@dummy , тргнувањето и адаптацијата на дете беше за нијанса подобро од тоа што го пишува @Трагедијаупмм , ама сепак 300 стресови и трауми ме наполни негователката што и година после и нови негователки јас имам некој немир за дете. Додека е таа во градинка јас сум на работа, после тоа гледам до максимум да имаме квалитетно време и не е доволно ама условите се тие. Сосема ти се легитимни сите чувства што ги имаш. Ептен ми е мило кога ќе прочитам брзи и успешни приказни со привикнување на децата во градинка.
Кога сме на тема градинка, од кој месец ги упишувате за место и ако некоја членка е од сопиште, припор, кв да ми предложи од искуство каде да се упишеме
По совет овде, јас веќе пуштив онлајн барање, а планираме здравје догодина ова време. Има тема Децата и градинките во категорија Дете можеш да го поставиш и таму прашањето за повеќе одговори околу искуство
Добро утро Оваа година бебе ми беше аларм за фарбање јајца, уште во 3ипол ме разбуди и почнав да си правам јајца. Он уште спие јас си шаркам уште Денов ќе се тера без спиење ама он после 3недли конечно заспа во 21ч и многу сум среќна
Добро утро мајки. За многу години Велики Четврток. Велигден ми е омилен празник, заедно со Бадник. Во 5ипол си станав си исфарбав 3 јајца жар црвенки ми испаднаа. Маж ми и малава си спиеја, влегов да им направам црвено бело дебело Не ме ни осетија, кома двајцата. Старото јајце веќе плови по Вардар, со него да замине и лошото од оваа година. Велигден за мене е нов почеток, пролет, и убави моменти, па нека донесе радост кај сите
Јас ја пријавив на 2 месеци. Во Јуни ќе ми кажат дали е примена да почне од септември. Демек е на листата за чекање. Делот дали ќе биде примена ме вади од кожа.
@Anie93 и јас на 2 м пуштив апликација. Ми ја примија 7 м подоцна со врски бркање и до последно не знаев како ќе биде,нормално покасно отколку што беше планирано. И одолговлекуваат на максимум.
Да знаеш дека е до воспитувачките, а не до детето. Само до нивната желба да се потрудат или во случајов да не се трудат ич. Ако се сака се може. И Ад да дадат или кравјо млеко. И само супа да нудат цела недела и сето тоа. Ама веројатно си нашле "рачка" и слабост и да те мавтаат по тавани колку лошо и да звучи тоа. Од празнични муабети, јајцата вапцани, ќе го чекаме Велигден сега. Дете настинато, да е интересно пред празнично и тоа.
Ние пуштивме апликација пред некој ден значи на 2 месеци. Планирам да го пуштам на адаптација на 8 месеци за да имам еден месец слободен додека да тргнам на работа зашто не знам како ќе ја прифати и колку време ќе му треба да се адаптира. Инаку за Кисела Вода и околина знам дека има доста гужва и огромна листа на чекање, подобро е со време да си аплицирате. А мислам дека преку лето прават калкулации распределби по групи за од септември па секако е добро до тогаш да имате аплицирано.
Јас колку што знам април мај прават групи . Јас штом добив извод аплицирав , на 2недели возраст ако не го примат а толку рано аплицирам ќе ме гледате на телевизија
А пример за пуштање во градинка, дали може да почне јули/август? Или не се почнува тогаш? Пошто терминот за второто бебе ми е во октомври а јас планирав да ја пуштам бебушка во септември во градинка (во август прави 1 год и таман), ама сеа дека сум трудна и бас тогаш ми е термин не знам што е паметно.. Мислам 40 дена да не ја пуштам у градинка кога ке се роди бебево ама не знам Подобро да ми тргне јули август за да се адаптира и навикне дур се породам јас
Не е себично и јас така се чувствувам и со првото и сеа со второто (првото додуше беше со баба и ) ама чувствата се тие. Мислам дека е и нормално со месеци сме биле се со нив ,следуваат развојни промени кои мислиме дека ќе ги пропуштиме и сл. Знам јас се тоа. Премирна е малата и не е плачка ама тоа шо не јаде е напла ми се маана и за тоа сакаат да ја ми ја одолговлекуваат. Реално тие месеци е се споено и сите групи заедно и нонстоп некоја нова иде на одмор не ни прифаќаат адаптации кај нас барем.
Прашај си во градинката каде што ќе оди. Ама ако ти е планот да тргне пример септември, па во октомври и ноември да прави 40 дена пауза, и да речеме од декември да се врати, не си направила ништо. Пак ќе и биде како одново адаптација.
Да си кажам една тајна Од што сум цело време сама со бебе (и мм, нели, после работа), посесивна сум ептен кога други луѓе се со бебе. Знам дека е погрешно ама ете посилно е од мене... Пример ако бебе заплаче кога друг го земе, истата секунда сакам да си го земам во раце. И тука одма реакции де де, не го оставаш да заплаче. Или па свеки, и плачеше некое време во раце, одам да го земам не ми го дава, демек вика јас ќе го смирам, и онака ми го врти бебе на страна за да не го земам Ако некако многу го мафтаат агресивно во воздух нагоре надолу, ме нервира. Не сакам кога многу звучни играчки му пикаат во фаца, пошто е мал и според мене тоа е скроз безпотребно. Мајка ми така, му мафташе играчка што ѕрнка ептен брзо, и викам немој така, може пополека посмирено. Ми се налути дека така и реков И исто не сакам да го бацуваат, пример викендов братучетка на мм беше на гости и го бакна на главчето, ај тоа некако ок. Ама после тоа и на образ што за мене не беше ок ама не и реков ништо. Уште имам проблем да кажам, ми е срам и страв дека ќе ми се налутат... Па и бакнување на рачиња. Ко демек да не го бацувам на лице (ок, поштовам тоа) ама го бацуваш на раче и после тој рачето по 2 секунди во уста го става што пак не е ок. Да го кажам сево ова гласно ќе добијам реакција: море море, ние како гледавме деца, ти не си прва што има дете, што си толку строга, блабла. Не знам колку пати имам слушнато ваква реакција, ептен ме нервираат
Јас со првото бев ултра посесивна. Со ова, само чекам да го земе некој. Ама ги опоменувам за агресивно нишање. Исто и рацете кога му ги лигават ми се темни. Свекорот го шлакаше по раце, мислам мм му кажа дека си ги лапа, сега не сум го видела одамна. Тетка ми пред некој ден го баци по рака, кратко спојче ми се направи. По глава не ми смета толку да го бацат ама по рака, алергична сум на тоа. Може е претерано од мене, зошто поголемово дете буквално го лиже бебево ама ете. Со херпеси, со антибиотици, едвај го убедувам да не го шлака по лице. Затоа секаде на друго место го лигави, му се внесува во фаца.. Господ да ги чува само .
јас планирам да почне од 12-13м затоа мислев е рано ама ќе аплицираме и ние. Врски не плснирам да барам, можеби може да најде мм јас не сум од оваа населба не познавам никој. Прво ќе пробаме регулар