Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Lugje jas totalno zbuneta, :wasntme:od konfekciski br 40ka pocnav pred nekolku meseci 38ca da nosam, sega vlagam vo edna prodavnica i sve 38ca golemo pa fino lepo si vlegov vo 36ka(hollest) Neznam dali da se smeam ili da trknam po hamburger do 7ca :rofl:

Denes denov neznam kako go pominav, neznam veke kako da go zanimavam sinko pocnav i da lazam, da laam po doma (komsiive ke recat ili ovaa zabegala ili stvarno kucinja pocnaa da cuvaat), gotvam i klekni stani pravam, se vrtam vo krug...:drunk:Vo wc odam i moram da imitiram zivotni inace stanov vo vis go kreva :tmi:
    Uff neka mi e ziv i zdrav ali kako trojca da gi imam, pa i onoj golemiot koga ke dojde (na mm mislam) racunaj 5 mazi cuvam :muscle::lol:
    Preeska rucame i sinko vo hranilka nie so mm na masa i za sekunda i tanjiri i casi i troski (sreka tendzereto so corba go spasiv) sve letna na zemja, blagodarenie na sin mi pa i na mm sto carshavot visel malku, a toa mu pagja vo oci na sinko :@ Sekako ne pominav neisflekana zatoa sto vo skut si go docekav tanjirot :| Taman denes pustiv pravosmukalka i mislev da se pofalam deka sinko ne se plasese i ete nema da moram veke da go cekam mm za da iscistam, dojde mm jas pak so pravosmukalkata vo raka :emo:
    I vo City mall ako bila nekoja od vas pred 2 saati, ako ste videle dete sto vreska (kako da go kolat) i kube za kosa nekoja zena, taa zena bev jas :nod: Mnogumina me poglednaa cudno zatoa si kazuvam :tmi: Zbesna, dodeka tatko mu si go bara zagubeniot bilet od parking. Da, posto mnogu mirno i trpelivo detence imame pa i uste da gubime stvari i da vrtime krugovi:headbang:
    Sreka nekoj go nasol i go ostavil na obezbeduvanjeto pa pominavme bez kazna, a sinko spokojno si zaspa :whew:

Utre planiram da go prosetam niz maalo, gledam ke bide ubav den pa ajde koja e ZA :D Vo Taftalidze sme blisku do Veroto ;)
    Dobra nok, mojov denesen den zavrsuva odam da odmoram telo i dusa :*

На Kaetana, alana, coconaut и 10 други им се допаѓа ова.
  2. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    За чистење нос и јас пишав, кога ме види со марамица бега бега колку може да се спаси :D
    Него кај нас почна фазата на нејадење. Се молиме за едно лажиче да апне. А додека го правам јадењето абе нестрплив вреска за јадење, ќе долази до мене па за ногавиците ќе ме тегне, мислиш леле сега има се да изеде, за на крај да проба лажиче до две и после се со молење. А му немам ништо сменето се е исто, претходно го јадеше а сега не. Ај си велам белки е период од тоа што е малку болен па ќе пројде.
    Инаку денес го шишавме дечково да биде среден за роденднот, во понеделник е, едвај чекам да дојде :D
    Денеска бевме и на роденден во игротека, се радуваше на дечињата тие пеат и тој пее вика на цел глас се радува хахха

На Пчела, alana, coconaut и 5 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.330
    Допаѓања:
    107.915
    Уште да не се молзев на секои 3 саата ќе имав време за се. Си спие по секое млекце, а навечер заспива во 9 и до 6 е кома, во 6 млекце и презаспива до пред 9. Ретко знае да го смени редот ама пак се враќа на старото. Спанко е, фала богу, оти и јас и мм сме спанковци. Решив да заспивам и јас порано ама некако не мк иде.

На alana, kelebeim***, Mari* и 4 други им се допаѓа ова.
  4. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    48.383
    znaci ne se sekiraj potopolno e normalno, movo denes go nosev na redovna kontrola na pedijatar i pak ja prasav doktorkata deka denovive nautro ko pozatnat mi e, rece sosema normalno e , navecer se menuva temperaturata na vozduhot se susi i zatoa e zatnat , nas marisol ni pomaga dosta, stom mu kapnam ima podobruvanje, ne se sekiraj ic, ostaj si go deteto ne go maci so pumpicka celo vreme, nie sme skoro dva meseca i otkako se rodi e taka, i maticniot pedijatar i pedijatrite vo sistina kade sto se porodiv i idev na pocetokot istoto go rekoa, ne se sekiraj uzivaj si so bebusot :)

На Mari*, thebabylover и Girl-Rabbit им се допаѓа ова.
  5. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Eve mor, kutka cela spalna na kromid a bebcho spie.. Ama on sekako si spieshe navecher, preku den mu e makata.. Edvaj mu go chistam nosot so sudni maki :( Eve go dodeka pishuvam go slusham mu krchi nosot pak.. :/

На alana, tina-63, Mama Maja и 3 други им се допаѓа ова.
  6. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.933
    Допаѓања:
    153.024
    Da i mene ortopedot mi kaza ne patkanje, moze ist ortoped imame ☺
    Jas da se prijavam vo nespijaci nokva. Uf neznam kako i nea da i pomognam a i ja da dremnam. Ja zaspav vo 7:30 i do 10:30 ne mrdna nitu se zakasla. Posle toa samo sto vlegov da si legnam pocna da jasla pa se razbudi pa se prezaspiva ama I smeta kaslanjeto i slajmot. Ja namestiv na mese vrz pernica i malku pospa i pak isto. Mi e zal neznam kako da i pomognam a i mi se spie mi se place. Eve ja sega cica i spie i koga kw ja vratam na pernica pak ke se razmrda. Baska go slusam i sinko od dr soba, spie so tatko mu, kasla i on pa se sekiram i za nego. Premoren zaspa nesakase da mu go iscistam nosot a zaspa so hrcenje.:(

На MissDior, coconaut, Girl-Rabbit и 2 други им се допаѓа ова.
  7. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Не си сама и ние сме трета смена :) скоро цел ден синко си го преспа и сега пред еден час само што стана..На цице си заспива штом го спуштам во креветче очите отворени :) но тоа е ке си седиме и ке чекаме..Ве исчитав сите и им посакувам на сите малечки брзо закрепнување..Ние пу пу да не си ги урочам добри се сега..позз мамички и имајте убава вечер :)

На Sunshine_1979, alana, coconaut и 7 други им се допаѓа ова.
  8. SamovilkaH

SamovilkaH Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    2.037
    Јас мајкички си дежурам вечерва, поголемиот повраќаше сигурно 4 пати до сега од како легна, последниот 4 пат му се придружи и помалиот син, у меѓувреме стана и бебуш па со една рака го нишкав бебето а со другата им го држев легенот на децава за да повраќаат во него.
    Немате претстава колку му ја мразам третата смена на мм :@
    Утре сабајле ќе ги носам и двајцата на лекар да видиме што е работа.
    Извинете ама морав да се пожалам :sweat: :(

Добра ноќ убави :hug:

На alana, coconaut, Girl-Rabbit и 6 други им се допаѓа ова.
  9. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Многу дежурства вечерва гледам... :/
    Сите на мака сме.

На Dzevelekova, alana, coconaut и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Mama Maja

Mama Maja Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2016
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    429
    Ima nekoja majka sto e dezurna kako mene? :yawn: Se razbudiv so strasna bolka vo nozete i treska. Cel den ne sum dobra, me bolat bubrezite i zeludnikot i bukvalno sekoe kovce na telovo. A cel den sama so sinko edvaj pomina denot. Toj place i jas so nego....ufff nemaat kraj makive ;(
    Da ne znaete nekoj priroden lek za bubrezi..zeludnik? Sinko cica pa osven paracetamol ne pijam nisto drugo.
    Citam pisuvate koga vi zaspivaat decata. Mojot zaspiva vo 20.00-20.30 h , ama moram da lezam so nego oti odma stanuva. Cica bukvalno na 15min- 30min max. Ne sum naspana voopsto. Kazuvajte nekoj lek kako da ne visi na grada celo vreme?
    Stanav sega si pravev caj da se stoplam malku oti vakva treska odamna sum nemala. :coffee: A gledam ke go docekam utroto vaka 8-|

На alana, Girl-Rabbit и Верче4 им се допаѓа ова.
  11. tina-63

tina-63 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2012
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    1.694
    IMG_0246.JPG IMG_0247.JPG Hello мамички!!!
    Јас одамна не сум пишала све по зафатена станувам.
    Синко мој пораснал и сега синпокажува сила,почна да вика да се тресе ако не е по негово:)
    А јас како шашардисана од нагла промена пробувам да останам смирена и да му укажам дека не може све да биде по негово.
    Имале си спиеме на пладне еднаш а мора заедно да сме и ја спијам 1-2саати и после набрзина си средувам ручек и низ дома ако има за чистење.
    Имале маж и сабота си чисти со машина и џигер па мене прашина купатила и ручек ми остнува преку недела.

На тема Возење додека живеев Македонија уживав со автобус да се возам и не ни сакав да полагам за кола а овде одам си положив и си возам секој дневно се шетаме со немирно имале дома па и автобус многу ретко има....индустрија за коли овде.
    Сега честитки до сите што имаат родендени годишнини....

Јас одам на спиење овде е скоро 11а вие за малку ќе станете па кафе да ви ставам ке треба

Последна измена: 29 септември 2016
    На SpangeBob, alana, girl-miri и 8 други им се допаѓа ова.
  12. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    @Mama Maja te ima virus fateno, I jas go pominav so temperatura, bolki vo teloto, grbot, zeludnik ama brzo pomina za dva dena. Pij paracetamol na 4-6 saati. Kako si sega?
    Mene sinko posteno masta mi ja izvadi vcera, si legna vo 8 30, stana vo 9 so placki nikako ne sakase da prezaspie, pa edvaj se smiri vo 11, eve I sega kenka izveduva, cela nok se budi, dali nesto go maci se mislam, zabi dva izvadi dole edinici pred nekoj den, nesto drugo da ne e. Jas vcera cel den I cela nok so strasna glavobolka, eve konecno sabajlevo mi pomina so kafe.
    Inaku ne znam sto dete ke bese abre ne dava da se presoblekuva, pisti vristi se tegne, se prevrtuva, ne mozam edna pelena da smenam, ne pa bodi da presoblecam.

На Dzevelekova, Mama Maja, Girl-Rabbit и 4 други им се допаѓа ова.
  13. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.608
    Допаѓања:
    8.243
    Добро утро,

гледам пишувате за пумпиците и влечење на мрсолчиња.И моето вришти мислеш го колиш.
    Туку ние ја минавме вечерва лошо.Бебе се отепа од кашлање и тоа со шлајмови дури губи воздух кога кашла.Многу ми е жален.Антибиотик треба да пиеме уште денеска,а не гледам подобрување дури почна да кашла повеќе.Ми рекоа на контрола дури во вторник.Понеделник било празник и е неработен.Ќе се јавам пак и ќе прашам дали смее некој шируп да пие за кашлица.

Дај Боже ова побргу да помине...

На Girl-Rabbit, alana, girl-miri и 3 други им се допаѓа ова.
  14. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Добро утро мајки,не сум ве читнала неколку дена,па еве на работа со кафето и ве исчитав:).Чувајте се има многу вируси,ќерка ми имаше еден ден повраќање,па после се размрсолави и само мрсолчиња не кашлаше ниту тт има,па го истера на нога.Туку многу ми се смени девојчево,од дете кое јаде се и сама си бара сега не сака да јади,кога ќе и спомнам јадење вришти плаче вика не,не со раката и бега,или пак си бира што сака да јаде,стварно незна што и се случи,дали дека е уште ги вади овие тројките маста ми ја извади,долните две се подизлезени,ама горните немат абер и којзнае уште колку ќе ја мачат.
    Денес агендата ми е набиена,после работа сум на родителска во градинка,па после на роденден,а цуца моја дека станува рано за во градинка и во 20,30 веќе ми вика "нане" и дури чудно ми е што легнува толку рано.
    @M&M не се секирај и кај мене малата прооде на 14 месеци,многу се плашеше да се пушти,ама после само некако и дојде и тргна ;)
    @AngelOfArh ,мојава од раѓање заспива со КОга заоѓа сонцето и ред други што јас и ги пејам и има моменти кога грло ме боли и едвај пеам,ама што ќе правиш све за љубав:D
    @coconaut ,кај мене оваа сега почна така да не ми дава да ја пресоблекувам,ми бега со голо газе по дома:D

На Kaetana, Dzevelekova, Mi-Ma и 9 други им се допаѓа ова.
  15. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    @Mama Maja јас такви болки имав кога ми се запуши канал, колената, мускулите, главата.....ако е вирус кој што го има само чаеви, витамин ц, парацетамол и б6 можеш да те опушти малку и мнооогу одмор ако можеш. Сонот довро ќе ти дојде, верувам малку го има во последно време :)

Ајде добро утро на ситр. :sun: го има се помалку па денес решив да прошетам(hollest) со бебушка малку по продавниците, ми фали една шопинг терапија. Искрено немам одмор веќе подолго време, еден настинат, друг, па бебуш менува не сака во кревет, просто бема крај.
    Одам малку позитивна енергија, а може и едно :coffee: да си се почастам во некој кафич ако заспие бебуш.
    Кој е за ајде!!!!

Последна измена: 29 септември 2016
    На Dzevelekova, Mi-Ma, Mama Maja и 9 други им се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.330
    Допаѓања:
    107.915
    Добро утро! Стандард шема, овесна каша, кафенце, водичка и бебе на тераса, така секој ден, некој со 5ка ако се вози накај последна во Ѓорче може да ми мафне, ги поздравувам сите насабајле. Нозе извежбав, беба заспа, сега раат да ви напишам.

Ми заврши синоќа уљето на синко за кожа и таман да го почнам новото чекај си викам да го измасирам сл коко масло, одамна ми е земено ова не сум го отворила,и беља си напраив, ми мирисаше на омилените колачи на мајка ми со кокос и цела вечер од раце не го пуштив. Претходното масло не мк мирисаше така убаво, од ова ризикувам да си го лапнам дури, еве го сабајле до нас го префрлив и си го гушнав, ми мириса убаво, да го изедеш.

Јас навечер не дежурам уште, спие ѕверкава, од 9 па натака сум мирна, ама преку ден почна да спие само по пола саат, а што убаво си спиеше порано по саат време. Малце и јас претерувам, кај спие па и извољевам.

Така мамички имајте си убав ден, помалце мрсулчиња, повеќе љубов со малите палавковци.

На Kaetana, Mi-Ma, eleni27 и 13 други им се допаѓа ова.
  17. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Добар ден мамчки..Ние нокта ја поминавме неспиејки и плачејки..Синко кога почна од 2 до кај 6 нон стоп плачки..Цело време се грчеше напињаше и плачеше..Вчера не какаше а обично во денот два пати обавезно си кака од како е роден..Му ги слушам и цревата како му кркорат..Жално ве молам некој совет како да му олеснам..Имајте убав ден мамички.:inlove:

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Dobar den lepoticki :*
    Nie standart po doma
    Bebka rastit se po aktivna mi e pa I nemam mnogu vreme da pisam,ama redovno ve citam :!:
    So mrsulcinja uste ne sme imale problem ama zato Imame slajmovi :o
    Mrzeliva sum stanata ne mi se rabotit nisto :$
    Kukata mi e neviden haos :worried:
    Tri dena nemam smukalka vkluceno i jas da se odmoram malce iskreno nekogas od se mi e maka
    Mm ojt na teren 7 dena pa ke si bidam sama ;)
    Togas ke si cistam na raat zs toj ko da e doma ne mu se ramni 3 decinja mali
    Inace mami posle spontaniot po tret pat mi zemaat krv I na krvta pokazvit bremenost :x a na eho nema nisto
    Prv pat slusam za nesto takvo neznam ni jas so e rabotata a ni na doktorot ne mu e jasno pa nemoze nisto konkretno da mi kaze :doh:
    @Mama Maja jas imam mnoguuuu maka so zeludnikot I edinstveno lenino seme me spasuva
    Guski za bebusite zenicki :hug:

На Angel.Heart, Mi-Ma, eleni27 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Добар ден мајки :)

Јас редовно ве читам, ама не сум редовна во пишување. Конечно еден ден слободен, па можам повеќе да седнам пред лаптоп, зашто малиот кога е дома не смеам да отворам, се качува врз него :D

Мрсулчиња јас на мојов уште од 6 месеци возраст не можам сама да му извадам, мораме со мм заедно двајцата. Јас седам, со моите нозе ги држам неговите, зашто ужасно клоца, а со раце ги држам неговите раце. Татко му со една рака му ја држи главата, со другата вади со пумпицата. Вришти мислиш нокти на живо му вадиме. Удира, мрда, се брани, бега......Смрт ми е кога е настинат и треба мрсули да вадиме :( Среќа барем од спрејот за нос не се плаши, па со тоа немаме проблем.

За спиење, спие, овој период околу 8 веќе го легнуваме, зашто го будам сабајле во 7 за во градинка. Полесно заспива отколку што станува сабајле. Преморен е, па за максимум пола саат е заспан. Ама затоа насабајле :x Не се буди. Што и да му правам, не се буди, го галам, го скокоткам, го протресувам нежно......Не бе, топ не го буди. И на крај, само го земам во раце. И му треба мнооооогу време да се расони, насабајле е лут на цел свет :D И не сака ни да се мие, ни да седне на нокшир, ни да јаде, ни да се облекува..........Е, облекувањето последниве 10 дена е преголем проблем. Нит можам пелена да му наместам, ни да го пресоблечам. Станува, се врти, ми се мести со газето накај мене, клоца, удира........Не знам што фаза му е, се надевам ќе помине скоро :| Кога го успивавме како мал во раце со песнички, само Twinkle, twinkle, little star ја сакаше. Таа му беше како Лексилиум, одма во секунда се смируваше. Други песнички не знаевме ни јас ни мм :D

Среќа за во градинка не ми прави проблем. Не плаче насабајле кога го оставам, само ми мафта со рачето, и си оди кај другите деца :) Се случува често да плаче кога го земам. Лут ми е цел пат до дома, сака да остане уште да си игра :D

Овде веќе доцна есен дојде. Ладно е, врне два дена по ред, без било каква најава дека ќе престане. Дојде време за чајчиња и топлење под ќебе ^_^ Некако едвај дочекав да заврши летото, ми се чини дека 6 месеци траеше, ептен долго ми се виде.

Убав ден :hai:

На Kaetana, Mi-Ma, tina-63 и 12 други им се допаѓа ова.
  20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.652
    Допаѓања:
    37.305
    Dobar deeen!
    Jas vreme i da ve iscitam imam,i da sredam po doma,ama deka sinko cica po pola sat :) dur zaspie.
    Piperkite 30kgr gi ispekov,sega da zaspie dete i da gi izlupam,pa utre zdravje ke przam. Utre topol ajvar,bieno sirence si imame i lepce domasno mh mh mh,posle debeli sme bile. Pa ke bideme :)
    Vo odnos na spienjeto,sinko prespiva ednas po 2-3 casa,i navecer do 22c najkasno e zaspan. Spie bez budenje vo krevetce do 7-8c nautro. Ovoj red go ima odamna i ne saka voopsto da mu se remeti.
    Mrsulcinja i slajm sega se nauvivme da cistime so duvanje,i sorabotuva super. Mu velam ajde napravi golem balon i isplasi me,duva vednas i gi cistime mrsulcinjata. Slajmot otkako e roden go povrakja :). E periodov zabelezuvam deka ne saka da pie sirup,se brkame niz cela kukja(citaj,turame sirup kaj ke stigneme) so sila go pie,cesto znae i da go povrati.
    Otidov jas da lupam,majki,imajte ubav den!

На Kaetana, Dzevelekova, Mama Maja и 16 други им се допаѓа ова.