1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.315
    Допаѓања:
    17.883
    За 20-30 години од сега вака ќе ни се смеат и нашите деца, ќе викаат со што не ранеле :D. Не сте сериозни дека од што ви давале како мали кравјо млеко сте анемични, од што ви давале благо сега не можете без благо. Мене мајка ми како дете памтам дека секогаш дома имавме киндер чоколадо и од едно чоколатце од тие малите, повеќе никогаш не ни давала да јадеме, па и јас и брат ми сега се давиме во благо.Можеби не не гледале најидеално ама и јас и брат ми со здравјето и како деца и сега да не се подречам сме супер.
    Да се крие телевизорот на бебе со перници ми е еднакво на тоа да не се гледа бебе во огледало. Што ќе му биде ако погледне во телевизорот, тоа не ни разбира што гледа, баш како поголемо не треба да гледа и да му се ограничува колку ќе седи пред екран кога веќе ќе почне да разбира.
    Кај мене и мајка ми и свекрва ми се со фалултет, мајка ми работи со деца и чита нови работи во тек е со се, дури и повеќе од мене и си ја слушам, а свекрва ми па ако е со факултет на другото внуче секој ден, без исклучок ми кажува и тоа гордо како детето секој ден си бара леб и паштета, си ги наоѓал наполитанките сам и си јадел :^), мене искрено жал ми паѓа при толкав избор за јадење, ама па не сум му мајка да се мешам и не не се во прашање пари.

На Anchita, joy1, DELFINA81 и 9 други им се допаѓа ова.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.577
    Допаѓања:
    5.098
    Ова за екранизацијата кај децата стана ултра модерна тема. Ај кажете ми како детето да не биде изложено на тв во 21ви век … кај да ја ставам на тераса да гледа гулаби додека ние седиме во дневна? Не се сложувам со тоа строго приоритизирање и сметам дека ако му се зборува на детето, се игра со него, му се раскажува, му се чита … ништо од гледање цртани нема да му пречи. Израснатљ сум со светот на бајките, народни приказни, том и џери - прозборена на 14месеци, проодена на годинка - арна вака функционирам :D зборлеста цел живот

На reliable, DELFINA81, cocopuff и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.011
    Допаѓања:
    7.996
    Ништо не им е ако има тв уклучен. Јас мислам дека штети да се загледува во тв или телефон и ништо да не го занима. Со син ми цел ден оној детскиот канал беше пуштен на тв, па ништо не го занимаше, да се загледуваше и занесуваше во период кога требаше да прозбори, ќе му ограничев. Има родители што даваат телефон на децата за да не им досаѓаат, тоа е проблематично. Јас грешка направив со син ми што му давав телефон само за да јаде. И ден денес се занесува во телефонот и јаде механички, ако воопшто јаде дома. А во градинка и школо без телефон одлично јаде(л).

На Anaroz1, Трагедијаупмм, Baby warrior и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Simon4e0507

Simon4e0507 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2023
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    502
    Да се надоврзам..моево бебе гледа тв ..и да песнички и пуштам на youtube на тв јас не сакам да гледам тв има се на интернет тоа ми остана од кога студирав да нема уклучено ништо што ме дефокусира..,во врска со исхраната сакав да кажам дека мајка ми е медицинар и баш ништо не ми даваше да јадам што не е здраво..луѓе компири не ми пржеше бев желна да јадам компири на гости кога одевме или на некоја прослава во кафана..еурокрем нели во наше време беше кремче и млекце за доручек/ вечера како и тостови со кечап и мајонез,виршли со јајце ..не ми дозволуваа ништо од ова .. чипс чоколади..за Нова Година само во пакетче и шо..пак бев слабокрвна од обилни менструации и после пубертет ми се регулираше железото..различно се живееше и сега не е добро имаме искривена перцепција за мн нешта.ама друга тема е тоа..ве поздравувам срцки:)

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    586
    Апсолутно мислам дека нема врска тоа како не растеле и какви навики како луѓе сме си створиле.Може ко бебиња да сме се давеле од здрави јадења па потоа кога ќе почнеме да разбираме од стрв да буташ се остало.Јас мислам дека се во ограничени мери е во ред НО за бебе кое не разбира ни кај е не гледам поента да даваш нешто благо/солено сосема неприкладно за возраста...као има време коа ќе стигне и до тоа.Се сеќавам братучед ми кога ќе дојдеше на гости во рок од 5 секунди буташе сувомеснато зошто дома не му давале.Да не ми замери членката ама уште се чудам како на бебе може некој торта или бурек да даде..колку не треба мозок да ти работи.Свеќи моја ќе му дадеше чаша со вода која што пиела она...не знам бе да е туѓо на улица па толку да не ти е гајле.И не може некој да ме убеди дека не знаат...не е дека не знаат туку не сакаат поинаку да знаат.Порано мажи не ни држеле дете срамота било...татко ми кога дедо стана се научи и пелени да мења на внуката и да и готви и да ја рани.И пак ќе кажам се во свое време според мене.
    Околу телевизор и остало ретко коментирам но јас 9м сама сум цели денови со бебе,пуштам кога морам да завршам нешто итно како ручек или јас да јадам 5 минути.И не го гледам тоа како страшно зошто кај и да отидеш секаде има екрани,и не никогаш нема да ми е тоа прв избор но ако е неам избор во моментот јбг шта чеш.Може не е оправдување но и мене ми е толку силата сама,но кога не завршувам обврски чисто ради реда не би,бебињата брзо учат и ќе очекуваат да пуштиш.И посекако дека не можеш вечно да го заштитиш од телевизија и дигитализација кога живееме во време кога сме апсолутно опкружени со истата и се се сведува на тоа.

На Katie90, Трагедијаупмм, Baby warrior и 2 други им се допаѓа ова.
  6. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.816
    Допаѓања:
    7.010
    Муабетот погоре не беше да се дава на бебиња/деца исклучиво здрава храна туку да не се дава кравјо млеко, вода од грав, цуцла во мед и други несоодветни работи на бебе од 3-4 месеци.
    П.С. Има научни истражувања дека деца што пиеле кравјо млеко пред 6/12 месеци, млекото кај голем процент предизвикува анемија.

На MeowMeow, Peperutce6, dummy и 6 други им се допаѓа ова.
  7. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    94
    Da ne me sfatite pogresno osvem ako vasite babi , dedovci ne se tolku zabegani zarem mislite deka vo gradinka podobro gi cuvaat?
    Toa negovatelkine izfignati do nebo se zamisluvaat kojznae sto se , po doma bar ke go naranat tamu ako jade jade ako ne ke sedi gladno cel den , odat po saloni za manikir pa uste vikaat kolku pari tolku cuvanje , deka iskacale so tatkovcire na decata i sl. Svasta se imam naslusano taka da baba dedo servis 100 pati bolje nego nekoja negovatelka sto ic ne i cue za deteto

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.666
    Допаѓања:
    20.502

Јас дефинитивно од тоа кравјо млеко сум слабокрвна. Сум лежела во болница месец дена на 2години пошо сум била многу слабокрвна и сум паѓала од нигде никаде, мајка ми како што кажува ке играм или ке јадам и ке се онесвестам, 3 пати се случило и директно во ск ги пратиле, тогаш доктор им забранил на моите кравјо млеко да ми даваат. Сум смеела по 150мл максимум козјо домашно проверено ама ни тоа не пиев. Знам дека до средно сигурно млеко не се купуваше дома и не ни сум пиела млеко. И сеа чат пат знам понекогаш ама не многу често. Не знам колку имам апчиња како дете препиено за железо, а и додека бев бремена тогаш најкритично беше железото ми беше 2.3. Не знам ни колку испитувања имам правено пошо секој доктое викаше нешто мора да го јаде железото и хемоглобинот. Ама сепак еве ме жива здрава и права со железо 13ка моментално ко никад во животов :rofl: 7ца ми било достигнување порано.

На MeowMeow, arwen93, Puffy2019 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.631
    Допаѓања:
    6.545
    Ај да беа гулаби арно, овде од тераса гледа во друга тераса :D.

На Anaroz1, Peperutce6, dummy и 5 други им се допаѓа ова.
  10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.254
    Допаѓања:
    25.612
    Ќе се социјализира со народ :rofl:

На dummy, Ladyme, Autumn Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    754
    Не се согласувам за скрин тајм. Има милион истражувања што укажале дека е штетно за развојот на мозокот. На нас е дали ќе прифатиме или не. Ние 5 месеци веќе откако е роден дома не сме пуштиле тв а и по принцип не гледаме многу тв дома. Се е до навиките што ќе им ги всадиме. Што разбира дете до 1 година па и до 2 за цртани да гледа? Само ќе се престимулира од интензивни бои и движења. Ние сме гледале цртани после 3-4 години и тие цртани со денешните врска немаат. Ќе гледа цел живот во екрани, под 2 години кога имаме целосна контрола баш и не мора. А ако не пушташ дома ТВ како ќе му е поинтересно и ќе го бара? Никако.

На mama31, MeowMeow, Kjara2025 и 14 други им се допаѓа ова.
  12. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.631
    Допаѓања:
    6.545
    Ај да ви сменам тема малку, не знам кај да го поставам прашањето, а најактивни сте тука :D.
    За малишаниве мои треба да им ја организирам собата. Скоро 4 години се разлика, машко и женско.
    Има ли логика да им правам заедничка соба (дека различен пол) или само за поголемиот да ја средувам? (малово сигурно уште две години ќе спие со мене на спална)
    Во блиска (а и далечна иднина), немаме во план да менуваме стан, значи просторот е тој, само една детска.
    И какво мислење имате за кревети на спрат? За два посебно исто има место да ги поставам во иста линија, ама така ептен ќе се намали просторот за игра :?:.

13. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.577
    Допаѓања:
    5.098
    Хахаха скопска романтика

На Anaroz1, Autumn Love и Simon4e0507 им се допаѓа ова.
  14. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    94
    Najubavo za maskoto da ja sredis , posle za zenskoto da ja otstapis vasata spalna razlucni godini razlicen pol mislam deka ke im smeta da delat ista soba , mozebi i ne do nekoja odredena vozrast no posle toa ke treba da se preslece , da se izbanja , da donese drugarcinja i sl.
    Mnogu luge poznavam sto imaat taka napraveno i okej im e , rodirelite si se vo dnevna a za decata sekoe posebna soba

15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.768
    Допаѓања:
    187.231
    Практично е за поголеми деца, ама искрено мојава е 6 и мене ми е страв да ја стаам на спрат. :?: Знам дека сега прават кревети со секакви заштити, ама ете, мене пак ми е страв. :tmi:
    Додека се вака мали најпрактично ми се гледа да е висок кревет со фиока на извлекување за спиење. Или креветот на спрат да е на друг ѕид ако дозволува просторот, да не е многу висок, а сепак да можат под него да си играат, да биде делот под него како дел за играње искористен.

16. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.504
    Допаѓања:
    3.235
    Пријатели им беше со заедничка со тоа што имаа кревет од тие со фиоки бидејќи девојчето спиеше со нив секако ама играчки и бироа за двете во детската.
    После како пораснаа ја поделија со панел и фактички шак иста соба беше ама физичкиот простор одвоен сеа нормално се слуша се ама деца се :)

17. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.010
    Допаѓања:
    11.315
    Алал да ви е ако имате време да гледате ТВ па детето ќе гледало додека гледате вие :D Екрани под 2 години не давам па на глава да стојам ако треба, а имам дете машала захтевно што ништо не му држи внимание повише од 5минути. Екран па особено на бебе од 3 месеци кога уште не ти се качува на глава, кога нема исчистен вид, поразително.

Јавен форум е и многу пати многу дипломатски и сензитивно се одговара на некои теми, као ајде да не се осудуваме на сите ни е тешко како родители во 21век, ама такви небулози некогаш се пишуваат во подфорумов за глава да се фатиш.

На mama31, Puffy2019, naturally и 5 други им се допаѓа ова.
  18. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    754
    Да, за жал особено бебе темиве. А сите се кријат зад параванот колку се едуцирани и сѐ знаат и ништо не им е тешко и најсреќни мајки се, ама тв ако гледа што ќе му биде. Пошто факит тешко било да се гледа дете и да го занимаваш цел ден со активности.

На Noemi, Puffy2019, MariaBouli и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.542
    Допаѓања:
    5.333
    Јас имам препорака од развојно каде што ја носам, бидејќи е прематурче знаете, и од матичниот исто, и од неврологот. Да не се дава гледање во екран никако ни тв ни тел . Па еве еден пример што ни се случи, дете ни плаче замалува навечер сега скоро ете нека била 6 месеци, не се смирува. Ајде вода малку и го мијам лицето, двајцата незнаеме што да и правиме, све пробав пеам рипам шшкам, неќе цуцла, а јадена не гладна. Не е важно и мм седнува пушта тв незнам од кај му текна, оп фудбал на екран, дете занемува. Очи полни солзи и гледа не мрда со зениците. Поминуваат ете 3 минути и гаснеме тоа, пуштам музика на тел и почнав да ја смеам и ја смиривме. Таква хипноза од екран има. Влегуваме во сити мол, она над зегин има еден голем екран, и таму се ѕвери. Телефон пред неа не ставам.
    Ние сме генерации растени надвор,мн малку тв, радио се слушало, досадата сме ја решавале надвор или дома на мајками све од кујна и вадевме. Денеска досадата се решава со екран. Тоа не е добро. Сега секој за своето дете знае најдобро.

Не подржувам исто давање тел на дете и деца од градинка да гледаат јутуб и триста глупости. После прават глупости во градинка или прво второ одделение. Не е од дома секогаш, од интернет е мн често нивното однесување.
    Не планирам да и давам да гледа додека сметам дека е потребно. Се бунат свекорми, и таму таа фамилија. На моите сум им кажала. Сега во германија исто ги замолив. Екран имаа пола соба, ме испочитуваа. Тоа е.

На MeowMeow, Noemi, Трагедијаупмм и 6 други им се допаѓа ова.
  20. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    94
    Jas deteto go nosam na ocno kaj edna poznata doktorka od sistina, bas ja prasuvav za ekranite i mi rece neka gleda slobodno i 2 h vo denot niti vlijae na vid nit na nisto, jas davam ekrani pustam bibi i bobi , stela i sani eve go veke pee pesnicki igra na pesnite i dosta zborcinja uci i povtoruva a 2 god ima , no vo umereni granici, cel den ne e pred tv

На Simon4e0507 му/ѝ се допаѓа ова.