Кога сме кај темата градинка, мислам дека секој знае што е најдобро за своето дете и за целото семејство, апсолутно ни на таа тема, туѓи коментари и мислења не ми го тригернуваат мајчинството, ниту па на ниедна друга, дали ќе давам да гледа тв, дали ќе дадам кравјо млеко, дали ќе дадам сол, шеќер, вода, чај, доено, недоено, породена со царски, природно, апсолутно не планирам да се докажувам како го гледам своето дете и да се "правдам" зошто сум постапила така како што сум сметала дека требало, а секоја мајка си знае што е најдобро за своето дете. Сум забележала и тука на форум и на социјалниве мрежи дека се бара валидација дури и од анонимни лица за сопствените постапки, имајте малку доверба во себе, слушајте стучни лица што вложиле во образование, лица со искуство, паталец а не гаталец, не комшика, рандум особа што ќе ја сретнете, анонимуси што појма немаат за вашиот живот, низ што сте поминале и минувате.
Na tema gradinka ne bi pustila dete da nemoram. Svekrva mi go cuvase do skoro 2 god. sekoj den go nosevme i si go zimavme I sega od septemvri pocna vo gradinka. Za 6 meseci piese 7 pati antibiotik 7 dena ide posle 15 e doma. Denovite koga odi vo gradinka go cuvaat do 3 i so izgovor deka posle gi mesale i ne bilo ubavo da sedi so pogolemi deca . E tie 15 dena koga e doma go cuvaat moite no oni odat na rab i ne se slobodni kako svekrva mi. Ne mi e resenie da dadam otkaz zasto imam menadzerska pozicija i samo 1va smena sum so platata sum zadovolna no im se divam na tie majki sto svekrvite im gi cuvaat decata nonstop. Iskreno da imam nekoj na raspolaganje 24/7 ne bi pustila dete vo gradinka, isto da nemav potreba od mojata plata bez razmisluvanje bi sedela doma.
На тема градинка - првата година ни беше страшна. Настинки, вируси, бактерии, лежење на болница, се по список. Како што врви време тоа е надминато, скоро и без прекин оди. Ама требаше доста време да помине за до тој чекор. Дали би останала без работа да чувам дете, можеби ако ми дозволуваат финансиските услови, ама не ми дозволуваат. Дали би оставила со баба/дедо дома? Би оставила ако знаат дали ги почитуваат моите правила на одгледување. Арно ама моиве домашни, за делот не давам благо, враќаат ееее што е една, две крем банани. Што е едно Монте денеска... За делот екрани би рекле ееее што ако гледа цртани, вие така пораснавте. За делот легнување во одредено време е, ееее се зашетавме, се заигравме, појдовме таму/ваму на гости... Што ако немаше дремка? Или што ако спиеше во 16:00 часот, а пример сум рекла подоцна од 14:00 да не спие.... Е ради ова погоре и второ дете да имам, ќе оди во градинка, наместо да е дома со конкретните баба и дедо. Друга тема - случувањата во светот потсвесно ми прават паники, море и свесно. И за финансии и за се ме фаќа страв, што би било кога би било работава. Посебно пак и вака со дете.
Vo odnos na televizor pustam i jas. So ogled na toa sto vo gradinkite ima televizori dali stvarno mislite deka ne gi ostavaat saat dva pred tv ? Na site sliki sto ni gi pustaat e pusten i televizor i toa apla se gleda i vo sred zima otvoren prozor so izgovor deka bilo mnogu toplo
Нашата градинка нема Тв. Имаше пред некое време на родителска предлог од родителите да се соберат пари за Тв, строго беа против воспитувачките. Си имаат направено програма комплетна и без тв. Од слики/снимки што сум видела, пуштаат на радио музика, и со прожектори во поголемите групи слики или нешто визуелно ако треба да се учи. Инаку не сум строго против Тв, ама има содржини што и сметаат на ќерка, пред се во однесувањето и нормално ќе ги стопирам/забранам тие. Песни на пример Поточиња и слични гледаме/слушаме. Во секој случај коментарот ми е повеќе во контекст на тоа што моиве стари не го почитуваат кажаното. Едит: знаеш колку сум раат од кога се без Тв во градинка? Без грижа на совест можам пократко или подолго да пуштам дома. Претходно со Тв, не два часа, мислам 8 им работеше таму. Па плачки, па се со ред за телевизијата.
Во кои градинки има тв? Јас како што знам во нашава нема, радио им пуштаат да играат на музика во петок, журка им праат
Верувај дека ова не е лошо. Многу деца има и убаво е воздухот да циркулира. Јас сум во Германија, сите прозори се на кипење цело време, цела зима не се воопшто затворени. Внатре е претопло, седат на кратки маички. Верувај подобро е отворен прозор отколку цело време со затворени прозори да седат.
Малце да сменам тема од градинкиве хехе, сакам буцика да ја маскирам за 1ви април ама касно ми текна за маска.. не живееме во Скопје па малце ќе биде отежнато за барање маска Дали знаете кај можам да најдам да нарачам онлајн некоја интересна маскичка за бебе од 7ипол месеци? Женско
Јас сум дете растено со баба и невработена мајка, не сум одела во градинка. Иако ми било преубаво со нив и имам одличен однос со нив, точно ги паметам недостатоците од неодење во градинка кои ги осетив во забавиште и во прво. Бев збунето дете, осамено, не знаев како со др деца, бев несигурна и првото одд ми беше траума. Мислам дека градинката е важна и на децата им е поважна отколку да се дома со мама нонстоп. Јас моето планирам да оди во градинка. Тоа е мое мислење и искуство, не значи дека е единствено исправно.
I jas sum dete rasteno doma sto pocnav so zabaviste i voopsto ne sum se osekala taka. I vo zabaviste i vo odelenie posle imav i drugarki i se. Taka da mislam deka toa e poveke karakterna osobina sto si se cuvstvuvala taka.
Се согласувам, иста ситуација сум и јас. И тоа растена сум со баба и дедо, не со мајка, а пола од времето со нив на нивата сум била
Во Весели Цветови објект Мимоза има сигурно. Дека таму тргна син ми неколку дена, бев во Јасли групата кај што праќаат видеа учителките генерално забавата им е пред телевизор. Меѓу другото, една од причините поради која го префрливме во приватна градинка кај што 100% нема ни еден тв во цел објект. Наша одлука е 0 минути екран as long as possible. Ни се случи неколку пати да направиме преседан и да пуштиме тв по 20тина минути и секогаш после тоа имаше страшна нервоза кај детево. Дали е коинциденција или стварно страшна стимулација, мое мислење сепак останува дека се премногу мали за тв и досега успеваме да функционираме без екран.
Повеќето процентуално поминуваат слично како ти. Мајка ми е одделенски наставник, скоро 30 години. Баш пред некој ден ја прашував да ми каже од нејзино искуство за деца кои биле vs. деца кои не биле во градинка. Она ми вика дека разликата се чувствува во прво одделение кога се. Во глобала има разлика во социјализацијата меѓу децата, што во помали градови како нашиот е уште повоочливо. Помал е бројот на дечиња од иста генерација, и тие што оделе заедно на градинка после си продолжаваат и прво одделение. Веќе се знаат многу добро бидејќи во иста градинка биле сите, си имаат свои фори, игри, начини на комуникација. А тие што не биле во градинка, пробуваат да влезат во кругот на децата. За некои посрамежливи, тој процес може и до трето одделение да трае. Е тука какви се искуства мајка ми има поминато со родители кои ги форсираат своите деца... Какви се' родители има, тоа па друга тема е. Исто, во глобала децата кои не оделе во градинка, сега во основно често изостануваат од часови поради болест. И потешко е и за детето кое изгубило од настава и за учителот кој треба да му помогне да го надокнади изгубеното, а во исто време да продолжи со нормалната планирана наставна единица со другите деца.
Од село сум, 20 деца бевме го генерација, скоро никој не одеше на градинка. Па никој од нас што не одеше немаше проблем со социјализација за разлика од неколкумината што одеа, дури можам да кажам дека повеќе што не одевме бевме деца што полесно остваруваа другарства затоа што такви карактери се погодивме. Ама секако сите бевме во забавиште (што е задолжително и денес, или грешка сум?), каде што осетивме дружење без преголема структура, се запознавме пред да седнеме во клупа, но истовремено и учење што не спреми за во прво одделение. Така што мислам дека многу поголем фактор игра карактерот на детето отколку одењето на градинка, особено во поглед на социјализација. А денес е доста лесно да го социјализираш детето и надвор од градинка затоа што на лулашки секогаш има еден куп деца, има игротеки, работилници...
Сепак сте се здружиле порано, забавиште, градинка, се тоа е исто. И гледаш забавиштето колку влијаело. Ретко игра карактерот, али игра во право си. Но многу помага градинка/забавиште за социјализација.
Да да, јас на пример за забавиште сум да биде задолжително (нели, е? Јас така си мислам, може и грешам), затоа што сметам дека игра голема улога. Ама да биде забавиште како на времето, каде што ем има дружба и слободна игра, ама има и структурирани активности што го спремаат детето за школо, како цртање полжавчиња, цртање и боење, учење песнички, запознавање со броеви и букви. Сега по искуството од друго што го слушам е како ќе ти се погоди воспитувачот (или па може и мене ми се погодила таква што се залагала за нас). А за градинка кој како милува, и како му се можностите и опкружувањето. Еве на пример ја можам да ја чувам ќерка ми, ама да не можев не знам дали ќе се да ја оставам со баба и и дедо и иако се пензионери, да ја чуваат, или ќе ја пратев во градинка. Моето искуство е дека сум среќна што не сум одела, не сметам дека сум пропуштила нешто од аспект на социјализација затоа што сум голем екстроверт, а од друга страна ја памтам слободата што ја имав цел ден да бидам надвор, да истражувам, да поминувам време со домашните (растев и со сестра инаку ама доста поголема од мене Муабетот зошто реплицирав ми беше зашто сакав да споделам мое искуство дека не е пишано правило дека ако дете оди или не оди во градинка, ќе знае или нема да знае да се социјализира. Тој момент зависи од огромен број фактори, а не само одењето/неодењето во градинка, барем според мене.
Мислам дека општо имаш лош став кон градинката, еве кај нас во нашата занимална конкретно сега немаат телевизор, летно време кога се одмори ги мешаат сите на куп и со сигурност им пуштаат, тогаш доаѓа од градинка и сама кажува дека им пуштале, ама тоа е. Преку година имаат програма и премногу работат со децата и тоа со сигурност можам да го потврдам за нашата градинка, е сега дали е така сегде не можам да тврдам, исто имаат клавир им свират, пеат, вака времето кога ќе запролети претежно се надвор во двор цело време. Кај свекрва ти кога го оставаш да го чува телевизор не пуштаат? ни саат ни два? Свекрва ми исто беше наставничка 30 години, сега отиде во пензија, сама кажуваше колку се осеќа разлика помеѓу децата шо оделе во градинка и деца шо не оделе во градинка. околу разболувањето исто, ако не го помине тој период во градинка, ќе го помине во школо, едниставно прв пат се меша дете, мора да стекне имунитет, не можеме дома да ги чуваме за да не се разболуваат, да поминува со лесно само, разболувањето не може да се избегне, може само да го одложите со покасно пуштање или не пуштање во градинка.
Село е пак ептен мал круг на деца, порано и воопшто немаше градинки по селата, и скоро никој од децата не одеа. И тие што одеа, ги носеа во градот на градинка. Во село нема како да не се знаат децата, ептен ако некое дете не излегувало. И ако сега си мајка, значи тоа било пред 12-20 год мин, кога си била ти дете. Јас не сум од село, ама исто како да сум. Мајка ми е од село, 10 мин со кола од дома ми беше. И порасната сум пола време во град, пола во село кај баба и дедо. Сега во истото село вујко ми деца има, основно одат. Јас кога бев дете во селото немаше градинка, ама и јас што не живеев во селото сите деца ги знаев и немаше куќа каде немав отидено. Сега за моите први братучеди, во истото село има голема градинка и полна со деца, за некои деца нема ни место. А друга разлика е што јас како дете бев по улиците во селото, со сите деца мин 5год помали/постари. Сега нема деца ич по улица да играат, иако е село. И не се знаат и дружат сите деца. Кога ќе одам кај вујко ми, обично се неколку другарчиња соберени и играат PS дома. Не знам, уште мало ми е детето, не знае ни да зборува. Уште невербална интеракција има со други луѓе и деца. Ама мое мислење и од примери од моја околина е дека социјализацијата сега меѓу деца, надвор од градинката, е некако редуцирана многу во споредба кога јас бев дете.