1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    19.813
    Сега ти ги утепа овие со прво дете штотуку породени...требаше темава да се затвори. Доволно на некои им е тешко па сега да осеќаат уште повеќе грижа. Не разбирате дека вашите зборови може многу лошо да се одразат не знам која ти беше потребата ... али ок се одјавувам и јас од темава

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    19.813
    Браво браво абе жена жена ќе утепа... се жалиме од маживе ама сто пати подобри ќе испаднат сори нот сори :tmi:

Која мајка има потреба да пишува со некого и се осети лошо после коментарите слободно нека ми пише пп за разговор стојам на располагање :l:

На strelec231992 и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  3. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    18.951
    во Ремедика ме испуштиа со листа што да купам од ад до капки пробиотици вака така а јас со млеко пред мастит. Место да ме научат да дојам и да ме едуцираат. Е тоа ти се вика наметнување на став и како можеш да западнеш на психа. Не можам од Трајанка од форум да западнам и да ми мења мислења баш баш. Ама медицински лица во кои што имам довербаа, физички ме гледаат мене и бебето и те како влијаат. И дај нека се сфати разлика кој наметнува, кој едуцира, кој само коментира и споделува мислење.[/QUOTE]

На 1209, Трагедијаупмм, fragaria и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.988
    Допаѓања:
    189.982
    Наметнување вина за да ја минимизираш сопствената е непотребно.
    Напротив. Мора реално и отворено да се збори дека гледање деца не е нималку лесно. Оти ППД се дешава токму поради мислење дека откако ќе се породиш се оди како подмачкано, бебето одма ќе фати цицка, ти одма ќе се заљубиш само што ќе го видиш, за 2 недели ќе изгледаш пак како претходно. Реалноста е дека по самиот пораѓај наеднаш се станува предизвик и за тоа мора отворено да се збори. Твојот коментар само допринесува кон поголема и непотребна илузија.

Последна измена: 30 март 2026 во 11:14
    На 1209, Трагедијаупмм, Autumn Love и 2 други им се допаѓа ова.
  5. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    917
    Човече, зборам за бенефити на мајчино млеко наспроти ад, тоа е реалноста и вистината, што има лошо да се чувствува ако некоја не успеала да дои, не ве разбирам стварно со ова што то кажав за составот на млеката. Затоа постои алтернатива, адаптирано млеко, кое е сепак подобро од кравјо измешано со вода како што уште се практикува кај нас и е најблиску до мајчиното млеко. Е затоа е потребна оваа едуцираност. Не за да некој се навреди или да му треба поддршка, туку да ја направи најдобрата одлука за своето дете и за неа, кога ќе ги има сите аргументи на маса и едуцираност од двете страни. Ако некоја мајка од х причини не може да дои, тоа е ок и нормален процес, вие нудите психолошка поддршка за мојот коментар, Бог да чува.
    стварно не планирам да пишувам и реплицирам веќе оти од крајност во крајност ги носите работите, како да вие што сте ја избрале алтернативата сте секогаш навредувани и напаѓани. (facepalm)

На Marijanche33, Трагедијаупмм, Baby warrior и 2 други им се допаѓа ова.
  6. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    917
    [/QUOTE]
    Тука лежи голем бизнис, ама кој да разбере. Затоа и се форсираат само одредени брендови по болниците.

На Трагедијаупмм и Anie93 им се допаѓа ова.
  7. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.962
    Допаѓања:
    15.220
    Лошо ги избираш зборовите, затоа. Те разбирам што сакаш да кажеш, ама пример сеа кога пиша дека содржело соја ад, а она не успеала да дои, ќе се чувствува виновно. Тоа сака да ти каже членката.

На Трагедијаупмм, Merten и lala15 им се допаѓа ова.
  8. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    18.951
    И после коментари и коментари се докажа вистината за мојот првичен пост. Видовме и тука дека мајките што дале ад мора да се подржувани, психолошки да не се осеќаат лошо(како што кажав јас), а да доиш и да кажеш дека тоа е подобро за таа што можела, сакала пак имаш 1000коментари како е среќа :D ајде со таа гнев и подобро е некои луѓе да ги оставиш да се делулу.

На 1209, Marijanche33, Трагедијаупмм и 3 други им се допаѓа ова.
  9. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    917
    Сфаќам скроз, ама нема потреба оти дала се од себе и пак го прави максимумот за своето дете. Кога баба ми пред 60год давала адаптирано на чичко ми, бидејќи морала да се оперира не знам што коментираме уште во 2026та год. Е сега, има и мајки кои избираат да не дојат, тука мислам на муабетот што го пишував вчера за тоа колку жртва треба за да изгледаш едно дете и дека не е се така плукни залепи, што би рекле "остави го само ќе си расте".

10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.965
    Допаѓања:
    27.009
    Тука лежи голем бизнис, ама кој да разбере. Затоа и се форсираат само одредени брендови по болниците.[/QUOTE]
    Болницата кој сака бренд може да го наметнува, ако на дете не му одговара, нека бришат комотно.

11. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    1.356
    Ги бира баш како што и мисли. Од една страна добро ај вие што не сте успеале, а од друга страна АмА дА зНАеТе.. зошто ние неписмени сме и не знаеме.

И ова воопшто не е поддршка за тие што не успеале, бидејќи дали не успеале или не сакале, децата се секако на АД

12. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    18.951
    Болницата кој сака бренд може да го наметнува, ако на дете не му одговара, нека бришат комотно.[/QUOTE]

да ама прво ќе го купиш тоа што ќе ти го кажат нели. Јас купив одма доле во аптеката ад и ми стои неотворено и на прва контрола се плашев да кажам дека не сум ни дала зошто знам колку они сакаат децата да се на ад.

13. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    8.558
    Ама што е најбитно во причава? Бебето. Што е најдобро за бебето? Да е доено. Што сакаат мајките што дојат да слушнат и што ќе ги усреќи повеќе од тоа?
    Од друга страна не мора дополнително да им се отежнува на тие што даваат ад поради што и да е, тоа е муабетот.

14. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    917
    Леле те молам гледај пошироко малку и обиди се да разбереш што сакам да кажам пред да напаѓаш. Сигурна сум дека повеќе едукација на тема доење нема да штети на никој

15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.311
    Допаѓања:
    42.489
    Какво адаптирано млеко пред 60 години?
    Гриз и вода или кравјо млеко давале

16. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    18.951
    па валјда кога почнав да дојам сакав поддршка исто, убав збор, бодрење како секоја мајка што сака на почеток? Ама ако давав ад ќе имав а ако доиш немаш, тоа е.

На Трагедијаупмм и lala15 им се допаѓа ова.
  17. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    917
    Епа давала, сама ми го потврди тоа, го купувале од аптека, дури и името ми го кажа, само го заборавив. Југославија не била толку заостаната држава како што мислиме.

18. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    917
    Нас полесно ни е, вадиш цицката и ставаш, не стануваш да правиш млеко навечер, затоа нема поддршка хахахаах

На Marijanche33 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    8.558
    Не знам, не осеќам така јас. Кога доев ексклузивно сите ми викаа браво, и за тоа што доев и за тоа што сум се породила природно. Сега со второво све наопаку. Пак јас бев премногу упорна за да дојам колку толку зошто сакав, ама какво бебе ми се погоди, причам ти причу. И да, СРЕЌА е да ти оди глатко доењето и да не гориш од температура со гради камења а бебе да ти вришти на нив. И да не ти штрајкува еднаш неделно бебето на града. Никој не ме убедува во спротивното, сум била и таму и таму. А од страна какви глупости слушав на почетокот, дој дој дој а бебево не знае да цица, мене ми доаѓаше помош дома да ми ги стиска градите по 2ч за 1 капка млеко да протече, пекол поминав, пекол. И пак му давав да цица, ама со тие штрајкови негови кулминираше веќе, не сака да цица едноставно и крај. Првото дете никад не ми правело така. Мислам дека све ми се дешава во животов за да бидам мудра и да знам подобро од тоа да судам. Не знаеш како му е на никого.

На Eho, Anaroz1 и Merten им се допаѓа ова.
  20. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.311
    Допаѓања:
    42.489
    Мош ќе ти каже и дека памперси му ставала тогаш.
    Во '60 год немало адаптирано млеко, им давале гриз и вода или кравјо млеко. На свекор ми мајка му ми го кажуваше ова