1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.769
    Кога се преселивме во станов како мрдната секој ден чисти, гланцај, па црна чешма и лабаво да не нема капка вода кога ќе дојде некој да види дека се одржува :rofl::rofl::rofl: да дојдеш да ти покажам станов што е.
    Битно јас со бебе си играм ѕе, се тркаламе заедно на подлога, она се смее, мене душата ми е полна.
    Цело време врти машината за алишта не се замарам ги ставам во корпа и ги пеглам кога ќе можам.
    Има една разлика а тоа е што имам златна мајка која е 70+ и уште ме жали како да сум бебе па иде и ми пегла понекогаш. Дефинитивно да имаш кој да ти помогне е многу важно. Ама и да немаш гледај дете да е среќно. Има време ќе се пегла, ќе се чисти. Мојата е уште мала ама веќе пробува храна, има денови кога ме мрзи и е само на млекце. Не чувствувам грижа на совест мешето и е полно. Кога ќе почне со оброк силно верувам дека ќе јаде и купечки. Порано се било стокмено ама живееле на куп, една жена ќе чува дете, друга ќе чисти и прави ручек. Денес се е сменето и не гледам ништо лошо во ручек од кафана едвај чекам да рече мм не прави денес ручек ќе се частиме.

На Tulip023, Esperanza, Eho и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.750
    Допаѓања:
    7.157
    Леле кога ќе ми текнеееее лани (facepalm):rofl::rofl: тебе те враќаа 15пати од гак нели??? Хаххаха а ти сакаше више да се породиш 8) нешто така беше ми текнува :rofl: Среќен роденден на малечката и да ве радува многу многуууу

На Трагедијаупмм и fragaria им се допаѓа ова.
  3. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    2.191
    @Esperanza сите имаме денови, недели, месеци кога ни доаѓаат вакви мисли. Најчесто кога се натрупале обврски, кога бебе не спие убаво и кога сме едноставно преморени. Ни треба време за себе, време со партнерот, време кое е налик на стариот живот пред бебе и се тоа е нормално. Особено кога сме без помош (и јас и мм сме така) сосема нормално е да се осеќаш изморено. Но од каде си ги зацртала овие работи на дневен ред,најискрено не знам од каде ти се сите овие очекувања за себе.

Да се срамам дека ми е олеснително бидејќи оди во градинка? Што има срамно тука? Кога да и обратам внимание ако не оди во градинка? Секако дека е олеснително, некој друг ми ги мисли оброците, ја пресоблекува, ја занимава додека јас работам. Си ја зимам весела, најадена, изиграна, а јас носам плус плата дома за да можам да ја прошетам на патување, да и купам екстра алишта, играчки, пелени, итн итн.

Ручек да готвам? За што постои волт хаха? Искрено само еднаш за викенд готвам ручек (и тоа секој пат истиот ручек го правам) а другиот ден одиме негде или на гости или во кафана. Ниту имам време, ниту желба за повеќе. Ниту мм се замара, напротив. Работиме двајцата од дома па пак нарачуваме ручек. Бебе среќа оди во градинка па таму си ги јаде сите оброци освен вечера и нели за викенд. Срам ако јаде купечки кашички? Од кого? Од некои баби/тетки/стрини што готвеле дур некој друг им ги чувал децата? Не знам зашто би било трагично ако бебе јаде некогаш купечки каши, особено во денешно време кога се е прскано и голем дел од времето е побезбедно да се даде купечко со декларација.

Чистење секој ден? Што се прља толку? Ок јас усисавам секој ден дека сум со куче кое се митари но освен тоа зашто би чистела секој ден? Освен усисавање, гледам еднаш неделно вц да исчистам и кујна да пребришам секој ден кога редам садови од што едноставно се нервирам да ми е ушљакана. Останатото баш ме брига. Тераси и прозори брише само жена кога ќе ми дојде, јас не памтам последно кога сум ги фатила од што едноставно немам време. Треба да си одземам од сонот или од одморот за да го правам тоа и не планирам да е така и ич не ми е срам.

Пеглање алишта? Хаха.. Заборавив како се користи пеглата од што ја немав пуштено од којзнае кога. Пеглам само навистина гужвани работи за излагање (фустани, кошули, поло маици и слично), останатото фрлам во сушара и не се замарам. За бебе исто немам ништо посебно испеглано освен 2-3 фустанчиња што ми било срам да и ги облечам од што ептен биле гужвани.

Место да уживаш во мајчинството ти си ја тупиш главата со некои зацртани обврски кои верувам никој не ги очекува од тебе туку сама си ги налагаш. Оди земи шетај бебе, носи надвор, уживајте, домот нема да ти избега но времето со бебе лета брзо.

На lady1987, EarthFire, Tulip023 и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Anastasia579

Anastasia579 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    161
    Како да ме опиша делумно и мене! На почетокот кога имаше малиот месец, два плачев - плачев што не можам да постигнам се!
    Ме седна сопругот и ми рече - за десет години дома ќе ти е се на место, ама децата не, кој ќе е со другари, кој на школо, кампови, летување... и нема кој да ти валка по дома...
    Од тогаш полека полека, си дојдов на себе и искрено гледам да уживам со децата, да гушкам бебе, да се мазам со поголемата..
    Така да мајка ова што го опиша е една нормална мајка во денешно време! Уживај со бебе, а и уживај во времето за себе макар и на неколку минути кога ќе го имаш:l:

На lady1987, Tulip023, fragaria и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Anastasia579

Anastasia579 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    161
    Среќен Роденден! Само радост да ви носи!:l:

6. Esperanza

Esperanza Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2011
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    54
    Ве исчитав и ви се восхитувам на сите ❤️ Фала ви од срце на поддршката мајки

На Eho, Nala1806 и Peperutce6 им се допаѓа ова.