Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    818
    Да ама како да ја смирам кога плаче и само со млеко се смирува

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.197
    Допаѓања:
    205.148
    Ќе поплаче неколку ноќи, ни прва ни последна ќе биде што се одвикнала на тој начин. Ќе мора да издржите плачки, обично до кај 3-4 ноќи трае тоа.
    Повеќето низ истото поминуваат, небитно дали со доење или со адаптирано млеко. Еднаш мора да се одвикне. Ако терате вака, со забите ќе има голем проблем. Можеби веќе почнале да жолтеат.
    Не е тримесечно бебе за да пие ноќе млеко, ниту пак треба да јаде ноќе, млекото сепак е храна.
    Понуди вода или незасладен чај како замена. Нема да сака, ама ти сепак понуди. Гледај да е максимум еднаш или двапати, ќе сфати дека нема јадење навечер и ќе почне да сврзува сон подолго од три часа.

На La-loca му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    818
    Малку радикално ми е така наеднаш. Имам понудено вода не сака
    Заби само што почнаа да и излегуват, пред една недела. 6+++ сме.
    И јас сум свесна дека навечер не треба да јаде затоа и барам помош ама поприфатливо ми е постепено него ли наеднаш

4. jungle

jungle Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    584
    @LaTama искрено мислам дека е премалечко за да помине цела ноќ без капка млеко. И бебе на 6 месеци да се остава да се исплаче и да заспие само ми е малку ту мач.
    Секако дека има бебиња кои цела ноќ ја преспиваат, и бебиња кои ќе се разбудат по 5 пати што од заби што од скок или од учење на нова вештина па и преку ноќ вежбаат.
    Моето направи годинка и станува сеуште со плачење, секако дека давам млеко, неколку голтки некогаш и заспива веднаш. Подобро млеко отколку раздразливо бебе во 2 ноќе.
    Те разбирам дека е тешко со станување по безброј пати, но сигурно и на давањето млекце ќе дојде крај еден ден и ќе спијаат по цели ноќи.
    Ако има запчиња четкај му ги сабајлето да не се таложат шеќери. :hug:

На fragaria, LaTama и Cvetce_ им се допаѓа ова.
  5. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.065
    Допаѓања:
    1.705
    На комбинирано сме скоро месец дена, пред спиење давам скоро секогаш 120 мл формула и плус цица, џабе станува цело време.
    И преку ден некогаш давам оти го сеќавам дека е гладен.
    Како да прекинеме да даваме навечер ?
    Секако имам пробано не сака да спие без цицка, повеќе е за смирување отколку глад, ќе ја пикни во уста и заспива.
    Единствено во раце да го крлам ама така го навикнав и сега не заспива ако не го нишкам простум, среќа за десетина минути е готов иначе тешко мене, в раце не се држи повеќе.

На fragaria и LaTama им се допаѓа ова.
  6. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.065
    Допаѓања:
    1.705
    Ај баш да видам како ќе го смири бебе кога ќе рикни за млеко во три сабајле :)
    Имам пробано секако, се корни за лице дури не пикни цицка во уста.
    Ќе те послушам и јас, макар мене ми нема смисла бебе од 6 месеци да ги разбира толку работите ама ај

На fragaria и LaTama им се допаѓа ова.
  7. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    818
    И јас истото го мислам затоа напишав дека ми е премногу радикално, секако не планирам да ја оставам да плаче за храна. Битно ми е детето да ми е смирено не да плачи цела вечер со цел само да свати дека не треба да јаде преку вечер а јас као да сум наспиена. Целта ми е да успеам едниот оброк да го укинам или барем пролонгирам да не е на 3ч и затоа одам постепено со што од друга страна би успеала преку ден повеќе да јади

Последна измена: 9 јануари 2026 во 23:54
    На fragaria и jungle им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.197
    Допаѓања:
    205.148
    Мислев дека се работи за поголемо дете, дека има година и пол, затоа дадов такви совети, а реално и така е после година и пол ако не намали самото дете со млеко ноќе, родителот е тој што треба да го направи тоа.
    Се додека е млекото основна храна, ќе се буди. Како да сврзува повеќе часови сон не би знаела да ти кажам, кај мене поголемиот често се будеше ноќе за цицање, малиот само еднаш, иако и двајцата се доени. Ќе помине секако. Детето ќе почне да спие цела ноќ, тебе будењето гратис ќе ти остане после.

На 1209, La-loca и le.soleil им се допаѓа ова.
  9. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.413
    Допаѓања:
    2.528
    Не викам дека ќе фунционира кај сите ама ете мое искуство.

Каде и да прочитате, ќе дојдете до информација дека ДОКОЛКУ бебето ги внесува потребните количини на млеко преку ден, тогаш нема потреба од млеко навечер ПОСЛЕ 6 месеци. Односно, презаспивањето со млеко или цицање после 6 месеци прераснува во навика.

Моето бебе спиеше од 8 до 1, и од 1 до 8 сабајле стануваше на 2-3 часа. Кога заврши 5ти скок си реков дека мора да заврши и тоа. И да, вриштеше неколку вечери, седевме будни, ја предавав на мм од што ме престимулираше нејзиното плачење, но успеав да ја одвикнам. Ја нишкав седејќи, стоејќи, дремев со саати на клацкалка, ја гушкав, спиеше врз мене, до мене, ама сето тоа роди плод и престана, значи не магично од тогаш да не се буди ич, ама да не и треба цице за да презаспие. Нормално, во скокови, вадење заби, учење вештини се уште се буди, но еднаш, максимум два пати и презаспива со цуцла и ако имало потреба со гушкање. А останатото време си ја преспива ноќта еве веќе скоро 12 месеци ќе направи. Е сега, да не фаќаше цуцла, не знам што како би било, но кај нас тоа беше замената за цице :)

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.736
    Допаѓања:
    5.347
    Моето и твоето се денови разлика. И мојата се буди на 2часа отприлика некогаш и за пократко, јас не можам да ја гледам како плаче, станувам нишкам пеам, давам цице се смирува и продолжуваме. Пробав неколку ноќи со нишкање само, не може да го продолжи сонот. Мора да имаме предвид сите дека премногу очекуваме од бебе на 7месеци за некој ден. Па тие учат да спијат во вистинска смисла на зборот, не знаат да поврзат циклуси, им требаме до нив! Јас стојам на ова и гледам дека има подобрување во некои моменти се врти се врти па ќе си затвори очиња, или ќе ја пронишкам пократко и одма продолжува ама сама не знае сеуште. Да бидеме трперливи, не знаат! Ќе научат, тоа ни е работа исто како што им ги кажуваме првитр зборчиња да ги научат полека и нежно - ма-ма / та-то така и спиењето скич е што го совладуваат, јас решив дека нема радикални мерки да превзимам

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.980
    Допаѓања:
    18.170
    Денес прв пат излегов без бебе. Морав до лаб ама блиску ни е тука на 10мин. Па и малце до дм да се рашетам, мислам дека како робот се движев од што ми беше чудно ем после 9дена надвор, ем без него. Ама со мм цело време паралелно правиме се па не ми беше ич на мисла. Дури поминав подобро од што мислев:D успех на денот хаха.:rofl:

На Bettina23 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.828
    Допаѓања:
    35.937
    Кога беше новороденче, живеев за тоа да излезам сама. Абе и да немав некоја работа, така ќе се мавав цел саат ако треба ама важно ќе сменев малку. Па и ако требаше до ДМ да одам, полн погодок хаха.
    Верувај многу е потребно. Поготово на почетокот.