Еве мојата јаде од 6 месеци парчиња, првиот заб го извади на 9, моментално на скоро 11 има 4 заба. Јаде така затоа што следиме БЛВ. Не требаат заби за џвакање, треба само да е мека храната. За потврда храна што не се топи во уста, не знам сеа на прв ум ми текнува на јаткасти плодови на пример, да, треба. Ама за мека храна, непцата се доволно цврсти за да се разгради храната и да може бебе да си ја голтне Мене секогаш баба ми ми беше пример за ова, она на 90 години не јадеше со вилица кога јадеше манџа на пример, си јадеше без заби. Не знам зошто сите се толку убедени дека за парчиња требаат заби
Огромна врска има, значително влијае на развојот на устата, гребените, базата на носот, има удел во начинот на дишење, во губење на рефлексот на инфантилно голтање. Од секој аспект е подобро што порано да јаде неблендирано, без разлика дали ќе никнат први заби на 6 или 16 месеци.
Се е тоа ок, сигурно си има бенефити, али ако детето на Кјара е најадач и тогаш кога малку јаде мора да е блендирано, нека биде. Јас имам поминато страшни предизвици со исхраната на бебето и разбирам колку е стресно детето да не јаде, пребира или стои во место со тежина. Сигурно ќе пројаде парчиња кога ќе е спремно, во свое темпо.
Многу се согласувам со ова. Свесна сум и јас на бенефитите бебето да јаде парчиња, но кога никако не прифаќа, освен блендирано( читај и тоа со анимирање некако јаде) немам друг избор. Преголемо фала мама за поддршката што ми ја даваш, само мајка што поминала низ овој процес може да разбере како се чуствувам моментално.
Убав ден мајки. Надвор сонце амс што би рекле со заби. 4 скок помина ама оваа недела сум поуморна одколку што бев цел месец додека траеше скокот. Дете не сака да спие, цело време се буди ноќно спиење катастрофа. Мене 2 недели стомак ме боли, причина откриена после 5 месеци се враќа циклусот. Не очекував да биде болен, пред бременост не осеќав кога ќе ми дојдеше. За утре се најавија гости нс пладне и не знам што попрво да средам. Нова година дојде, годинава дома со бебуш ако нешто му се згреши да спие голема е веројатноста да ја преспиеме Дојдов малку да се пожалам, се надевам вие сте поодморени колку што може една мајка на мало дете да биде. Убав викенд да имате
Здраво од уште една ненаспана мајка. И јас едвај го чекав крајот на 4ти скок ама кај нас при крај ептен се влоши ноќното спиење. Последнава недела почна да се буди со вриштење, буквално по саат ипол со мм си го подаваме еден на друг, едвај успеваме да го смириме. И вчера всушност ја дознавме причината. На синко на 4ипол месеци му никнале 2 запчиња Јас мислејќи дека лигавењето и ставањето се во уста се должи само на орална фаза не го ни проверував за запче. Он и ден, два качуваше и темп, ама и вакцини прими неделава, па некако се споено му беше. Гледам убаво му се пробиени, па се надевам дека ќе се стабилизира и он и ќе одмориме за празниците. Убав викенд да си имате
Био значи непрскана храна без пестициди. Па нема ништо лошо во тоа не знам зошто потсмевање бебињата баш и треба био да јадат.
Zdravo majki od edna majka so pretpraznicna tt od 38. Dojdov da si se pozalam malku. Vo cetvrtokot fativ tt i eve so paracetamoli nonstop do 37.3 mi se spusta , bebo skoro piese antibiotik pa sea mi e strav i nego da ne go virosam za praznicive. Mnogu mi e maka veke vlegove vo zacaran krug na virusi od sredina na noemvri i nikako da izlezeme , vcera maz na rab ja so bebo sama po doma a tt 38, nisto ne me slusa nesaka da se oblekuva , da jade da igra, samo me kloca , frla igracki i saka da griza a 2 god e veke , koga dojde maz mu go ostaviv nego i jas se povlekov od strav da ne go zarazam , doma procistuvacot puka na najako ama pak mi e sube ete ubavi praznici idat i na odmor ke sum baska , detevo najmnogu e po baba verovatno zasto ona go cuva periodov dodeka sum na rab zasto gradinka uskrativ bas radi virusive jas sum mu posledna karika za da pobara nesto od mene i se osekam kako najgolema nemajka i kako da si ja izgubiv povrzanosta so deteto , denovive koga ke stane ne go bacnuvam od pust strav da ne go zarazam i ako imam baba , dedo nekoj da dojde odma se povlekuvam , mislam deka imam izgubeno avtoritet kaj detevo ii taka sabajlecki da si prikazam
Возам без проблем, па секој ден ја носам со количка или за раче/во раце до и од градинка. 10-15 минути во правец. И ладно и дожд не ме спречува, едино ако е многу загадено за побрзо да стигнеме. Ама и тогаш ми е на мисла, не дека и внатре во колата не дише ѓубре, па и внатре на затворено. И додека ја наместам во количка, свртам и паркирам скоро истото време е. Мене искрено ми е без врска за 10 мин пешачење кола да палам. А храброста за возење, само со возење ќе ја стекнеш почни со некој поискусен возач до тебе, без детето во кола, полека, не мора да правиш маневри и нагли престројувања и сл. Ама апсолутно мислам дека нема потреба да се вози наместо 10 минути пешки и таман работа да се осеќаш лошо за тоа.
Јас возење како возење можам, без проблем. Проблем ми е паркирањето што немам осетено и самиот страв од сообраќајот, а вака управување на возило немам мака
Добар ден мајки. Седнав прво кафе да испијам, после сме на гости од 2 (после 2 месеци договарање). И нешто со размислувам. Ми фали дружба со луѓе, ми фали доаѓање и одење на гости. Не знам дали само ние со маж ми сме такви.. Сакаме да се дружиме многу ама во ова брзо време едноставно не наоѓаме време и простор, и не знам дали е до нас проблемот. Сите работат до 5, 6, децава ни заспиваат во 8, ние папсани од работа од обврски дома. Памтам порано моите беа нонстоп со гости, како постигнувале си викам или едноставно не се замарале ? Или па ја и сестра ми сме биле поголеми па затпа и го памтам периодот, не сме биле бебиња.. абе немале пари ама нонстоп имавме гости, нонстоп спремај со мајка ми помагај во кујна, со радост, не ни беше тешко ништо. Стварно не знам дали такво брзо време дојде се осеќам како сите да се здивени, нема дружби веќе, а и едни гости да ми дојдат испод 2 илјади не ми е трошокот
Истово го мислам и размислувам од збор до збор. И ние обожаваме гости и да одиме на гости (иако многу многу не не викаат луѓе хахаха, ама ние гледаме да го собираме друштвото), ама со бебево некако не се организираме, па да спиело, па време за дремка, па ручек па не знам што. Башка што и ја немам оставено до сега со никој (11 месеци има) и не знам кога ќе соберам храброст за тоа. Еве сега за Стара нова се туфкаме како да направиме затоа што не викнаа другари, а мене не ми се остава некој да ја чува и заспива зошто знам дека на крај џабе ќе ми биде зошто ќе ја мислам хахах Што се однесува до нашите, моите беа (а и до денес се така зошто се од мало место) во 3ипол најкасно дома. До 4ипол сме биле наручани, до 6 одморени и после имало време да се дружат со гости и по гости. Барем јас така мислам. И јесда, сме биле и поголеми тоа што го памтиме, ама мислам дека и имале повеќе време. Ова работењето наше од 9 до 5 мислам дека цел живот ни го зема А за трошокот, тоа мислам дека зависи и кој како ќе си го постави. Јас памтам многу гости каде што само кафе се варело и тоа било тоа. Луѓето доаѓале да ги донесат децата да се подружиме и старите да си направат муабет, не било секогаш притисок дека морало да е полна маса (барем кај нас така се фунционирало)
Кај сите е мислам вака, сите сме во некоја трка со времето во денешницава. Јас еве уште не сум вратена на работа па пак се ми е кнап. Се трудам да се социјализирам ама тешко оди договарање. За собири со луѓе некаде надвор или на гости и ние едвај се организираме, обично за викенд меѓу двете дремки ако успееме да погодиме ама секако прекраток е викендот и што попрво. Доаѓаше мајка ми неколку пати да ја чува навечер заспана а ние да отидеме некаде да се социјализираме ама бебка ради вадењево заби многу се буди периодов и е веќе неизводливо, не може да презаспие со неа. Затоа периодов најмногу ни одговара да викнеме гости накај 4-5 па седиме сите и со бебка, не чекаат накај 7 да ја избањаме (10 мин), мм се враќа кај нив а јас ја дојам да ја успијам уште 15тина минути па после си седиме уште некој саат на раат (со по некое презаспивање измеѓу и мачкање гелчиња хах). Чисто како идеја ако ви одговара и вас нешто така.
Дојдов само да прашамм што е со овулацииве после пораѓај Ме скинаа јајниците едвај седам, менструација прелесна ама затоа после деновите во овулација се страшни.
Немам сеуште циклус добиено, 9 и пол месеци се сторија ама веќе неколку дена имам такви болки во јајници не знам дали е овулација или ќе доаѓа .