Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    754
    Па според мене тоа се подразбира, голи слики и слики кај што е смешен, тоа е интимна фотографија. Ама ако некој објави слика од прв роденден со торта, патување и сл. кадешто детето не прави гримаси туку се убави слики не гледам проблем. Нема потреба од драми правење, да ставаме срценца на очињата, за моите 139 фоловерс да не го видат моето дете. Реално кому му е гајле? Имам колега што секојдневно става слики од ќерката и и става срценца на очи. Ако не сакаш да објавуваш слики не објавувај ич. Почитувам став за необјавување слики ама држи си се до него. Исто имам и пријателка до тој екстрем е отидена што ни праќаше во групниот чат со другарките слики од ќерка и и откако ќе ги видевме, ги бришеше од чатот. И престанавме сите да реагираме на сликиве. Мислам што можам јас како твоја другарка да направам со сликиве? Да ги покажам на маж ми и да му речам види Вера колку е слатка. Чему таа опсесија? Океј ако работи некој сомнителна работа, изложен на закани и слично да разберам ама дека на некој му е гајле за дете на двајца програмери што работат од дома, просто па не верувам.

На Трагедијаупмм, Carolin., dummy и 3 други им се допаѓа ова.
  2. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    2.235
    Многу луѓе :D Да почнеме од кршевка, каде што ги крштеваат нели голи, одмори, каде што често малите се бањаат голи... итн итн :D

Со ова се согласувам, потполно исто мислам, освен што не мислам дека секој разбира дека се подразбира што е интимна фотографија а што не :)

На 1209 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.926
    Допаѓања:
    37.107
    Еве баш сега една познаничка се вратила дома со бебе, скоцкала убаво видео од доаѓање дома се супер и шљап емоџи на бебето на фаца :D
    Кој како си милува, јас пример ноџиња објавував оти личеше на Кинез, греота беше на интернет да има траг. :tmi:
    Сега објавувам сториња ама не толку често, профилната ми е фамилијарна. Општо сеа ко гледам веќе не објавувам ствари по фб многу :D

На Carolin., le.soleil, Baby warrior и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    487
    Па цело лето гледам голи и по купачи бебиња и дечиња на плажа по инстаграм… не зезај и тоа не е воопшто океј според мене. И не е работава дали сме селебритис или не, едноставно местото на бебиња и мали деца не им е на социјални мрежи и интернет. Може не сме во Америка и мислиме кај нас ништо не се случува ама и не е баш така.

5. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.571
    Допаѓања:
    5.092
    Шознам немам такви пријатели со голи деца на плажа :rofl: не би ставила такво нешто нити па би ја сликала гола зошто ми е таква слика, баш приметив и фотографот на нашата крштевка ниту една таква слика немаше направено имаше внимавано на пози к агли да биде се тоа фино прикриено

На Трагедијаупмм и Simon4e0507 им се допаѓа ова.
  6. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    754
    Зависи родителите со што се занимаваат. Мене не ми е океј видеа по тикток со деца, дел од нашиве дечиња што ги злоупотребуваат за рич со “смешни видеа”, ама ако си скроз небитен, имаш приватен профил и мах 1000 фоловерс што многу веројатно сите ги познаваш лично, не гледам проблем. Ако си тип на човек што и воопшто објавуваш де. Јас мразам да се сликам и општо не објавувам слики ама ако имав пасија кон сликање дека ќе правиме драми за моево дете да не го видат не знам, мене ми е смешно.

На Трагедијаупмм и Simon4e0507 им се допаѓа ова.
  7. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    481
    Уроците не фаќаат од 41 ден натака :rofl:[/QUOTE]

На Трагедијаупмм, Carolin., dummy и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.571
    Допаѓања:
    5.092
    Па по купачи ми се пола од пријатели од јуни до септември - тоа си е облека за летен период - аналогно на тоа и децата, не голи, по купачи!

9. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.541
    Допаѓања:
    5.330
    Абе мислам не е проблем слика од настан, од нешто роденден, рандом слика од денот. Ама има некои опседнати се во ден по 10 стори. Па се бања голо во базен, па позира , па додека јаде. Незнам имам неколку другарки такви.. и сум им спомнала нема потреба детево да се споделува толку, имаат над 1к следачи и крај краева не знаеме и зад некоја страна што не заследила што будала седи, тоа е сигурност со социјални мрежи нема....и јас мојава ја сликам нон стоп ама за мене си правам албуми вадам слики, не е се за социјални мрежи според мене, сега секој е различен. Јас имам тетки стринки на инста ме аднале и кога почнав да ставам тук таму некоја слика одма добив коментари личела ќере на свекрвами, па после била буцка мишелин, само образи била... па незнам што коментари. Еднаш стаев стори и одма ми се јавија ааа излезена си сакам да го видам бебето каде си. хахаха
    Мм не сака да ја споделувам, и ок е го почитувам тоа, не го прашувам кога сакам споделувам ама и јас сум умерена. Не објавував лице додека не доби малку килажа и да заличи на нешто ептен беше коска кожа со влакна хаха ама не сум криела лице со стикери. Секој своја теорија, нека се луѓе среќни само :rofl::party:

На azelea, arwen93, Simon4e0507 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.571
    Допаѓања:
    5.092
    Да се сложувам … имам и ја такви што се опседнати со сликање на детето. Ту мач е стварно некои ми се и на блок :$ и мене ме нервираат​

На Simon4e0507 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.107
    Допаѓања:
    8.556
    За слики, јавно од детево мое има можеби 10тина, може ни толку.
    Сликите кои сметам дека се интересни, убави или не знам какви, ги праќам лично до блиски.

Генерално сметам дека е претерано секојдневно објавување, па макар и стори. Имам и таква пријателка, секој ден како е родено детето е нешто прво и објавено
    - првото утро на Х
    - првата недела на Х
    - прв оброк
    - прва средба со не знам си кој

Втор случај сосетка, некои 3 недели е може бебето, секој ден објавува слика со ѕвездичка на очите. Или пак само раце или само ногата или само косата.
    Нивни избор сепак.

На Simon4e0507 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  12. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.831
    Допаѓања:
    6.435
    Делумно се согласувам, не знаеме какви будали дремат по интернетов и мн ми е страв од злоупотреба на слики од деца, а и јас имам такви што ствааат по 650 слики од децата во секоја можна поза и од плажа и голи и искрено не разбирам им се родило дете и цел профил само слики од детето во секоја можна поза :drunk: јас лично кога почнав да ја објавувам малата го сменив профилот од јавен во приватен, исчистив се што не знам од фоловерс, а и ретко објавувам слики, имам објавено од крштевката фотосесија што правевме, чат пат некоја фамилијарна од одмор, од родендените по една и на стори ако ставам, ама пола луѓе ми се на хајд, мерак ми е да, ама некогаш кога ќе помислам кај се можат да завршат тие слики шубе ме фаќа и шо сум објавила.

На Трагедијаупмм, lala15, Ladyme и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.253
    Допаѓања:
    25.610
    Од малата дали 3-4 пати имам објавено слика и тоа на стори е.
    Во принцип со мм и двајцата сме луѓе, што не ставаме на изволте по социјални мрежи слики и каде сме и што правиме.
    Дали има слики од голи деца по социјалниве мрежи?
    Врие од такви. Од секунда од раѓање, па надаље секој момент. Само што родено, со раширени нозе, оп слика на фб. Да се знае кој се родил ххахахх

А за муабетите, дека на некој му дошло до ваши деца.
    Не сте свесни какви се болесници има и какви се организирани групи , што демнат, пратат секој чекор има.
    Да не зборам како сликите , за 13-14 години од сега, каде слатката слика со голото дуде на детето, ќе биде фото уцена на детето , од психо соученици. Внука ми го искуси тоа, па и не беше баш убаво.

Сепак секој си знае најубаво за своето дете и си носи одлука.

На 1209, Lady Maria, kozuf и 8 други им се допаѓа ова.
  14. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    1.043
    И јас вака правам на вибер и во close friends. И истото мислење го имам како тебе.

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  15. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    1.043
    Бившиот мој. 2 годишно дете на одмор скроз голо без цензура си го стави на фејсбук. Не е болест се што боли…

На Baby warrior и Ladyme им се допаѓа ова.
  16. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.541
    Допаѓања:
    5.330
    Точно, има будали многу, стари млади предатори не им се знае. Тоа и зборев на другаркава... она живи у свет розе, нема у мк безбедно е. Видовме колку е безбедно.

Иначе што ми се случи во зграда пар со дете нови некои ваљда кираџи.. нека е година нејзиново а моево 7ипол месеци нели и влегувам во лифт се среќаваме и мајкава му вика види мама девојче има дуда ти имаш куре... и јас останав така :shake: wtf и се симнувам од лифт уште неможам да се поберам, таа на дете од година му кажува што има ќерками а што имал он. Све удрено со паметот. И после деца манјаци од градинка и тука имавме во хром дешавка да силуваат дете со шише.. деца од 6-7 год нивен соученик. Така на мм му кажувам ова зградиве луда раб на све ќе наидеш.

На Трагедијаупмм, Puffy2019, dummy и 5 други им се допаѓа ова.
  17. defocus

defocus Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    275
    Без тв и без екрани ама затоа што питоми карактери на деца се погодиле или има резерва возрасен за анимација.

СЗО шо вика за мајките? Да приумрат по потреба и на глава да скокат само скраја да е што цртан ќе му пуштеле.

На beachedd, Трагедијаупмм, ArabellaStarfall и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.571
    Допаѓања:
    5.092
    Мрдната работа еј кој е муабетов од ролку ствари што можела да му каже. Во нашава зграда сите семејства скоро се со мали деца и во лифт се сретнуваме секако сите прашуваат како се вика да се запознаат али ваков муабет да ми направи и ја не би знаела како да изреагирам :$ изела ме туџа срамота

На Трагедијаупмм, Puffy2019 и Ladyme им се допаѓа ова.
  19. jungle

jungle Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    532
    Од контекст се извади муабетот со необјавување на деца по нет. Ова со осудувањево од мајки кои објавуваат деца на соц.мрежи кон мајки кои објавувале со срциња на очиња не ми е баш океј и сапортив.

Не сум сретнала мајка која не објавува, а се исмева зошто има нечие бебе на стори со детелинка на лицето.
    Баш се чил на темава мајките кои не ставаат деца по објави или сториња, напротив, другава група на мајки е како прозвана па напаѓа.
    Не значи дека треба да сме со некој висок статус во општество за да сме нели некој и нешто. Во какво време живееме, се треба да се земе со резерва па дали имаме 50 или 50 000 следачи не игра улога дали слика на дете ќе се злоупотреби.
    Не гледам ништо добро во тоа некој некаде да има скриншот од мое дете. Чим еднаш е во етер таа слика, сопственост е на цел интернет свет, а мое дете да изложувам на тоа, благодарам но не.

Последна измена: 5 декември 2025 во 08:29
    На kozuf, Simon4e0507, merriel0 и 4 други им се допаѓа ова.
  20. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    754
    Џангл, јавен форум е, секој си има свое мислење, не мора со секого за сѐ да се сложиш.

Јас почитувам и тие што одлучиле да објавуваат и тие што не одлучиле, меѓутоа ако си одлучил да не објавуваш, не објавувај. Не детелинки и срциња да ставаш. Зошто воопшто да го објавиш тоа ако не сакаш сликата да оди во етерот?

И тоа е моментот што јас го искоментирав, “некој да направи скриншот”. Ако имаш профил приватен со луѓе што ги познаваш, зошто побогу некој би направил скриншот? Тука е тоа давање на важност што го искоментирав.

Страни, не прифаќам освен ако не се бизниси на мои пријатели. Дури ни од оние од коишто нарачувам работи. Не гледам потреба да ме имаат тие мене на инстаграм.

Целиот аргумент што е за безбедноста, не е издржан, зошто “манки си, манки ду”. Ако самиот се грижиш за својата безбедност не би имало ни проблем за детето. Не може да имате сѐкој и секого по социјални мрежи и да сеете мудрост за безбедност. Не одат под ракав едноставно.

Другото, за голи бебиња, јас искрено не сум видела такви слики и не гледам потреба зошто некој би споделил. Слки кај што сме го бањале и бил сладок ни на свекрва не сум покажала. На муабетот на Лејди ми се има случено и мене на гости бевме и го пресоблеков и едни познаници искоментираа како нивното бебе 2 месеци помало имало поголемо куре. ВТФ. И дека дури било поголемо од на другарка и детето што има 2 години. ВТФ пак.

Такви луѓе не можеш да ги избегнеш, колку и да криеш од социјални медиуми. Факит.

На Simon4e0507, Tulip023, dummy и 1 друга личност им се допаѓа ова.