@Трагедијаупмм , колку нервози сум си направила со првово дете и едно е де, со тоа хранење, да не јаде ова многу, да не јаде тоа малку, да не се повторува јадење, да не вака, да не така. Мислам дека тек после година и пол почнав да се опуштам на таа тема и да сум полабава. Знам пишуваш за многу помало дете де. И да, ништо нема да му е ден, два да е на млеко. Исто како што и ништо нема да му е ако цел ден го помине со купечки каши ако јаде тоа. Ни некаква вина да чувствуваш, ни да се јадосуваш. Да не е пракса секој ден да е на млеко. Пак ќе речам моево јадело и јаде, ни во градинка нема проблем со тоа. Од прв ден како е стапната со ќеф ја хранат воспитувачките, а веќе и сама јаде. За разлика од неа братучед и, веќе цела година само леб јаде таму ама мајка му вика барем јаде нешто. Кога ја праќав во градинка тргнав со мислата, моето дете не е прво што стапнало таму или прво што воспитувачките ќе го гледаат и сигурно ќе се справат и со хранење и со се. Знаат повеќе од мене и повеќе деца им поминале низ раце.
Ако треба да сме реални, да ја гледаме реалноста дека бебе не може да е робот и да функционира по книга. Сигурно мајката нема да го остави една недела без да понуди ништо.
Не разбирам што кажуваш и зошто од кај излезе ова со една недела оставањето Дечки многу беше просто Праша дали е ок што било цел ден на цицање. Моето мислење беше дека Не, не е ок. Без разлика дали е готвено или готова каша, мора да има асален оброк на таа возраст. А да не го дои што ќе му даде вода затоа што не сака да јаде? Нема везе не продолжувам со темата, мојот став е тој, твојот сруг и тоа е Ексклузивно цицање може да е до 6м, веќе после тоа треба храна
А ако бебето одбива секаква цврста храна што правиме? Кое е решението според тебе? Еве пиша @Трагедијаупмм дека сѐ пробале, па дај може ти имаш некој хинт еве и мојава нема ни еден асален оброк по книга. До година основна храна е млеко, не е еднаш кажано, останатото е запознавање со храна. Тоа што ние се акаме на работа дури сеуште се бебиња не е нивен проблем, таква е природата. Синкир пред 1000-2000 години три оброци им сервирале на 9 месечни бебиња, готвени на пареа и блендирани, па еве сме.
Кога имаше 7 месеци и нешто се разболев ама од кревет не можев да станам. Цел ден беше само на цицање, и тоа мм ми ја носеше да ја најадам а јас цел ден го спиев. Така да не се секирај, не е ништо страшно
А зошто мора и треба? Зошто толку строги зборови? Кога всушност воопшто не мора и не треба, примарна храна до годинка е млеко, и нема да се случи ништо од еден ден ако не се даде цврста храна. Океј е мислењето што го имаш за да ја мотивираш трагедија да и јаде детето повеќе, ама и направи грижа на совест за еден ден побогу