Dubakot pravi shteta i ne treskaj gluposti. I tragedija moze da se sluci. Ortopedi mi rekoa nikako dubak. A ti tuka se pravish pametna.
Не знам јас во кој скок сме не ги пратам зошто до сега само на 4 месеци имавме мака со спиење и станување со плачење и еве сега на крај на 6 месеци почеток на 7. Ова сега со тоа во 4 месец е лудило. Се мрднав не знам што да правам. Сака да спие, трие очи, се дере, не заспива со нишкање, пак како во 4 месец со чучњеви заспива, луѓе стара жена сум јас плус никогаш не сум вежбала абе пукнав. За јадење нема веќе ред. Еднаш плаче на 2 саати, еднаш заборава дека и се јаде па плаче после 4 саати, еднаш на 2 ипол саати, немам поим што правам. Пак сака во раце, а машала е сигурно 9+ кила, сака на земја крева газ, пробува да лази, па плаче не може да тргне, зима играчка, па ќе ја фрли, па плаче дека не и е на дофат. Таман ќе заспие почнува да мрда со газот и во сон вежба да лази па се буди па кога ќе викне ништо не ја смирува. Вришти со затворени очи и додека не и текне да ги отвори се дере. Па кога ќе се расони мора во раце некое време. Ауууу се надевам нема да трае долго време, се мрднав.
Трагедија нормално можи да се случи ако го оставиш само, да падни по скали, да се преврти, да дофати нешто што не треба итн. Каква штета можи да направи друга објасни, ете јас не сум паметна ти си попаметна, оти денешно време мислењата на сите педијатри и ортопеди се косат. Еден ќе ти рече вода никако до 6 месеци, друг ќе ти рече давај вода порано. Еден педијатар ќе ти рече можи дубак друг не. Имаше тука дискусија за дубаците има и тема и една членка кажува дека го ставала детето во дубак а кога ортопед го прегледа му рече дека супер се развива, прашал дали е ставано во дубак му рекла не. И ќе замолам без навреди оти ако почнам јас да вреѓам како шо ми се нервите истанчени Вардар нема с ве испрати, ниту навредив некоја членка тука ниту ништо, комплекси на друго место лечете си, важи ?
Фази се, нас вака не фати со плачење во сон 6/7 месеци кога имаше, можеше и плачеше се додека не ги отвореше очите. Чекај тек кога ќе почне да лазе, да се исправа, да се врти од лева на десна страна е тек тогаш забавно е Мојот сега се исправа и се држи за ивицата од спалната, проблем е што има како перници спалната вградени и се отвораат па се плашам некој ден внатре да не го најдам
Ај да ги оставиме докторите и препораките на страна и од искуства да збориме наши или туѓи. Познавам доста мајки од кои да речеме десетина ги ставаа децата во дубак. На 8 деца од тие ʼништоʼ не им се случи, во наводници ставам зашто некои имаа проблеми со одот, трчаа поточно, некои на прсти итн ама ајде тоа со тек на време се среди. Другите 2 од 10, едното детенце ја искриви ногата и носеше некое помагало, како протеза на целата нога и тоа 2-3 години. Го видов скоро, подобро е ама уште не оди како што треба, а има 4 години. На другата детето и беше доста темпераментно и со се дубак се преврте, среќа освен подуено чело немаше ништо. И сега имам 80% шанси дека на моево ништо нема му се случи ама зошто да ризикувам и 1% така? Јас знам дека е тешко, посебно од кога почнуваат да се исправаат, па до кај 3 години ама има ли нешто поубаво од дете што само вежба мускули, само учи да истражува, љубопитноста што има на маса и пробува да се исправи итн. Прво положбата во дубак не е природна, раширени нозе, искривена кичма и веслаат со неразвиени стапала. И секој нека одлучува за свое бебе ама дека е добро, далеку од добро. Краток е периодот на тие развојни фази, неколку месеци се во прашање што треба да ги издржиме. Никакво помагало не сум користела, па макар да проодеа и на 2 години. Останало дете непроодено?