Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Ќе ти избледат. Немаш стрии воопшто на друго место? Јас немам на стомак ама на гзот и градите ми избледуваат со време. И размислувај што доби од тие стрии, имањето на бебе не се мери со ништо :inlove:. Еве и ние со желба за таа работа еднаш месечно живи сме :rofl:. Мислам ова е во нормални услови со пораснато дете, сега ова додека не пркне 2 години на гурање ќе бидам (facepalm)

2. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Па таа е положбата за лазење, само да тргне нанапред.. Секое дете буквално своја приказна, еве неколку што пишавме врска немаат искуствата едно со друго. Јас до 2 години не сум знаела да станам од седење мама вика, ќе паднам и толку било, па еве ме добра сум за сега.

3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Ќерка ми прво седна, па после 2 месеци почна со некое лазење.
    Сестра ми седнала, проодела , па тек после тоа почнала да лази.

MariaBouli likes this.
  4. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Епа и мене ми немаше мн логика без да знае да лази да седне, ама демек имало. Еве и на нет што читам така вика. И демек ако не од лазечка позиицја, барем еве вака да знае да седне https://www.instagram.com/reel/DDzcIQfJQ7p/?igsh=amZxejI1azA4Zm1i

Иначе да, ортопед е :)

Можеби и јас згрешив што откако почна стабилно да седи често ја седнував, ама во денот обавезно е и на меше, ама не покажува желба нит за да седне сама нит за да лази :)

Исто ми е чудно што еве 2 недели и правам некакви вежби за седнување и лазење, ама нема многу прогрес, може и јас не сум доволно упорна или пак не ги правам како што треба. Докторката ме убедува дека јас многу сум и попуштала, затоа вака било :)

5. dummy

dummy Истакнат член

Мојава така не покажуваше желба да се сврти од меше на грб, си дремеше на меше и оп еден ден си почна да се врти и не запира сега меше грб меше грб и се лизга војнички. Јас исто пробував да и покажувам она се нервираше се лутеше. Не викам дека не треба да слушаш доктор ама сепак јас би одела на второ мислење баш ради моментот со насилноста. Порано ни посветувале ли мајките и бабите внимание, не “вежбале” ли толку за да пролазиме, седиме, одиме? Не, никој немал време да се замара толку па пак сите по х време сме застанале на нозе.

6. naturally

naturally Популарен член

@MariaBouli Аман зборов “заостанува” |(. Веќе кога ти го стави тоа во глава докторката и гледам дека ти прави многу немир што е и нормално, јас би отишла на консултација и кај друг доктор. Ако треба физикална ок, се ќе се среди.
    Макар што мислам дека за брзо ќе седне и мојот така на страна седнуваше, како на една нога па се исправи наеднаш и седна.
    Мојот од 6 почна да се мести за лазење, па се влечкаше само наназад, на 7 тргна нанапред војнички и на 8 седна. Ништо не сум го вежбала, едноставно е процес ко и се.
    Толку си добра и се трудиш навистина не е фер да ти се наметнува дека не работиш доволно со детето кога и ние што децата ни седнале на 8 месеци ништо посебно не сме правеле.

MariaBouli likes this.
  7. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Абе не се фаќајте сеа толку за тоа насилно, може и лошо се изразив :D
    Сакаше да каже демек треба да сум многу упорна, и да плаче и да се нервира бебка јас да ја вежбам за да научи. Она така правела на физикална, не и било битно дали бебето плачело.

Е сега, мојава кога плаче и се нервира се ми е џабе зошто и не соработува. Така што не знам што да кажам...

И да, знам дека не не вежбале и сите сме искочиле во тој поглед океј на крај, ама што да правам кога денешното општество има малце по други норми :D

dummy likes this.
  8. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

@naturally ау, дефинитивно ме уништи со заостанува, сосема си во право. Работата е што ми наби голема грижа на совест зошто стварно пред скоро не правев некои вежби или сл. со неа, баш ја оставав сама да се научи. а само ги гледав, ги зачувував, ама си викав, нека е, ќе си научи во свое време. Дури и за седнувањето, тука знам имавме голема дискусија дали треба да се седнува дете што не знае само да седне, ама јас ја седнував зошто убаво си играше, плус Талески кога зборев со него (само по тел, а и на друга пријателка и кажал) ми рече седнувај ја не е проблем и тоа треба да вежба. И сега грижа на совест за се живо и диво имам....

naturally likes this.
  9. naturally

naturally Популарен член

И јас го седнував уште пред да седне сам.

MariaBouli likes this.
  10. dummy

dummy Истакнат член

И мене Каличанин ми рече да ја седнувам и пред сама да седне уште од 6м. Ја седнувам, не пречесто пошто повеќе сака на меше ама да, ја седнувам. Чим доктор рекол дека е ок зашто си набиваш грижа на совест? Зборот заостанува секако ќе ти донесе илјадници мисли и несигурности, мајка си, која мајка сака да мисли доктор дека и заостанува детето. Нормално дека никоја. Оди на второ мислење да не се сеќираш до толку, ама ќе видиш во нејзино време ќе си ги постигне сите мајлстонес, нешто порано нешто покасно, не се роботи живи суштества се :inlove:

MariaBouli likes this.
  11. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Оди кај Антоније ортоплус нека ја види. За мене он е врв ортопед, толку убаво објаснува за се што се прави, што не се прави и зошто не се прави. Јас сакам кога знам зошто нешто е или не е, ми треба објаснување за да разберам. Не седи така со таа мисла дека заостанува, едноставно верувам дека те јаде цело време, не ни е сеедно кога така ќе каже некој, па само се мислиме и немаме мир. Ете, за свој мир побарај и друго мислење, а не само да го набљудуваш бебето и да се прашуваш, мислиш...

1209 and MariaBouli like this.
  12. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Јас со ваков стрес бев оти беба ич не сакаше на стомак и не сакаше да си ја држи главата и да ја крева и ми беше страв да не не зајакне мускули. Сега кога ќе го легнам издржува дури 2 мин ама главата горе пред да почне да плаче и во раце кога е си ја држи убаво сам си ја врти си разгледува

Peperutce6 likes this.
  13. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Абе ние секој ден си имаме по два пати (facepalm)(facepalm) Ама није то то. Не се осеќам ко порано.
    Инаку не, не сум имала никогаш сега прв пат и затоа ми е шок. Нема врска тоа е , ама како било и како е сега има разлика.. Здравје ќе се среди.

14. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Алал да ви е како стасувате пеперутче. Ние оддвај стасуваме 2 пати во месецот оти или мм е заспан уште пред синко или јас сум преуморна. Малку ти завидувам:lol:

Anaroz1, Puffy2019 and Peperutce6 like this.
  15. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Ако го разбудам у 3 саат сабајле ќе сака :D:D И преуморна сум и јас ама тоа ми е повеќе одмор од лежење ]:):hai:
    Сабајле и навечер за здравје :angel:
    Не е секогаш успешно ама донт гив ап

Last edited: Nov 20, 2025
    Puffy2019 and Надеж♥️ like this.
  16. happygirl

happygirl Форумски идол

@MariaBouli синко почна да седнува сам од лежечка положба на 8.5-9м, се местеше на страна на едната нога па седнуваше. А почна да лази покасно на 10м, прооде на 15м.

Никакви вежби не правев со него, само го оставав на подлога, буквално на земја порасна тој. Не користев џампер ни дубак, ниту го седнував пред да почне сам да седнува. Така ми беше кажано од ортопед.

Ама секое дете си е различно. Еве бебка сега е 6.5м, дури на 6м почна да се врти од грб на меше. Обратно од меше на грб уште не се врти. И тоа само на кревет се врти, долу на подлогата не, таму само лежи, а секој ден ја ставам ама плаче и не сака на тврдо.

За секс сте спомнале, уште не сум имала после пораѓај, и не ми е ништо чудно. Со синко вака мртов коњ бев исто првата година особено. Тогаш ми требаа 7м за прв пат да имаме односи со мм. Сега не знам, верувам повеќе. Либидо немам, во минус е, плус сум преморена со две деца трчам, брзам по цел ден да стигнам со сите обврски по дома, да ги прошетам и надвор кога е убаво времето, ручек да зготвам, алишта и садови да средам. Бебка е ранобудна, станува уште во 6ч наутро, ноќе се буди 2-3 пати за доење секако, и тоа ме убива, недостатокот на сон. Преку ден спие само на мене, инаку е како зајак со дремки од 20мин. И немам ни време да мислам на секс, а камоли желба да имам.

Last edited: Nov 20, 2025
    Stone and MariaBouli like this.
  17. Stone

Stone Истакнат член

Ме утешивте малце иако стварно не знам што ми е што не можам ни да се опуштам ни желба.Може и до телото е проблем незадоволство од сама себе што знам...ама буквално никаква желба бре.Градиве си ги осеќам ко чорапи ,у сред секс ја размислувам утре бебе што ќе јаде и камерата до нас да слушнеме да не стане.Ќе добијам желба и чим почнеме ќе помине.Кога доаѓа болје време?Си нарачав секси долна облека може ќе ми проработи либидото.

Околу делот со седење.Бебе е 8ипол м.Дури пред некој ден сам седна
    И кога го седнував се клатеше не седеше стабилно.
    На 7м почна да лази и сеуште лази ,една недела се вртеше на страна и лежеше така и сега почнува се повеќе да седнува сам.Така да ја мислам се во свое време ама ако нешто те мачи @MariaBouli појди на второ мислење,бар нема уште толку главата да си ја тупиш со грижи кои секако постојат.

18. Lolita-

Lolita- Истакнат член

Ќе се среди телото, сепак сте мали сеуште и хормоните си го прават своето. Јас ужасно се осекав неколку месеци и се плашев дека никогаш нема да се осеќам убаво. Ама еве неколку месеци си доѓам на старата јас.

19. troublemaker94

troublemaker94 Истакнат член

На темата немање желба за секс после пораѓај
    Кај мене беше обратно, дури и повеќе сакав од тоа пред да се породам :?:
    Дали дека некако се осетив како да сум на второ место, и дека цела љубов мм што ја имаше кон мене, ја насичи кон ќерката. Како и да е, либидото до плафон 24/7 ми беше :drunk:

Peperutce6 likes this.
  20. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Нормално е постпартум намалено либидо. Ќе пројде, хормони се.
    @MariaBouli па како седи?