Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    4.802
    Се согласувам со тебе и истото чувство го имам - дека неќам моето бебе да му биде на товар на никој. Но од друга страна родителите ми се најблиски. Ако од нив не очекувам, од кого тогаш? Кај мене на пример мајка ми секогаш имала очекувања од мене - за се. Од лични достигнувања, образование, приватен живот итн. И ден денеска очекува некои работи од мене на пример ме замара за небитни работи за ХУ луѓе да одам да ги бркам низ град и смета дека е нормално во секој момент да и бидам на располагање. Во 39 недела ме малтретираше да возам низ цело Скопје за на некоја нејзина далечна роднина да однесам некој документ и јас се налутив и реков ме замараш за небитни работи а можам секој момент да се породам и така излезе дента кога таа ми “нареди” да завршам нешто јас се породив. Никогаш не ми кажа извини туку сеуште има такви барања до мене - знаејќи дека немам помош околу бебето. Уште кога ниту еднаш не рекла дојдете, туку кога јас ќе кажам дека ќе идеме никогаш од душа не се израдувала. Недај боже да треба да го чува како што баби чуваат деца по цели денови…
    Арно кажа @Milkiway се надевам си собираат пари за домови оти со деца и без никаква помош тешко дека ние ќе имаме време. Во нивно време децата се грижеле за родителите ама и родителите се грижеле за нивните деца.

На Mimmi39, Joanna28, EarthFire и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Tasha masha

Tasha masha Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2025
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    161
    Мајки здраво, немам време да сум активна овде, дојдов само за да ве замолам која колку може да и помогнеме на мајкава.

https://ecrowd.mk/projects/2ea678f1-da9b-4516-a7da-f42abd6b0813

Не ја познавам ама толку некако ми се залепи за срцето, секој ден ја мислам. Дали дека е таква насмеана, позитивна, а којзнае колку е исплашена.
    Се надевам модераторите нема да го избришат мислењево, барем во наредните два дена додека се соберат што е можно повеќе - 100,200,500,1000 која колку може или споделете.

На EarthFire, lala15 и SanelaS им се допаѓа ова.
  3. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.281
    Допаѓања:
    7.615
    Не би се согласила со тебе, нормално дека моето дете е моја одговорност и на маж ми, ама еве ние така функционираме сами, без помош, едноставно е некогаш невозможно, 95 посто се е на нас, бебето секако никој никогаш не го чувал, свекрва ми се плаши, така правеше и со големата дур не порасна, ама големава кога ќе ја земат малце не знаеш кое олеснување ми е, луѓето не се направени сами со себе да живеат, а ние сега сите сме отуѓени од најблиските. јас се лутам многу, не знам како нив не им е мерак внуци им се, да изразат желба да дојдат да ги видат и ќе поседат малце со нив и мене ќе ми биде од помош, не мора ништо да прави, она секако ниту и сменила пелена на големата некогаш кога била бебе, ниту на малата сега, чисто онака да ги поигра, а не ручек да ми праи.
    имаше момент кај шо мораше колата да се регистрира, маж ми имаше некој состанок не можеше да излезе од работа, еднаш ја замолив на пола саат да ја почува и не сакаше, оттогаш се налутив многу, мислам на 50 степени со бебе во кенгур се акав по технички, ама нив нешто кога им треба, на пример да се носат негде пошо идат 10 пати на одмор, маж ми трча ги вози, ги носи, ги чека, ги зима, значи треба и ние да ги оставиме нив за да не ни бидат нас терет, а не се шо нив им треба ние трчаме. и мене сега кога ми треба малце помош пошо е претешко да функцинираш со две мали деца, они си фураат нивното, викенди, шетања, одмори, ручеци, значи утре кога ќе остарат и ќе паднат болни и ќе им требаме ние на нив, треба ја да си терам моето и да ги остаам така по некоја логика.
    не 100 посто, него 200 посто сме им посветени двајцата, значи претешко е, едноставно сум хронично уморна и нервозна, некогаш сакам да направам нешто за мене, а едниствениот човек што може да сме смени е исто така претепан. јас немам нереални очекувања, не би оставила на пример да ми чува дете, а при тоа можам да го запишам во градинка, од 8 месеци тргна големата, не би оставила болно дете, ама еднаш во годината те замолувам на пола саат да ја почуваш за да не ја носам со мене на технички и ти ми викаш не сакам, а при тоа си во пензија и способна не гледам како ова би го оправдала со не сакам, страв ми е.

На merriel0, fragaria, Peperutce6 и 11 други им се допаѓа ова.
  4. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    355
    Za ova si skroz vo pravo, mene poentata mi bese deka decata se nasa odgovornost i ne treba da ocekuvame nekoj da ni se naoga za pomos sekoj den, da mu go remetime denot ama fakt e deka najbliskite kako sto se roditeli ili brat sestra

@poker_face stvarno mi e zal, i na majkata i treba majka i malku da zdivnes nekogas
    Jas imam mn slicen problem so majka mi ama od koga se porodiv ona se smeni kon mene pa ke vidam do koga ke trae
    Najveke sto mozes da napravis e da prifatis kakva e zenata i da ne ocekuvas za da ne ti e krivo. Stom drugata strana e kulturna i pomaga tamu odmaraj

На poker_face му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.241
    Допаѓања:
    19.195
    За мајките што се осеќаат осудени јер се возат со децата во раце: возење во седиште или транспортер не е мода.
    Само се надевам дека нема да учествувате во сообраќајка, бидејќи тогаш ке ви биде многу, ама многу криво.
    Дете кое не е врзано многу лесно прави катапулт. Сум видела со свои очи, познаници имаат негативно искуство, кое патем е од нагло кочење.
    За жал кај нас менталитетот е носење појас е чувар од казни, а не и намалување ризик од смрт.
    Само не кажувајте дека не сакаат да се возат, и моево не сакаше па просака. Битно во раце се нема возено.

На тема чување деца, само ке кажам дека сите имате маж. Читајќи ве имам чувство дека сите обврски се на вас, и притоа очекувате баби да чуваат деца за вие да одморите или исчистите на раат.
    Мали деца спијат, па во тој период може да завршите малтене се, освен да поминете со правосмукалка. Ако детето оди во градинка, значи двајцата работите, па не гледам зошто да не ги поделите обврските.

На Germanka7, Marijanche33 и Milkiway им се допаѓа ова.
  6. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    355
    Мажот оди на работа по 8-10 часа дневно а има бебиња што спијат стрикно со мајката во раце или до неа и за денски дремки, па единствениот период за завршување обврски е кога детето е будно
    Ќе беше многу лесно да беа сите како по книга, 3 дремки во креветче па ти си слободен

На WhiteCat33, fragaria, Оленка* и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    4.006
    Допаѓања:
    9.448
    И мојава свекрва се плаши сама да го чува бебе. И не сум и го оставила, знам дека стварно се плаши, не и ни барам, не очекувам од нејзе. Стара била (уште не е во пензија бтв), баба ми првото ми го гледаше по неколку саати на ден на 77 години, е сега за ова она е стварно стара, а свекрвава... Кога ќе порасне ќе го гледа и второво, сега само првото знае чат пат кај нејзе да отиде (љубоморен е последно време не сака да се дели од нас).

А мајка ми кога и да и речам ќе го чува. Кога и да и се тупнам ќе ги тинтра децава. Ручек ќе ми направи, ама сама не се пријавува за ништо. А и работи уште, така да само комбинации може да си правиме. Ќе пркнат полесно ќе стане.

На Anastasia579, Anie93 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  8. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.640
    Допаѓања:
    19.870

Да бе бебе ќе цица на два саати цела ноќ нема да сум наспана и преку ден ден кога ќе има дремки ќе спијам со него нормалноооооо, нема да чистам офкорс:D замисли мажи не можат да дојат па така нема како да не заменат а мене лично најмногу ми ремети тоа што немам ноќен сон сврзани саати. Плус мм не е дома 10саати и кога ќе дојде кој од нас двајца што попрво да направи. И мажот и жената се заморени според мене(бар как нас е така) сеа секој ден е различен ама јас не гледам дека и маж ми одмара, посветени на бебе на макс, организација исто на макс па не се стига се:)

На Peperutce6, hannybanny, EnaEnA30 и 8 други им се допаѓа ова.
  9. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.241
    Допаѓања:
    19.195
    Ако оди мажот 10 часа на работа, а мајката не работи воопшто, зошто би требало свекрвата да помага?
    Свекрвата и мајкат или работат, или се во пензија. Во пензија се оди со причина.

Уморни се и двјцат родители. Ама како тоа очекувате од возрасни жени кои се пред или во пензија да ви помагаат, никогаш нема да ми е јасно.

Интересно како за мажите триста оправдувања најдовте.

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.640
    Допаѓања:
    19.870
    Во Македонија 50годишни луѓе чуваат 70/80годишни родители што е исто мн захтевно, а 50/60годишен да не може да почува бебе/дете не ми е јасно:) друга е тема небитно.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.241
    Допаѓања:
    19.195
    Чуваат затоа што пензијата на тие 70/80 годишни не стига за пристоен дом за стари лица.

Секако дека може да помогнат бабите, ама ако сакаат.
    Тие родители што очекуваат некој по дифолт да им го причува детето, јер работат, треба да се освестат дека личност пред пензија не треба да гледа внуче, по дифолт.
    Како што мажот, односно таткото, е преморен од работа, така бабата е од работа или годините.

На Bratot му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.902
    Допаѓања:
    7.456
    14ипол месеци прво сакавме сами да си ја чуваме за мир во куќа. После немаа желба да доаѓаат, и најпосле почнаа да доаѓаат ама детево додека се опушти е плачки и налет ми е доаѓањето. Плус свекрва ми ми и свекор ми имаат гласен начин на играње и ни мене не ми е убаво верувам затоа и она се плаши. Бега кај мене. Кога ќе видам како другарки оставаат деца кај баби и децава уживаат ми е непознат свет. Она ги сака не викам не ама да сме јас и татко и во близина 8) тешко е, ама сама ја исчував преку ден - попладне и ноќи маж ми беше макс вклучен. Мајка ми иде во пензија на пролет и се сили дека ќе ја чувала, ја ја упишав во градинка од октомври (fingers) другатА баба само во пар со дедото доаѓа да ја види, сама не се снаоѓа баш …. И тоа сликањето скришно кога ќе го видам … ми се одмилуваше да испопраќа по фам четови и на кој треба и на кој нетреба. Сеага кога е порасната сама си ги бира луѓето и засега мн интересно селектира луѓе слично како мене :inlove: мајкина
    Со маж ми сме совршен пар, треба да излезе кас чувам, треба да излезам он чува - најсигурна сум кога е во негови раце и за јадење и за спиење и за пресоблекување - за комбинации облека едино е најјак кога утнува скроз :rofl: и стално му викам али тоа е тоа :rofl::rofl::rofl: розе маиче со ѕвездички со шорцеви со плави делфини ја облекол пред некој ден и ми праќа слика ја љуља на љуљашки :x:x:x ај нека ни е жива и здрава :angel:

На Germanka7, fragaria, Eho и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    355
    не наоѓаме оправдувања за мажите, барем не ние што пишуваме на темава и никој не очекува да имаш баба на услуга нон стоп
    Муабетот беше дека убаво би било некогаш некој да го зеѓе детето на неколку саати самоволно и ти да имаш време за себе. Скроз ја утна поентата на муабетот

На LadyD, fragaria, ArabellaStarfall и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    4.006
    Допаѓања:
    9.448
    Леле ова за комбинацииве за носење. Мм исто. Детево големо 7 години ќе напраи, абе коа ќе одвали некоја комбинација се чудам како може да ги погоди работите што најнемаат врска едно со друго. Му викам ти вакви ли комбинации за себе правиш (facepalm). Вчера ми вика боди за бебето нема, јас сум ги преместила во друга фиока. Не му текнува 2 фиоки да отвори да провери, се кара со мене. Ова додека бев на работа.. Со плакаров се скарани :rofl:.

На Germanka7, Eho, hannybanny и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.836
    Допаѓања:
    9.854
    Факт е дека мажот е тој што треба рамноправно да учествува во одгледување на детето. Ама еве некои од нашите мажи работат на смени, патуваат често од дома, таква им е работата де.
    Значи во неделите кај што маж е втора смена, јас сум буквално цело време со дете врзана. Болка во заб да добијам што се вика ако не се нафатат некоја баба да ја почува 1-2 саати за на заболекар да одам морам или да земам ден одмор, па кога маж е тука наутро јас да одам на доктор. Или со 3 годишник да одам на заболекар, а мојава сигурно нема да седи мирна пола сат или сат да ме чека.
    Или да трпам болка де до следна недела кога би се погодил маж дома.

Имам и блиски чии што деца се 6 од 7 дена неделно по баби и дедовци, а родителите слободно си шетаат по кафиња, по пријатели, по се и сешто. Тоа е друга крајност.

Факт е дека кога веќе се тука можат да помогнат.
    Пред некој ден една мајка вика, ако не и се најдам на ќерка ми сега кога е со мало бебе и преморена и ненаспана кога ќе и се најдам?! Сум поминала вика и ноќи неспани и си го гледам детето сега со подочњаци до под, зошто да ја оставам да "пропаѓа", а да не земам дете на едно попладне за да излези таа или да преспие раат или што сака да направи.
    И гледано вака сфаќам колку е во право со муабетот, без разлика што и ќерката станала мајка, ја гледа целосната слика без некој да и рече. Или пак без таа да каже, јас сама си гледав деца, нека се снаоѓа и ќерка ми или снаата сама.

На Germanka7, WhiteCat33, Shinystar156 и 13 други им се допаѓа ова.
  16. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    4.802
    Ти или не ги читаш до крај мислењата или со сила го игнорираш делот од текстот што не ти одговара. Никој не кажа баби и дедовци да гледаат внуче, туку повремено да се најдат во ситуации кога навистина е потребна помош. Јас овде не прочитав од ниедна мајка дека очекува бабите и дедовците да го чуваат детето (читај да заменат родителска грижа или градинка), туку мајки на кои им треба саат два помош да завршат нешто по дома, да појдат и тие на лекар или да завршат некоја обврска, а не да лежат. Како за мајка многу лесно судиш други мајки, особено без да им ја знаеш конкретната ситуација.

Мажите никој не ги оправдува, само ја кажуваме реалната ситуација. Еве мојот работи од дома, секоја пауза ја користи да го земе, да го преслече, да го игра за да можам да му спремам јас за јадење на бебе или да средам нешто по дома. Или он средува ако јас го чувам. Едноставно детето е во таков период, не дава да се остави а и навечер станува и двајцата не буди и двајцата сме утепани и ненаспани. Кој кого да смени во ваков случај? Верувам и кај другите е слично.

Кога ќе остариш гарант ќе бидеш од оние крути женишта што судат мајки, што не даваат предност на бремени жени и мајки со деца на пешачки, во маркет или во банка, што не се потпишуваат за подолго породилно отсуство јер зашто една мајка да седи дома кога може и да рʼмба и дете да гледа. Како ти си го гледала има и таа да го гледа.

На merriel0, fragaria, angelce23 и 19 други им се допаѓа ова.
  17. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.281
    Допаѓања:
    7.615
    Значи јас од мојот маж не можам да се пожалам, буквално се прави паралелно со мене, две работи работи, работи и викенди и недели и празници и кога е дома и готви и чисти, децата сам ги бања, ги спрема ги шета двете сам за ја дома да одморам, ама едноставно некогаш се погаѓа и он да не може да излезе од работа, а и јас работам моментално од дома по малце, таква работа имам шо мора да излезеш некогаш, бебево мое е прошетано по сите институции, општини, аврм, ујп, пиом, нема негде кај шо не била на својата една година :rofl: за такви ситуации зборев дека е претешко и некогаш невозможно да се менаџираш со две мали деца, некој да ускочи и да ти помогне на пола саат, а не да ми ја чуваат три дена за јас да си одмарам.
    него ние се окозени шо се вика, три работи работиме, за да може се да им се удоволи на двете и секој ден ги вадиме од дома да бидат прошетани да не дремат дома пред телевизор и навечер кога ќе заспијат двете, двајцата дремеме пред лап топ, а немам концентрација ни прст пред око да гледам.
    не знам како да објаснам ама стварно сум уморна, сега прво големата беше со темпратура, па таман она се оправи малото почна да качува, па се оправи отидовме на викенд во Охрид, само шо стигнавме таму се исфрли малото цело, дојдовме дома големата ја фати стомачен вирус, значи трчај за едната, трчај за другата, претешко е.

На Germanka7, Mimmi39, fragaria и 7 други им се допаѓа ова.
  18. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.281
    Допаѓања:
    7.615
    Маж ми и кога ќе му оставам шо да и облече, он наопачки ќе и го облече :rofl: сега за малото кога правевме крштевка јас на фризер бев се фенирав и веќе касневме и му оставив дома се спремно да ги облече и да излеземе само, ама толку трчавме, што крштевката заврши се после една недела ни праќа фотографот слики и гледам дека на сликите бебето е со фустанот наопачки :rofl: тоа позади копченцата шо требаше да бидат он напред и ги закопчал и во тој хаос никој не ни примети :rofl:

На fragaria, Eho, hannybanny и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    460
    Лесно е да се зборува кога свекрвата секој ден ручек ти прави и си во супер финансиска ситуација и не мораш да одиш на работа :muscle:

На fragaria, Peperutce6, pravnicka_2604 и 12 други им се допаѓа ова.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.241
    Допаѓања:
    19.195
    Ако се навратиш на муабетите, ке прочиташ само жалење за едната или другата баба, јер не помогнале.
    Клучно е кога ке кажеш "убаво би било некогаш некој да го зеѓе детето на неколку саати" да мислиш на маж ти, односно таткото на детето.

Претходните муабети не беа за некој да причува дете ако имаш забоболка.
    Се врти муабет дека бабите треба да помагаат повеќе, за да родителите може да здивнат малку.

Се согласувам дека е убаво да имаш помош, ама не може да им судиш на баба и дедо затоа што не сакаат да помогнат.
    Значи ти си од една страна каде што велиш дека баба и дедо треба да помогнат и ги судиш бидејќи не сакаат.
    Јас велам дека не треба да ги судите бидејќи нивното време поминало.

Ако бабата работи, во иста позиција е со мажот (за кој оправдување е дека работи многу и е уморен) а ако е во пензија, има над 62/64 години. Личност на тие години не е за чување деца.

Породилно е една содема друга тема, а по пишувањето изгледа сакаш да трае барем 4 години.
    Давање ред на шалтер е исто така посебна тема. Ако трудницата не може, полномошно е опција.
    Само на лекар има логика да пуштиш трудница пред тебе; но, повторно, на лекар сите се со мака.