1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    3.013
    Па не сме се знаеле премногу затоа што сме биле мали да не пуштаат сами на улица, а моите биле сабајле на работа, попладне на нива и не не шетале по куќи да се дружиме. Од прво одделение натаму, точно, цело време сме биле сите надвор и сме се знаеле сите, ама за периодот кога се оди во градинка генерално сме биле со баби и дедовци, и ептен ако имаш некое комшиче што ти е генерација тука негде (а јас немав, иако е село замисли :D).

Дружбата е редуцирана, ама повторно би кажала за поголеми деца. Помалите што се во возраст за градинка се уште сакаат да се дружат на лулашки. Позади зграда ми се (а и позади куќа во селото), ги гледам од прозор, истите 10-20 дечиња се вртат, се знаат меѓу себе и се дружат, а некои од нив знам дека не одат во иста градинка затоа што ги познавам нивните (или бабите и дедовците што им живеат тука па ги носат на лулашки).

Немојте да ме сфатите дека имам нешто против градинката (т.е. имам ама не од аспект на социјализација и сл. туку од аспект на едукација и исхрана затоа што имам интерно видено што се случува - и знам дека не е секоја градинка иста).

И имам во план и да ја пуштам мојата и порано, еве во мојата глава замислата ми е после 3 годинки да оди.

Ама мислам дека малку страв се набива на родители што ќе решат дека нема да ги праќаат децата дека детето ќе им биде асоцијално или дека ќе им се разболува цел време во прво одделение, а не е баш така.

Еве и за разболувањето ќе споделам мое лично искуство како некој што прв пат на 6 години тргна во забавиште. Почесто бев болна на мои 25 кога работев во градинка отколку како дете кога на 6 прв пат тргнав на забавиште. И кога е имунитет во прашање, мешањето со деца не е единствениот начин детето да има добар имунитет :)

Последна измена: 23 март 2026 во 14:46
    На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.100
    Допаѓања:
    7.036
    @MariaBouli исто како што им се набива грижа на совест на тие што мораат да ги пуштат на 9 месеци во градинка :D

не е градинката едниствениот начин за социјализација, ама најчесто е, ние сме по цел ден на работа, а зима е 6 месеци, едноставно неам кога да ја носам на лулашки да се социјализира, освен најчесто за викенд. во фамилија само ние имаме деца, во друштво исто, сега почнаа бебиња да се раѓаат и колку и да сакаме да ги дружиме немаме кога, сите со своите обврски, едвај успеваме да се видиме, едниственото другарче надвор од градинка на ќерка ми е братучет од прва братучетка на маж ми и тоа е тоа, кога доаѓеше роденден да славиме во игротека немавме деца за да викнеме, затоа почнавме мн рано да ги каниме од градинка :drunk: што пак е индивидуално, ама ете нашиот случај е таков.

за имунитетот исто, не е единствениот начин, ама се знае дека со мешање во колектив се стекнува имунитет, мојата додека беше дома 9 месеци, не дека не ја мешавме ние со луѓе, ама пак, нос и немаше течено, не беше ниеднаш болна дур не тргна во градинка, е сега малово, пошо она му носи често е со растечен нос или кашла, на крај индивидуално е, има болежливи деца и поотпорни деца не знам колку може ние да влијаеме, ете со исхрана со нешто ама пак е како ќе ти се погоди.
    ние сами по нас видовме со ковидот кога не се мешавме со луѓе и се миевме со алкохол како тоа ни влијаеше на имунитетот.

на крајот на денот пак се сведува како и секоја тема што ја дебатираме овде, секој со своите можности, некој може да седи дома, некој не може, некој има баба и дедо на располагање, некој нема, некој може да плати приватна градинка, некој не може итн.

да се живи и здрави само и помалце да се осудуваме тука, вака така и сите ќе пораснат, важно е да ги воспитуваме правилно само, затоа што од ова што гледам страв ме фаќа, а не може да не е од родителите.

На happygirl, EarthFire, thinkerbell и 2 други им се допаѓа ова.
  3. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    3.013
    Точно така, и ниедна работа, а особено во родитествувањето нема или-или.

Нема или ќе го пуштиш во градинка и детето ќе ти стекне имунитет, или ќе го чуваш дома и ќе ти биде асоцијално. Колку фактори влијаат на се живо и диво мислам дека ни сами не сме свесни.

Многу сакам форумов да биде место за споделување лични искуства, ама некако на крај секогаш се преоѓа во генерализирање мене ми се чини. Се трудам секогаш да потенцирам дека зборувам од лично искуство и лично мислење ама верувам дека и јас некогаш (звучам како да) генерализирам.

И затоа почнав мн ретко да пишувам, не знам денес некако ме погодивте малку со муабетот за градинката, не од смисла дека треба да се одбранам зошто јас мојата ја носам (а плус работам, така да не е дека сум слободна па затоа си ја чувам), точно си ги знам моите причини и верувајте до толку не ме погодува темата што на никој не објаснувам, туку повеќе од смисла што најчесто читам дека ако детето не ти оди во градинка нема да се социјализира и ќе се разболува се пренесува како факт.

И така, ај пак да го одморам форумов малце... :rofl:

Последна измена: 23 март 2026 во 15:59
    На happygirl, Peperutce6 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  4. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.100
    Допаѓања:
    7.036
    @MariaBouli исто, секогаш се трудам да пишувам дека е тоа мое лично искуство, или мој личен став ( што не значи дека е тоа најправилно) ама ете сите некако генерализираме, свесно или несвесно. Причината е во тоа што сите правиме се најдобро што можеме за нашите деца, а на сите околностите и можностите ни се различни и некако на крајот на денот мислиме дека нашето е најправилно :D

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  5. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    1.218
    Секако не можеме ништо да генерализираме, секое правило има исклучок.
    Секако карактерот игра улога, социјализација може и на лулашки, но во градинка се учи ред и правила.
    Најчесто, тие изостануваат со чување по дома со мајки и баби.
    Скоро сретнав 2 деца на 3 год: едното муабетеше со сите возрасни, играше топка и јадеше само со вилушка. Другото 3 часа беше на тел и јадеше пасирано со мајка му, не знаеше ни да џвака.
    Едното одеше градинка, другото не.

Последна измена: 23 март 2026 во 16:47
    На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.