Ќе и се згазам од смеење Јас буквално им се смеам во фаца на тие што прават муабети за бајачки и магии.
Не е табу темата, напротив. Ги учиме децата ама по дома, не у лифт И на соодветен начин. Инаку, после втората година сфаќаат дека има разлика помеѓу полови. Како што кажа Ноеми, таквите родители што во лифт ги прават муабетите - за нив табу тема е по дома тој муабет. А надвор се... Сељачки настроени. Сори, нот сори Немам свекрва ама ќе кажам втф имаш ти со моите јајници?
Јас би и кажала: А мојава бајачка рече, премногу те замара свекрвата, олади однос со неа, за доброто на психата.
Мене пред некои две недели, младааа младааа комшика ми вика: Ја имаш носено К на бајачка, да и забајат? Викам не. Кога ми се пушти: Како ма неее? Ич не си го однела детето. Ја гледам така некои 10 секунди и и викам, па вака фала Богу не гледам дека нешто и фали што не е носена.
Незнам многу просто и глупо беше, место да рече еве мама дадичка, девојче, од иста зграда другарче ќе имаш кога ќе порасне уште малку итн. .. па дома нека каже што е разлика од машко и женско а не да му рече: мама она има дуда ти куре. Зошто да се потенцира на тоа? Прв пат ме гледа во лифт, за мене покажува интелегенција нејзина до каде е и како ќе пренесе на детето. После тоа дете кога ќе види женско ќе вика дуда? Не разбирам, нема везе тоа со биологија ( на денешницава) Не се учи така според мене и има кога се збори тој муабет. Знам на пријателка дома тоа што зборат само ( од типот кај е курето кај е курето и детето во градинка барало да му ги покажат и ги опоменале) . Жива глупост и заостанато за мене, мм го карам кога ќе рече такво нешто на машко дете. Демек кај е курето и детево да го покаже.
Стварно многу невкусно. И јас го делам мислењето, дома се учат тие работи не на улица или на други луѓе. Познавав една жена сакаше машко да роди, роди машко и цело време пред други луѓе збореше “кај е на мама курето?” Пресреќна се чаталеше дека има машко дете (како да е некое достигнување во животот ако родиш машко, средновечни размислувања). Во кратки црти детето порасна во дечко со љубов кон истиот пол. Нема мојава приказна никаква поврзаност со твојата случка, само сакав да кажам дека може и таа жена се фалела како има машко дете, мене бар така ми личи. Како да е ова отоманска империја па кој ќе го наследи султан Сулејман…
Се согласувам со ова, извини така на твојот пост што се надоврзав. Искрено мене прашањето повеќе ми беше генерално што мислите дали децата треба уште мали тоа да знаат, не конкретно за ситуацијава. Изгледа не се објаснив убаво
Мене учителката на поголемото дете ми кажа да го носам на бајачка, пошо му беше тешка адаптацијата во школо. Ако можат учителките, на постариве простено им е
Се сложувам и јас со муабетот на другиве. Учење за полови органи или одговарање на нивните прашања кога ќе приметат дека има разлика да ама на дете годиначе шо уште не му е јасно кај е носот и за што служи увото што се вика... Не . Единствено што може да се добие тука е или како примерот со градинка од погоре или пак да си оди и така да си покажува на себе или на други куре/дуде и на некои може ќе им е смешно ама не е смешно. А пак настрана што во конкретниот случај се среќава прв пат со другава мајка и тоа во лифт... Еве мојава (5г) знае дека има дунда и не смеат да и ја допираат ,освен за бришење. Засега мислам дека е доволно за на машки не сме спомнале поточно не прашала ако прашала ќе и објаснев. Знае само дека мочаат со стоење Другарка од градинка пред мајка и не смее да спомне тоа,одма ја кара што исто сметам дека не е ок.
Мене ми се јавувала да ми каже дека детето плачело од уплав, да ја носиме на бајачка стравот да и го земела. Мојот одговор беше "хахахаха, НЕ".
Добар ден мајки. Тек е 11 а јас се осеќам како 6 попладне да е, денов долг многу. Заврши нашата доенечка приказна... Секогаш се чудев кога ќе прочитав дека бебето само се одбило и ете, неколку дена пред да наполни годинка ќерка ми ме одби мене, не јас неа Сакав да ја дојам до годинка, годинка и нешто, и некако ме фати неспремна, не очекував вака наеднаш ама ајде, можеби подобро и полесно поминавме на овој начин. Ми порасна моето памукче Спремаме роденден, дома 2/3 се болни, јас се држам мушки. Уствари ова "мушки" не ни знам зашто се користи, еве го мојов на 37.5 офка кука, па да го галам да го чешкам мислиш готово душа испушта. Бебево 38 имаше глас не и се слушна Коњски сили ќе ми требаат за да издржам до вечер
Ајдее одлично завршена фаза мајка , мајка ми со сестра ми така, на 9ипол месеци сама вика се одби. Ама јас хахха до 3години тешки маки вика со столче доаѓаше да те дојам, никако не се одбиваше Секое дете своја прича.
Не знам дали е до мене ама преку таквата ми се муабетите од свекрва. И бап поради тие муабети избегавам контакти, ќе се јави еднаш на три дена да види бебе и толку, кога и звони мм јас намерно се зафаќам со работа низ стан да не ме замара со глупости. Пред некој ден се запна со каши кога ќе сме го ранеле сум можела сега и сокчиња да давам, оти нели ќерка и така давала па под дифолт мора така и ние, јас и реков сокчиња најн, затоа децата им јадат само благо со килници и за ручек нејкат да слушнат. Сега најнови не знам од каде разбраа дека цела зграда сме без парно греење цела недела абе шооо драми, ќе не отепаше преку телефон, да сме купеле греалка, ќе сме замрзнеле, јас ја силам во позадина и викам го спремам еским да биди бебето хахах, полуде. Само контра за такви свекрвици нека си верглаат в место
Како изгледа кога сама ќе се одбие? Мојата е 14 ++ неможе да заспие без цицање, а многу сакам да завршиме, само не знам како
Имам пишувано во другата тема за одбивање ако сакаш да прочиташ поопширно. На кратко, ги скратив ноќните подои пред 2 месеци зашто не спиеше навечер ич. Останавме на 2 подои само. Од петокот навака беше болна и одбиваше оброци и цицање, за на крај да почне да јаде оброци а цицка не сакаше да види. Значи што се не пробав за да цица не сакаше да отвори уста. Не ја силев после тоа, три пати пробав и три пати неуспешно... веќе беа поминати 24 часа и толку беше. Еве денес веќе втор ден како не цица. Искрено, многу лесно поминав
И ние сме со 2 подои, пред спиење и рано наутро. Ама многу е навикната и не знам како да ја одбијам а да не и биде стресно...Сега даваш АД?
Остави ја да спие сама со некој, со сопруг со баба, со било кој. Внук ми така се одвикна, мајка му беше на болница неколку дена и тој со мајка ми спиеше, кутрото му буричкаше во блузата, му викам шо бараш, цице велеше и тажно а истовремено и се смеевме, неколку дена така и се одвикна. После само раката ја држеше на цицка, за топлина ама битно се одвикна.
Женооо, се спаси од неа. Си отиде кај маж ти со детето, што и се замараш? Не и кревај телефон, кога збори со маж ти, игнорирај.