Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    271
    Јас скроз те разбирам! Некои денови се осеќам како да сум сам родител , и се да треба да нацртам што треба да се направи
    Кај мене дури и пострашно е , за викенд кога ќе стане бебе мм ќе стане со неа ама не ја носи во дневна туку во спална ја игра за он да може да лежи и мене исто ми се фаќа зашто не можам да презаспијам :)
    Мислам дека исклучително е тешко психички првите месеци посебно муживе се бавни со адаптација на новото

На fragaria и hannybanny им се допаѓа ова.
  2. Amore.Mio

Amore.Mio Популарен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    1.219
    Ако правиш адет го правиш како што треба, ако нејќеш да го правиш а некој ти предложил (обично свекрвата) викаш дека не сакаш да го правиш и толку. Постарите ги кажуваат бидејќи они и ги знаат, а тоа што ние менуваме нешто е друг муабет ама не и адет.

Не знам што се лутите на секој совет, што очекувате да ви прави муабет некој постар за секс да ви кажува или можеби за шопинг( со исклучок на модерните свекрви секако :)).
    Голем дел од нив ниту се прошетани ниту виделе нешто повеќе од работа и чување деца. Секако дека ќе коментираат нешто, само наше е да игнорираме.
    *не зборам за екстремни случаеви каде се претерува да не ме сфатите погрешно.

3. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.608
    Допаѓања:
    69.710
    Зарем адетот бил постапалки да се прават за да прооди детето? Или нешто не разбрав? Нели се раздаваа да се почасти дека детето проодело? Адет би било раздавањето дека проодело, суеверие би било дека се раздава за да прооди, или што постабилно побрзо да биде, не сум сигурна дека разбрав баш.
    И мислам дека нема некое правило што се следи и дека така мора, како секој адет се први сегде различно, за некој е вака подобро за некој така, или како останало во некој крај.
    Адет и правилно некако не одат заедно.

На Miss666, MeowMeow, Milkiway и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    677
    Лејди, скроз неповрзано со темава, ама сакам да ти кажам дека твоите мислења ми значеа многу во текот на бременоста, ми беше поддршка, и иако не се знаеме ниту сме имале приватна комуникација... сакав и уште сакам да те читам. Не знам што те изнервирало, ама сакам да знаеш дека убаво е кога те има на форумов :hug:

На Ladyme, EnaEnA30, fragaria и 7 други им се допаѓа ова.
  5. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    3.006
    Допаѓања:
    11.121
    Што се нервирате море мајки. :)Радувајте се кога ќе проодат. Тоа е најбитно. :inlove:

Еве јас не сум човек што знае, гледа адети. Мајка ми и свекрва ми се, со разлика што свекрва ми е мрзлива и ништо не прави. :D Само сугерира. И океј е да сугерира, не мисли лошо. Сѐ додека не навредува некој.

Мајка ми за ќерка ми запна постапалки, па млада месечина не знам до кога била бла бла. :D Јас како од Марс падната. Не гледам ништо лошо во тоа искрено. Внукичка е, знам дека од радост се топат по неа. Мислам дека повозбудени беа мама и тато од мене дека ќере прооде. Три дена мајка ми шлапаше дома колачи, декорации, баклави разни, погачи. Па дојде и вујна, заедно ги пакуваа. Детето мое радости, па дојдоа првите мои братучеди мали се. Па они со нејзе слики, радување. Јас да бев ќе нарачав само, немам време и живци за да шлапам по дома. Ама мама кога изрази желба, зошто да и одречам. Кога за добар и весел момент е. Па тато ја фати ќерка ми, и носеа низ комшиите во маало, ќере живи радости. И така, убав ден беше. :)

Јас тргнувам од мене дека баба ми и дедо ми си ги сакам со цело срце, и знам што се баба правела за мене и колку јас се сеќавам на моменти со нејзе и ценам сѐ. Сакам и мојата ќерка да го има истото. Сепак мене ми е ќерка, ама на некој е и внука.

Кога е за убаво, не се замарајте и нервирајте. Толку е краток животот, денес некој има - утре нема. Што повеќе моменто можете, споделувајте ги со најблиските.

На Nala1806, EnaEnA30, fragaria и 18 други им се допаѓа ова.
  6. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    2.284
    Темата за одбивање од доење не е баш активна па да си пишам тука да се олеснам малку од натрупаните измешани емоции.

48 саати без доење. Не знам дали сум тажна или среќна. Знам само дека осеќам голема празнина.

13+++ доенечки стаж со многу полуспиени ноќи, но беше колку толку издржливо. Откако наполни годинка и тргна во градинка стана буквално неиздржливо навечер. Цицаше само сабајле, навечер и преку ноќ од 10.5м навака. Последниве неколку дена ни за успивање не и давав од што беше полна мрсули па исправена во раце ја заспивав и не правеше проблем. Читаме книги, се гушкаме, и пеам. Но сепак не прекина да станува по 355524 пати да цицне. А беше бебе што си врзуваше по 7-8 саати сон, стануваше по 2-3 пати пред сите регресии и вадења заби. Сега е дете со сепарациска анксиозност, вади заби, фати бактерија, ларингит, полна мрсули, и се воспали увцето и така само се додаваа работи цел месец ипол.

Веќе со недели спијам по максимум 5 саати и тоа цепкано од што постојано ме бара ноќе и не ме остава да се тргнам. Никако не влагав во потребните фази од длабок сон и почнав за најбанални работи да се збунувам, да не можам да мислам, да не функционирам, а се вратив на работа. Немам никаква мотивација и сила за работа. Почнав да заборавам да и сменам пелена пред да одиме надвор. Почнав да сум убедена дека не сакам второ дете иако секогаш сакав 2. Едноставно таа хронична ненаспаност освен енергијата почна да ми ги одзема и желбите.

Пишував во неколку наврати, барав совети тука и само собирав сили да издржам да оздраве скроз и да ги извади забите. Не дочекав тоа да се деси и решив да пресечам и конечно скроз да ја одбијам. Одлуката ја донесов во 5 сабајле кога саат време не можев да се тргнам од неа (после 46655 претходни будења), кога конечно заспа отидов до вц и кога се вратив она беше сролана на мојот дел од креветот. Немаше шанси да се обидувам да ја преместам, знаеме сите колку е лесен сонот во 5 сабајле. Јас веќе бев расонета па решив да станам и си го почнав денот, испив кафе и земав да средувам алишта и садови. Еве сега е повторно 5 сабајле кога го пишувам ова, само 2 дена подоцна. До сега ја презаспивав гушкајќи и нишкајќи ја. И јас сум повторно расонета и не ме фаќа сон, но се надевам уште некој ден да изрджам па нема да е вака.

Криво ми е што не бев свесна кој ми е последниот подој. Кога го договоривме со сопругот планот за одбивањето, он ме праша дали сакам уште еден ден плус за да “се збогувам” со доењето со бар уште еден подој. Беше тешка одлуката но решив дека ако го направам тоа може пак ќе одолговлечам и нема да можам да пресечам и да ја одбијам. Си мислев дека ќе не можам да се соземам од плачки дур трае подојот и решив дека тоа е тоа. Сега се тешам дека секако подоите беа во полу сон и во темно па не ја ни гледав убаво, само ја осеќав…

Насобрани емоции еден тон, претешки 48 часа но се надевам ќе биде подобро. Претешко ми е, во бунило сум и уште не сум свесна дека го одлучив ова и дека веќе сме преблиску до целосно одбивање. Не се надевам на проспиена цела ноќ, само сакам бар неколку саати да врзува и да не морам да сум јас цело време таа што ја презаспива. Повеќе од тоа не барам сега за сега, да си ја имам неа жива, здрава, среќна и брзо да заборави дека сум и го земала тоа што си беше нејзино 13ипол месеци ;(

На fragaria, Трагедијаупмм, Noemi и 20 други им се допаѓа ова.
  7. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.578
    @dummy гушки :hug:
    Нека биде со мирен и спокоен сон и за двете понатаму...

На fragaria и dummy им се допаѓа ова.
  8. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    437
    Те разбирам сосема.
    Емоциите се нормални и мој совет е да си ги проживееш онака како ти доаѓа, со плачење/смеење/лутина, секоја емоција е валидна и треба да се помине. Доењето е процес кој пред се е емоционален но и хормонски и дај си време за да се стабилизираш.

Од мое лично искуство, прекинавме на 15 месеци, спонтано една вечер, ни јас не знаев дека е последен подој. Тагата беше интензивна и траеше околу 2 недели. После тоа си дојдов на себе. Конечно си го вратив телото и енергијата назад, а сега 2 години подоцна си се сеќавам колку беше убаво и прекинавме во право време. Возраста е идеална за прекин, како растат стануваат посвесни и оди потешко процесот. Со лесно :l:

На fragaria, kozuf, Anaroz1 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    2.284
    Фала ти :l: Ми требаше верификација дека решив во прав момент (иако секако не е идеален бидејќи како што пишав тој очигледно не постои). Гледав сека се потешко ќе станува и она се повеќе и повеќе зависеше од тоа.

Леле во минато време пишав;(:u:

На fragaria и LadyInPainting им се допаѓа ова.
  10. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.571
    Допаѓања:
    19.719
    Не е за колачињата што зборите погоре******
    Ама имам чувство дека на поголем дел од мајките тоооолку им смета што ќе им кажат мајки/свекрви или било кој друг. Што тоа толку се сфаќа лично, навредливо, како мешање, па со револт, агресија итн итн. Значи океј е онака некој кажува, не дека се замара нешто посебно. Лошо е кога не е културно кажано и јас знам да сум импулсивна ама не е крај на свет. Значи со тоа јас знам најдобро за моето дете:):):) знае секој за своето ама и не знае, некогаш и те како ни треба искуство:D

На Mimmi39, EnaEnA30, azelea и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.760
    Допаѓања:
    9.721

Еве јас за мене ќе ти кажам. Конкретно во нашиот случај што го опишав за запчињата, а се повторил неколку пати во Х ситуации.

Немало да ми смета ако свекрва ме праша дали може таа да направи сутлијаш и кравајче и за КОГА да ги направи, во договор со мене.
    Ама ми сметаше и години подоцна ми смета што направи и пред мене и без да ме праша и буквално "прослави" додека јас и детето бевме надвор.

Меѓудругото во иста куќа сме. Не сме преку земја или во различни градови, па да речам свекрва кај неа си почести, јас кај мене, мајка ми кај неа.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.571
    Допаѓања:
    19.719
    не те прочитав погоре, со кого прославила? Пред вас ли?

13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.760
    Допаѓања:
    9.721
    Ќе си се самоцитирам

14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.923
    Допаѓања:
    9.318
    Јас бев таква кога бев тазе мајка да речам. Се нервирав се лутев, мајка ми знаеше да ми рече не биди будала (она не е од тие што попуваат), кој што сака нека си каже. И си викав како може бе така, а сега истото јас би го рекла. Како расте детето, сфаќаш дека ти си одлучуваш за него на крај на денот и доаѓа време кога ич во фокус не ти е кој што коментира. За ова сум лабава. И немајка, заб извади бебето ништо не направив :x. Болен беше и ми се расипа ќефот, сега изгледа вади друг заб, пак е болен и така :devil:

На Mimmi39, ForeverYoung, Milkiway и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.901
    Допаѓања:
    20.113
    Со мали бебиња од сега толку ако се нер
    Стварно очекуваш да си на форум и никој ништо да не смее да каже :D
    Можеш да игнорираш, уште сега со мало бебе ако се нервираш волку и вака ехеее а тек назад ти е зимата :D
    Не мораме да бидеме традиционални воопшто, ама може малце почит да покажеме.
    Пс рече ќе паузираш од форумов, може треба малце издув. Таа нервоза се пренесува и дома...

На Nala1806, azelea и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.901
    Допаѓања:
    20.113
    Истото ми се случува, затоа што имаат перцепција дека сме на одмор. Знаеш кој е лекот? Дистанца со постарите што помалку комуникација за да не се нервираш. Не се жали, терај си твоето дома и игнорирај. Кога ми се жалат ги сечам и им викам ај за поведри теми да збориме и мора да прекинат. И да ти кажам, дозволи си да отераш у пм..нели културно да биде, не чувај во себе.

На Mimmi39, Cvetce_ и hannybanny им се допаѓа ова.
  17. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.571
    Допаѓања:
    19.719
    Абе океј е да не сакаш да го чуваш детето како други што ќе ти сугерираат ама да не фаќа нервоза на секое не е океј. Јас почнав така и после сфатив дека е до мене не е до нив, они се напорни да ама јас не знаев да филтрирам. Не може на секое мене да ме тера на нервоза. Може од нешто друго не си задоволен периодот па те фрустрираат толку коментарите

На EnaEnA30, azelea, Guns N` Roses и 2 други им се допаѓа ова.
  18. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    4.693
    Затоа фино лепо ќе му кажеш дека тоа ти смета да го носи во друга соба за да одмориш ти. Не е туѓинец, маж ти е, впрочем и детето заедно сте го направиле, не е само твое па само ти да си задолжена за се околу него. Мажите се такви, едноставно да, некогаш треба да им нацрташ или да ги потсетиш дека детето е заедничко.
    Кај мене на пример за други работи нема проблем и ќе чисти и ќе средува по дома и денски ќе го чува. Ама наутро е малку спанко и гледам дека не му е сеедно станувањето иако никад не ми рекол ми се спие не го земам. Ама во последно време е преоптеретен со спиењето, носи смарт часовник и навечер и му мери колку време во која фаза бил, човекот имал малку deep sleep и REM, и саатот нормално вика poor sleep, и сега цело време е опседнат со тоа. Се изнервирав и една ноќ го ставив и јас мојот саат да мери, за греота ни deep sleep сум имала ни REM, у депресија паднав зашто не бев свесна колку уствари НЕ спијам. И така сега секој ден е леле мајко слабо сум спиел :D ама јас си терам како што си терам ако треба да го земе го зима наутро и тоа е зашто колку и да не е спиен тој, јас сум понеспиена од него. А ако гледам дека го мрзи некад, го земам бебе и го ставам на спална меѓу нас и тоа нормално двајцата не клоца не мава и ќе види не станувам ќе го земе тој и ќе одат у дневна и јас си продолжувам да спијам.

19. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.571
    Допаѓања:
    19.719
    јас му правам така на мм некогаш како членката што кажа дека и прави маж и. Као ти спиј јас ќе го чувам и мене ме мрзи ми се спие и на спална хихи хаха ние двајца. И он си трпел и еднаш ми пререче. А инаку јас како твојот м сум само кукам како не спијам. Бројам саати и исто нарачав смарт саат сега чекам за недела дена да ми стигне:D:whew: ќе биде поголемо кукање дома изгледа и кај нас со докази хахахсхс

На poker_face му/ѝ се допаѓа ова.
  20. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    4.693
    Епа јас си ќутев до скоро, не се жалев како не спијам и нормално он си мисли дека мене ми е топ, а јас жива ненаспиена. Некогаш ќе стане ноќе и тој да го пресоблече или ако многу плаче ќе го слушне, ама многу пати си спие и не е ни свесен колку пати ноќе станувам јас. Инаку со саатот уште полошо ќе се осеќаш кога ќе сфатиш колку малку спиеш :D јас затоа не го носам, а и го прифатив фактот дека нема да спијам, барем сега на почетокот.

На Simon4e0507, Трагедијаупмм и Anie93 им се допаѓа ова.