Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    17.895
    Денеска ја боцнаа од прстето, за изненадување глас не пушти, ама како да пушти само се вртеше лево, десно се да види, да не пропушти нешто. За тоа па на прегледот кога пушти еден глас, докторката вика, цело време ли вака плаче :drunk:.
    Да немав бебе немаше да ја разберам бејби, пишував баш минатиот месец кога не вакцинираа колку плачеше, јас едвај чекав да испаднам за да плачам со неа. Цел ден плачев од што ми беше жал, за некого може е смешно и глупаво, ама ете душата ме болеше кога ја гледам така жална.

На Puffy2019, Peperutce6 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.646
    Допаѓања:
    5.208
    Еј и ова би ми било доста, бар да седам :D не бе церемонии низ стан шшкаме нишаме :drunk: некогаш 10мин ама некогаш и 20-30 :emo:

3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.256
    Допаѓања:
    47.061
    Уште има денови кога сака како бебенце да го нишкам и уштр некогш кога е ептен критично заспива во раце, 2г и 7м;( Ама моето дете е е екстремен неспијач од мал, многу тешко заспива, многу лесно спие и генерално спиење не му е омилена работа.
    Не да ме боли се, ме боли страшно, ете сега дека е болен сака се во раце да заспива, јас денес рамо немам, не можам да функционирам колку сум укочена.
    Ама ќе стиснам заби и тоа е

Инаку кога се мали ептен првите месеци и кога плачат тоа што мајките имаат екстремен нагон да го земат не е само ради тоа што не сакаме да плаче, туку се прави хемиска рекција во мозокот, буквално стрес ни ствара и мора по секоја цена да го смириме.
    Не сме рационални и треба време да се свикнеме на плачењето и да не бидеме на штрек.
    Бебињата ќе плачат и децата ќе плачат и да си до него и да го гушкаш пак ќе плаче, не е муабетот да не ги оставиме да плачат туку низ плачењето да ги научиме дека сепак сме им подршка, дека во ред е да плачат но дека ние сме тука и се сигурни, ако на секој дискомфорт ние правиме се за да не плачат они ќе научат дека со плачење ќе добиваат што сакаат.
    Ние мајките и татковците секако со тек на време стануваме посилни и поотпорни.

Инаку моето дете уште спие, дома е хаос, не можам да уклучам блендер за доручек оти ќе стане и не знам што да правам:D

Инаку пробувам активно да го одбијам од доење и многу е тешко, оние кои доеле волку доцна како ги одбивтеЦ ми треба многу совет, не можам веќе.

На merriel0, Noemi, Peperutce6 и 9 други им се допаѓа ова.
  4. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.344
    Допаѓања:
    2.307
    https://www.instagram.com/reel/DMvL8UjoHVW/?igsh=MXF2bWg5MWpmZzQ2ZQ==

Ова ми помогна мене, после 5ти скок почнав да го применувам.

На Ladyme, Надеж♥️, Merten и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.646
    Допаѓања:
    5.208
    Ех ме утепа, ако се нишаме до 2ипол години да уплатам некоја бања на подолго :rofl:

На reliable и 1209 им се допаѓа ова.
  6. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    775
    Допаѓања:
    3.387
    Значи како се нервирам за неодговорност..
    Синоќа искочивме со мм имавме работа, ја оставивме бебка кај свекрвата.
    И реков одма да ја успие зашто и имаше поминато саат и нешто од како е будна и и се спиеше.
    И се јавувам вика чекај чистев опа ќе ја успијам. Ок викам ама успиј ја зашто после ќе ми плаче навечер.
    После мислев дека ја успала, не ѕвонев за да не ја разбудам.
    Доаѓаме дома после 2 саати. Детево будно.
    Ок викам супер ако спиела саат време сега ќе ја успијам за ноќна дремка таман беше 8 саат.
    Она ч не ни спиела. Скоро 4 саати детево око не затворило, дошле тетките од двор и ја префрлале од раце на раце.
    Не и сменила памперс, ниту дала јадење.
    Ајде и реков само дека морала да ја успие зашто после ми плаче навечер.
    Знаете колку време ја успивав? Од 8 ипол до 12. Толку беше престимулирано детево, вриштеше, и се спие ама е преморена.
    И знам дека некој од вас сега ќе помисли биди среќна што ти ја чува немој да си неблагодарна ама не е така.
    Значи штом прифаќаш да ја почуваш прифаќаш и да се грижиш за неа убаво и да почитуваш мои некои насоки. Аман само требаше да се успие детево.
    Му реков и на мм, подобро да ја земвме, ќе си спиеше у количка.
    И така, 3 недели веќе ја пазам скроз да имс убав ред , да е наспана, не стимулирана ја оставам на 2 ипол саати и настанува хаос. У пм. Ај сега мачи се пак.
    Се испукав извинете :|

На defocus, Kjara2025, Ladyme и 11 други им се допаѓа ова.
  7. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.646
    Допаѓања:
    5.208
    Абе глеј си детето сама, мн ми е тешко ама немам вакви глупости.Батали баби, ако дојдат послужи сок нека поиграат и нека си заминат. Зарем не им кенкалаи плачела толку време будна?

На Peperutce6, Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  8. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    775
    Допаѓања:
    3.387
    Жено живееме заедно сеуште... Она сама се понуди мислев ќе се потруди малце. Па секако дека им плачела, ми вика стомак ја боли. Викам абе не ја боли стомак и се спие и се плаче затоа е така.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  9. reliable

reliable Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    11
    Не знам шо е со бабиве, ама генерално сите мислат дека знаат се подобро од родителите. Чест на исклучоци

На Amelia., Peperutce6, Надеж♥️ и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    775
    Допаѓања:
    3.387
    Да , бебе од 3 месеци тррбало да има две дремки по саат време. Многу ја успивам јас како да била болна хах

Последна измена: 19 ноември 2025
    На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.646
    Допаѓања:
    5.208
    Ај леле да ти беше во заедница :inlove: срце убаво тоа уморна она стомак ја боли :sweat:

12. jungle

jungle Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    553
    Стомак ја боли бе, кај им текнува само.
    Не знам како си ги гледале порано децата, ама ништо не им фалело нели :nod:.

Или носи си бебе со тебе или одложи излегување. Ако еднаш ги има овие пропусти и следен пат исто ќе е.

На Peperutce6 и Puffy2019 им се допаѓа ова.
  13. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    1.795
    Баш за истото пишав и погоре.
    Самите ги бараат, ќе им ги дадеш, ќе им дадеш насоки за ДОБРО НА ДЕЦАТА, а тие како за инает скроз спротивното ќе го направат.
    Земај си дете со тебе секаде каде што можеш, таква помош што е одмагање всушност, не ти треба. Друг ден за друго нема да направи како што треба, трет за трето...штом си тера по нејзино нема да се смени се додека не сфати и не размисли зошто ја нема приликата да помине сама време со детето.
    Како што кажа и самата, во количка колку-толку ќе поспиела, за разлика од ова 4 часа будна...

На Noemi, naturally, Peperutce6 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    1.351
    Јас ваков коментар од мајка ми и тетка ми добив на 2 месеци кога беше бебка хах. Мојата теорија е дека не ги ни памтат првите месеци со бебињата си мешаат од понатака. Да еве сега спие 2 пати по саат ипол ама тоа почна на 7 месеци не на 2. Па се чудеа како се будела по пола саат тогаш. (facepalm)

На naturally, Peperutce6, 1209 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.646
    Допаѓања:
    5.208
    И ја исто мислам се имаат испозаборавено, свекрва ми ме гледа на криво дека ја нишкам и ми вика, ау мајка мн мачно вака … а да ја ставиме на спална со цуце и да затвприме врата нема ли да заспие? Моите така заспиваа :headbang::headbang: да де викам на 5години :drunk:

16. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.061
    Допаѓања:
    8.056
    Јас имам заборавено период на новороденче од син ми што е без малце 6 години, не па они. Памтам само големи работи од времето кога беше бебе, колку и какви дремки имал како новороденче, точно не знам. Ама имам искуство за да не паничам и да знам дека многу работи што ни се чудни нас, за новороденче се стандард. И мм кога ќе го слушнам дека бебево од месец ипол го размазувам зошто ми е само во раце... Не ми треба свекрва :devil:

На 1209, MariaBouli, reliable и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    326
    Дур сме кај бабите да си кажам и јас дека кога ми излегуваше едно видео на инстаграм од една србинка, кај што кажуваше како реагираат и какви коментари даваат бабите - мене смешно ми беше. Епа сега веќе не ми е :)

Бебето сака да ручка, ама ќе ја караме мама, таа не јади добро и бебето нема што да ручка, бебето е гладно. Мама мораш ти сега многу да јадиш за јас да имам млекце оти ќе бидам гладно и ќе ме боли мешето :)

Дома 25-6 степени, бебе лесно облечено, топло на допир, се океј. Ааа баба тебе голо ми те чуваат, ќе ги караме мама и тато, ќе ми те настинат. Во вреќичка, го покрива со пелена па и ќебенце, плус капа да ставела. Викам нема потреба топло е, ќе му е жешко, бебињата повеќе трпат ладно него ли топло, не е добро да се претоплуваат. Ааа ние знаеш колку повеќе ги облекувавме, ова не е ништо. Бебе по 1 час на вратот појави ситни црвенки мозолченца, ги виде и вика ау па изгледа топло му е... Бебе почнува да ика - ааа го настинавте, ти кажав дека треба повеќе да го облекувате. Бебе кивнува - покриј го со кебево, не го оставај така, ќе настине. Бебе кака, најнормална бебешка кака :) Ми личи на проливче, сигурно го боли мешето, го имате настинато. Не знам од каде им е таа опсесија дека бебе мора да биде претоплено, порано валјда не обраќале ич внимание на тоа, ниту се ориентирале по себе колку да облекуваат бебе. И сами кажуваат тие биле по кратки, бебе со 3 слоја облека + кебе. Викам од болница ни кажаа идеално е бебе да спие на 18-19 степени, кај нас под 22 не паѓа, нема потреба да се облекува толку. ОСТАЈ ГИ ТИ ШТО ТИ КАЖУВААТ ДОКТОРИТЕ :inlove:

Не сум експерт, прво дете ми е, ама се трудам да читам што е правилно и добро, што не. Кај нив проблемот е што воопшто не сакаат да прифатат нешто ново. Убедени се дека тоа што го правеле е најправилно. Па уште кога ќе почнат муабети па ние ви дававме и сол, и шеќер, и кравјо млеко, цуцла брцната во мед уште на 5-6 месеци па еве пораснавте. Им кажувам со убаво, во 30 години доктори истражувале, испитувале и откриле дека некои работи не се добри и затоа веќе се кажува да не се прават. Ама вас што ви фалеше!? И тука веќе сфаќам дека џабе е да се објаснуваме, едноставно нема да им се смени размислувањето... :)

На Kjara2025, merriel0, Noemi и 12 други им се допаѓа ова.
  18. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    775
    Допаѓања:
    3.387
    Леле ме наежи жичките ми ги спои хахахахаха зашто све ова слушам и јас хахаха

На MeowMeow, merriel0 и Eho им се допаѓа ова.
  19. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.672
    Допаѓања:
    20.516
    Бабите на игнор, јас сум кажала за ДВЕ работи сум ги послушала мајка ми и свеквра ми, и за тие две сум се заебала. Они зборат јас свиркам. Хормоните ви се во хаос, ке се среди тоа како што поминува времето така се посигурни ке бидете во тоа што го правите за бебето. Викајте само да да и терајте по ваше. Јас ако ми се правеа наудрени коа зборев земав дете и заминував па нека се мислат после. Сеа го оставам кога ептен морам ама двете што и да кажам тоа прават. Свекрва ми и не е тука често па и страв и е да го чува да не плачел. На свадба кога бевме пред 3 недели, свекрва ми тука и ајде да не го носам кај моите да не се налути она ке го чувала, па и беше страв сама што ке му правела па ја викнав и мајка ми двете го чуваа заедно. И тоа ЦЕЛИ 3ипол часа од 5 до 8ипол и заспал, ама ајде битно се исчуваа живи и здрави :rofl:
    Кај моите го оставам го занимаваат 2-3 часа да завршам ако нешто ептен морам или свадба нешто излегло, се друго со мм се снаоѓаме. Сега татко ми многу ми се наоѓа една недела кога е прва смена он го зема од градинка па полесно ми е некако, знам го носам и до 3ч сум слободна. И сваќам колку многу значи да имаш помош од некој. Ама и вака и така ке пораснат.

Сега го пијам тоа моето едно кафе во денот, и се мислам што за ручек дали мусака или полнети пиперки ама ваљда ке се полнат пиперки.
    За крв земање ке отрпнете на моево преку 20пати сигурно му земале порано не плачеше воопшто сега го држиме две жени, а он рика додека земаат. Кога стасавне пред лабараторија последно му виак на татко му "тати нее ајде дома иди не овде, не сака диме".
    Од градинка е збеснат побеснат најзбеснат на свет, тоа клоца, тоа се тепа па се нервира ем ми е смешен ем се чудам од каде позиве и реакцииве :rofl: во секој случај многу ни е интересно :rofl:

На Peperutce6, Noemi, Eho и 2 други им се допаѓа ова.
  20. reliable

reliable Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    11
    Исто скроз, како моите да ги цитираш :D па уште кога ќе кажат "ние така и така ви правевеме и што ви фали" |(

На Kjara2025, Eho, Peperutce6 и 1 друга личност им се допаѓа ова.