Форумџика на годината

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Sucubus

Sucubus Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2021
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    1.258
    Пет веќе.

2. Elly989

Elly989 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    563
    И така после точно 16 месеци мојата доеничка приказна заврши :) Бевме сведени на 2 подои (пред спиење и наутро). Одеднаш сама престана да цица пред спиење со недели. Сега веќе не бара ни наутро. Го посакував ова веќе некое време, али сепак и не ми е толку сеедно :$ Нека расте, нека биде самостојна, мене ќе ми останат сеќавањата од целото искуство, а нејзе...па не баш :D

На Feniksgirl, Kjara2025, Anie93 и 19 други им се допаѓа ова.
  3. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.896
    Допаѓања:
    36.128
    Синоќа за првпат, во 12м веќе на бебе, ноќта не стана за млеко. :dance:

Ма нека ме бие малер ако сака дека пишам тука одма, ми е гајле. Ова е за прослава хахахах.
    Дури еве уште неможам да се изначудам.
    Еднаш пие млеко детево мое само и онака, тоа пред спиење.
    Ама и преку ноќ стануваше, ама му правев премалце и остатокот го залажував со вода некои си 10 дена.
    Па еве од вчера воошто не станааа ! :party::D

Сум се изнаспала 7ч без будење, за мерак !:makeup:
    Морав да споделам, сега баааај!
    Ќе чистам и правам ручек. :D:l::hug:

На 1209, Feniksgirl, Kjara2025 и 21 други им се допаѓа ова.
  4. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.731
    Допаѓања:
    20.677

Леле јас така синко 4-5 месеци дали имаше може и помалку памтам бевме на гости он си заспа во кола на кај дома самп го префрлив во креветче сабајлето станав во 6 сама и под стрес да не не сум го слушнала он спие мака нема :rofl:
    Толку наспана не знам од кога се немам разбудено уште го памтам чуството, ама градите ми беа друга приказна тогаш :rofl:

Нека потрае мајка ти посакувам да се изнаспиете на раат двајцата :D

На 1209, Anie93, merriel0 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.981
    Допаѓања:
    6.150
    Не поминуваат никогаш. :rofl:
    Се посложени и посложени прашања ми поставува, еве за некој ден ќе полни 5 години.
    Уште ако не знам одговор ми вика ај прашај го гугл.
    Последно прашање и беше: мама кој деца немаат родители и зошто? ;(
    Иди па објасни да те сфати

На 1209, LiquidLuna, le.soleil и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.762
    Допаѓања:
    114.296
    Си имала јаки врски штом ти ја примиле во Хром. Другарка ми во зградата до градинката ги носеше до Мирче децата. Хром е хаос и да, по 3 спијат во креветче.

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    1.453
    Вчера вечерта ја оставив бебка со мајка ми на 4 саати и не сакала да заспие без мене… пробала мајка ми да ја успие, плачела. А кога ќе запалела светло била расположена и си играле цела вечер. Пред тоа немаше спиено 2 саати плус 4 додека ме немаше се на се 6. Тоа е најдолго што била будна до сега. Кога се вратив прво ми се насмеа па почна да плаче и цицаше и одма заспа. Ептен ми беше жал прв пат вака ја оставам во 8 ипол месеци никогаш ја немам оставено со друг освен со маж ми поготово не навечер. Мислев дека полесно ќе поминеме и дека ќе си спие со баба ѝ ама не сака. Претпоставувам е сепарациска анксиозност ме чекала да се вратам или од некаде да се појавам. Не и реков “Чао” кога искочив, можеби беше грешка ама не сакав да плаче. Денес цел ден ја гушкам ко да не сме се виделе 100 години. ;( :D

8. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.175
    Допаѓања:
    5.402
    Ма какво велење Чао, јас се претварам во невидлива само да излезам :bandit:.
    Навечер секогаш со цицање заспива?

На 1209, Feniksgirl, mama31 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    1.453
    Откако ја оставив така со грб свртена и излегов се прашував дали беше правилно и си викам сигурно не сум единствена што се крие вака и излегува. :D
    Да, со цицање заспива и за дремки ама за првата дремка или втората до сега не било проблем некој друг да ја успие после оброк, а ноќното успивање не знам зошто само со мене сака…

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  10. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.138
    Допаѓања:
    1.654
    И ноќно и денско само со мене, имаше неколку пати порано дремки со мм ама сега строго само со мене

На arwen93 и naturally им се допаѓа ова.
  11. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.703
    Допаѓања:
    5.640
    И јас сум тука во улица и морав тука да ја запишам, се најдоа луѓе... Како и да е најдов и луѓе внатрешни за инфо не е таква ситуацијата... Не идат повеќе од 20 деца, дури и помалку. Муабетот е за одбивање на родителите да го одложат идењето, три деца нема физички можност да спијат во креветот.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.336
    Колкуу убавоо. Јас овие 2 дена сум среќна по 4часа што ми врзува да спие и сум наспана
    А заспивањето е друга приказна. Не знам зошто амаа си седи буден по 3-4 часа и никако не сака да се успие. Вчера 40 мин исправен го шетав низ куќа во темница за во 00:20 да се предаде и да заспие

13. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.618
    Допаѓања:
    26.413
    Летно време и клонот Рипчиња што е, ми е пред врата, не работи. Сите деца се во Хром. Плус вработени по одмори и спијат по две кај поголемите. Преееемногу деца се во Хром и незнам ние од внатрешноста колку ти се блиски, ама ммогу деца се и не постигаат се. Во јасли и 30 деца одат во подобри денови. И комшиски деца имам во таа група и една негователка блиска на моја блиска е.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.934
    Допаѓања:
    6.619
    Hi :D дали најде некои нормални со термини ? и моево бебуле извадило две запчиња доле па не знам од каде да нарачам колачиња, а да не ги чекам толку :D

На Guns N` Roses, Peperutce6 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  15. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.011
    Допаѓања:
    5.732
    Најдооов и тоа тука кај нас у комшии, ти пуштам сега линк во порака

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.099
    Допаѓања:
    1.832
    Реков нема да пишувам во темата ама морам. Изгледа тоа е тоа постпородилна депресија, мн мн тешко ги поднесов 5 вечери во болница без синко. Сеуште не можам да се соземам мн беше тажен без мене дури начинот на смеење му беше сменет. Се врати во нормала ама мене мн ми е тешко. Баш кога е време за заспивање малата плаче, баш кога тој јаде таа грчеви има и мн се нервирам. Ептен ми е жал кога ме бара да си играм или да легнам покрај него а јас не можам. Секој ден плачам ради ова и немам никаква конекција со малата ја гушкам бакнувам ама да речам љубов осеќам не. Имам поддршка од сопруготи за 2 деца помага мн особено со големиот, знае да ја почува малата да си играм јас со него ама некои работи сакам да ги правам како порано. Некогаш и се каам што родив 2 дете, знам грев е се надевам мојата уста ги кажува овие работи а не срцето. Сите ми велат до негде е нормално на почетокот ддури да си фатиме ред сите ама ако продолжи вака че побарам стручна помош. Утешете ме дека не сум сама ве молам.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    827
    Допаѓања:
    1.809
    Не си сама.
    Низ истото поминав пред 4 и пол месеци.
    Јас жалев по него уште пред да отидам на породување, пишував во труднички муабети за тоа.
    И јас ќе ти кажам, ќе помине :)
    Буквално истото се случуваше, и многу, премногу ми беше тешко затоа што не можев да му се посветам, да му читам книга пред спиење...сега е подобро затоа што грчевите поминаа, сега е весело и активно бебе, па ја легнуваме на под малата и играме со неа, се радува кога ја гледа дека му се смее, дека успева да ја занимава.
    Не викам дека не гледам промена во него, гледа да ме тргне на само, да бидам само негова на некоја минута, иако не го кажал тоа директно.
    Еве вечерва заедно со малата му читав книга пред спиење, таа се радува на книгата, ја тресе, јас се борам да ја држам во скут и да читам од книга што мрда :rofl:
    Но важно си легна намирен, задоволен. Како поминува времето, така ќе имаш повеќе време за него.
    И да, истото го чувствував, немав приврзаност со неа и се чувствував како да ме дели од него, но како поминува времето многу се приврзав за неа, и сега пред да излезам до продавница сто пати се враќам да ја бакнам :inlove::l:
    Ќе биде добро, издржи:hug:
    Но, секако, ако мислиш дека ти е потребна стручна помош, обавезно побарај, не чекај да гори.

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.703
    Допаѓања:
    5.640
    Смени ја насоката на размислување и ќе ти биде полесно. Си донела на свет вечен пријател на твоето прво дете, никогаш нема да биде сам па и вас кога ќе ве нема. Гледај да го уклучуваш во грижата за бебето за да го прифати и ти со него дека е тука бебето и дека му требаш. Првото дете добило мн љубов и нега сега му треба и на ова. За него ти си цел свет не знае за никој друг моментално. Ајде малку збори сама со себе, пишувај пораки мене мн ми помогнаа. Ти си мајка на (името на бебето) и требаш.
    Побарај помош и разговор од стручно лице на разговор мк. Може мн ќе ти помогне да се справиш со ситуацијата. Сум користела и имам добро искуство.

На 1209, Feniksgirl, Besbes24 и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.233
    Допаѓања:
    15.331
    Јас имам искуство со постпородилна анкциозност. Можам само да те утешам дека еден ден ќе се разбудиш и наеднаш се е поинаку. За мене тоа беше веднаш откако престанав да дојам. И ми требаше уште неколку месеца после тоа да се осеќам нормално. Од овој аспект сега гледано, си викам подобро ќе беше порано да престанев да дојам и да земам некоја терапија. Се е завршено добро, ама да не бил маж ми толку смирен и стабилен во тие моменти, не знам како ќе преживеев. Топло ти препорачувам да побараш стручна помош. Твоите чувства се реални колку и да не сакаш да ги имаш, и колку и да знаеш дека не е така реално. Прво мора да се осеќаш добро самата ти пред да можеш да бидеш најдобрата мајка за децата.

На LiquidLuna, Peperutce6, dummy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    2.274
    Не сте единствени. Јас се утепав први денови од плачење што некако ми ппраснал додека чежев во болница, буквално за 4 дена како да ми се сменило дете а јас сум го прошуштила тоа иако секој ден доаѓаа во посета . Лее не знам многу тешко ми беше сега малко сум подобро мора да прифатиме .
    И дека ми се 5 години разлика некако цело внимание на него беше мене ми потешко него нему .