Дефинитивно да! Не можат да го процесираат точно што и како, ама енергијата на ситуацијата или карактерот намќорест на некоја личност ја чувствуваат. Пред некое време со маж ми се закачувавме, се скокоткавме. А јас сум гласна бидејќи имам скокот ептен и помислата дека некој ќе ме скокотка и без да ме допре, мене ме ежи и му викав да не ме скокотка а во исто време јас го стискам кај што се ежи тој. Ама објаснив сега хаха. Леле бебево кога почна да вришти, да плаче со солзи, зајде. Во нејзиното мозоче кој знае како изгледаше сѐ тоа. Едвај ја смиривме, душа ме заболе.
Ова дека неможат да се помират е премнооооогу точно. Мојава свекрва со две синчиња никако неможе еве да се помири дека едново синче т.е мм е вклучен во се дома. Оди пазари сам, раскрева по дома, прави јадење, чува дете. Многу пати и низ муабет ме има брецнато демек леле како убаво си го научи, пред тоа ни до продавница не одеше Пред некој ден дојде, јас ручек правев и ме прашува дали можело да го земе бебуш да го прошета, не и викам време му е за спиење, и ај се качи горе само да го видела кога мм го успива, луѓе неможам да ви опишам каква фаца направи дури и како лута си се симна и си замина
Моево дете на 3 години си ја засака градинката. Веќе имаат повеќе активности, другарчиња и им е интересно, но не дека не ги изморува. Ги имитира моите прашања: мамо а тебе што ти е најубаво на работа, дали ти е убаво таму? Му кажувам искрено најубаво ми е кога ќе земам плата и можам да ти купам сѐ и да штедам. (И најубаво ми е кафе во тишина ) Гушкање сака само со мама, никој не се ни осудил така да му каже гушни ме или не те сакам, си има убава врска со бабите и дедовците. Сака да оди кај нив и да се дружи и со тета, тетин, чичо. Колку многу промени вака после 3 години, не знаев дека 3 годишно дете ќе сака да се расправа со мене и да ми контра ама се трудам да имам трпение. Едвај чекам да биде времето убаво и да не се прибираме дома.
Мојата обожава да оди во градинка сабота и недела плаче зашто не можела да оди, заљубена е во воспитувачките плус сеа се поголеми, си имаат групи се дружат, иначе јасли е дефинитивно најдосадно, не праат ништо, оставени се така во креветчиња, ама кога ќе почнат во големите групи ептен им е забавно, не знам како е по другите градинки, сите различно искуство кажуваат, ама кај нас ептен работат со децата, цело време учи нови работи, учат песнички имаат активности, вежбаат, ни праќаат видеа, слики, на крај на годината ни даваат цела папка што работеле, значи сам дома нема шанси тоа да сработиш со дете. е сега јас ја пуштив на неполни 9 месеци, немав избор, тогаш ми изгледаше мн трауматично, ама сега сфаќам дека не е, ептен позитивни работи има од градинката, таму ја научија сама да јаде, ја одвикнаа од цуцла, од шише, од пелени, ја научија сама да се облака/соблака, значи ја сум презадоволна.
Ве читам и само се молам бабиве и дедовциве наши да ме бидат вакви. Само од вашиве коментари ми се ежи кожата, можам да замислам истото ако го прават што ќе биде. Вчера бевме кај свекорот и свекрвата. Свекрва ми е оперирана и не смее да крева тешко и синко си седи на кревет си игра со играчки, она лежи до него и го занимава. Свекорот раскреваше што ручавме и вика сега деде јас и ти ќе си играме. Мирно детето си седи он иде и во раце. И свекрва ми му вика мирен беше зошто го зимаш, мм исто искоментира не е кенкав нека седи нека си игра не мора на секое во раце. И јас последна реков ај јас да не коментирам оти лоша ќе бидам ама нема потреба кога седи мирен во раце да се зима после јас имам мака дома не се заигрува сака во раце цело време. Неговиот коментар беше Па тоа си е твој проблем, гајле ми е мене за дома, кај мене е сега јас го играм. Во меѓувреме мм испадна на цигар и не му го слушнс коментарот амаа толкуу ме изнервира. Убаво му викам баш убаво. Влезе мм ѓу реков на Х му иде време за спиење да си одиме. Си го облеков и си заминавме. Од вакви работи си викам подобро на 1 год да тргне во градинка одколку баби и дедовци да го чуваат, барем вакви проблеми ќе немам. Он иначе е спремен отказ да си даде за да го чува синко ако не оди во градинка
Сакав да прашам дали и на некоја од вас бебка за помалку од 1 ипол има извадено 4 запчиња? На 5+ избија долните две, почнаа да гребат и да се познаваат, еве 6+ сме долните се испаднати, горните се побелени и едното веќе гребе. Многу набрзо некако ми дојде. Он беше нервозен и кенкав и тешко се успиваше ама мислев дека е 5 скок, ме изненадија запчињата
Мојава е 8 м и има 5 запчиња Јас го заклучучив од многу коментари ,кисели фаци и зборење по други... Или леле бе ... кога ќе почне да и се лути на малецкава за нешто безвезе пример плазела јазик и јас ја учам дека не е убаво тоа. Па свекрва ми ќе се исплази ќерка ми ќе врат и едно време ќе и рече не е убаво тоа па се лути или ќе се расправаат кој прв почнал со 5 г дете наместо она да ја учи
Па да, тоа следеше потоа. Не беше битно дали ние се осеќаме комфортно во близина на некои луѓе, мораше да се испоздравиме и да седиме кај нив во скут. Како дете кое беше исклучително повлечено и срамежливо, многу ми беше тешко да се опуштам со блиски, а тек хорор ми беше дружење со подалечни или тоа поздравување и затерување муабети негде по пат кога ќе сретневме некој надвор и муабетите дал имам дечко на 4-5 години. . Имам такво социјално анксиозно дете и не го терам на ништо што не сака. Имам пишувано какво фијаско беше неговиот 3 роденден. Стасавме баш тогаш на Крф, веќе собрани куп луѓе за пречек со торта со балони со се. Маж ми прв се качи да им каже да не го напаѓаат одма, да му дадат простор. Не бе брате, сите му се вдадоа во фаца, одма го кренаа, го подаваа, буквално го истормозеа. Кога рикна да плаче, да вришти и најтрагично од се не го даваат тие ќе го смиреле. А да не спомнувам што девер ми прв пат тогаш го виде во живо. Маж ми го зема, си се повлековме сите во соба со него. Што не било случај со мене, јас кога ќе се повлечев во соба како дете, ќе си седев сама, гостите не смееја да “трпат”. И имам друго дете, целосна спротивност, таа само да се дружи и со сите. Ама сите не сакаат да се дружат како неа. Не е наметлива и е многу внимателна, ама ја разбирам и другата страна. Не се сите толку дружељубиви. И баш ми е тешко да објаснам на 6 годишно дека не е пожелна секаде. За неа ете, тоа е трагедија.
Мајки што се сеќавате на крштевка како иде цел тој дел?Многу одамна сум била на една крштевка и ич не се сеќавам како е целиот процес како иде.Спремаме за крштевка и се чуствувам малце неспремно што не знам што се случувс
Јас дојдов малце да си се пожалам. Пишав неколку пати дека ме фаќа мигрена со аура почесто периодов ама почна и секој ден да имам трепки свњтли на видот, глава да ме боли… пробувам да не седам многу на моб, да пијам повеќе вода, тоа пто зависи од мене….. зза сон не можам мн да влијаам. Спијам навечер само 4-5даати на рати. Се надевам наскоро ќе се оправам….
Во градов и на блиските мои им истекна дека кумот е тој што треба да го земе детето и да го однесе во црква, така спремавме и маса по дома, дојдоа кумовите, се почестивме, зедоа дете и сите заминавме во црква. Таму церемонијата си ја води попот и си кажува тој што да се прави. Од кога заврши направивме кратка фотосесија со нас и ќерка и сите во ресторан за ручек. Кога дојдоа кумовите им дадов подароци што имав за нив спремено и тоа. На заминување од ресторан, ми спомнаа стариве да ги канам пак дома на кафе да се врателе кумовите ама не сакаа нашиве, секако веќе и ние и дете и гости сите бевме преморени. Генерално нешто да е фиксирано правило не е како такво. Слободно може и пред црквата со кумовите и гостите да си се чекате.