Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.810
    Допаѓања:
    7.293
    Леле чекаме вести :inlove: господ има планови свои џабе ние планираме :D како те држи место да не земеш еден тест денес /утре таман за празников ќе си имате убави вести :inlove:

На Anastasia579, Eho, hannybanny и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    2.187
    Уфф јас не сум спремна психички за уште едно. Бебка многу плачеше, па сега не сака количка, сака само во раце и ред други работи, некако не ме убедува за братче :rofl: ама ако биде секако ќе сме среќни.

3. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    666
    Допаѓања:
    1.606
    Верувај моето не е поарно. Новороденче спиеше само во раце, на подлога сам никако и кога си игра во раце да ми е, спиење што е тоа? Хронично сум ненаспана. Ама ми фали труднички стомак, а уште повеќе newborn фазата иако е синко е само 8 месеци:rofl: Не знам дали е до мене, мм вика абее барем дс почневме да спиеме по малку па второ:rofl:

На ohlala, Anastasia579, Eho и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    2.187
    Тоа па мажите :rofl: многу уморни еее. Мојава е 4 месеци и некако брзо ми порасна. Само после целиот хорор не можете да имате деца по природен пат, па паталошка бременост со лежење и тежок пораѓај не сум спремна. Ама ако даде Господ ќе се снајдеме. Јас со едно едвај се снајдов со две ќе биде весело :rofl: златна моја мајка што година и кусур доаѓа и за се ми помага не знам што ќе правев без неа:l:

На Anastasia579, Joanna28, Tulip023 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    5.251
    Јас секој месец тестови правам, ми касни по ден два:D
    Negative so far, добро е :D

На lovely91, Anastasia579 и Eho им се допаѓа ова.
  6. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    271
    Koga pocnuvaat mazite da se povkluceni vo denot so dete? Znam deka zosto samo cica zavisi od mene i ne znam dali hormoni me udiraat ama se nerviram koa go gledam kolku ne mu e smenet zivotot, si pie kafe na raat, jade na raat , a mene se mi e na trcanje i na noga
    Nekoi denovi poluduvam, a fakt e deka se ke napravi samo moram da mu kazuvam, sam da mu tekne tesko

На angelce23 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    713
    Допаѓања:
    2.473
    Го пишувам од вчера мислењево на рати па ми го снема, ајде сега трета среќа.
    Се изнапишувале и други мислења сигурно, може и сменета е темата ама морам да го кажам ова затоа што сметам дека сите се соочуваме со истото ради тој генерациски јаз и тотално различни начини на родителство.

Јас, искрено, сметам дека со закон треба да се забрани ова "ние порано...", ми смета до толку што кога ќе го чујам ми се ежи и најкраткото влакно и најмал атом во телово. Сметам дека порано треба да си остане за порано, како било и што правеле, да се разбереме, нит ги обвинувам нит ги осудувам, толку знаеле и умееле ама да ми тврдиш дека така и јас треба сега да правам, при толку нови истражувања и препораки, ми е тотално без поента.

Инаку, за посесивноста. Сама сум и јас со моите ама јас сакам да е така, а "посесивна" сум кога се други со нив затоа што до сега биле многу пати и направиле сто грешки и работи што ми сметаат.
    Да потенцирам, ниеднаш не се оставени децава сами со никој без јас и маж ми да бидеме присутни и како што гледам нема ни да бидат за брзо, затоа што јас отворено им кажав и на моите и на неговите дека немам доверба во никој од нив и наместо да се потрудат да го сменат тоа, они уште толку бетер прават.

За плачењето, мене тоа ми е правило, ако е било која од нив кај некој друг и заплаче, ја земаме јас или маж ми. Имаше исто таква ситуација, плаче, нормална реакција ти е мајка да сакаш да си го земеш детето во раце и ти да си го смириш, не е тоа ништо погрешно или посесивно според мене, тргнувам да си ја земам, иста ситуација како кај тебе, се врти на страна, као ќе ја смирам. И после јас кога бурно реагирам сум лошата.
    Ама не ме интересира искрено, посебно затоа што тоа веќе еднаш сум го напоменала. Не е дека они нема да ги смират ама јас да седам со скрстени раце додека детето ми плаче кај друг, нема да се случи. Да не зборам за тоа што јас или маж ми ќе ги смириме за секунда, a кај друг може и 5минути.

За сѐ останато што имаш пишано, буквално сѐ - агресивно нишкање, играчки, бацување на рачиња и други рсботи се случуваше и кај нас, само што јас одма ги сечам и реагирам.
    Нивните коментари "сум претерувала, не сум можела така да се понашам, утре кога ќе играле на улица исто ли ќе сум правела?". Не, затоа што додека дојде до улица они веќе ќе зборат и ќе можат и сами да си кажат што им смета. Тоа е моја одговорност сега кога не можат и јас ќе го направам по секоја цена, без разлика дали се лутел некој или не и без разлика како тоа би изгледало во туѓи очи.

Најврв ми беше коментарот на свекрва ми во своја одбрана, муабетот беше као " ти да видиш како свекор ми хистерично им се имс дерено на мои деца па никому ништо", океј и реков, еве нека повели било кој на земјава хистерично да им се дере на моите па да видиме како ќе заврши таа ситуација.
    Не знам како да објаснам, од внатре ми доаѓа тоа, толку силен нагон е за да ги заштитам и не ни можам, нит па сакам да го контролирам. А она ако не го чувствувала за своите деца очигледно не сме на иста бранова должина и нема јас што понатака да се објаснувам.

Постави си граници мајка за да си скратиш на понатамошни нервози, беспотребно се полниш со негативна енергија која подоцна ќе ја почувствува и бебето.

На крај на ден, наши деца, наши одлуки.
    Јас не чувствувам потреба да ги правдам моите одлуки или сега да губам време на дискусии со нив зашто сум решила нештото да биде така.
    Барем јас вака гледам на работите и не ме интересира дали на некој тоа му изгледа погрешно или не.

Последна измена: 10 април 2026
    На Miss666, fragaria, MeowMeow и 7 други им се допаѓа ова.
  8. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    3.051
    Допаѓања:
    2.916
    Да си направиш тест,и ние еднаш се деси не користевме заштита ајде викам нема шанси да биде да се фати зошто неможевме природно никако и оп од тоа еднаш се фати 13 месеци ми се разлика близнаци машки со инвитро и сега девојче.Со среќа

На LaTama, КаринаТ, Anastasia579 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.760
    Допаѓања:
    9.721
    Тие што се вклучени се вклучени од ден 1. Небитно цицање, Ад, било што, ако сака да учествува ќе најде начин во што и како да се вклучи.
    Е останатите и после години, не знаат да се вклучат. Колку и да звучи лошо мислењето.
    И да си кажуваш, да не го штедиш ич. И дете да оставиш на 15-20 минути што се вика да излезеш и се.

На fragaria, EnaEnA30, Anastasia579 и 8 други им се допаѓа ова.
  10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.417
    Допаѓања:
    15.738
    Кога ти ќе му речеш дека мора.
    Првото дете ми е 7 години и уште сум лута некогаш што може да оди во вц без да најави. Јас треба да кажам дека одам и плус да се заклучам зошто секако ќе ми влезат децата по мене, иако генерално си ги делиме обврските.
    Почна да се инволвира кога јас му реков дека мора, бебе беше околу 6 месеца и го спремав за враќање на работа. Мораше да научи да ја смири, заспие, најаде, зошто одев во две смени плус викенди на работа. После неколку месеца кога тргнав на работа веќе имаа фатено ред.
    Со второто дете од прв ден си презема обврски речиси комплетно со првото за да јас можам да се посветам на бебе. Сега веќе сме поделени временски, јас сабајле ги разнесувам школо/градинка, он ги зема ги шета попладне. И пак морам да му напоменам некогаш што треба, едноставно не му иде природно. Среќа барем прифаќа и разбира кога ќе посочам нешто, иначе којзнае како ќе теравме.

На fragaria и Anastasia579 им се допаѓа ова.
  11. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    674
    @Amelia. Фала ти на мислењето :l:
    Се сложувам со сè од збор до збор, и те поддржувам. Проблем е кај мене што сум многу тивка по карактер, не сакам расправии и си чувам и потиснувам во себе. За еден куп ситуации во себе ќе пукнам, глава почнува да ме боли, а пак преќутувам...
    Ама во право си дека се наши деца и имаме право да постапуваме и правиме одлуки што мислиме дека се најправилни, па кој сака нека се лути. На моменти тоа и јас ќе си го помислам, и да се налути некој, па што? Ако за такво нешто се лутат тогаш нека им стои, на крајот од денот мене сепак детето ми е најбитно. Само треба до крај да си стојам на тоа.
    Фала ти уште еднаш, баш ме охрабри, во иднина ќе гледам да сум похрабра и помалку плашлива кога станува збор за поставување граници околу сопствено дете.

На Amelia. и Peperutce6 им се допаѓа ова.
  12. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    271
    Istiot problem kako da ne mu ide prirodno , se treba jas da kazam sto da pravi. Bebe spie so mene na spalna znaci od kaj 22h sme povleceni vo druga soba i on si ima vreme na raspolaganje , me nervira sto e taka...i do mene e problemot vo glava nekogas :) inace koga treba da odam na farbanje ili da izlezam nekade sekogas ja cuva i se snaoga ama pogolemiot del od teretot e na mene

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.417
    Допаѓања:
    15.738
    Мојата политика било дека само да сме фер еден према друг. Ако он има слободни неколку саата навечер да прави што сака и да спие одсабајле, јас истото време го имам слободно попладне. Одам на правење нокти, на кафе, или си гледам серија дома, он ги носи децата надвор.
    И пак се нервирам за некои работи ама генерално добро се уигравме. Затоа викам сама треба да му кажеш. Се додека тоа не е на секоја една работа секој ден, ако може да прифати каде и кога треба да преземе одговорност со едно кажување, можете да се координирате лесно и за секогаш.

На Anaroz1 и Vegegirl им се допаѓа ова.
  14. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.293
    Допаѓања:
    27.592
    Од прв ден. Цела бременост зборев зборев, праќав видеа, за тоа колку е битно да се вклучен во се откако ќе се роди бебе, пред се за жената.
    И се сам си правеше и прави.

На fragaria, Anastasia579, Spidy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    666
    Допаѓања:
    1.606
    Ние од кога сме заедно не се пазиме. И затоа не очекувам оти стварно премала веројатност има(ше) за природно. Сега ако сум 16 месеци разлика би било со синко. Ама ќе почекам до понеделник за случај оти многу негативни тестови сум имала што знам дека ќе се разочарам ако е негативен

На Anastasia579, nikja и hannybanny им се допаѓа ова.
  16. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    2.187
    Мојот од третиот месец некако почна ептен да сака да ја игра. Со тогаш како да не беше свесен дека имаме бебе, дека нема веќе раат. Сега доаѓа од работа се тушира и ми во вика дај ми ја исто и за викенди ја држи ја игра и дава да јаде (не ја дојам) ја успива. Ептен осетив олеснување.

На Mother of 2boys и Vegegirl им се допаѓа ова.
  17. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    2.187
    И мене ми ми вика дека се лутеле неговите зошто не сум пазела како се понашам и како сум им кажувала. Јас на тоа секогаш викам А ДАЛИ ОНИ СЕ ЗАМАРААТ ЈАС ДАЛИ СЕ ЛУТАМ? или им е гајле и се понашаат ко да не постојам и ко да сум лоша мајка. Епа се лутам и јас и не ме интересира они како се осеќаат. Детето ми е најважно. Моето па од плачење силно капилар му пука во око ќе ги убијам да ми ја остават да се дере ради нивни глупи правила.

На fragaria, Eho, Tulip023 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    859
    Денес сум на пола копје,или пола копје е во мене не знам.Последен Велигден кој што поминал одлично беше пред многу години.Оваа година Велики Четврок ми почна толку фино и убаво,станав си вапцав јајциња црвени,си спиеа мм и бебуш,се напив и кафе раат утринско,си се вратив во кревет одморив па се будевме со бебуш со гушкања.Леле како проаѓаше денот настинката на бебуш се влоши и денес завршивме во Козле.Неговиот плач психички ме ослабува мислам...кога не можам никако да му помогнам.Се надевам ќе му е подобро.Капак на се и резултатите од болеста на мм не се добри,има ретка болест поточно не ни имаше некој со таква кај нас до пред некоја година па се е тоа ново и непознато.Не знам за кој попрво да се грижам.Се изгубив во целиов хаос и умор
    Ми требаат добри денови аман.
    Пробувам да ја оддржам позитивноста али не бе како црн облак се насобрал над нас,немам простор да паднам јас.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.569
    Допаѓања:
    19.718
    Јас денес си го оставив бебе со татко му и 4тетки:D немав желба да седам со нив, јас си проштетав бебка го подновив, плус појдов и дакупам поклони за дечиња од друштвото на мм за Велигден:) многу се осеќам убаво што си изнакупив за бебка работи. А иако јас и мм различно го чуваме и имаме некои различни сфаќања(често премн:rofl:) не го ни прашав нешто посебно како прошле. Не се сомневам дека и он мисли најдобро за нашето бебе како и јас. Првите 2м бев хаос на сите се придеравав ако го фатат погрешно по мене, ако го свртат погрешно, допрат… итн итн. Сега веќе кај сите го давам да си ги одморам рацеве и кичмата :rofl: а бебка па каков смешко е гуга и се смее на сите кај сите уште иде во раце се надевам така ќе продолжи. :$

На fragaria, Anastasia579, Joanna28 и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.760
    Допаѓања:
    9.721
    Читам застои за влез во Еу, куп натписи, коментари и се по список. И одма паника ме фаќа како ќе се оди на одмор со збеснат 3 годишник. Патот што би требало 4-5 часа да е, ако се оддолжи многу, не само прв ден туку и цел одмор ќе ни го запусти. На моиве нерви де. Не дека на друго нешто.
    Се изнагледав на Тему играчки и активности за по пат што може да е интересно, да не е екран цело време. Така да сите идеи од сега до лето, добредојдени се :D

Моиве надежи дека како што врват месеци ќе се смирува дете и ќе стане бајче, паѓаат во вода. Поздрав @LiquidLuna и @le.soleil

И така празнично од мајчински муабети и неколку дена 24/7 поминати со дете :rofl:
    Не дека инаку не си сме заедно ама на работа "одмарам" од постојаното мамааааа

На Anastasia579, DELFINA81, LiquidLuna и 1 друга личност им се допаѓа ова.