Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Осигурување наспроти штедна книшка е дефинитивно подобра опција! Сите знаеме парите во банка како опстојуваат и колку банки пропаднале. Осигурителните компании парите ги чуваат во банки стари со векови, не е шала, башка осигуран си од триста работи и на крај пак добиваш на некој начин заштеда. Само за илустрација, Винер за породилно еднократно даваат 750 евра, па не е малце. А тоа е само дел.

Mi-Ma likes this.
  2. mariz

mariz Форумски идол

3. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

I jas se soglasuvam so @AngelOfArh :) Stedenjeto na stedna kniska e najstar nacin i bil najsiguren (moite mi stedele taka t.s bidejki se razvedeni tatko mi alimentacijata mi ja cuval na stedna kniska) no denes i ne e bas so privatnive banki. Zatoa jas se resiv za osiguritelno stedenje vo Grave No.1 veke 100god. i plus si dobivame kamata ne kako vo bankite no barem se na posigurno. E sea prinudeni sme prvite 3god. Da dademe 1500evra, a posle toa kolku sakame (toa e za da se zastitat oni kako kompanija) ali posto sekako planiravme 1000 taka da sea uste 500 i narednite 2god smee raat t.s mozeme ako imame i uste da stavime ali bitno uslovot mora da se ispocituva inaku si gi povlekuvaat :)

Btw sinko si zaspa pak, mm po rabota jas napraviv rucek (pilesko domasno so peceni kompircinja so susam) za nas, a za sinko e rano on sea pak cicase i zaspa. Nesaka da jade kasicki sabalje avokado i banana jas ja izedov, a sea mu napraviv jabolko i kajsija (ja obozava) ali pak nesakase :( Mnogu mu tece noseto i tesko dise mozebi e do toa :(

4. Mari*

Mari* Форумски идол

Mami za stedenje jas go praktikuvam onoj najstariot metod (pod pernica) znam 1000 posto nema da mi propadnet nit kamati samo kolku dal gospod tolku ke imat pernicata :D inaku naporen den malata mi placese mn neznam sto I e najadena preslecena kapena pa moze I nekoj sovet I odprilika kako izgledet tie grcevi??? Imajte ubav den

Mi-Ma and tincemajmunce like this.
  5. chocolade

chocolade Популарен член

Јас имам орочени пари (денари) на малата на штедна книшка во стопанска банка. Заради моменталната ситуација во државата се повеќе луге ме убедуваат дека е ризично да стојат во банка. Се мислам да си ги извадам, секако знам дека нема да добијам камата но тоа и не е битно. Ме интересира мислењето на сопругот твој за ова прашање па ќе ти бидам благодарна доколку ме известиш. :)

ennaz likes this.
  6. Smizzy

Smizzy Популарен член

@Mari* под перница никако, ние на синко досега парите под перница ги чувавме и секогаш кога ни е густо од таму зимаме, а не враќаме бидејќи моментално сме со екстра трошоци, но запишуваме се кој колку му дал и здравје наскоро се ќе му вратиме и во банка. Мм ми кажуваше за некоја опција, десет години да му ставаме секој месец по 100е, на крај со камата ќе има над 20.000е, сака за образование да ги троши, сака за стан, негови ќе бидат, ама дефинитивно сакаме да ги обезбедиме децата. А под перница парите Јок :!:

Mi-Ma, tincemajmunce and ennaz like this.
  7. alana

alana Популарен член

Ахахаахах...и мојава се смее на памперс рекламата....е ај и викам кажи нешто...гледај како кажуваат бебињава.

mariz likes this.
  8. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Абе жени! Само во Охρид ли вρне дожд? Ај κолκу саκав да шетκаме денес! Туууу! А вчеρа убаво вρеме низ двоρот го потρошивме. Да не остане тρевата неκосена! Κолκу ми е κρиво!

Mari* likes this.
  9. irena.1

irena.1 Форумски идол

@Mari* nema da propadnat, ama moze da ve opljackaat pu pu. Opackaat stanot, ke otide se. Na sestra mi im vlegoa, pari i zlato se otide.
    Nie vo banka orocuvame vo evra. 100 posto sigurno ni edna opcija ne.
    @Smizzy da ne bidete vie kako na filmot glupav i poglupav koga zbiraa snetki za parite.:rofl: mala sala ne se luti.

Miss.Sweet likes this.
  10. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

http://forum.femina.mk/threads/Грчеви-кај-бебињата.1779/
    Еве имаш посебна тема кај што можеш да прашаш и да се информираш подетално. :)
    Моево ми спие пак во раце, денес нема оставање. Бевме на педијатар, супер си напредува, докторот ми рече дека одлично си ја чувам, ми даде малку кураж. ^_^
    Приметувам дека послабо не има нас со малите бебиња во темава, позафатени ни се рацете изгледа. :lol:

Mari*, Eli23, macunka and 3 others like this.
  11. ennaz

ennaz Истакнат член

Сопругот мој вика ако гувернерот на телевизија тврди дека нема проблем -Има проблем. Мала шега. Слободно чувај си ги парите во банка, целава галама беше да се качат каматите на државните обврзници. Ако сакаш да бидеш побезбедна направи диверзификација на ризик и подели ги парите во две банки.
    За под перница се трошат неповратно, ги јадат таинствени глувчиња :D еве на нас парите од велигден ни ги снема за неполна недела (мама ќе ги врати кога ќе земе плата :angel: )

chocolade, Bozica1980, Eli23 and 2 others like this.
  12. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Dobar den majki,eve sme po doma kako sekoj den srejka sto ja imam malata:nod:da da vredi se sto se pominuva niz zivotov za nea :l:
    Eve ja spie,sme pazaruvale malce pa umorna i zaspa a mama i spremi ubava corba od morkov i kompir pa koga ke se probudi da lapne malce :D
    Za mene sto da kazam nesto dusava mi boli:(tesko mi e mi se place mi se dere (facepalm)se nadevam e samo vremevo pa ke pomine brzo.
    Mnogu raboti vo glava a vreme mnogu kratko,jazik se uci malce po malce ama mora da se odi i na drugo,vozacka koja mnogu mnogu e tesko tuka :(neznam kako ama moram da uspejam.
    Bez rabota e tesko,mnogu raboti za plakajne a samo mm raboti za srejka raboti....ah mnogu raboti niz glava (facepalm)

Imajte ubav den :inlove:

mama89 and tincemajmunce like this.
  13. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Добар ден,
    И јас се одлучив за осигурување од Кроација, барем така направив на поголемета ќерка и веќе 4 години ѝ уплаќам секој месец а планирам наскоро и за беба!
    Инаку сега бевме на педијатар, машала расте бебе. 7660 гр и 66,5 см.;):inlove:

14. kalinaka

kalinaka Популарен член

Здраво мамички. Еве конечно седнав кафе да се напијам, бебко спие, се надевам ке успеам да го испијам до крај, се има разлошено овие денови само во раце да е, а не е лесен 8 кг. сигурно има веке.
    Читајки по форумов сватив дека ние денешниве мајки сме многу под стрес со ова интернетов, само читаме и истражуваме нешто, си бараме симптоми и проблеми кај децата иако се си е нормално. И јас сум таква, ама си ветив на себеси дека ке се опуштам и ке си уживам во мајчинството. Еве последно испаничив дека бебко не се врти од грб на стомак, а веке 4, 5 месеци имаше, според интернет статиите и според искуствата на другите мајки требало околу 3 месеци да почне да го прави тоа. Одма си помислив дека нешто не е во ре со детево мое, неможе сите да се вртат а моете не. Не поминаа неколку дена почна да си се врати и тоа од прва му успеа. Си ветив не кревам паники и не читам се и сешто, ке си читам и ке си пишувам само тука, зошто многу сте ми позитивни сите.
    Ехе колку успев да изнапишам, а да не се разбуди бебко.
    Убав ден на сите, и да ми бидете сите среќни и позитивни како и секогаш.

15. Legadema

Legadema Истакнат член

здраво мами
    @irena.1 честито проодување калапчиња видов во кам и во веро во џамбо пиши и рецепта кога ќе направиш
    @LaDyDoLl честито годишнина нека ви се множат
    денес синчето беше умно јадеше и доручек и ручек, мама задоволна пие кафе раат
    поздрав и убав ден

16. flower30

flower30 Форумски идол

Majki neznam moze li tuka da prasam-ni kupile aparatce protiv insekti od Top Shop (sto zue ili vibrira)..sakav da prasam dali moze da go koristime zaradi malava..neznam da ne e stetno ?!

17. ines.h

ines.h Популарен член

haaaaaaa bas ,jas so edna raka pisam i se greski pisuvam
    nie vo race oti melodiii ima po doma 3 sekundi ne drzi a velev jas dete vo race ne ucam ama tie nas ne ucat

eleni27 and M&M like this.
  18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Фала. Во веро џамбо нема бев пред два дена, нема. Ти кога си гледала? А за кам ме зачуди, секој ден сум тамо. Каде би стоеле, во кој дел. Сега скоро ли ги гледаше? Иналу немам многу време слободно па планот ми е да ги направам по рецепт на оние божиќни колачиња со цимет и мед. Ај да направам и ќе ти го пишам рецептот.

19. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Aj ako ne e problem pisete tuka recept za postapalki :) @RainBow ako moze sekako :) Iako mislam deka muabetive nemozat postojano da se "raskazuvanja na eden obicen den" mora da ima i nekoj sovet, pomos, predlog...Zatoa sto i vo temata trudnicki muabeti e isto se zboruva, se prasuva, se baraat soveti, iskustva...Temava e periodov poaktivna i zatoa nekogas znaeme i da prasame nesto i da pobarame sovet :lol: No pravila si se pravila i kakvi se takvi ke gi pocituvame :*

mama89, slobodka and M&M like this.
  20. M&M

M&M Форумски идол

Jas go imam ne e stetno za luge voopsto