Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.001
    Допаѓања:
    4.374
    Мене после 40 дена одма ми дојде. И сега секој месец.
    Можеее да ти доаѓа вештерката штом те боли 8)
    Едвај седам се мислам дури парацетамол да се напијам може ќе помогне малце....

На naturally и Simon4e0507 им се допаѓа ова.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.345
    Допаѓања:
    6.343
    Ако ми верувате истово си го мислев неделава за гости. Моите се многу друштвени луѓе, цел живот друштва пријатели со деца одмори слави родендени се тоа се тераше до лудила со едно 10тина семејства константно со години и гпдини и ден денес се преку 60години и си се дружат си праат патувања си прават слави гости итн.
    Е ние исто така со еден куп пријатели и роднини ама сега нели без пармезан и рижото со куркума полиено не е вечера, па виното пора да е куве од 1800ден да покаже домакинот дека се класа 8) шознам све така ни се погаѓа а мене ми е понекогаш смешно, понекогаш си викам ај таков круг сме направиле… убави луѓе се деужиме со свои бизниси, со семејства итн ама споредбата ми е дека понекогаш и мене ми недостасува онака најпросечно наполитанки и кафе да извадам или да ми извади некој и децава на ппдлога да роварат ние додека прајме муабет кај да планираме одмор 2026та во мај … такво време дојде … што вика ина многу фина … Габче на Сани на одмор само ние … на друго место кај одиме па ти … мора да е хотел :@

На BellaBibi, Simon4e0507, Kjara2025 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    3.045
    Претходно немав појма кога овулирам, сега до минута знам...

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.345
    Допаѓања:
    6.343
    А да овулацијата сега и ја ја осеќам претходно праев тестови за овулација пошто поима немав кога секс за бебе да имам :rofl:

5. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.001
    Допаѓања:
    4.374
    Ја сега добро е што ја осеќам да знам кога да немам :D

На Baby warrior, dummy, MariaBouli и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.355
    Допаѓања:
    1.937
    Same same, кај ќе ми е крајот со уште едно бебе сега

7. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.001
    Допаѓања:
    4.374
    Истооо, јас се жалам он ми кажува некои такви шали као ај ќе ми помине побрзо :D Викам чаоо дечко да не ти текне ]:)

8. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.498
    Ќе полудам. Немам живци веќе некој ќе си го однесе. Го почнав синко со вкусови ама по неколку лажичиња да пробува да се учи. Сабајле дадов брокула. Свекрва ми го земаа кај нив дека со гости бевме да можам да раскренам. Свркор ми ми праќа сликс дека сега во 18 му дале кашичка брокула. Среќа сабајле му дадов да проба. Како се имаат осудено без да прашаат да дадат плус навечер. Ако немав дадено сабајле? Мм уште ми вика ако бе нека јаде. Како бе акоо. :@:@:@

На viks2 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.809
    Допаѓања:
    4.030
    Бирај ги своите борби. Не вреди за све да се преоптеретуваш. :l:

10. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.965
    Допаѓања:
    36.254
    За жал ги има многу вакви случаеви. Арно и ти пратиле слика, некогаш ќе биде нешто што немаш појма. Торта му дадоа без мое знаење. Нагласив дека не сакам сега да му дадам стоби флипс смоки, му дале. Како за инат.
    Да фанам да тепам, не бива. Само едноставно ме чуди зошто не се почитува зборот на мајката. А дека ќе му биде нешто од јадењето, далеку од тоа.

11. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.169
    Допаѓања:
    11.899
    Затоа више нема да го видат на само ever :) ама тука проблемот е што не сте на иста бранова должина со сопругот ако за него е ок. Да чуваат дете да раскренам? Нека раскрене маж ти или со бебе раскрени, а они ако сакаат да помогнат нека дојдат да исчистат.
    Не знам, јас сум многу строга по ова прашање и скандал ќе дигнам секундарно.

На Simon4e0507, Mother of 2boys, dummy и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.731
    Допаѓања:
    19.803
    Многу си фина очигледно. Јас кажувам пред сите, ако маж ми застанува на другата страна и он ќе си го добие среќа па не е таков.
    А на баби секогаш им е оставено што точно треба и смее да се дава. Список, лист, нацртано обоено до детал над тоа ако сакале благо да дадат пишувале и прашувале.
    Може за друго им поќутувам, дрндаат ја ќе си се нервирам во себе..ама за дете за храна поготово оо да пробаат така да ми направат нема да го видат веќе

На Carolin., Cvetce_, dummy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.498
    Мм мораше да испадне, а мојот господин сака внимсние сам да лежи да поигрс никако. А и дека целс ноќ не сме спиени 2ч сон немс врзано во 4ипол стана ми одговаше да здивнам искрено. Не сакав да ја викнам за раскревање бидејќи без збор дојде дс ми помогне за прибирање. Не сме во заедница на другиот крај од градот живеат

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.498
    Обично не се вакви и затоа и го оставив. За се ме прашуваат, кога треба да спие, кога да јаде кога да стане. Ова денес беше врвот. И кажав прееска да не се повтори. Следен пат ќе биде гледање само со мое присуство

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    3.045
    А еве јас да се надоврзам на вашите совети, со кои што 100% се согласувам ама ме интересира мислење.

Што ако се случува ова, а не сакате да скратите контакт, или сакате да оставите дете на само да биде со нив?

Еве на пример, јас знам дека моите нема да ме слушаат, затоа што ги гледам што прават со внуците на сестра ми. Татко им секој ден им дава по 2 лименки пепси да пијат и по едно пакување гумени бонбони (малото има 3 години). И нема ШАНСИ да се убедам со него тоа да не го прави, зошто сестра ми се убедува веќе едно добри 5 години и џабе е.

Мајка ми уште сега ми збори дека ќе ја храни со млеко и бисквити, и иако немам многу против млеко и бисквити, знам дека ако би ја оставила на неколку дена, мајка ми секој доручек и вечера ќе и го дава тоа само за да јаде, плус така е научена со нас.

За спиење воопшто не гледаат ред. Внуците кога се со нив пред 11 си немаат легнато. Мајка ми до ден денес е убедена дека колку покасно легнеш дете, покасно ќе стане. И секад мене ме зима за пример, а јас бев такво дете (и тоа ова збориме кога веќе бев голема), што кога и да ме легнеш јас ќе станев во 12, така да немаше тоа врска што ми даваа да седам до 11.

А живеат на село па искрено преку лето би сакала да ја оставам таму да си поседи за да избега малце од Скопјево. Плус, од почеток на 2026 се пензонираат, имаме камп на море, каде исто би ја праќала да седи со нив затоа што знаеме колку е убаво реално дете да поминува што повеќе време на море. (се ова се ситуации за натака кога ќе порасне нормално).

Уште сега ме фаќа страв за овие работи и не знам како би постапила, башка што татко ми е од тие генерации каде што не може да му се каже и да му се советува нешто, одма ќе искрсне како смеам јас да му држам на него лекции...

На Трагедијаупмм, Mother of 2boys, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.001
    Допаѓања:
    4.374
    И јас штом се роди ќерка ми ги осетив овие проблеми со да кажам, неразбрани луѓе. И да, во буквална смисла неразбрани затоа што е многу пати зборено и џабе.

Сум пишувала и тука, на почеток беше брцкање прст во шлаг,павлака,шеќер малку во млекото за да е поубаво и слично. Кога сум ја оставила и на момент, и се даваше вода на 2м, не беше успивана зашто бебе треба да се измори за да спие убаво нели.
    Ама ко што вика Мариа, утре еве стварно ќе треба да ја оставам, како бе да им верувам на такви луѓе што не ми почитуваат ни збор.
    Од септември во градинка ќе ја пратам, жал ми е, малечка е ама подобро отколку да се нервирам.

Денес дојде сестра му на мм, детето со два антибиотика е, другото кашла премногу. Не ја изнесов ич, дојде ја зема ја бакнува по лице.
    И викам нели сте болни зашто ја бакнуваш по лице, вика не сум јас децата се.
    Прво, свесно да ставам мало бебе во опасност, за да си го прошетам газот ми е толку неодговорно и себично.
    Од сега ќе ја гледаат јас кога ќе сакам.

Пред некој ден, роднина од мојата страна си седиме си правиме муабет кај нејзе и ми вика да и пуштам цртани зашто се вознемири бебка. Викам немој јас не и пуштам, не знае таа ништо нема потреба од екранизација на 4м.
    Луѓе ако верувате дека ме изигнорира и и пушти цртани. Пола минута детево маѓепсано не трепка. И викам нели ти реков не пуштај. Ништо нема да и биде вели. Не сакав да се карам во нејзина куќа, само и реков дека треба да ми го почитува зборот како мајка. А таа демек и збори на нејзе, леле ти си уживаш кај мене таму ништо не ти даваат :) Таа ми рече дека сум германска био мама8)

Морам да бидам и јас по строга, да поставувам јасни граници за МОЕТО дете. Јас сум таков карактер си ќутам ама извинете на збор затоа ме дупат у здрав мозок. Иако почнувам да си кажувам затоа што за мое дете, знам најдобро јас. Ниту стринка, ниту баба ниту никој. Секако дека ќе сослушам совети, ама луѓе што не ме почитуваат мене нема ни да ги почитувам и ќе бидам и јас безобразна .

И така, еве си легнавме и стравувам да не се разболи. Знам дека може и од мене и од мм, ама ете.
    Свесно не би ставила ни едно дете во ризик.Или тоа сум само јас, не знам.

По којзнае кој пат ќе кажам, едвај чекам уште малку да спечалиме за стан не се трпи веќе ова.

На Simon4e0507, Трагедијаупмм, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.169
    Допаѓања:
    11.899
    Ама нема што да го убедувам, ако сака да го гледа детето ќе почитува како сум решила јас да го хранам, воспитувам, whatever. Океј имаш корист од нив ама еден месец на море по која цена? Секој викенд кога ќе решиш да ја оставиш да се чудиш колку глупости ќе направат па ти цела недела и више враќај во ред. И одново и одново. Зашто кога се мали децата не сфаќаат дека има еден ред дома друг кај баба и дедо.

Мене добриот однос со мајка ми не ми поважен од здравјето и редот на моето дете во овие најкревки години. Ако она решила да не ми го почитува зборот значи не ме почитува мене како возрасна изградена личност и смета дека има авторитет над мене и редот во моето семејство.

За мене јас маж ми и детето сме примарно семејство, другите се на второ место секогаш, сакам да расте со баби и дедо ама не по секоја цена. Ама и ова си влече наназад многу, граници во односот ако постоеле пред дете подоцна е многу полесно. Зависи и колку си зависен од старите.

Да не испадне ние со нашите очи не си гледаме, се гледаме често и со двете страни, ама и јас и маж ми имаме цврст став.

На Трагедијаупмм, Mother of 2boys и MeowMeow им се допаѓа ова.
  18. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    1.880
    Леле ве читам и се потсетив јас кога бев Македонија и секој божји ден бев со нервози и стрес поради овие работи непочитување на мојот збор а кога јасно и гласно и писнав на свекрва дека за мое дете јас кажвам се испоналути ама од тогаш се сменаа работите малку. Сега сум Германија ама мораме да се враќаме за две недели со бебко оти сеуште чекаме визата, ама овој пат пресеков од старт, ќе спијам кај едни пријатели кои живеат од карши моите ама во зима се Австралија и ми излегоа во пресрет. Маж ми се сложи иако денес ми промрмла нешто ама беше инстантно подберен од моја страна и тука прекина дискусијата. Сум била будала и сум седела месеци со неговите, повеќе нерви од помош имав, тешко мене на паметот.

Инаку тоа со хранењето не е злонамерно, едноставно така се учени во тоа време, сега и ние малку од повеќе се притресуваме, читаме, поедуцирани сме и затоа така. Ама на мало бебе не му се дава без прашање ништо, поготово на многу мало бебе кое учи да јади допрва.
    Јас поради некои работи ќе гледам колку што можам да не го оставам на чување кај никој, освен мајка ми, таа ми го почитува зборот иако не се слага со моето размислување ама кога ќе и објаснам тогаш се разбира од збор, оваа другата ќе се испоналути и се секогаш таа знај, одма ќе речи ќерка ми така праеше, многу гајле мене за ќерка и

19. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    1.357
    Еве моето наполни 3 сега.. моите родители имаат таква филозофија ако јаде убаво за оброк, после му даваат и благо (т.е. не му даваат сам си зема).
    Го оставаме 1-2 пати месечно ама преспива 1 ноќ, максимум 2 ако нешто сум болна и слично.
    Ако има некои добри навики од дома стекнато мислам дека нема да има проблем. На пример детето си е навикнато да јаде доручек, ручек, вечера и прво знам дека ќе јаде нешто домашно зготвено. Секогаш прво му даваат овошје, во лето сам си бере јагоди и малини. После кога ќе види благо, да речеме киндер ќе изеде едно до две чоколатца, повеќе знам дека нема. Исто за седење до доцна, таму дење го остава мајка ми многу долго да дремне и после си седат до 10-10:30. Ама ми одговара зашто во градинка и дома не дремнува толку, а му треба одмор. Имаше случки кај што ноќе сам ѝ кажувал бабо ајде да одиме да нанаме.
    Некогаш позитивните страни ги надминуваат негативните и не се замарам ако јадел бисквити со млеко во месецот два пати, дома си продолжуваме како и секогаш. За да си поседи така подолго јас би го оставила кога ќе почне на училиште, значи за некои 3-4 години од сега и веќе до тогаш ќе има некои здрави навики стекнато (се надевам).

20. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.101
    Допаѓања:
    7.058
    Вака ве читам и горе доле истите проблеми кај секој, јас немам мајка, најблиска ми е тетка ми и нејзе и сум и ја оставала големата да ми ја чува, не е стара, многу е помлада од свекрва ми, образована со сите титули и пак џабе :drunk: јас со нејзе имам поголем проблем него со свекрва ми, свеќи не се сложува со мене, ама не се буни, почитува што сум и кажала, ама тетка ми е страшно нешто, она се знае, она две деца изгледала, јас ништо не знам. и до ден денес, големава е 4 години, уште ми вика ти не знаеш детето да го успиеш, ти не знаеш како со детето, детето кај нас не плаче ( а нормално не плаче и дале за доручек палачинки, па чоколадно млеко, па бони топ, а дома нема тоа и се ака од земја ) па што ако јадела благо, шо ќе и биде и тука имаш ако злато на баба касни си благичко :drunk:сега веќе е голема, па не се замарам толку што ќе и дадат кога ќе ја оставам со нив, ама кога беше мала ме излудуваа.
    другиот мој проблем е што кога беше мала свекрва ми не сакаше да ја чува, се плашеше, сега пак го прави истото со малово, пред некој ден си закажав да се фарбам во 2, и во 2 можам само на нејзе да и ја оставам, она е во пензија, леле луѓе 25 пати ми се јави, да ме праша до кај сум и викам добро плаче ли, не не, онака да видам до кај си :drunk::drunk: доаѓам јас со трчање, со два фена ме сушеа значи, влагам бебево се смее, викам и за што ми звонеше толку пати, а па онака да видам до кај си :?::?:никако не си, ем те нервираат, ем ти требаат, едноставно не можеш да се изолираш и да не им даваш децата да ги гледаат.

На Simon4e0507, Mother of 2boys, Kjara2025 и 3 други им се допаѓа ова.