go zemam od kaj svekrva mi vo kola mi se ispravi se treska so glava vo mene za malce vo nos ke me udrese , posle doma se vrti po spalna kloca vristi , od nisto neznam sto mu e stvarno. Setame jas on i tatko mu , ke se trgne tatko mu na 30 m ke pocne da place da vristi, ke se trgnam jas do wc ili nesto pa place po mene i toa solzi solzi neznaete Nejke da jade , nejke race da mie nejke nisto.Treba sam od sebe da go pazam, ja vlecese panelkata deka na trkalca ja prevrti padna vrz nea ic ne pazi na sve se protivi, utesete me deka e samo faza i nema da trae dolgo vakvoto odnesuvanje.
Во 8 заспива и моево и исто има ww на саат и пол, некогаш до два. Најчесто се буди во 6 и пол сабајле, ретко да поспие до 7, или како сабајлево во 6 дека викенд
Не е рано, кај мојата дури и порано да ја успијам повеќе спие него ли покасно. Сум пробала до 8 да и поместам и ми се будеше во 5 свежа, а пред 7 ако се погоди да ја заспијам кога одбива последна дремка тогаш си поспива повеќе сабајле. Во секој случај саат ипол ww мислам е малку, пробувај продолжувај и го и ќе постепено ќе ги продолжи дремките и ќе ја отфрли последната
Трие очи веќе на час и 15мин уморна ми изгледа, можеби вашите сврзуваат подолго преку ден, мојава по 45мин и е секоја дневна дремка без исклучок
Истото беше и со мојава со триењето очи и ќе истера уште саат после тоа будна. Брзав и јас мислев ќе се премори и само добивав кратки дремки и она недоспана цело време
Некогаш тријат очи кога им е досадно, пробај по 5минути секојден продолжувајќи и го, кај нас и ден денес работи да смениме соба, да фатам нешто во кујна да работам додека е до мене, перална празниме, буквално рандом работи што не се дел од играчките. Инаку заспива во 20:30, до 7:30 некогаш знае да се успие до 8, ако стане пред 7 ја презаспивам. Секоја развојна фаза го нарушува сонот, не е само доењето, се будат и седат будни секогаш кога совладуваат вештина, а првата година секој месец е нова вештина
Се е нормално тоа до 5-6 месеци, после ќе си дојде на ред. Иако, мојата никогаш немаше конзистентност со дремките, еднаш долги, еднаш кратки еве сеа по 40 мин спие. Ама се буди среќна, лесно заспива, си спие навечер, така што толку и треба очигледно. Ама ти викам, после 5ти скок ќе воведете некој поасален ред, прифати го тоа за да ти биде полесно и тебе
На моево 10-20 мин максимум. Подолго се успиваме отколку што спие. Ако го оставам на мене ќе спие подолго ама 4 месеци скоро така спиевме и сега веќе во креветче го оставам
Не гледам проблем да спие мажот на друго место одреден период, за да може да се функционира во домот.. Испаѓа дека готово браков ќе ми пропадне зашто еден месец спиеме одвоено. Еве јас за мене ќе си кажам, се осетив прозвана. Знаете сите дека мојава стануваше на 40 минути навечер, не за цицање туку ете се будеше од навика. Јас на секои 40 минути станував да ја презаспијам зашто кај маж ми плачеше и се расонуваше. Кога сфативме дека сме хронично ненаспани и двајцата, а утредента треба да се завршат милион обврски, маж ми се префрли во дневна. Зошто утредента во 7 сабајле да станеме двајцата ненаспани, нервозни, да се караме, да не можеме дома едни алишта да пружиме само за да спиеме на ист кревет заедно? Според мене сулудо. Еве ние како функциониравме тој период. Легнувам јас со ќерка ми во спална, маж ми во дневна. Станувам колку што станувам, небитно.. Сабајлето станува ќерка ми во 7, ама затоа маж ми ја зема, а јас продолжувам да спијам до 11. Маж ми ја шеташе, и даваше да јаде надвор, доаѓаат дома ми ја даваше да цицне, ја успиваше за прва дремка а јас продолжував да спијам со неа додека ја тераше дремката. Додека ние спиевме он одеше да пазари и слично. Станувавме од спиење со бебе, мене ме чекаше доручек и си пиев кафе а он ја играше бебушка. Да не беше ова вака јас немаше да можам да го истуркам тој период кога бев толку ненаспана и нервозна. Еве маж ми мене на ваков начин ми помагаше, и што ако спиеше со мене? Четири раце ќе ја нишкаа ноќта? Не разбирам..
Јас пак го праќам мм да спие во дневна, оти реално јас со него не можам да се наспијам. Јас имам ужасно лесен сон, а он рчи, плус не можам да спијам на тесно оти имам проблем со едната нога и ми се кочи ако не спијам во точно одредена позиција, па ете веќе 2.5г спиеме посебно, додуша он веќе не е ни тука, ама кога спиевме заедно сите бевме ненаспиени. Мене пак искрено ми нема поента и двајцата родители да се будни ноќно време ако едниот родител тој што бил буден, не се грижи за детето преку цел ден. Ако мм се грижи за детето нормално ми е да го оставам да спие и обратно. Се е ствар на договор, ама од 2јца ненаспиени луѓе нема фајда. Подобро еден одморен што ќе може да го носи денот, отколку двајца прекапани. Пример додека беше бебе мали оти беше на АД преку ноќ јас ја преспивав ноќта и се грижев денески за него, после мм одеше на работа и он ја спиеше ноќта ама после работа исто се грижеше за него, а јас спиев или одморав. Не е проблем спиењето на едниот во случајов сопругот ако се има подршка во текот на денот од него, проблем е недоговарањето, немањето емпатија за партнерот и оставањето на сите обврски на жената покрај тоа што е ненаспиена. Секој треба да најде начин како му одговара да функционира, ама битно е да се седне и да се кажат очекувања, барања и можности, да се договорат партнерите.
За спиење на ист кревет. Маж почна зависи од смените да спие кога во дневна, кога во спална. Е сега си се навикна дете до мене да си спие на спална, да не речам јас се навикнав да си сме само двете. Така да кога маж е тука, одма ми станува претесно Е да е уште позабавно, ќерка реши дека сака да спие во кревет со мече, кукла и зајак поголем од неа и така кај 3цата на кревет сега имаме и придружба од цела војска играчки.
Баш така!! И ние го избркавме маж ми пошо рчи, он на нас двајца ни смета, не смета детево му земав перница, наддушек за на гарнитура и сите 3ца раат. Беби у креветче, јас на спална, мераци. Ако се случи да се раскенка навечер одма доаѓа и прашува што му е??? Нема врска спиењето заедно и одвоено..ако не се замара, џабе и до мене да спие ако се праи дека не слуша и врти глава.. Кога беше помал до кај 4 5 месеци кога се будеше за цицање, спиевме сите во спална, таман ќе го легнам меѓу нас ќе се разбудеше - ајдее пак ќе цица сакам да кажам не е до начинот на спиење, до карактерот е..
7 ипол е, уште има 3 до 4 дремки, дали 2 пати 2 имал до сеа. Ова беше единственото бебе што ми спиеше ноќе со 2 будења за цице кои воопшто не ми беа тешки и со полни 4 месеци почна ноќе да прета мрда бара цицка цело време, нејќе да стои буден, ама не може сам да се успие. Кај грешам со дремкиве? Како ти спие преку ден кога има дремки? Да пробам нешто да сменам, ноќе не спие мирно ич. Дремкиве се летечи 10-15-20 минути максимум. Поретко пола саат, дали 2 пати истерал саат ипол.