Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. defocus

defocus Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    337
    Ако некој го зеде или заигра детето, го користам времето за да работам.

Имам нула грижа и посвета време за себе ако не се рачуна рутинското.

Јас ја прифатив нормалата ама еден коментар дека ништо не е изговор и најверојатно имам слабо его и самодоверба што не сум толку приорититет ме размисли.

Ако треба да правам некоја активност надвор од ова, го жртвувам партнерот, на долгорочно отиде и он.

Се чувствувам како главам во круг.

2. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.106
    Допаѓања:
    1.837
    Одамна немам пишувано во темата, од градинка се откажав. Мн се разболуваше синко ептен. 10 дена болен 2 арен,никако не можев на крај да излезам а и ослабе мн и плус мала имам дома од 4 месеци ми беше страв ќе префати се и сешто. Јас сум на породилно до септември па нека седи дома за потаму не знам од што видов мака поарно од работа да се откажам отколку во градинка ама ќе видиме.

На Трагедијаупмм, Baby warrior и merriel0 им се допаѓа ова.
  3. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    2.191
    Вакви генерации се одлика на родители "знаеш ли ти јас кој сум" "прај сине што сакаш никој ништо не ти може мама/тато се тука". Абе не сме смееле погрешно да погледнеме, а не да го брукаш родителот со вакво нешто, па од дома нема да излезам со денови.
    Срамота прво за родителите, а потоа за децата, а денес и наставниците машала се за пофалба. Како може они да пијат кафе во кафич се децата сами да шетаат. Каков е овој образовен систем. Па ќе идеш по нив и ќе им збориш. Немам коментар накаде тераме како систем ако сме воопшто и систем. Да воспитуваш дете да е културно и да почитува ќе го изедат ваквите невоспитани и безобразни дечишта. Не знае човек како да постапи. Мала е мојава кој знае за 5/10 години како ќе биде. Дали ќе почитуваат или ќе стане бетер.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  4. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    2.191
    Па ти си најважна во приказнава. Ако ти не се чуваш, ако не си добра физички и психички како мислиш да чуваш дете. Кој ќе ти го чува ако нешто ти се случи.
    Кога ќе дојде некоја мајка, јас јадам раат, пијам кафе раат, па дури после пуштам машина или нешто работам. Кога дете спие ако не ми се спие едноставно гледам во празно и кулирам. Чистам кога е мажот дома.
    И не се замарам. Детето е подмирено и среќно и мајката е среќна. За другите со извинение ме заболе, ако на некој нешто му смета може да се фати за работа, не да ми објаснува што и како треба.

На kozuf, Vegegirl, Tulip023 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. defocus

defocus Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    337
    Кафе пијам и јадам раат, моментот беше за поактивен социјален, фитнес или деловен живот.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.997
    Допаѓања:
    4.145
    О,колку сакам да ги макнам теписитее
    Исто толку мм не може без теписи ќе му студело на нозете :headbang:

7. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    2.284
    Ехх купи му некои дебели папучи/топлинки и готово ;)

На Anie93 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.901
    Допаѓања:
    20.113
    Колкаво ти е детето

9. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    2.191
    Деловен живот но ме интереса :rofl:
    Фитнес, кафе со другарки можеш. Таткото ќе чува дете ти ќе се социјализираш. А со таткото време за вас кога бебе спие.

На Anastasia579 и Milkiway им се допаѓа ова.
  10. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.810
    Допаѓања:
    7.293
    Ве читам ама не можам да пишувам толку многу како порано пошто бебка е пуштена на најјако, се дига оди по кревети, разгледува кај има ќошеви за мавање па се упатува точно накај нив и така :D ја до неа или со проодувалката вежбаме по цели денови и пресреќна е само тоа да прави, играчки и задржуваат внимание 4ипол секунди а има милион. Кабли, шишиња, телефон и се опсесија… телефониве не смееме да ги извадиме пред неа се џапа и со прстето праи како да скрола на екранот :rofl:(facepalm) џенерејшн бета тоа е тоа.
    Сакав друго да ве прашам пошто ова мое дете е 100 на саат и цееееело време брбља констатно пратам други бебиња низ мол кога ја шетам само она е најгласна и вика по луѓе, ги закача, мрда со газот не седи мирно, цуцла држи 5мин па ја фрла морам со мене да носам 5-6 за да имам за секиј случај :?: абе сите деца околу нас може да има по некое поактивно ама моево не застанува … понекогаш си викам јас да не грешам нешто со мојата исхрана дека уште ја дојам… кафиња пијам 2 еспреса дневно, не повеќе… пред да останам брмена без 4 не ми поминуваше денот :| а се друго е нормална исхрана … не пијам енергетски пијалоци/ алкохол ( еднаш два пати во месецот по една две чаши) и сл. И се прашувам дали можеби јас некако придонесувам до нејзината активност што не прекинува и во сон мрда и се врти со газот :whew: буквално … или такво ми е детето и ќе си биде такво заувјек 8) чисто сакав да слушнам како се другите на 10ипол месеци пошто моево е жива радознала се да пипне се да види се да слушне 8) итроштија невидена :D:D мајкина, скоков да помине си викам поарно ќе дојде :rofl::rofl::rofl:

На Tulip023, Anastasia579, Anaroz1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.293
    Допаѓања:
    27.592
    Скроз нормално дете мајка.

На Трагедијаупмм и Baby warrior им се допаѓа ова.
  12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.901
    Допаѓања:
    20.113
    Јас не доев, син ми беше таков т.е. се уште на 5ипол год. Он на 11м почна да оди и од тогаш трча и не застана воопшто. Бев 50кг (а сим 175 висока)од него не можев да постасам .. и уште е така само се мава и удира со огромни модрици, скршеницо неколку пати хаос...ептен е со сите муабети

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.997
    Допаѓања:
    4.145
    @Baby warrior до детето апсолутно.
    Имам пишувано големата на 10 м се исправаше ,лазење на земја седење све тоа скокна. Ја здрвуваше кичмата и стоеше |(
    Јадеше убаво и цицаше плус ама во килажа беше помалку од второво.
    Прооди на 11.5м од тпгаш не е застаната ,само да се пентари негде. :wasntme:

Второво е флегма ,за врискање си вриска и ако сестра и на 10 м стануваше во 4 и се исправаше на креветче да стои ова станува во 5 и вика ,,вава вава ва " или и прави ,,ба" (ѕе,всушност)на големата па се кара зашо не и враќа а уствари детето спие :rofl:
    Се си е ок со детето ,уживајте.

На Tulip023, Anastasia579 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  14. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    5.252
    Не сме се виделе во мол изгледа ние:D:D:D Ќе си речеше ај не е моево единствено
    Пред некој ден седнати на кафе со мм и карши нас пар со бебе слична возраст ко бебка наша. Мојава се возбуди почна да се дере сите во нас гледаа. Маваше со раце нозе од среќа :D
    Само вика, индијанец прав е ама и флегма тешка за движење:)

На Надеж♥️, Anastasia579, Baby warrior и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.706
    Допаѓања:
    18.530
    Мајки ве читам повремено, бебка почна во градинка, некако многу хаотичен период, уште малку ми завршува и породилно, па гледам да завршам некои обврски пред да почнам на работа.
    Бебе никако да оздраве од февруари сме болни, пред да се вакцинираме, па ја одложивме една недела, мина некое време, крајот на март и се затна носето, па одложивме почнување во градинка, една недела покасно тргнавме, одеше една недела, почна да кашла од претходно што не беше оздравена, неделава не ја носев и вчера ми качи температура, течна столица, хаос.
    Само терам напред, не размислувам што и како ќе биде, ќе се снаоѓаме некако.
    Откако бебе почна во градинка многу се смени, можеби и скокот имаше влијание, а и само што направи 8 месеци, плус болна, многу стана немирна, само писка, се кара, сака во раце постојано, порано се заигруваше по 10-15мин, сега ни толку.

Значи не е само моево дете бесно, исто само писка, кажува нешто, живец невиден е, се сака да види, да слушне, само се тегне по нешто да дофати, да се исправи, а неможе и почнува да се нервира и да плаче, 5 минути нема застој, само акција.

Теписите ми се бели, кога си средувавме со мм ни изгледаа многу убаво и цел простор ни е светол, но голема грешка, мора многуу често да се перат за да бидат чисти, бебка блуцка на секој оброк, лом се прават, само чистам, перам, една недела ако потрае да е чисто.

На fragaria, Peperutce6, Tulip023 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Anastasia579

Anastasia579 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    198
    Во лето немаш опција за носење бебе за адаптација, не примаат, барем во неколку градинки што знам, за државни правам муабет, за приватните не знам.

17. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.250
    Допаѓања:
    7.514
    во државна е запишана, зборевме со воспитувачките, не е дека нема да ја примат него не советуваа да ја пуштиме или сега или во септември, затоа што сите групи се споени и се многу бебиња на куп, ни рекоа ако инситираме може да ја пуштиме и крај на јуни. јас точно знам како е лето, големата иде 4 години во градинка, хаос е, од две градинки се во една :drunk:

мора да се одлучам дали ќе тргне сега во мај или септември дури

На Tulip023 и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  18. Anastasia579

Anastasia579 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    198
    Да да, на тоа и мислев.

19. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.293
    Допаѓања:
    27.592
    Мојата оди во градинка од феб.

20. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    690
    Здраво мајки, и јас ве читам редовно и две недели тргам да пишам нешто ама никако не стигам.
    @Baby warrior мојот е малку помал, 8 ипол, ама исто постојано мора да прета, да вика, дома е постојано во движење а кога е во количка/хранилка и мора да седи во едно место одма почнува да вика, да писка, да дрдори нешто. Пред некој ден во Рамстор, толку гласно викаше што едно девојче, 4-5 години, ме прашуваше зошто се лути бебето :rofl: па не можевме да се објасниме дека само така си вика :D инаку на темава дрдорење, моево писка, вика ааа, кажува нешто по негово, ама уште не поврзува по два три слогови, на пример вика само ма или ба, но не и мамама како што ги гледам бебињава од околина. Искрено тоа малку ме загрижува, но се тешам со тоа што моторички добро напредува. Вашите кога почнаа со поактивен баблинг?

Инаку пред некое време почна да се исправа и веќе поглед не можам да тргнам од него. Во игралната пробува да се исправа по мрежата (facepalm) и нормално паѓа. Му купив и држачи за исправање ама воопшто не е заинтересиран за нив :x

На темава градинка @Anaroz1 ја имаме истата дилема. Ние начелно договоривме да почне од мај, следна недела треба само документи да средиме, ама како се приближува времето се нешто се премислуваме со мм и бараме алтернативи за да почне во септември.

Инаку успешно ги тргнавме ноќните подои, синко уште се буди ама многу брзо и лесно презаспива, само што оваа мајка заборавила како да спие. Неколку дена мм спиеше сам со бебо, а јас во друга соба за да одморам и да се наспијам и јас пак си се будев на 2часа.:sweat: сега и јас треба сама да си се учам како повторно да врзувам повеќе сон :lol:

На Baby warrior, fragaria, Peperutce6 и 2 други им се допаѓа ова.