Здраво мајки, и јас ве читам редовно и две недели тргам да пишам нешто ама никако не стигам. @Baby warrior мојот е малку помал, 8 ипол, ама исто постојано мора да прета, да вика, дома е постојано во движење а кога е во количка/хранилка и мора да седи во едно место одма почнува да вика, да писка, да дрдори нешто. Пред некој ден во Рамстор, толку гласно викаше што едно девојче, 4-5 години, ме прашуваше зошто се лути бебето па не можевме да се објасниме дека само така си вика инаку на темава дрдорење, моево писка, вика ааа, кажува нешто по негово, ама уште не поврзува по два три слогови, на пример вика само ма или ба, но не и мамама како што ги гледам бебињава од околина. Искрено тоа малку ме загрижува, но се тешам со тоа што моторички добро напредува. Вашите кога почнаа со поактивен баблинг? Инаку пред некое време почна да се исправа и веќе поглед не можам да тргнам од него. Во игралната пробува да се исправа по мрежата и нормално паѓа. Му купив и држачи за исправање ама воопшто не е заинтересиран за нив На темава градинка @Anaroz1 ја имаме истата дилема. Ние начелно договоривме да почне од мај, следна недела треба само документи да средиме, ама како се приближува времето се нешто се премислуваме со мм и бараме алтернативи за да почне во септември. Инаку успешно ги тргнавме ноќните подои, синко уште се буди ама многу брзо и лесно презаспива, само што оваа мајка заборавила како да спие. Неколку дена мм спиеше сам со бебо, а јас во друга соба за да одморам и да се наспијам и јас пак си се будев на 2часа. сега и јас треба сама да си се учам како повторно да врзувам повеќе сон