Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.626
    Допаѓања:
    15.734
    Охх исто како и ќерка ми,и она уште ги вади трјките,една излезе само ама и таа додека излезе исто вака секоја вечер со вриштење се будеше и не сака ништо,цуцлата ја фрла,клоца,еве ја сега од вчера пак нервозна изгледа друга ќе излегува:(
    @Пчела среќен роденден на малата да е жива и здрава,ние уште два месеца ќе ве стигнеме:D

На Dzevelekova, alana и Пчела им се допаѓа ова.
  2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.673
    Допаѓања:
    37.578
    Istiot slucaj,samo sto kaj nas ne se odbiva jadenjeto,vo nikoj slucaj :) Kje vidi deka ne mu odgovara da go drzi vo raka,i vednas ili bara viljuska ili mene mi vika so lazice da mu davam :)
    Salfetka obavezno ima do nas koga se jade i posle skoro sekoe zalce se brise,ne saka da ima jadenje na nego.
    Pred nekoe vreme duri,ne daj Boze da mi kapnese na alista ili raka. Se gadi,nagoni za. povrakjanje dobivase. Sega geldam podzaboravi,pa ako kapne na prstinja si gi lize.

На Dzevelekova, alana, girl-miri и 2 други им се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.775
    Белким и мојава ќе стане педантерија...
    Грицна од бананата што грицна и кога зеде да ја гмече, да мачка на хранилка, блуза, муцка...(facepalm).

Туку детево обожава калинки. Јаде по 2 пати на ден, и ги ставам зрната на хранилката и си се мези. По пола калинката од големите ја јаде на оброк.
    ИСто и клавче. Зрнцата и се интересни и мези ли мези :lol:.

ама и тоа додека не се најаде. После пробува да ги пикне во нос, во уво...па кај мене во нос или уво :rofl:.

На Dzevelekova, tina-63, fairy88 и 15 други им се допаѓа ова.
  4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.622
    Допаѓања:
    140.492
    Излезе и второ запче. Не знаев дека наеднаш излегуваат. Денеска и докторот го виде, јас не знаев дека има и второ, вика еве го излезено е второто. Му се изнаплака таму ко крајна свет да е.
    Мора веќе на 2 кашички дневно, и почнувам сега со правење мени. Морам секој ден од вечер да се спремам за следниот ден за јадење. Одам да напнам на темата за јадење :) И да се молам да јаде дете, оти се плука.

За чистење сум крш. Најбитно ми е дневната и спалната каде што оди бебето да се чисти и без прашина, купив и од она за чистење воздух против вируси бактерии и прашина, чистам цуцли и играчки мијам секој ден, перам скоро секој ден бебешки алишта и постелнини, а за мене или за нешто посебно читење неам време. Ич ама ич не ми е гајле ако дојде некој дали ќе биде чисто, Ако не му се свиѓа ете крпата нека чисти. Жена не сакам да ми иде, уште да ми се раскашла некоја дома со бебе, ке шизнам. А и на сите маана наоѓам. Само сакам некој садови да ми мие секој ден :)

@danichap јас ко мала си имам калинка бутнато у нос па одвај откриле од што неможам да дишам навечер. Гради слушале се океј, а дете не диши. Немало како сега од овие за шмукање мрсули :) И на доктор ми го извадиле :) Докторот ми дал нешто да мириснам и сум кивнала и излегло :)

На Mama Maja, Dzevelekova, tina-63 и 13 други им се допаѓа ова.
  5. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    153.624
    Pobogu zeno kako postignuvas ama najiskreno. Malo dete trudna si bliznaci i tolku cistenje. Jas najiskreno edvaj uspevam 1 nedelno da usisam i prebrisam pod od decava i drugi sekojdnevni obvrski. Kujna alista sreduvanje igracki gluposti nema kraj ama za tilku cesto cistenje nemam vreme stvarno. Pred nekolku meseci si dogovoruv zena 2 pati mesecno posto za generalki i golemi cistenja treba mm na cel den da mu gi iznese decana od doma a toa e prakticno nevozmozno. Prvo si vikav mnogu e trosoci ama pak na mene licno nesto i deka trosam pa barem tuka da si se postedam. Ne sum pusac, ne izlagam, retko stigam da si kupam nesto taka da na toa si se vadam. Id druga strana sum za toa deka ne treba da i se robuva na kuka, za ziveenje e ne e za izlozba. Me nervira i mene rastureno nesredeno samo brmcam po doma kako e nonstop haos i nemozam da sredam ama pak nemozam ni da se lisam od vremeto so decata pa i da zdivnam navecer 1 saat od koga ke legnam samo za da bide cakum pakum. Nalet.
    Go zapisuvav postov pred 3-4 saati dodeka go zavrsam zaspi edno, pa banjaj drugo pa druzi go malku pa da zaspie i on, pa si dogledav eden film sto go pocnav pred 3 dena :) pa 1 masina pa druga masina i vreme mi dojde da si legnam. I mi se razbudi malovo go prezaspivav. Sirota ima nekoj slajm i smeta, preku den e super i tece jos ama ne kasla mnogu taka cat pat. Navecer ke zaspie pa posle nekoe vreme dal i se sobira i posle cicanje se raskasluva. Otkako ke se iskasla ke se smiri i spie. Neznam kako da i pomognam ja inhaliramm vadam so pumpica ama nisto posebno ne izlaga. Vaka ubavo si dise ne krce neznam sto da kazam.
    Nego nekoj pisuvase skoro za nekoi pizamcinja kako polarno kebence isceli... koj bese ako moze da pise od kade se za koja vozrast gi ima. Imam i jas maka so pokrivanje vreka ne trpi veke, koga ke ja pokrivam posle nekoe vreme ke se prevrti ke izbutka se a i baska kako da i smeta ja budo jorganceto. Mislam deka takvi pizamki dobro bi dosle ne e bogznae kolku ladno kaj nas so parno sme ama pa i ne e za otkriena da spie. Bi sakala i malku so otskrinat prozor da spieme vaka pa ne se dise

На Dzevelekova, fairy88, eleni27 и 9 други им се допаѓа ова.
  6. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @M&M , јас сум со пижамките :D Јас не живеам во Македонија, во Шведска живеам, од тука ги земав. Не се од H&M, барав таму, ама немаше. Итно ми беше па најдов во друга продавница.
    Ако не ти се за итно, пиши ми ЛП ќе ти купам, бројчиња има од сите величини :)

На danichap и M&M им се допаѓа ова.
  7. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    dobro utro zenski,
    @green.eyes i @LaDyDoLl i sin mi 2 godini ne jade sam,mnogu retko da izrazi zelba da jade sam,ovosje,leb i se sto moze da se drzi vo raka jade sam,ama obroci seuste NE a i ne go forsiram,koga saka sam go ostavam ili go prasuvam dali saka sam da jade,koga ne,go hranam jas.

Denov nisto posebno, utrinski napnat, mm resil da menja rabota, ovaa kaj sto e mu e stresna ama ima dogovor za stalno a ako pocne nova ,nov rizik,nov stres i neznam iskreno nejkam da smeni, segasnava rabota kako momentalna e super.

Sinko uste po sabajle me tera da izlezeme,pa dodeka pisam dva reda na fm mu rekov da gi sredi igrackite ako saka da setame i ete go sam si muabeti,staj ovde pa staj ovde, ova ovde haha smeski .

tolku od mene,moite 5 min za pc zavrsia,gospodinot mal poslusen,sobra se na svoe mesto i stavi vo soba, sega mene mi e red da go poslusam i da izlezeme da setneme .

imajte ubav den

На Dzevelekova, tina-63, Mari* и 9 други им се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.775
    Добар ден мајки
    Дете ме исцеди од сабајле...дојдов то точка да ми се слоши, да ме фати вртоглавица, болки во желудник и да се чуствувам целосно неспособна да ја гледам. Ми беше страв ќе паднам ќе се струполам.
    Во моменти на очај ја ставив во креветче и реков ајде спиј, па за среќа потера. После само 15 минути си дојдов малку на себе. Едвај чекам мајка да си дојде од работа малку да ме одмени.
    Имав договорено за на фризер... се мислам да одкажам.

На Mama Maja, tina-63, Angel.Heart и 9 други им се допаѓа ова.
  9. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    153.624
    Fala ti mnogu. Ne bi sakala obvrski ds ti pravam sepak mi se za sega veke e zaladeno ama ke se snajdam. Ke se rasprasam po prodavnicive kaj bas mozebi nekade ima nesto slicno. Ako nekoj videl niz skopje neka pise :)
    Gledam deka ima mnogu sto ziveete vo stranstvo pretezno Germanija, se poveke se selat lugevo od drzavava. I na mm mu se vrtat takvu idei vo glava. Nesto ni e pteku glava od atmosferava opsto vo drzavava a bogami i kaj dvajcata ns rabota. Ama golem cekor vo sekoj slucaj ne e taka lesno da se resi covek

На Kaetana, Mama Maja, Dzevelekova и 6 други им се допаѓа ова.
  10. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Претпоставував дека ти се за сега, зима доаѓа и ладно е :) Ние лани (пошто го имавме истиот проблем) му облекувавме по 2 пара пижами :$ Може на некој му се чини дека бил преоблечен, ама не беше воопшто преоблечен. Едно е кога седи или си игра, ама сосема друго е кога спие и телото мирува.

Да, многу голем чекор е селење со странство. Јас си знам колку ми е физички исцрпувачки сама, сопругот на работа до 18:00, помага колку може и колку има време......Да не зборам дека нема време да го види, веќе во 20:00 го легнуваме, додека јадеме ние и малиот, дошло време за легнување и успивање. Само викендите ни се слободни кога сме сите заедно, а за викенд што попрво. Преморени сме и двајцата. Ама си знаевме од старт дека само ние ќе се бориме со малиот и се што ќе ни донесе, и тоа е, нема жалење :) Вредеше жртвата во секој случај. Пак би го направила истото :nod:

На Kaetana, Mama Maja, Dzevelekova и 9 други им се допаѓа ова.
  11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Dobar den :) po edno kafe za majkite,potrebno ni e :D
    4413.png

Jas srediv niz doma lebot i gravceto spremni :D nadvor:rain: dva dena do pred vrata sme i nazad a malava pocna da i dosadi.
    Ubavoto vreme igrajne nadvor,odejne vo park pa celo vreme si imase obvrski a sega naednas dozd i poladno vreme.
    Noseto pak i se zatna a i mala tt ima se nadevam nema da e poloso.
    Red nema poslednive denovi,nedela dena e vaka.
    Ne saka spiejne a i se spie ne saka jadejne ne saka ova ne saka toa
    ..............
    Treba da zakazam za kontrola kaj pedijatrata za predvreme rodeni deca nekoi soveti i pregled da se napravi.
    I toa sakav da pisam uste nesto ama letna:lol:
    Imajte ubav den :f:

На Dzevelekova, tina-63, Girl-Rabbit и 9 други им се допаѓа ова.
  12. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мајки едвај прочитав колку мн сте изнапишали.И конечно кај син ми една тројка излезе а другите уште ги нема,тоа.неспиење и нејадење,трескање од земја,се должи на забчињата.Инаку јас се чистам и никако да е чисто само додека спие синко е тогаш е чисто.Кога има можности за шетање шетаме,оставам чистењето.
    Во врска со јадењето,синко сака се сам да јаде,не ми дозволува да го нахранам.Зема вилушка сам боцнува бешто во уста друго на земја,или супа сам си срка од чинија со лажица,и си пиеше од сламка сега сака сам од чаша. И зема и патики облекува сам наопаку лева десна но се радува што сам успеал.
    Ми се приспа мајки,ке правам кафенце нес,па после ке си легнам со синко.Убав ден...

На Dzevelekova, tina-63, Girl-Rabbit и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    Мамички јас ве читкам постојано. Еве и јас да кажам како поминувам со бебушка. Да не е на подрек помирно бебе не можеше да ми се погоди, барем засега е така, но не очекувам секогаш да биди. Плус тоа, мајка ми е овде, 2 месеци ми помага, ама дојде денот кога треба да си оди. Ако продолжи бебето да биди вака мирно, ќе се снајдам...

Друго, за живеењето во странство...јас многу сакав. Но, не е се како што мислиме дека ќе биди. Ние сега сме на почеток, јас незнам јазик и плус немаш друштво...па ми е прилично тешко и депресивно. Се надевам ќе се навикнам :?: Мм на работа, јас сама...фала Богу што си ја имам бебушка :inlove:
    Во секој случај, не ми се враќа Мк за стално, засега, со оглед на ситуацијата и можностите таму...за жал... само сакам на одмор, да наполниме батерии.

Ви посакувам на сите убав ден :*

На Mama Maja, Dzevelekova, Girl-Rabbit и 12 други им се допаѓа ова.
  14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Добар ден мами.
    Не ми се љутете, ама ќе си кажам свое мислење за чистењето по дома. Т.е ќе ве советувам не бидете будали. Мојата мајка пола живот го помина што во чистење што во нервирање дека не и е доволно чисто, дека прљаме, дека срамота е од гости (а гости се утепаа од доаѓање|(, а и да дојдат па што со деца е така) за било каде да ја молевме викаше не можам имам да чистам. Аман аман. Јас поучена од моето искуство како дете, моето дете од внимание и дружби не си го скратувам. Се случува да се шетаме цел ден и ручек да немам дома и да имам за чистење, јас не одам. Битно ми е за него да имам и носам со мене, а нас нема ништо да ни биде ако без ручек поминеме или не пеглани бидеме. Еднаш ќе бидат малецки и им треба цело внимание од мама, а не мама занесена во активностите, а дете да се влечка по мене. Не не, јас не живеам во хаос. Еднаш неделно чистиме по темелно (еден чисти, еден чува дете) со правосмукалка (реално гледам потреба за барем уште еднаш, ама не се стига), темелно купатила, пребришување под, тераса. Сето друго е тековно за преку недела кој е послободен. Имаме потреба од жена за чистење, но за жал не сме во можност. Можеби за 5 год, кога ќе го исплатиме кредитот.:D нема везе еве не здрави живи, ништо не ни фали, па што ако ни е расфрлено.
    Инаку ми касни две недели без никакви симптоми. И сакам и не сакам. :lol:

На Mari-Ja, Kaetana, Mama Maja и 23 други им се допаѓа ова.
  15. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    Pocnav utrovo post da pisam i nikako da go napisam, bebka mi spie, jas rucek za nea napravivi, za nas isto, za popladne mi se najavija gosti pa bev do prodavnica da zemam nekoj raboti i na kasa gledam novcanikot sum si go zaborivala (facepalm)trista gluposti pai plus ne navrna po pat za doma,abe denov mi e haos,a im vreme uste do vecer kojzne sto glupost ke napravam:D ponekogas mi e tolku tesko, sto mi se ide da si ja viknam da placam, kolku sakam da se vrate vremeto nazad koga bev srednoskolka, pa koga edinstven problem mi bese sto da oblecam i simpatijata da go vidam, i jas sum stanale pedanterija ne videna, porano ne bev takva sega dva pati cistam vo nedelata cistam, ne sakam nekoj koga ke mi dojde da mi bide rasfrlano i se nerviram sto sakam se da postignam i posle se me boli se nerviram sto nemam vreme za sebe,mnogu pati znambesot go isfliam na mm a kerka mi pak koga ne slusne da se karame vednas pocne d aplace uplaseno dusa moja i nie so mm vednas prestaneme, lele se raspisav jas,pak ke kazam mi fali drustvo, ziv covek nema da se druzam, po cel den sama so malata p ai mm tek vo 8 navecer si doaga od rabota, abe mi ide usveta da fanam, ah tugina pusta dalecina ;(,uf @Lorins bas ne etaka kako sto mislime na pocetokot mi bese super drustvo imavme izleguvanje mm imase druga rabota imase poveke slobodno vreme, a so tek na vrememto se izmenija dosta rabotite site se ozenija ,deca rabota i se pomalku slobodno vreme za druzenje, epten sum depresivna sto nemam drustvo nekoja prijatelka, bar pocesto da se gledam mi fale moeto maslo moeto gradce, ke si priznaam da znaev deka vaka kemi bide moze ke nemase da se odlucam za ovoj cekor ama veke e kasno

Последна измена: 20 октомври 2016
    На Mama Maja, tina-63, Angel.Heart и 6 други им се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.637
    Допаѓања:
    76.891
    Леле две недели и тест не си направила, браво како издржуваш :D

На Girl-Rabbit, Mari* и alana им се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.637
    Допаѓања:
    76.891
    Јас мајки чат пат ве читам, ама синко е толку активен периодов што немам баш време да ве дружам активно. За чистење, генералка темелно правам еднаш на две недели јас, имаме чистачка дома која доаѓа еднаш во неделата, ама еднаш горе кај свекрва ми чисти, еднаш доле кај нас, еднаш кај прадедото и се фаќа еднаш месечно кај мене доле :) ама како што ке станам од кревет по цел ден ми изгледа како да чистам... трчај ова крени, она крени, два пати ручек за синко, па чисти тоа... па често правам нешто благо, солено во кујна и кујната ја правам урнебес :D сега често синко бељи прави па чистам по него :D леле многу ве испуштам и сакам да ве дружам ама мозокот не ми работи и за на фемина... алал да ви е на сите со повеќе деца и поголеми деца и плус со работа... како успевате и тука толку да се дружите, ич не ми е јасно :D Јас сум сама од 8 сабајле до 4,5 со синко, после сите доаѓаат ручаме, раскреваме, па некоја прошетка низ маало и толку во 10 како воз да ме прегазил, не ми се мрда ич :D

На Mama Maja, Dzevelekova, galapce и 13 други им се допаѓа ова.
  18. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Mafinite gi izedovte:D

19. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Абе мене секогаш ми касни по најмалку една недела. Така ми е циклусот на 35-36-37 дена. Ама сега две се фатија.:) а после бременоста одкако добив пак ич не водам ред, може и друг пат вака да ми каснело, незнам. Ама па првиот пат кога останав бремена од старт имав симптоми, а сега ништо.

На Girl-Rabbit и eleni27 им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.498
    Допаѓања:
    108.512
    Хелоу! Дур ги чекам мама и дада со дадичка да дојдат да чкртнам. Бебе нана, немго будам намерно зошто доцнат многу, ама ептен многу, за инат сега ќе го успивам до вечер да спие оти не се фер. Требаше во 1 да се тука.

Јас чистам еднаш неделно, гледам да е тоа недела или петок, за сабота да си уживаме малку поише. Сум фрик по средено, ама не премногу. Навечер средувам кујна и дневна, мијам се за дете, полнам машина и легнувам, сабајле пак е хаос се, обично мм останува и орави бербат. Правосмукалка еднаш неделно, џогер исто, а може и почесѕо тоа. Бања инцидентно почесто ама обавезно еднаш неделно. Секој ден се средува помалце ама главното е еднаш неделно. Не робувам на тоа да е се тип топ. Ручек има ама не како порано, некогаш е и печено набрзака, нешто полесно, а за викенд сакам и оравам поубаво. Сега задолжително спремам за бебе.

Ние сме болни, имаме многу јака настинка, пратиме да прејде во бронхит. Ако е на мене за ден симнувам на плуќа. Кс е добра, среќа не е бактериска инфекција, па со чување сме сега. Едвај дише, крчи, сирото дете.

Е толку ми беше капацитетот, бебе почна да мрда ;)

На Mama Maja, tina-63, Girl-Rabbit и 1 друга личност им се допаѓа ова.