Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.760
    Допаѓања:
    9.721
    @dummy , тргнувањето и адаптацијата на дете беше за нијанса подобро од тоа што го пишува @Трагедијаупмм , ама сепак 300 стресови и трауми ме наполни негователката што и година после и нови негователки јас имам некој немир за дете.

Додека е таа во градинка јас сум на работа, после тоа гледам до максимум да имаме квалитетно време и не е доволно ама условите се тие.

Сосема ти се легитимни сите чувства што ги имаш. Ептен ми е мило кога ќе прочитам брзи и успешни приказни со привикнување на децата во градинка.

На Трагедијаупмм, hannybanny, dummy и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.635
    Допаѓања:
    16.012
    Не, хормонско е, само се средува и е сосем нормално.

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.570
    Допаѓања:
    19.718
    Кога сме на тема градинка, од кој месец ги упишувате за место и ако некоја членка е од сопиште, припор, кв да ми предложи од искуство каде да се упишеме:)

4. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.498
    Допаѓања:
    1.386
    По совет овде, јас веќе пуштив онлајн барање, а планираме здравје догодина ова време. Има тема Децата и градинките во категорија Дете можеш да го поставиш и таму прашањето за повеќе одговори околу искуство

На Трагедијаупмм и Anie93 им се допаѓа ова.
  5. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.570
    Допаѓања:
    19.718
    Добро утро:sun:
    Оваа година бебе ми беше аларм за фарбање јајца, уште во 3ипол ме разбуди и почнав да си правам јајца. Он уште спие јас си шаркам уште:rofl:
    Денов ќе се тера без спиење ама он после 3недли конечно заспа во 21ч и многу сум среќна:whew::rofl:

На EarthFire, poker_face, Mumoftwo30 и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    3.385
    Добро утро мајки. За многу години Велики Четврток. Велигден ми е омилен празник, заедно со Бадник. Во 5ипол си станав си исфарбав 3 јајца жар црвенки ми испаднаа. :inlove:Маж ми и малава си спиеја, влегов да им направам црвено бело дебело :rofl: Не ме ни осетија, кома двајцата. Старото јајце веќе плови по Вардар, со него да замине и лошото од оваа година. :muscle:
    Велигден за мене е нов почеток, пролет, и убави моменти, па нека донесе радост кај сите :l: :f:

На 88Bubace88, Nala1806, EnaEnA30 и 12 други им се допаѓа ова.
  7. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    2.191
    Јас ја пријавив на 2 месеци. Во Јуни ќе ми кажат дали е примена да почне од септември. Демек е на листата за чекање. Делот дали ќе биде примена ме вади од кожа.

На Anastasia579, Anie93, Joanna28 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.997
    Допаѓања:
    4.145
    @Anie93 и јас на 2 м пуштив апликација. Ми ја примија 7 м подоцна со врски бркање и до последно не знаев како ќе биде,нормално покасно отколку што беше планирано.
    И одолговлекуваат на максимум.

На Anie93, Joanna28 и Cherry333 им се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.760
    Допаѓања:
    9.721
    Да знаеш дека е до воспитувачките, а не до детето. Само до нивната желба да се потрудат или во случајов да не се трудат ич.
    Ако се сака се може. И Ад да дадат или кравјо млеко. И само супа да нудат цела недела и сето тоа.
    Ама веројатно си нашле "рачка" и слабост и да те мавтаат по тавани колку лошо и да звучи тоа.

Од празнични муабети, јајцата вапцани, ќе го чекаме Велигден сега.
    Дете настинато, да е интересно пред празнично и тоа.

На Anastasia579, Трагедијаупмм и Milkiway им се допаѓа ова.
  10. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    4.693
    Ние пуштивме апликација пред некој ден значи на 2 месеци. Планирам да го пуштам на адаптација на 8 месеци за да имам еден месец слободен додека да тргнам на работа зашто не знам како ќе ја прифати и колку време ќе му треба да се адаптира.
    Инаку за Кисела Вода и околина знам дека има доста гужва и огромна листа на чекање, подобро е со време да си аплицирате. А мислам дека преку лето прават калкулации распределби по групи за од септември па секако е добро до тогаш да имате аплицирано.

На Anastasia579, Anie93 и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.900
    Допаѓања:
    20.113
    Јас колку што знам април мај прават групи . Јас штом добив извод аплицирав , на 2недели возраст ако не го примат а толку рано аплицирам ќе ме гледате на телевизија :D

На Anastasia579, Joanna28, Anie93 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Simon4e0507

Simon4e0507 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2023
    Пораки:
    427
    Допаѓања:
    809
    Јас така ја запишав после 40 дена немаше ни 2 месеци..во Септември 2025 за да почне во Април 2026..:)

На ohlala и Milkiway им се допаѓа ова.
  13. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    231
    А пример за пуштање во градинка, дали може да почне јули/август? Или не се почнува тогаш?
    Пошто терминот за второто бебе ми е во октомври а јас планирав да ја пуштам бебушка во септември во градинка (во август прави 1 год и таман), ама сеа дека сум трудна и бас тогаш ми е термин не знам што е паметно..
    Мислам 40 дена да не ја пуштам у градинка кога ке се роди бебево ама не знам
    Подобро да ми тргне јули август за да се адаптира и навикне дур се породам јас

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Трагедијаупмм

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.997
    Допаѓања:
    4.145
    Не е себично и јас така се чувствувам и со првото и сеа со второто (првото додуше беше со баба и ) ама чувствата се тие. Мислам дека е и нормално со месеци сме биле се со нив ,следуваат развојни промени кои мислиме дека ќе ги пропуштиме и сл.
    Знам јас се тоа. Премирна е малата и не е плачка ама тоа шо не јаде е напла ми се маана и за тоа сакаат да ја ми ја одолговлекуваат.
    Реално тие месеци е се споено и сите групи заедно и нонстоп некоја нова иде на одмор не ни прифаќаат адаптации кај нас барем.

На dummy и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  15. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    231
    Значи или сега мај кога прави 9 месеци или во септември...

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Трагедијаупмм

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.997
    Допаѓања:
    4.145
    Прашај сепак во градинка зишто гледаш сегде се различни...

17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.760
    Допаѓања:
    9.721
    Прашај си во градинката каде што ќе оди. Ама ако ти е планот да тргне пример септември, па во октомври и ноември да прави 40 дена пауза, и да речеме од декември да се врати, не си направила ништо. Пак ќе и биде како одново адаптација.

На Anastasia579 и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  18. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    676
    Да си кажам една тајна :)
    Од што сум цело време сама со бебе (и мм, нели, после работа), посесивна сум ептен кога други луѓе се со бебе. Знам дека е погрешно ама ете посилно е од мене... Пример ако бебе заплаче кога друг го земе, истата секунда сакам да си го земам во раце. И тука одма реакции де де, не го оставаш да заплаче. Или па свеки, и плачеше некое време во раце, одам да го земам не ми го дава, демек вика јас ќе го смирам, и онака ми го врти бебе на страна за да не го земам :envy: Ако некако многу го мафтаат агресивно во воздух нагоре надолу, ме нервира. Не сакам кога многу звучни играчки му пикаат во фаца, пошто е мал и според мене тоа е скроз безпотребно. Мајка ми така, му мафташе играчка што ѕрнка ептен брзо, и викам немој така, може пополека посмирено. Ми се налути дека така и реков :envy: И исто не сакам да го бацуваат, пример викендов братучетка на мм беше на гости и го бакна на главчето, ај тоа некако ок. Ама после тоа и на образ што за мене не беше ок ама не и реков ништо. Уште имам проблем да кажам, ми е срам и страв дека ќе ми се налутат... Па и бакнување на рачиња. Ко демек да не го бацувам на лице (ок, поштовам тоа) ама го бацуваш на раче и после тој рачето по 2 секунди во уста го става што пак не е ок. Да го кажам сево ова гласно ќе добијам реакција: море море, ние како гледавме деца, ти не си прва што има дете, што си толку строга, блабла. Не знам колку пати имам слушнато ваква реакција, ептен ме нервираат :punch:

На naturally, Amelia., Anastasia579 и 7 други им се допаѓа ова.
  19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.923
    Допаѓања:
    9.317
    Јас со првото бев ултра посесивна. Со ова, само чекам да го земе некој. Ама ги опоменувам за агресивно нишање. Исто и рацете кога му ги лигават ми се темни. Свекорот го шлакаше по раце, мислам мм му кажа дека си ги лапа, сега не сум го видела одамна. Тетка ми пред некој ден го баци по рака, кратко спојче ми се направи. По глава не ми смета толку да го бацат ама по рака, алергична сум на тоа. Може е претерано од мене, зошто поголемово дете буквално го лиже бебево ама ете. Со херпеси, со антибиотици, едвај го убедувам да не го шлака по лице. Затоа секаде на друго место го лигави, му се внесува во фаца.. Господ да ги чува само :worried:.

На Трагедијаупмм и Eho им се допаѓа ова.
  20. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.570
    Допаѓања:
    19.718
    јас планирам да почне од 12-13м затоа мислев е рано ама ќе аплицираме и ние. Врски не плснирам да барам, можеби може да најде мм јас не сум од оваа населба не познавам никој. Прво ќе пробаме регулар

На poker_face и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.