Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.369
    Допаѓања:
    206.273
    Јас би одела, не е толку мало, а и со постојано чување дома нема да и' направиш добро. Што ќе биде кога ќе се замеша во колектив? Претпоставувам за брзо ќе ја пуштиш во градинка, па потребно е колку толку да има претходни контакти со луѓе.

Башка другарката со недели да е заразна не може, сега ако има компликации од грипот е друго, ама заразна сигурно не е после толку време.

Не сакам да ме сфатиш погрешно, ама бегањето од дружби само од страв за детето, не е баш добро за имуниот систем. Не велам да го однесеш директно кај некој болен со температура и да му дише во фаца, ама па цела зима да ја преседиш дома во страв, и тоа не чини. Разболувањата мора да се поминат, тоа е неизбежно. Грип е нормално да има овој период, најбитно е да се јакне имуниот систем. А јакнење со суплементи не е начин. Мешањето во колективот има важна улога во градење на имунитетот.

На Feniksgirl, LiquidLuna, BellaBibi и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.880
    Допаѓања:
    9.930
    Сите препораки се да не се меша во затворени простории со луѓе, не знам зошто некој би правел спротивно…
    Моите едвај глава кренаа од грипов, не е наивен и сигурно не им помогна за имунитетот.

На Marijanche33 и Ladyme им се допаѓа ова.
  3. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    1.931
    Во слична ситуација сум и јас и со исти мисли. За нејадењето, не дека ништо не јаде ама на прсти се бројат работите кои ги јаде и количината е мала. Нешто сака мазно, нешто со парчиња, многу е пребирлива. Како почна со вадење заби така се помалце и помалце има апетит, а верувам влијае што сум со неа цело вееме и знае дека ќе цицне ќе напуни меше. Пробав и јас да намалам подои и ништо не смени, само ми стагнираше со килажа а исто беше со (не)адењето цврста храна. Ова е една од причините што јас земав неплатено отсуство и ќе ја чувам до годинка, другата е што е зима со вируси па подобро да почне на пролет во градинка место сега. И секако сега е пикот на сепарациската, се надевам до годинка ќе се поднамали. За проодување до годинка тешко, мојава е тромавка ама се надевам барем поподвижна да стане и посвесна да почне повеќе да раБира да покажува.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.369
    Допаѓања:
    206.273
    Грипот никогаш не е наивен. Поголеми се шансите од автобус или од градинка да се разболи, отколку од таква собиранка. Па сигурно таму нема да оди некој што има температура и се чувствува лошо.

5. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.737
    Допаѓања:
    3.691
    За проодувањето поголемата на 11 м негде ми прооде затоа го спомнав. Ама како и да е доволно е што се посвесни.

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    1.931
    Ех ништо не е сигурно, еве јас разбрав конкретно на мекиците за ќерка ми дека дошол пријател со стомачен вирус. Значи возрасен разбран човек што стварно не разбирам зашто и како си решил да дојде
    да да има дечиња и порано, општо за мојава реков дека јас не се надевам да биде пошто еве 9.5 а уште не лази убаво, само војнички. Ама секако побитно ми е да е посвесна

На Stone и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  7. jungle

jungle Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    895
    Сметам дека не е баш неизбежно и задолжително да се соберат сите вируси и грипови за да се гради имунитет.
    Може да се помине зимата и без поголеми разболувања.
    Грип не врви брзо и наивно кај возрасен а не пак дете, во случајот на Стоун 10/11м бебе.

Доколку се има можност да се избегнуваат гужви и групирање подобро тоа отколку да си ја ака главата по болници со недели потоа.

На Stone, fragaria и Ladyme им се допаѓа ова.
  8. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    718
    Допаѓања:
    842
    За оние кои сте имале жена дома која ви чувала деца, дали кога не го чувала пола месец сте и исплаќале цела сума?
    Во случајов почеток на месец беше ослободена дека таа имаше потреба, на крај на месец заради одмор што ќе користиме и нема да сме дома. Таа вика без разлика требало цел месец да и се плати.
    Ме интересира искуство дека ми тврди дека сите жени така правеле. На крај на денот сакаме да сме коректни ако е стварно така, ама и сакаме да провериме да не е манипулација.

Последна измена: 21 јануари 2026
    На spasovskam му/ѝ се допаѓа ова.
  9. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    6.601
    Јас сум плаќала цел месец. Исто како мене што ме плаќаат кога користам денови од одмор

На happygirl, Anie93, Трагедијаупмм и 2 други им се допаѓа ова.
  10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.919
    Допаѓања:
    26.937
    Реално вие сте се договориле за месечна плата. И може да си 20 дена дома ти или сопругот, ама договорот ви е за месечно. Исто кога одиш ти на одмор, не ти кратат плата.

На marrisa му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.208
    Допаѓања:
    18.893
    Бебе се збуцкало.
    На ден пред месец 5050гр, а родено 3700гр.
    Педијатарот вика да не биде на секое кенкање/плач одма залепен за цицка.
    Што мислите?:)

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. jungle

jungle Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    895
    Ќе намали со ставање тежина понатаму, се намалуваат подои, јаде и друга храна. Совет од Плодност педијатрите беше бебе да цица кога сака и колку сака.
    Баш и треба да е залепен за тебе, ти си му утеха, сигурност и цел негов свет.

На Anaroz1, Lostinparadise, mKdevojce и 7 други им се допаѓа ова.
  13. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    12.108
    Само на доење ли сте?
    Супер е. И кај мене напредуваше така ама само првите 4 месеци, 4ипол.
    И јас се водев по тоа кога сака колку сака. Бебето трт, јас држ, се' на града беше.
    И кога матичната ќе го измереше само ќе ми речеше "правете се' како што сте правеле до сега".

На Anaroz1, Трагедијаупмм, naturally и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.208
    Допаѓања:
    18.893
    доење да и по два пати во ден, евентуално 3молзено кога сакам да одморам града пошо имм болки од доењето уште во едната. :)

15. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    1.490
    На тема мешање со луѓе. Јас не го чувам моето во "стаклено ѕвоно". Секогаш кога имаме прилика испаѓаме и шетаме. Не го носам свесно кај некој што е болен секако, но испаѓаме од дома и ако ништо повеќе кај бабите одиме. Не можам да го допазам секако. Мм е на работа со народ цело време, во иста куќа сме со бабата и дедото на мм. Пред 3 недели не фати грипот, бабата се разболе. Кога почна да појавува знаци не го симнував ама она вирусот и од претходно си го носела па не можев да знам. Сега во недела сме на крштенка и прв роденден кај на кумовите малата. Ќе биде преку ден во игротека и планирам да го носам. Баба ќе го земе во случај многу ако се раскенка и не може да се смири. Терам по принцип да го мешам со народ, со луѓе да се учи оти на 9м треба во градинка да почне. Ако е само со мене не знам како ќе тераме оти си сака многу внимание кога сум со него. Дури и во собата да сум ако ме гледа сака цело време кај мене иако кога не сум таму не му е проблем да седи со други. Кога ќе почне сепарациска како ќе не биде

16. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.335
    Допаѓања:
    6.328
    Јас имам комшика што има дадилка па сме правеле муабет низ кафе, се имаат договорено во годината да има 15 работни денови одмор кој и е платен и може да го искористи цел оддеднаш или да го подели на два пати во годината. Работи од пон до петок по 6h

На marrisa и Peperutce6 им се допаѓа ова.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.974
    Допаѓања:
    189.886
    Пфффф знам дека сите сакаат да искористат што и колку можат, ама 15 работни денови одмор во годината е малку. Бар да договореле како што е по закон 20+ дена (не знам точно колку е таму). На страна фактот што чување деца е пре одговорна работа, туку буквално некој ти го чува она што најмногу го сакаш во животот. Особено ако си задоволен, мора да им се овозможат подобри услови на дадилките.

На Simon4e0507, le.soleil, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.335
    Допаѓања:
    6.328
    Даа се сложувам изгледа дека по 6h е днњвно па така прифатила

19. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    782
    Рандом мисла,дали во недела има слаткарници кои работат и доставуваат торти во Скопје?:^)

20. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    994
    Допаѓања:
    4.321
    И дали ти спомнала која е цената на пример? Колку од прилика земаат жените за чување бебе?