1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.734
    Допаѓања:
    19.804
    Здраво мајки,
    Реков тука да пишам може некоја поминала низ истото.
    Од држење на бебе десната страна мускулот многу лошо ми се закочи. Рамото, позади на плешка, врат према глава, уво десна страна. Веќе 10 дена се малтретирам. Бруфени, блок макс крема, counterpain, парацетамоли не попушта никако.
    Како што гледав надоле и во раце го држев нишкав во таа положба си е...м... благо речено.
    Чаре некое што да правам? Сега гледам 3 пати бар на ден со жешка вода на болното место па мачкам блокмакс. Веќе не знам дали проаѓа или се имам навикнато на болката.
    Се има ли некоја исто вака укочено со бебе? Чаре некое? На каков лекар треба да одам и тоа не знам ;(

2. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.948
    Допаѓања:
    26.977
    Јас во кичма се укочив. Како ја спуштив на кревет , така останав.
    Ме боцнаа инекција и ми даде едни таблети, појма немам како се викаа, замена за инекции биле. Ме пушти од нив.

3. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.734
    Допаѓања:
    19.804
    Отиде на ургентен или некој специфичен доктор?

4. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.397
    Допаѓања:
    47.639
    Јас се укочив еднаш во рамо, исто ме боцкаа кај матичен, мелгама или нешто така не знам точно и маст и едни апчиња меѓу бруфен и парацетемол пиев(парфен) извини за имињава не сум дома не можам да видам.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.816
    Допаѓања:
    5.872
    Нерв. Пробај Налгесин С појакиот од 550мг мислам беше и ќе мора да вметнеш декортин по шема за да пушти. За да не идеш на инекции.

6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.397
    Допаѓања:
    47.639
    Ќе се надоврзам само кратко на темата за градинка, моето не оди, веќе 3г ќе наполни, па слободно можам да кажам дека од оние деца кои ги знам од парк и кои одат во градинка, социјализацијата му е многу подобра.
    Најчесто имаме проблем со деца од парк што не сакаат да му вратат играчка, не сакаат да зборат со него, он прашува пример дали може да си игра со нив они го гледаат како да збори француски, а сите тие одат во градинка.
    Социјализацијата и развиеноста на децата до 3г нема апсолутно никаква врска со одењето или неодењето во градинка туку со посветеност на родителите.
    Да може децата имаат повеќе ред во градинка, ама на крај крајот не се војници па да мора да имаат ред.
    Дури и психолозите советуваат до 3г дека е идеално детето да е со родител, зошто нема потреба од социјализација со други деца до таа возраст.

Јас сметам дека на дете од 9м апсолутно не му е место во градинка, а тоа дека сите мораме да ги праќаме е друг муабет. Кај нас особено што 20 деца чува една виспитувачка, нема жива сила што ќе ме убеди дека тоа е подобро за моето дете од тоа да биде со мене дома.
    Секој си знае како му е план и како може да се справи со овие предизвици.
    Ама не може да вреѓате дека децата кои се дома и не одат во градинка се без ред, диви, невоспитани и несоцијализирани.

На warrior, merriel0, Mother of 2boys и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.943
    Допаѓања:
    15.178
    И те како помага градинката со социјализацијата до 3 години, па и повеќе. Да, прежално е што мора да ги носат во градинка на 9 месеци, премали се, ама мислам дека е смешно да кажеш дека нема врска градинката, само зашто твоето дете го чуваш дома. Точно е дека карактерот исто многу влијае, ама градинката и те како помага.

Како мајки, децата ни се најсовршени на свет, од друга гледна точна, понекогаш и не е така. Дали некој ќе го носи во градинка или не, е негов избор, ама да се поборуваат факти само зашти си од обратната страна е смешно. Според мене градинка е најубаво нешто што може да му се случи на едно дете, и ќе останам на тоа, но ако некој мисли дека е поубаво дома да го чува до колку сака години, му го почитувам тоа.

Последна измена: 28 март 2026 во 18:30
    На EnaEnA30 и BellaBibi им се допаѓа ова.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.734
    Допаѓања:
    19.804
    Да тој на реплек парафен го имам дома ај ќе земам од тој да пијам...
    @Ladyme фала ти ќе барам декортин во аптека искрено пев пат слушам за тоа...

Мм при масирање ми напипува како чвор на местото кај рамото баш и никако не се разбива со масажа. Фала ви значи сепак ќе морам од пон на лекар чаре да барам...

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.397
    Допаѓања:
    47.639
    Па не знам дали се факти или не, психолозите велат дека не. Моето одеше 3-4м, дури полошо беше на однесување, една од причините за кои се откажав.

Според тебе ако е најдобра работа на цел свет, не значи дека е факт. Немаш еден куп деца на студија за да знаеш како долгорочно влијае и едното и другото, ама ете психолозите имале студии и тие велат дека околу 3г е идеално време да се тргне.
    Не оспорувам дека некои деца може се посреќни така. Некои не.
    И не воопшто не сметам дека се грешка тие родители што ги праќаат децата до 3г, само не сметам дека детето ќе биде социјализирано културно и паметно само ако оди во градинка, тотално неточно.

А во наше време ретко некое дете одеше во градинка, да не случајно сме несоцијализирани и диви?

Последна измена: 28 март 2026 во 18:57
  10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.948
    Допаѓања:
    26.977
    К
    кај матичен.

11. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.943
    Допаѓања:
    15.178
    Сите деца одеа во градинка од наше време, сите. Ретко кое не одеше. Сите студии ти го покажуваат тоа, не се мои факти. Има исклучоци, како и секогаш, ама студии покажуваат колку придобивки има.