1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.268
    Допаѓања:
    5.553
    И мојот плачеше, не да плачеше… скапа плачење.
    Го разбирам стресот, ама ве молам да ги оставите здравствените работници да си ја вршат работата. Нема потреба од дерење и расправање, верувај и за нив е стрес вооошто не е лесно да работиш со бебиња/деца.

На merriel0, anngelique, Калатеа и 9 други им се допаѓа ова.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.364
    Допаѓања:
    6.392
    Сега ми се јави докторката од систина - негативни / а крвната слика изгледа како вирусна инфекција покачени леукоцити, ниско црп, темп до 37.4 / ми вика има мн други вирози со исфрлање не е само варичела :| ме збуни скроз

На dummy, Feniksgirl и naturally им се допаѓа ова.
  3. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.268
    Допаѓања:
    5.553
    Може од температура да се исфрли. Штом е вирус ќе помине за 3 дена:l:

На Mumoftwo30, Simon4e0507 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  4. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.953
    Допаѓања:
    15.200
    Не ми личеа на варичела, мојата вака се исфрли од пролазано. Ама обично од вирус исфрлањето е повеќе, не вака. Може се погодило и двете наеднаш. Али ајде, нека проаѓа со лесно.:l:

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.953
    Допаѓања:
    15.200
    90% плачат иначе. Капиларно и венски не е исто, вената прска и тече сама крвта, од прст мора да стиска, поготово ако зимаат за црп. Поинаку не постои начин, освен од вена, што нема потреба на толку мало бебе, а и претешко е да погодиш вена на бебе. Еве пошо лежевме во болница, не знаеш што е вистинско викање кога ги боцкаат за канила да им стават, па мојата три пати ја пребоцуваа, зашто ја измести. Бебе не памти нит ќе има траума, ама ти ќе имаш. Така ми рекоа сестрите во Козле. Сепак гледај го тоа за нивно добро дека е, плус не реагирај пред малата така, те осеќа највеќе тебе и уште повеќе се плаши.

Последна измена: 18 ноември 2025
    На Mumoftwo30, merriel0, EnaEnA30 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.828
    Допаѓања:
    5.919
    Си била нервозна што е нормално и она осеќала и настината плус и така све биднало. До сега 3 пати сме провериле крв.И еднаш за интолеранција тогаш сама ја зедоа ми ја вратија тука имало до сестрите за боцкање и не заплака. Секогаш од прсте. Два пати јас еднаш мм ја држел. Не плаче а последно настината кога беше 3 епрувети и зедоа во авицена може 5 мин ја стискаше јас и пеам тв има внатре гледа и ни да ја дирне. А на вакцина вришти како душа да дава.
    Види некогаш ако треба нешто ќе се издржи за нејзино добро е. Смири се во тие моменти за да ја смириш неа да види дека си тука и не е страшно. Ќе помине ајде за неколку дена ќе е како нова:hug:

На Mumoftwo30 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  7. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.355
    Допаѓања:
    1.939
    Како да си го повикав малерот еве дојде денес мајка ми после работа на кратко да ја видела и секако не ги оставив сами страв ми беше. Си седам до нив и гледам ја става на коленца на лизгав паркет а масата пред неа директ. Гледам јас и знам не е стабилна уште на колена и дур речам леле ќе падне вака она бап со устата на маса директ. Среќа ја подфати не се удри многу, поплака малце и ја смирив ама како бе да ја оставам некад сама со неа. Не знам дали ќе соберам некогаш храброст, ќе ја мислам цело време ;(

8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.427
    Допаѓања:
    9.162
    Крв имаме испитувани сигурно и преку 20пати. И болнички лекувана и се и сешто. Точно стресот за мајката е поголем отколку за бебето.
    На почетокот плачеше, море врескаше кога ќе ја боцнеа за крв.
    На 2-3 пати ми се има погодено груба сестра ем да стиска присилно. Ем да ми се развика мене оти ќерка ми ( дете од 6 месеци тогаш) не знаела да ја чува отворена раката и прстите пуштени.
    Еве пример реков можеш да ја научиш. Повели слободно, ако те разбери, јас честам.
    Сега веќе и сама дава рака. Во лабораторијата каде одиме, сестрите имаат шарени алишта, најчесто детски, дали капа таква, дали било што. Па кажуваат смешки, прашуваат, бар цело искуство не го прават трауматично.

На Baby warrior и Ladyme им се допаѓа ова.
  9. Maria921

Maria921 Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2023
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    33
    Здраво мајки, како се справувате со загадениот воздух во Скопје (и општо во другите градови)? Попладне малку се чисти, ама иначе скоро цел ден е загадено. Колку често ги шетате малите сега?

10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.224
    Допаѓања:
    78.446
    Ако било варичела, од вчера до денес веќе ќе беше цела исфрлана... Инаку ладни да не и беа рачињата? Гледај нареден пат стопли и ги пред да боцнат, зошо знае на ладни рачиња така послабо да тече и стискаат многу. Ни се случувало така за едно зимање, две прстиња да боцкаат...

На Mumoftwo30 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  11. Simon4e0507

Simon4e0507 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2023
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    721
    Јас секој ден ја шетам преку ден околу 12.30 отприлика 1час освен кога врне ..

На cocopuff и Maria921 им се допаѓа ова.
  12. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    18.031
    Допаѓања:
    190.747
    Не сакаш да знаеш
    Може и од пета и од глава
    Најнеболното од овие сте го поминале а ти си претерала
    Сите сме мајки и на сите срце ни се кине ама ако нешто мора тогаш мора

На 1209, mariz и Baby warrior им се допаѓа ова.
  13. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    9.938
    Стани рано, брзај да спремиш деца/доручеци/ручеци, трчај да се спремиш, брзај низ сообраќај, трчај од еден на друг состанок, брзај за дома да собереш деца, брзај да фатиш лекари, да дадеш терапии, да направиш вечера, туш…трчај да исчистиш, садови, машини… што е ова луѓе, ги трчам деновиве, преуморна, не ни осеќам како поминуваат и најтрагично - не станува полесно…

Кај ми е мастер, вежбање, хоби некое не дај Боже, ништо од тоа нема… пулсот 100ка секој ден, одмор на повидок нема…(waiting)

На DaisyDoo, Liky, Carolin. и 6 други им се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.224
    Допаѓања:
    78.446
    Исто е и кај мене... Среќа па на работа убаво терам, не ми е таму тешко. А домашниве обврски, активности на поголемиве 2 деца, алиштава 3 тона, храна 3 тона, ѓубре 3 тона немаат крај :sweat: Како сум станата од 6, до 12 вечерта сум турбо човече... а после ноќе не спиеме дека малово станува на секое. Дај боже здрава и читава да останам од овој период турбо. Јадам безвезе, те на нога, те брзински... железото 4ка ми паднало од глупости јадење и неасално јадење. Морам да си направам некој план и за мене, а и за маж.. зошто некако почнува некое депре да ме фаќа, ништо не ми се прави и никаде не ми се оди.. нит па ништо не ми доаѓа да си купам за себе. Од премор и престимулација све ми е...

На Noemi, Carolin., Tea SK и 3 други им се допаѓа ова.
  15. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.090
    Допаѓања:
    1.409
    Истово ни се случи на нас притоа бебчето беше тогаш 2 месеци. Мораше да наполнат во едно како цевче а да не влезе воздух. Три пати ја боцнаа, помодре од плачење едвај ја смирив и кога после третиот пат ми рекоа пак имало воздух мора четврт, им реков дека не може и си заминавме. Сигурно не е лесно да боцкаш бебе ама ако гледаш дека не ти оди викни друг на вториот пат а не четврт. Мислам траума ми остана лд тоа, помодрена залутана негде во погледот прежална беше.

16. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.953
    Допаѓања:
    15.200
    Ги држат неколку, зашто многу мрдаат, им стават тоа стегачот и се мачат да им ја најдат а тоа стои стегнато, бебе плаче урла, значи не можам да ти опишам колку е трауматично. Во Козле не даваат да гледаш, од таа причина, само слушаш како го боцкаат и се распаѓаш од жал. А тек па да видиш рентген на плуќа како им прават.

Последна измена: 18 ноември 2025
  17. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.828
    Допаѓања:
    5.919
    Денеска е кенкава уби боже... значи седи и кенка минутка не е расположена и цело време една глодалка во уста. Ја мачкав со гелот за забчињата. Не ми се гледа дека е отечено. По термин е во 5ти скок, по роденден е надвор од 5ти. Мирно заспива нема више тепање ме гушнува и се смирува, јаде како што треба и млеко и каша, ама све друго додека е будна е катастрофа. Незнам што ја мачи искрено освен заби или скок. По родилна сме 7++, по темин 5++.

18. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.953
    Допаѓања:
    15.200
    5ти скок ја мачи, напорни се тој период. Ама после 6 недели раат.:rofl:

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.828
    Допаѓања:
    5.919
    Ќе ме умре па и дека врнеше, останавме дома денеска и не се издржува едвај чекав да заспие. Ништо не ја анимира и никој не ја анимира. Отров. :headbang:

На Simon4e0507 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.953
    Допаѓања:
    15.200
    Ја пак да го спомнам 7ми скок. :bug:
    Нема емоџи како се бесиш сам.:tmi:

На Tea SK, Ladyme и Simon4e0507 им се допаѓа ова.