Нагласи и што треба и што очекуваш да направи. Јас во саботата го оставив кај нејзе морав до работа на некој саат оти канцеларија имаме со мм и бевме нешто заглавени и и кажав. Вп толку и толку да го успиеш. Во толку млеко да му дадеш и готово. Што не правиш ти не треба и она. Не знам колкаво ти е бебето ама ако сте почнати со храна и кажуваш што не смее да дава
napravi i otprilika meni za prvata nedela, vtorata, primer dorucek uzinka rucek uzinka i sto da bide toa zavisi sto jade tvoeto bebe. Kazi i namirnici koi ne vi se vovedeni, kazi i dremkite koga da bidat otprilika da si gi planira...toa e i da go pazi da ne se povredi. Za hranata moze da i pripremas ti na edno mesto da i gi stavis nairnicite i da si znae. Napomeni i ako za nekoi raboti ne e sigurna da ti se javi da te prasa
Јас оставав спремна храна или полуспремна само да се измеша, едно со друго. Ова кога дете не одеше во градинка ради настинки. Ако не јаде, ретко е тоа кај моево и "безбедна" храна во случај да не јаде од едното, да има друго. Од старт на фрижидерот си чував список залепен со состојки и обележано што има пробано, а што нема, да си гледаат сите. Додавав само плус како што пробуваше. За дремки, скоро никогаш не ми го почитувале редот и тоа ми е најголема мака, ептен ни усложни многу работи. Излегување и шетање не сум забранувала нешто посебно. Дури ако ми кажеа предвреме дека сакаат да носат некаде дете, спремав и ранец. Ако испаднало изненадно, дали по маркети, дали во парк, барав само да ме информираат дека одат.
Оставај и што да дава за оброци, и кажи и дека не смее ништо надвор од тоа што си оставила. Јас еднаш го оставив бебето на свекрвата, прв пат на саат време бидејќи немав избор. И мед и даде... Тоа беше прв и последен пат да ја оставам со нејзе.
А мислиш не им е нагласено? Се е оставено што треба да се даде, ако е таква свекрва ти, ќе даде нешто што сака она, колку сакаш ти пишувај листови и кажувај што да даде. До човекот е.
Јас оставав список и спремно јадење. Не дека ќе направат нешто што не треба, него за да не ми го расипуваат редот. Буквално како распоред за школо, во толку саат да легне, во толку да стане во толку да јаде ова, во толку ужина. И освен тоа што сум оставила ништо друго, дури и вода во шише оставав. Откако се имаше воведено од храна, само кажував не благо. Ама да знаеш дека побитно е каков човек е свекрва ти, дали ти го почитува зборот, и како ти ќе се поставиш во смисла сериозно да правиш проблем ако не ти се почитува тоа што си кажала. Иначе џабе ти е се. Ти ќе кажеш едно, она ќе си прави друго по свое, ти денес ќе се лутиш, утре пак ќе и го оставиш детето и она пак ќе си тера по свое.
И мојава е сега кај мене ..да не сум сама ..леле повеќе ми смета од што ми помага али ај..и само вергла на празно..и што треба и не треба ..хаос..едвај чекам мм да дојде од пат ..поз на сите убав Понеделник
Сега на скоро 3 години се бетар. 100 пати кажувам дека не смее благо, давам и јас, не дека не. Ама ако сум дала кроасан за појадок, нека потреба од 39291 чоколади во ден. Е тука коментар, ееее пак ти. Ете цела манџа ја изеде, со месо, со зеленчук, што ако јаде и чоколадо. Е што де?!
Како што рече една членка. Ти иако и нагласиш што да се дава, што не, ако не ти го почитува зборот, џабе е. Без да знаеш ќе му пикне нешто да лапне. Ти списоци со точно време можеш да си правеш до утре. Ама ако не го почитува она тоа, сѐ паѓа во вода. Јас не ни го оставив на чување. Самата се качи и ми рече ако ли го земам да си поиграме доле. Го зема и му дала торта. Да не приметив по извалканото боди немаше ни да знам дека му дала. Може ќе кажете претерувам. Или како фамозното ,,е што ќе му биде ако лизне” . Не е проблем лизнувањето, мене јасно ми е дека нема ништо да му биде. Проблемот е тука што се оди против збор на мајката. Има време де. Цел живот е пред него. Ќе јаде и торти и чоколада и се по ред. Нормално со граници. Ама еве не ја сфаќам потребата на бебе да му дадеш да лизни торта. И не само торта, еве Финекс кажа и бурек си лапнала нејзината госпожа.
Ако е разбрана жена нема ни да има потреба да потенцираш што смее што не смее пошто надвор од тоа што си спремила не мора да и даде ништо. Спреми и од навечер или кажи и едноставно тоа и тоа и толку. Еве мајка ми ја чува кај мене, јас и кажувам тоа и тоа во толку саат да јаде. После за ужинка исто и кажувам. До сега не се случило да и дадат нешто без мое знаење, додуша не ни имаме дома што друго да и дадат те слуша свекрвата или? Ако те слуша нема да имаш проблем, ама ако е неразбрана со поинакви сфаќања тогаш не знам.. За надвор за шетање секогаш ме известуваат и прашуваат дали може да ја носат и слично. Свекрва ми повеќе прашува од мајка ми, дури знае да праша и што да и облече, па дали смее во подалечното паркче да ја однесе. Не смеам да се пожалам супер ми се и двете за чување на бебе
Сеа кога бевме кај моите се туфкав што и да и правам на беба за вечера, и мајка ми 7 пати ми рече млеко и бисквити. И знам дека е озбилна зошто порасната сум на тоа. И затоа и реков дека ќе ја чува сама на 3 години.
Мајки не стигам да ве дочитам до крај, ама за тие што се жалевте за паѓање коса и умор. Да, до некаде е нормално пост партум, ама до некаде. Проверете крвна слика, тироидна, железо, земајте суплементи, чувајте се. Многу е често да падне железо или да се влоши тироидната после породување. Не е нормално да се изгубите и едвај да постоите. Од свое искуство.
Мене ме прашуваат им кажувам распоред, и на почетокот сум им рекла, незнам од колешки слушам бабиве прават глупости и на своја рака даваат работи кои може да се алергени и да направат некоја реакција алергиска кај детето а да не се дома родители, како им се ризикува незнам. Еве ви кажувам ништо без да ме прашате или ако не би кажам. И толку заврши муабет.
Некој да знае дали е украсено во Солун? Се мислиме да одиме викендов ама само ако е украсено. Или предлог за некоја блиска дестинација што е новогодишна веќе?
Се мислевме и ние. Дека и ќе бидеме на гости викендот во јужниот град. Ама кога видов деќа ќе врне и таму, се откажав. А треба да е накитено веќе.
А мојава свеки синоќа врвот го достигна. Си седиме лабаво, јаде она јаболко и бам трга парче јаболко да и става у уста. Викам немој мала е. Пак трга ме игнорира што и викам. Мм си ќути , ја збеснав зашто мразам НЕПОЧИТ понатака испадна ко што испадна хаос.
Јас на мојот му имам ставено на јазичето колку да лизне. Јас јадам он ме гледа и шлапка со устињата дури жал да ти паднее и така малку да лизнее му дадов. Се надевам зс брзо и со кашички кога ќе почнеме ќе покажува интерес и се ќе јаде.
Мајки фала на сите, околу храна јас дома ќе работам па се ќе е спремно.Се надевам ќе останеме живи и нема да се искараме зошто кликерот или не и фаќа или не сака мозок да уклучи. Туку мака мачам да напраам организација на бебуш.Се водам по распоред но сега со промена на дремки во 2 хаос ми се прави кога да јаде кога да спие кога млеко.Плус ќе воведувам и вечера.Вие што водите распоред ако може да ми кажете како ви бил за да се организирам?!