Добар ден жени и мајки.Со синко денес цел ден сме сами.Свекор ми отиде да помогне нешто на моите низ поле и ние малку шетнавме до маркет си одеше пеш цел пат.Потоа низ дома нешто чистев,средував па ручек правев но синко заспа и сега го чекам да стане па да јадеме.Забележав дека му се подуени и отечени тројките и тоа многу сигурно ќе излегуваат и ништо не ми јаде само фрла и гази расипува јадење.Од утре пак ке го носам во градинка и ако пак се разболи може и нема уф веќе со тие болки и болести амн не може еднаш да биде се како шо треба. А мајки вие имате ли спремано соба за вашите дечиња или кога ке потпораснат им правите детски соби? Убав ден...
Не се секирај до 11м ќе се научи само да седнува...Му требаат само прилики да си вежба. Имам слушнато дека може да се зголеми ногата т.е. читав некаде..за причината не се сеќавам..можеби поради хормоните.Што ти е гаље...ете причина за подновување. Нормално кај нас мајките понекогаш да не знаеме кај ни е главата...не си земај се при срце што ти зборуваат...сигурно се трудиш најдобро што можеш...се прават грешки...сите правиме. @zuto среќен роденден и се најубаво. И јас исто...само што не и ги кажувам во бои машината за перење ни е бу бу...правосмукалката брм брм (најмногу ги сака овие две) и другите работи се брм брм. Кога ги немам пуштено подолго време, се плаши...инаку се надвикува со нив Едвај ве исчитав и попатно 300 поста објавив И ние сношти плачки...газето ни е како на мајмунче...па ја чекам да стани,да ја замијам. Веројатно пак од влажните марамици....дефинитивно ќе престанам да користам влажни м...Кога ве читам за вируси, инфекции,температури...душа ми се треси. Фала богу ние за сега сме добро. Побрзо закрепнување на малечките. @Mariangel посебно вас ве мислам.
Здраво мамички, фала богу денеска синко подобар, без пролив и повраќање, но малку му давам да јаде и на диетичка малку.. уште му искачаа пликови и мислам дека е од млечни производи, па денеска правиме пауза од млечни производи, но дека не спие без пиење млеко му земав адаптирано без лактоза, незнам дали ми е ова грешка... но и пред 10 дена страшна алерија имаше, исти точки и пликови и сега, а алерген не сум дала.. деновиве на компир, ориз, печено јаболко, палента ми е... незнам од што се нафрлува.. Сега вака касно чекаме гости, кумовите.. па малку да се подружиме, а синко ке нана @muchacha_a јас сега немам детска, но понатака сигурно ќе му правам...
Добро вечер мами. Кај нас се по старо. Пукнав од работа денес, ама некој мора и тоа. Толку се преморив што ракава една не си ја осеќам. Најкриво ми е што многу малку време поминав со син ми. @Mariangel ти си ми мајката херој на форумов да знаеш. Алал да ти е на силата. На цела мака и тежина што ја носиш ти наоѓаш сила и за други работи, ја видов сликата со изненадувањето за мт. Беше преубаво. Тоа само жена може да го постигне. @eleni27 длабок наклон и за тебе конечно конечно. Да знаеш ни една војна не се добива без борба. Абе секој си ги мести работите како него му одговараат. Ене ја мојата ми расправа дека детето треба да оди во градинка замисли за негово добро. Знаеш како и го збирам. Денес ни вика абе ајвар правиме ако не стигнеме да завршиме до утре што ќе правиме со детето. Епа ништо правете си вие ајвар , а он нека седи сам дома работава. Што да и каже човек. @muchacha_a син ми има соба и му ја опремувам етапно. Значи во неа има вграден плакар (моментално во него стои мојата гардероба од причина сабајле кога се спремам да не тропам во спално) тој ќе биде за негова гардероба и играчките затоа што е голем. Моментално има масичка мала, тепих и многу играчки. За некоја година ќе му купам кревет, а кога ќе тргне во школо и биро. Како он расте, и собата ќе расте со него. Сега има простор да трча и да си игра во неа. Син ми не се плаши од брмчење, со исклучок на инхалаторот. Само со збор да му го спомнам почнува да плаче, не мора да го уклучам. Ама џабе ми е што не се плаши од правосмукалката, пак не можам со него да чистам. По мене оди и ја фаќа. Еднаш ми ја преврте цела вода ја истури на тепих. Мирна ноќ мајки.
@mariz Мило ми е што сте подобри.. Ние даваме чисто оризово млеко обично,но ги има и со вкусови..може да пробаш ако сакаш штом е на млечни производи алергичен..
Мамички на бебуши од 5+ кое време заспиваат? Мојов е спанко, тоа апсолвирано е, ама едвај 9 саат дочекува, денес во 8 сакаше да спие, на сила седеше. Синоќа заспа во 9,стана еднаш во 3ипол,еднаш во 6ипол и до 10 спиеше. Не дека ми е проблем тоа, скраја да е, нека спие само па колку сака нека е тоа, некогаш заспива во 9 и спие до 6 сабајле, ќефови. Многу ретко знае да станува почесто, за 5 месеци дали се десило два три пати. Се надевам нема да смени многу. А си го преспива и денски, по секое млекце по најмалку пола саат си спие.
@alana мислам дека и ти беше од ПП,така ?Сакав да ти кажам дека има едно кремче за газето за потпарено во една аптека,ако сакаш ќе ти кажам каде е да си купиш
@AngelOfArh моево и на пет месеци и сега обично околу десет заспива па до сабајле. Се разбира има ислучоци. Пример ако го прескокнал попладневното спиење во девет е веќе кома. Ни мене не ми смета. Се сеќавам кога бев на породилно штом заспие тој јас до него. Колку он толку и јас спиев. @blessed.an сестра ми по секоја бременост си додаваше по еден број на кондири. Па од 38 денес носи 40 кондури. А еве мене исти ми останаа.
Ете заборавив да одговорам, и јас сега носам 40ка а носев 39,особено штикли, патики онака али штикли нема шанси 39ка. Мамички, многу ве мислам, и вас и бебушките. Да проаѓа веќе, зимава да ве одмине и вас и нас.
Mislam deka samo kaj nas mali bebinja gi legnuvaat posle 9, 10. Prirodno e za niv da zaspivaat rano i spored mene mnogu pravilno. Znam deka mnogu luge sakaat da im pospivaat decata sabajle do pokasno ama pak im se rusi ubaviot son. Iva e moe mislenje inaku sekoj si go pravi redot kako mu odgovara. Gledam za horoskop ste zborele. Jas sum oven, mm i bebka devici a sinko riba. Nie detska soba na sin mi mu napravivme koga renoviravme imase 3g. Sobata e spoena so spalnata gi deli vrata samo. Idejata ni bese poleka da go ucime da spie sam demek koga ke dojde na red vtoro dete, deka veke planiravme, da si bide naucen da ne misli deka poradi bebeto go dvoime. I ete ni toa ne mi uspea . Pocnav da go zaspivam tamu ne pravese problem ama na pocetok na sred nok se budese i placese pa legnuvav do nego da prezaspie i pak si se vrativ vo fazata na neprespieni noki. Ama ne se otkazuvav . Posle nekoe vreme pocna da si doaga sam vo spalna na sred nok, mn bese smesen so pernicata i jorganceto pod raka i ke mi zastanese do krevet i vikase "eve me dojdov" i ke si legnese do nas. Posle nekoe vreme veke ne ni sakase da zaspiva tamu i eve uste spie so mene. Detskata pak si stana magacince i dobro mi se naoga taka za alista trupanje. Vo plan ni e zdravje da potporasne i malovo da im zememe krevet na sprat pa golemata spalna da ja napravime detska. Nie ke si go prefrlime krevetot vo malata ionaka samo spieme vo spalna cel den ni e skoncentriran vo dnevna. Se nadevam deka malovo pokraj brat i porano ke mozeme da ja odvoime ama ne se nadevam mnogu zatoa sto se obratno izlaga od toa sto planiram. Otide i denov site spijat jas uste se sutkam po doma. Nekako se osekam kako idiot i se razvikav na malava sto nemozese da se uspie. Dusa mala a sto e ona kriva syo majka i nema.nervi i trpenie nekogas. I odma se griznav za usta ja gusnav i poleka poleka zaspa. I normalno se prejadov sega kako prase da mi bide tesko pak cela nok ama nemozam da se kontroliram baska sto se iznervirav sama od sebe Aj dobra nok
На Хип е? Јас прееска врска немав што да земам, па земав Хип без лактоза, вечерва изби пак ептен алергијата од едно домашно чипсче со путер (скроз заборавив и му дадов), му пишав на педијатарот и ми рече да одам кај него, упат за на детска имунологија.. јас мислам дека е од млекото, но најубаво да се испита, најверојатно е моментално бидејки 5м веќе пие кравјо и немал проблем... Страшно изгледа, цел од глава до петици е ваков...
И јас мислам дека мали бебиња треба да заспиваат рано, од прв ден дома он заспива во 9 отприлика, дали пет пати тоа било по 9, обично заспива пред 9 и спие прилично мирно, во креветче до сабајле, сабајле го зимам кај нас да се погушкаме и да презаспие, и така се навикнавме некако. Често паѓам во искушение да си го земам до мене да си го гушкам цела ноќ ама знам дека ако го навикнам така тешко мене. Ние сега имаме мака со навикнување на екстра облека, долгите ракави ни се смрт, не се буни за врекичката ама капче тешко ни проаѓа, чорапите ни се стандард подмкнати и никако не стојат на место. Многу ни е смешен и само си префрламе обврска за облакање, оти кога е гол е најрадосно бебе, прета, скока, ама почнувајќи од пелена па до последнлто парче облека ситуацијата ескалира полека. После бањање хит му е да си го излапа кремчето од лицето, да се расшлапа убаво и да си ги изеде рачињата после. Лудо бебе. Мариз сигурно ова е алергија на храна? Мене не ми изгледа така, не сум експерт ама не ми личи на алергија на храна. Брис на ова правено е? За секој случај. Неодамна прочитав за случај на кома на детенце од изедена овошка, и тоа миена, ама паднало во кома неколку дена од пестицодите со кои била прскана овошката а кои не се убаво измиени. Страшно! Сакав да кажам некогаш воопшто не ни помислуваме на нешто толку банално а е всушност причинител на состојбата. Ако не се лажам и претходно ви се појави по хоспитализација, така? Пробај да поврзеш претходниот пат и сега. Сирото детенце. Уште едно питањце за крај од мене. Вие што имате добиено циклус, дали по тоа ги осеќате градите меки, не се полни толку многу а млеко малтене исто си тече. Обично по 4-5ч не молзење градите ми беа камен тврди, а сега меки ги осеќам. Млекото се намали прилично, ама се враќа пополека, се надевам дека ќе биде како претходно исто. Одам да домолзам, да измијам и на спиење.
Dobro vecer mami. Mojata dodeka bea grcevite ne zaspivase rano. Posle pocna vo 10 pa vo 9 sega vo 8 zaspiva. Porano i ne i davav da zaspie porano oti vo 7 odevme da setame, pa do 8. Posle banhanje pa spienje. Ne mozevme porano radi zestini. Nie spieme zaedno na spalna. Polesno e za doenje. Koga se budi grebe na mojata pernica i koga otvoram oci se smee. Polesno e i za pokrivanje. Posle letovo prv pat koga i oblekov dzemper racete ne gi vitkase 2 dena )) posle navikna. Sega nauci da sedi i da se prevrtyva i maki za oblekuvanje. Sreka saka da se banja Kapa stavate za spienje? I kazete shishe kako da fati...
Nie sme skoro 5 zaspiva vo 9 stanuva vo 6 za mlekce I spie do 12 Nie sme na ad I nemam problem za mleko ama vodicka nesakase nikako da pie I I staviv na cuclata sprej za grcevi malce blago e I odma povlece voda sega nemame problem
На 11ти му се појави враќајки се од Грција, примаше терапија до 18ти и веќе немаше ништо, па на 19ти не задржаа во Болница, а на 20ти операцијата и тие денови не јадеше ништо. Дојдовме дома па беше со температура и не јадеше ништо, па пролив, повраќање... почна да јаде малку ориз, компир, леб и к.млеко, млеко и бисквити, печени јаболки, банани и пиеше млеко, чајче.. свежо овошје не јаде... а ова му е менито после болница, па нешто од ова ја предизвикува алергијата, незнам стварно.. а истата алергија е скроз, утре ке видиме кај ке не пратат, што ке му прават...
Мене ова не ми личи на алергија од храна. Сосема поинаку изгледа реакцијата. Ова може да е некаква алергиска реакција, ама мислам не е на храна. Сепак најубаво е да одиш на кожен лекар. Таму само што ќе го видат би требало да знаат од што му е.
Добро утро женски! Времево е ужас. Изгледа пак ќе се разболувам. Грлото ме гребе. Ова време морам да се разболам. Се спремам за на работа, па да ги облечам и децава. Не знам како ќе издржам на работа. За никаде сум. Децава спијат. Жал ми е да ги разбудам.
Dobro utro! Sinoka sinceto moe si zaspa vo 7.30, hahahahaha, igrase dolu so kamionceto, a jas taka zagledana vo masha i medo, ne go ni primetiv koga se kacil na krevet i si zaspal. Da, da bez cucla, ne veceran... Gotovo vikam, sega ke prespie i ke se cuvame cela nok. Ama toj si stana sabajlevo vo 5.30 Gledam trojkite izlezeni, dete nasmeano, pa sto ako e tolku rano. I jas sum nasmeana Polezavme gushnati eden saat si gledavme eden crtan, sega si igrame so edna igracka. Da vi se pofalam, za prv pat go ostaviv sam vo soba i otidov vo kujna da mu spremam dorucek i cajce. Kaj sto go ostaviv tamu go najdov. Umen sin na mama. Drugo nisto novo. Doma site me slusaat
Бевме на кожен лекар, таа рече од храна било 100%, ни даде Зиртек и после тој сируп се исчисти.. а претходно со Летизен не се чистеше... ова зборам за на 11ти кога се нафрла. Вчера вечер Зиртек му дадов, еве денеска избледено.. и нема нови. Но сепак ке одиме на лекар, има шанси пак да се нафрла кога ке прекинеме со сирупи.. Инаку добро утре ние сега си станавме, расположен е пее вика Чиш чиш ми вика ама не додржува да го ставам на нокшир, чиш вика и одма почнува да мочка Убав ден мајки, ние денеска ке се растрчаме по доктори...