Јас добив прв пат после 6 месеца од порагај, значи крајот на јануари, и дури сега пред некој ден добив, значи после 2,5 месеци.
Празников сфатив дека животот со бебе е како во војска: нонстоп некоја задача, нонстоп гледање на саат, нонстоп ова треба, она треба, дај ова она, оди донеси, донеси, направи, земи, купи, и сите можни глаголи Лезет време....нула!
Викендов сум имала едно големо достигнување. Додуша само еднаш се случи ама барем мајката се одмори бебе легнато до мене само заспа. Ќе пробаме утре пак. Рацете да ми одморат хахах
Што беше тоа лезет време ? Чисто онака прашува мајка на 3 деца? Eдно 5 години, другите две близнаци од скоро 2 год.
Жива вистина! И ја сум нон стоп со саат како лудача, кога да почнам да ја успивам не знам дали грешам со тоа и дали еден ден во иднина ќе ми е криво ама кога почнувам на 1час будна да ја успивам некако подобро ми оди со неа, не е нервозна, а лезет 0.. денес успеав да излезам цвеќе за на тераса да си купам што го сметам за голем успех
Мене генерално полесни ми се "обичните" денови, тогаш имам некаков ред, ама па и ми се еднолични, монотони денови. Големиве денови, викенди, празници, кога треба да се излезе од шемата или кога сакаш и за твој кеиф нешто да направиш, плус со бебе и неговите потреби, е жив хаос
И ја понекогаш вака си помислувам сама кога сум со неа синимам ред и се си е по линија. Вака ќе ми дојдат гости или ние да отидеме негде и некако ми фаќа денот друг правец. Ама па и ние треба да проживееме нешто поразлично некои денови вчера излеговме во 10ипол, се вративме дома во 16 све си помина бебка и јадеше и спиеше и ние ручавме на раат ама се тоа надвор и си помина денот преубаво
Кој страв го набив со празникот. Гледајќи ги мајките со повеќе деца (низ моја перспектива), како преуморни и ненаспиени се изгубиле себе, за момент се видов во иднина и испаничив. Некогаш мислев дека мене никој не ме гледа (што донекаде е точно), ама не, голем дел мајки се невидливи. Имате пишано помош чистачки, дадилки или храна, секако е дел ама менталниот оверлоад никој не може да го замени. На крај на ден најбитно ми е психичкото да е здраво, а секое разболување, нестабилност или бурн аут највеќе ме руши да исцркам одвнатре.
А јас си потврдив дека секогаш на празник или когс треба било каде да се оди или нешто да се прави син ми е најлош! Саботата ноќта не спиеше, се будеше цело време, беше невозможен, вчера цел ден беше кенкав. Ноќеска си спиеше со 2 будења.
Ехх за ова никој не ме гледа со сите се имам скарано. Јас тазе породена, хорор пораѓај, немам поим каде терам, имам болки, дете плаче не знам што со него, сите се сеќираа таткото дека бил ненаспан како ќе одел на работа. Ауууу еден ден на свекрва ми како сум и се пуштила леле ме исклучи. Таткото е ненаспан? А мајката што? Да не спијам јас цело време па само таткото греота? Не се повтори на никој веќе да спомне таткото дека е греота. Златна мајка моја само она ме чуваше. Другите за таткото се сеќираа
Јас имав многу резервиран однос со мајка ми цел живот , од кога се породив се се смени, она да не ми е немаше да бидам читава и нормална до сега... кај мене не го жалат таткото туку кога бебе ќе плаче и ќе е потешко за чување свекрва бега, она ја сакала само расположена а иначе бебето мајка си барало )) значи кога е расположена му требам на бебе )))) Мајка е мајка и само она може скроз да те разбере
Хахаха леле сите се исти значи. И кај нас сите избегаа дека многу плачеше и свекрва и золва и сестри. Е сега веќе е друга песна сега ја сакаат па ќе досаѓаат. Ми иде да им речам е сега не ми требате седете си дома ама ајде ... А иначе не знам колкаво ти е бебето да не се секираш ќе дојде ден ќе плаче само за јадење и спиење. Кај нас беше после 2 месец, а веќе од 3 месец стана уште подобро.
Nedelava 8 nedeli ke bide, ima grcevi toa ja maci a nekogas i denot ne i e pogoden i place ) ama do ovoj period mnogu mi se najde majka mi, samo ona smireno ke ja uspie i me slusa koga treba da spie ne mi pametuva deka ne i se spie i moze da sedi 4h budna... iskreno do pred da se porodam sverkva mi bese super mnogu cool zena ama premnogu se smeni sega
Леле и ова ми кажуваа дека многу сум ја терала да спие требало да биде будна бебе од неколку недели ххаха. Сите свекрви се исти. Толку имам да кажам. И мојата е ок ама сега многу сака да ми кажува како треба пошто нели јас не знам. Ми скисна мене му реков на син и да и каже да не ме прави дека сум лоша мајка пошто за моето дете јас знам најдобро. Јас сум цел ден со неа. Па се потсобра малце ама требаше да поминат 4 месеци.
Свекрва ми го викаше маж ми да оди да си спие кај нив навечер, малава кога стануваше на 1 саат.. многу бил изморен подочњаци имал.
Беше мм дома цела недела. Станува бебево пред 7 секој ден, станува големото, тој да дремнел од сабајле. Туф викам наместо јас насабајле да дремнам, ти спиеш уште 1ч плус. Изморен е, во друга соба спие, си скрола до полноќ. Мајка му го научи и него од заедница кога бевме да си спие сам. Му отстапи соба дури, отиде со маж и да спие, што не се дешавало со години .