Куриња не им чачкам, освен на бебе на бањање да му го измијам, пошто е многу мал за сам. Поголемиот е 3 години, сам си го мие, не дава никој да му го фати. Овде отворање куре спаѓа во сексуална злоупотреба и нема возрасна граница кога мора да се отвори. Машките деца си го отвараат сами најчесто кога ќе почнат да го истражуваат телото. Дали на 3-4-5-10 години. Се додека се одржува хигиена и нема проблем со инфекции не треба да се чачка таму и треба да се остави природно на самото дете. Насилно отварање куре како што обично се прави кај нас не е гаранција дека нема да фати инфекција или дека нема пак да се затвори за што говорат голем број случаи, па пак да треба да помине низ истото. Мене ни на крај памет не ми паѓа да му чачкам таму. Првиве двајца ми беа тешки деца, особено за спиење ноќе. Ама ова… ова ми вади душа секоја ноќ. Нон стоп прета, мрда, кенка, приплачува, на цицка цело време. И ништо не му е погодено. Ми се спие ми се плаче. За месец ипол пак сме на пат. Планирам да ги седнам сите тројца назад во кола. Јас конечно да се сместам напред. И првиот син така прв пат го оставив сам со ќерка ми позади на 1 година, супер поминавме.
Јас одев на ерго терапија, продолжив да одам на масажи. Ама имам страшна лепенка, маж ми за тоа време мора да е со сите тројца во близина, ама ете некогаш ми успева да украдам малку време за себе, што не е случај кога сум дома, дома што и да праам секогаш имам публика. Чим дома имаш 2 часа за себе почни од некои ситни задоволства, што не се воопшто ситни ама често ги занемаруваме. Купи си нова маска за лице, смени козметика, туширај се со се комплет, пилинг, скрабинг, помини стапала со нов камен, поседи под туш без ништо да правиш дур почне да тече ладна вода, само диши. Нашлакај се нов лосион за тело, уживај мирисот. Смучкај си го омилениот коктел, декорирај си го како за пинтерес за свој мерак, зготви си нешто само за себе, нешто што ти било омилено, можда нешто што те потсеќа на детство и што си сакала да го јадеш секогаш кога мајка ти ќе ти зготвела, а одамна не си вкусила, уживај во тие моменти во тишина со самата себе. Кога ќе почнеш да правиш ситни работи за себе, ќе ти доаѓаат и нови поголеми идеи. Надвор од дома направи нешто што иначе не би направила, почни некој спорт на кој обично не би помислила ако ти дозволува времето, или некој танц, или некој музички инструмент или нов јазик. Оди на искачување карпи или на оние изработки од глина. Не мора да трае, доволно е да промениш нешто и да излезеш од бубањ. А може и ќе се пронајдеш во нешто па ќе вметнеш во рутина.
Бројка на изгледани деца нема врска со тоа како е правилно, а како не е. И не е воопшто нормално да се повелкува дел од полов орган каде што природата сама еден ден ќе си го сработи своето. Твојата фрустрација не можи да ме убеди дека треба да му се повлекува на толку мало дете кожата за да не фати инфекција. Баш со постапката без разлика било тоа нежно, полека и постепено е веќе пристапно место за собирање наслаги, инфекции и воспалување. Која е потребата да се заплаши тазе мајка дека мора да отвара полов орган оти иначе ќе заврши дете под нож. Ако твоето искуство е полно со трауми не мора да го наметнуваш тоа дека баш кај секое машко дете ќе дојде до исто сценарио.
Правилно и неправилно е многу црно бело гледање на работите, ќе видиш во текот на мајчинството и неговите предизвици. Не секое "правилно" резултира исто кај различни деца. Фрустрација немам ама баш никаква, не знам дали мислите дека аргументите ви добиваат на сила ако го искористите тој збор, ама смешно е малце. Инаку јас имам второ машко дете, првото ми беше со фимоза скроз, насилно на лекар му го отворија и ме примораа после 1 недела јас истото да го правам и да го мачкам со крем за да не се инфицира. Ужас. Значи и јас сум против насилно отварање. После тоа не го пипкав неколку години доле, не се залепи скроз среќа. Сега сам колку отвори, толку. Второво не му е скроз затворено, малку на бањање колку што се отвара отварам, на памет не ми паѓа да влечам јас, ми останува само да се надевам дека нема да не снајде некоја глупост, а да го носам на лекар да го отвараат нема да се деси ако нема проблем. Деликатна е темата и не треба да и се пристапува со ограничен пристап, зошто буквално секакво сценарио е возможно.