Шансите за алергија се многу мали, не се вклучуваат цитрусните овошја во најсилните алергени. Поголеми се шансите да предизвикаат иритација, црвенило околу устата или на интимните делови поради киселоста, а не вистинска алергија. Ама и јас се согласувам дека не треба да се дава сега, но после 6 месеци не е проблем.
Се повлекува кожичката надоле, се испакнува нагоре црвенко. Не знам како детално да ти објаснам. Многу се мали и се уште им се оформува кожичка и мислам дека затоа е битно од мало да се отвора за да не зарасне. Само мора внимателно да не го повредиме или многу да се истегне. Пак ќе кажам мое мислење, не сите практикуваат
Секоја мајка тука, па и докторите во Мк барем, се со различни ставови. Моето е годинка и месец, ниту сум го чепнала ниту сум во план. Самиот си го трга некогаш, дури и онака ептен како да е ластиче за коса Поголема е веројатноста да добие инфекција од отварање отколку да си стои како што е. Веќе ако стаса до инфекција е дури тогаш мора да се повлекува како мини зафат.
Знам дека е мал, се трудам да не му давам. Имам почнато со јаболко, круша и морков. Се мислев да вклучам и слива, но се откажав. Сега сакам да почнам со компир, сладок компир, грашок и пилешко. Па после од март- април натаму сакам да му давам коскена срж, свекрва ми коли секоја година теле, па си мислев дека ќе биде добра опција да воведам од тоа месо. Барем знам дека е од дома. Инаку и јас не му го отварам курето, не ни знам како, а и да знам од страв нема да го сторам. Но како и да е планирам да му го пресечам кожичето кога ќе дојдам Мк. Јас сакав уште кога се роди, но мм не дозволуваше мало било. Имавме спротивни мислења, тој сакаше поголем за да си памти, јас па сакам сега додека е бебе, нит да памти нит да има болки, па чепкање, плачење. И сега падна договорот до август да го средиме тоа.
Не се средува само на 5 6 години туку малце на повеќе ако си го отвори сам кога ќе почне да се чачка доле, не знам точно која возраст, после 10 години претпоставувам. Под услов да не фати некоја инфекција ако му е скроз затворено зошто тоа се полни внатре со смегма. Не е баш едноставна причава
Добро не зборуваме за насилно отварање искрено. Затоа и го отварам после бањање кога е мека кожата и нежно и внимателно. Не сум направила ништо без консултација со педијатар. Прашав ми рече доколку сакаш можеш но тоа да биде после бањање и нежно. Истото и го практикувам и тоа повеќе бидејќи мм бил поголем и разбирал кога го сечеле и се сеќава колку го болело. Сепак тоа е избор мајка, доколку ти смета ако уште еднаш повтори педијатар повтори дека не сакаш или на крај смени педијатар кога не го почитува твоето мислење и барање.
Смегма се создава кога веќе е кожата раздвижена, баш тоа што кажувате отварање напред назад. На целосно затворена кожа никако не почнува да се создава смегма. Затоа е најпаметно да не се чепка воопшто.