Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. macunka

macunka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    204
    Ние сме кај Ѓорги, немам зборови за него, ми ја спаси срцката моја со правилна дијагноза иако немаше никакви симптоми, се најдобро за него можам да кажам. Не мора да збори многу туку да си ја врши работата како што треба. Јас ќе му бидам вечно благодарна

На elena.mak му/ѝ се допаѓа ова.
  2. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Уф добар ден жени,мајки.Јас цркнав,се уморив мнооооогу.Од ко станав направив доручек и чистев секаде и кујна и садови еден куп имав,па ручек,па надвор цвеќињата ги унесов веќе е ладно,потоа синко заспа па да расчистам од неговите фрлања храна по земја и газења со нозе....уште да забришам малку,огин да запалам и алишта не сум собрала.. Абе најубаво си е кога се оде на работа,знаеш пола ден таму ти помине дома само еднаш јадење,а вака дома по цел ден работа не се завршува.
    И син ми е целиот на татко му сите тоа го кажуваат и многу ме нервира,а сега на сликичката се гледа дека и братчето ќе личи на него,исто е.Да се живи и здрави па мора на некој да личат.Третото мора на мене,нели.
    Ајде убав ден....

На azelea, Mari*, green.eyes и 4 други им се допаѓа ова.
  3. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.928
    Допаѓања:
    152.944
    I dvete koga se rodija poveke licea na tatko im, barem site taka mi vikaa. Mene tolku malo bebe i ne mi lici mnogu na nekoj :). Sin mi licese poveke na mm ama mnogu menuva. Vo eden period mnogu me potsekase na brat mi pa sega nekako e pomegu mene i mm. Ima i od dvajcata dosta. Malava koga se rodi mi besenista brat i. Site pak mi vikaa na mm lici ama jas koga najdov slika od mene na nekoi 5m ama skoro potpolno ista. Ke rece nekoj deka ne.mi odgovara na mm da lici :) ama nema vrska. Sega e isto nekako mesani edni vikaat na mene drugi na mm ama ima i od dvajcata. E samo ocite i se na dedo i, svekor mi, plavi samo nekako pocnaa nakaj zelenkasti da i menuvaat sto bas mi e zal mn i bea ubavi. Znaci vo ocite sinko definitivno na mene temno kafeni a malovo ne e. More neka se zivi i zdravi sako
    Inaku za red nekoj ne mozam da zboram. Eden i e redot za vikend koga sum doma drug koga sum na rabota. Za vikend definitivno prespiva 2 pati denje ama na zenava kasno i zaspiva i mn retko spie po 2 payi ama zatoa e vo 7:30 kufer.
    Denes imav mn nervozen den na rabota i kapak na se nemozev da si najdam.prevoz za nazad i oojznae sega so bus koga ke stignam doma veke se stemnuva. Ete kolku mi ostanuva vreme za decava mi se place

На azelea, Mari*, green.eyes и 5 други им се допаѓа ова.
  4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Добар ден мами,
    Јас работно, тато дома со мали се чуваат. Полека се одвикнуваме од цицање. Намаливме само на еден или два подоја дневно. Што е огромен успех за неполна недела. Син ми некако како и да си се навикна, кога ќе дојдам од работа не ни бара веќе (инаку цицањето ни беше прва работа после неколку саати раздвоеност) проблем ни е само утринското цицање. Станува и одма ме бара и се утепува од плачење ако не му дадам. Незнам дали ќе ми верувате ама овој период ми е многу тежок и мене, а може и хормоните ме командаат. Затоа што не го кревам, не спијам со него (намерно спијам во друга соба за да не ме бара, плус многу клоца кога спие) и го одвикнувам од цицање се чувствувам некако како да си го изгубив детето. Плус викендов мм ќе оди на пат, па синко ќе го оставам кај мајка ми сам на преспивање. И си се утепувам од плачење што ќе правам без дете два дена.
    @danichap фала ти Дани на честитките, периодов ми е малку шашав, ама после знам ќе превземам контрола. Кога го спремавме станот пред неколку години еден стар мајстор не праша абе што сте купиле волкав стан, а вие двајца. Јас и мм тогаш дечко му викаме па еднаш се купува. А тој ни вика слушајте деца овие соби треба со деца да ги полните, овде да трчаат на сите страни. И работава испадна ние го послушавме мајсторот. Секое летенце, детенце правиме. :wasntme:
    @eleni27 поздрав мила, твоите позитивни постови за тоа како се снаоѓаш со три деца да ти кажам многу ми значат и ми даваат надеж дека јас ќе се снајдам со две, инаку имам денови кога сум како во бунило како тоа ќе изгледа.
    Инаку син ми личи на мм цел, сите така викаат и јас ќе си пукнам :P. Ама ако гледаш слики јас кога сум била бебе, исто како да гледаш слики од син ми. Инаку детето има плави очи, а никој од нас нема, ниту бабите ни дедовците. И сега незнам дали уште може да му потемнат, 16 и пол месеци е. Стално другарките ме зезаат признај на кого има плави очи.:rofl:

На Girl-Rabbit, azelea, Mari* и 10 други им се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.521
    Допаѓања:
    288.745
    @irena.1 добар потег ти е со оставањето кај мајка ти за преспивање.
    Кај мене малата истотака се одби кога останав бремена. Сеуште не знам дали првен се одби па забременив или првен забременив па се одби...се беше во 7-10 дена, истовремено.

Муабетот ми беше тогаш бевме кај мајка ми на гости и за ние да шеткаме со мм малку повеќе првен ја доев малку порано, па ние ќе испадневме, а она ај успиваше.

За после неколку дена кога нудев подој воопшто да не сака да цица.
    Потоа баба и без проблем ја успиваше без никаков подој.
    Спонтано, без намера, сама се одби на овој начин.

На Girl-Rabbit, azelea, Mari* и 3 други им се допаѓа ова.
  6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Да сите така ми викаат. Ама мене многу тешко ми паѓа. А моите живеат на 3 километри од мене, замисли. Башка мм нема да биде тука, а јас со син ми сама нема да можам со оглед на тоа што не смеам да го кревам. Првата помисла ми беше и јас да спијам кај моите, ама така нема ништо да постигнам. И сега дилема ми е дали бар преку ден да одам кај нив или воопшто да не се појавам два дена. Абе комедии сум станала хаха.
    Страв ми е многу и со градите да не ми се направи проблем, па затоа цела недела постепено му намалувам подои со цел и градите да ми се навикнат, помалку да ми се создава млеко.

На tina-63, Girl-Rabbit и Mari* им се допаѓа ова.
  7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.521
    Допаѓања:
    288.745
    Мојата не напредуваше многу на тежина па веќе од 8ми месец и беа намалени на 2 подои, утрински и вечерен, на сметка на зајачана исхрана.
    Месецот кога затруднев, 9тиот значи, доев само навечер пред заспивање...и тоа беше колку за утеха.
    Одвикнувањето беше постепено, не беше шок преку ноќ, ни за малат ни за мене.
    Проблеми со градите немав, односно со градата бидејќи само од едната имав млеко, само осеќав како гушење и тапа болка првата недела.

На tina-63, Mari* и irena.1 им се допаѓа ова.
  8. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Добра вечер мамички..Денес бевме на педијатар синко 600гр качил за 16 дена..Некако малку ми стои но тој рече добро е..Керка ми игра..Некако се чуствувам многу лошо..Синко додека цицаше таа држеше една количка пластична и не ја ни видов во секунда беше право на синко од глава и ја скрши количката и јас во нервоза право една шлаканица и удрив..Сега некако лошо се чуствувам многу лошо не ја удрив силно..Но синко неможев пола саат да го смирам и сега му е црвено тоа место...Откако ке свати дека неправила нешто лошо го килува и викаа оо као демек го жали..И додека плачеа и двајцата свеки се качи и таа престана да плаче и ја фрли количката накај синко и вели баам као демек како го удрила синко..Навистина се чуствувам некако лошо сега..Тешко ми е на душава..Извинете на негативноста..Имајте убава вечер

На tina-63, Girl-Rabbit, Mari* и 2 други им се допаѓа ова.
  9. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.928
    Допаѓања:
    152.944
    Ajde ne si zemaj pri srce site vo nervoza pravime raboti sto ne bi sakale i posle ni e krivo. Mala razlika ti se decata treba 100 oci otvoreni da gi dopazis da ne se povredat. Moive se golema razlika pa samo sum na strek slucajno da ne ja povredi, namerno znam deka ne bi ja udril fala bogu razbira a i zalostiv si e i on po priroda.
    @irena.1 i mene taka mi vikaa za malata tie sto ne go znaat svekor mi, deka veke 7g e pocinat, na kogo detevo vaka plavi oci :)
    Vecerva ne smeam da zaspijam so decava moram kosa da mijam da se sredam nemam koga. Od sabajle e mn ladno ionaka sum non stop na granica na razboluvanje uste taa belja mi fali. Fala bogu gi istempirav dvajcava vo isto vreme. Malovo malku go isforsirav do 8 a golemoto go naterav porano da legne ionaka e umoren. Eve gi veke i dvajcata se koma uste da ja trgnam od cice i da ja stavam vo krevetce pa da vlezam da se banjam pa malku pred tv sama da se pruzam. Mm me izraduva mi gi kupil kondurite sto mu gi naracav ama za decava sto mu barav ne nasol. Vazno za mene nasol :D ajde decava ionaka poveke od mene imaat garderoba a sigurno nesto ke im zeme po negov izbor.

На tina-63, Girl-Rabbit, Mari* и 11 други им се допаѓа ова.
  10. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @M&M да така е но понекогаш колку и да пазиш пак нешто може да се случи..И таа е жалостива да ако виде било кој да олаче одма и таа плаче само синко кога плаче е тогаш не де замара..Ве читам вака сите и гледам мн рано ви заспиваат малите ..Керка ми 1-2вечери заспа во. 8 и во 4 сабајле е будна така да сега гледам бар до 10 да издржува..а синко сеуште нема ред фатено се надеваме дека во скоро време ке биде и тоа :)

На Girl-Rabbit, Mari*, M&M и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Lele znaci, kolku slaba memorija imam, strashno nesto (facepalm) So denovi zaboravam, a prvo nesto sto sakav da pisham e da i chestitam na @irena.1 za bremenosta, so lesno neka ti e :hug: Alal da vi e kako se odluchuvate na vtoro dete za tolku kratko vreme, sekoja cest :bow: jas bi pobudalela, iskreno :)

@danichap :hug: Nishto od snimanjeto, ne vrne vekje sneg, izgleda nema ni da vrne nokjeska :(

@flower30 , site taka sme se chuvstvuvale, barem na kratko :hug: Jas lichno neshto podolgo vreme. Ich ne im se zamaraj za toa shto i kako kazhuvaat, ti najdobro znaesh koga i shto treba da dadesh. Mene ushte na 2 meseci me forsiraa voda da mu dadam |( Normalno, duri na 7 mislam deka pochnav da mu davam. I jas se zamarav na pochetok, ama posle mi beshe od edno uvo vleglo, od drugo izleglo. Teraj si go svoeto, nikoj ne mozhe da znae podobro od tebe :)

На koritsaki, Mari*, coconaut и 7 други им се допаѓа ова.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.928
    Допаѓања:
    152.944
    Site deca se razlicni. Mojava koga i da zaspie 6:30 do 7:30 e budna. Retko se slucuva do 8 da tera. A znae da zaspie i vo 7 vecer. Gledam zborevte i za menuvanjeto na vremeto kako vlijaelo pa i nemase nekoja promena. Toa utro mi stana vo 6 znaci 7 po staro ama veke naredniot den si se vrati vo normala. I sin mi sekogas zaspival relativno rano i e ranobudec. Duro da se sluci i da ostane dosta pokasno pak si stanuva vo nekoe vee max dokaj 8 reeetko 9. Ama i nie sme takvi moze nesvesno sme gi nametnale tie naviki i kaj decata. Isto kako i dr naviki. Se nerviram koga ke zeme sinko da jade na fotelja vo dnevna ama pa od dr strana mn cesto i nie toa go pravime posebno za vecera. Taka da glupavo e da baras i ocekuvas deteto da ne go pravi toa sto ti go pravis decata so ucat od roditelite. I mi otide muabetot vo druga nasoka :).
    Nego ke pisam i tuka, ako ima nekoj so dete okolu 6g, dali imaat nekoi fobii vasite deca. Mojov mn se plasi da bide sam vo prostorija, vo wc sam ne vlaga. Da ne dolzam ova go pisuvav vo grupata deca vo dema za deca nad 2g ama.nikoj ne.mi pisal nazad moze se site ao pomali . Ako ima nekoj moze i vo poraka da razmenime iskustvo da ne tupam tuka

13. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    48.371
    600 grama za 16 dena malku? Sto da kazeme nie sinko 700gr za mesec a pedijatarot vika dobro e ,ono si spaga samo vo positnite decinja. :)
    Zdravi pravi da se e bitno ne debeli :)

На green.eyes и Sunshine_1979 им се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.604
    Допаѓања:
    76.836
    Здраво мамички :) Читам за дечињата на кого личат зборувате па и јас некој збор за тоа.. Кога се роди кога ми го донесоа во соба беше ииист свекор ми, па месец два личеше на него, па смени на мм... па на мене, но копија не е на никој, сам свој си е, на сите по малку личи сега :D Како за инат има смеѓа коса и праз права, а да би родила девојче ке има виткана или брановидна бушава како мене и да се нервира цел живот, да се замара со фен и пегла :rofl: денеска не го однесов во градинка, се искашлува цел ден, бевме кај педијатарот нема на плуќа ништо, малку грлото црвенко, само да чистам носе со физиолошки и ако можам и инхалации да правам... па пред еден саат беше покољ, абе два пати што успеав маската да му ја доближам мрсули како балончиња искачаа и се исповрати шлајм... дома сите се болни, јас почнав пред една недела и се заредивме сите... :) Сега ќе спијам да ви кажам, млеко ми се пие хахаха ќе си се напијам и во кревет :hug:

На Lorins, Girl-Rabbit, Dzevelekova и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    @blessed.an со две мали деца си, нормално дека ќе има такви несакани ситуации, допрва ќе беснеат двете! Но избегнувај шлаканици, ако веќе мораш, плесни ја по рачето но по лице немој, нежни се тие да не се каеш цел живот!
    @M&M честито чевли! :)
    @flower30 олади бре жено малку, никој не е повреден од тебе и детето...дај отерај све на свое место и уживај во мајчинството оти само по нервоза ќе го памтиш најдрагоцениот период од животот на една жена! Наместо да уживаш во секоја насмевка, залаче, чекорче и сл. од бебушката ти им се нервираш на ојлевци- дојлевци!
    Ако рекле, не пресекле, Исто како да не се присутни -ИГНОР!!!

Инаку денес и кај нас имаше незгода - малото ѕверче ја касна големата дада на сред образ! Дадето нешто ја скокоткала, закачкала и беба одговорила со забчињата! Имаше плачки и даде утре ќе оди на школо со траги од забчиња на обравчето!
    Утре сум на контрола за тироидата на ендокринологија на Клиника, дедо од Св.Николе ќе ни биде бејби- ситер! Се надевам успешен :)
    Немам време за шопинг на гардероба, за 2 недели почнувам на работа па треба да подобновам гардероба ама пустото нема кога а и незнам каде да барам големи броеви! Во тек на неделата мм доаѓа во 6 од работа а на беба веќе во 8 и почнуваат ритуалите за спиење а и некако ладно ми е навечер а она е со затнато носе па не ми се излегува! Сабота можеби ќе беше арно да излеземе ама па закажав фризер од 12 ... ќе видиме...

На flower30, Angel.Heart, green.eyes и 3 други им се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.305
    Допаѓања:
    107.793
    Јас на старо место, со пумпата, магаренцево и денес не цицна ич, шишето си го гушкаше. Веќе се навикнав, не е ден и два, 6ипол месеци се, а уште најмалку 3ипол сакам да терам, ако не и до годинката. Успеав денес и да смрзнам млекце, имам нешто смрзнато, ова денес ми е плус.

Бевме денес да пазариме во Рамстор, ми преседна пазарењето, а што убави акции имаше. Прво се искака, после кенкаше, и ајт се спакувавме и дома. Најдовме една кондурка розева па ја носевме на информации , малата принцеза успеа два пати да ја изгуби дур шетавме. Си купибме и нови шишиња, ситници од ДМ и ајјде цурих дома.

Детево кога нема да дремне после млекотомво 6 е вистинско ѓаволче, не можеш ни да го облечеш, се дере вика, солзо кролодилски, не сака ни да пие млекце, се буни, ама заспа како заклан. Многу ми е сладок кога заспива така.

Имајте убав сон мајки, јас имам уште троа работа пред легнување.

На Lorins, Girl-Rabbit, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Мајки пак јас!
    Размислувам нешто па сакам ако не е премногу интимно да споделиме искуства!
    Домашниот буџет ни е нешто под 60.000 денари месечно, исклучиво наши примања без финансиска поддршка сме од ниедна страна. Од тие пари плаќаме кредит, сметки, осигурување и некако едвај составуваме крај со крај! Ептен ретко има за излегување, кафана, со гардероба не се расфрламе и јас и мм, кафе дома си пиеме, некако се е редуцирано а пак се нема! Не ми е јасно, дали скоро илјада евра немаат вредност или што е работата плус тоа секој месец имаме некоја свадба, веридба, родендени, или болници, контроли, аптеки и ете ти го оној расположливиот дел од буџетот отишол преку ноќ. Единствено знам дека можеби повеќе трошам на децата ама па ќеиф ми е да се убаво облечени, средени и тоа и за нив не купувам скапо, брендирано и луксузно, туку практично и удобно и најчесто тука влегуваат и средствата кои им ги даваат бабите и дедовците!

На muchacha_a, M&M, flower30 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Кога вас со 60000 не ви стигаат па шо да речам јас со плата од 15000 и мм до 20000 кредит картички сметки дете храна.јас сум мн економична и штедливи кај мене стојат парите се трудам да избуткам до крај на месец среќа мм има занает па му испаѓа плус работа.има луѓе и со 7000 шо преживуваат месечно,шо да правиме кога сме се родиле тука јас имав прилика да работам во Швајцарија таму од саат ме плаќаа 500ден а тука цело работно време толку,тоа ти е шта речи а не заплакати...

На tina-63, Girl-Rabbit, M&M и 6 други им се допаѓа ова.
  19. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    И да знаеш дека ако родиш девојче, такво ќе биде. :D Види ги моиве, дудушка е со густа и виткана коса како мене, а бебе е со поправа, поретка и смеѓа како татко му. Кога се роди ќелав мене смеа ме фати, мислев сите бушави ќе ги родам. :) Ама па еве го, сега и он веќе се разбушаве и по малку му се витка. Плаче за шишање, ама нека ја протера зимава таков бушав. :)

На Girl-Rabbit, azelea и mariz им се допаѓа ова.
  20. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Dobro utro. Jas denes ranobudna kafence si pijam I jadam strudla od jabolka.
    Vcera kapnav od umor cel den ne sednav 2 min, a I ne e samo vcera veke sekoj den e ist. Mu vikam na mm kaj da odam da se odmoram jas fizicki I da najdam I duseven mir. On na toa mi odgovara duseven mir znaes kaj ke najdes, samo vo dusevna bolnica :) :) :)
    Detevo edni vikaat na mene licelo, drugi na mm, iskreno mene mi ima poveke delovi na mm, visoko celo, vilicata, e sega ocive plavi na koj izlegoa neznam, jas kafeavi, mm zeleni. Se zezame deka ni go smenile vo bolnica :)
    Ubav den na site

На Lorins, Girl-Rabbit, flower30 и 5 други им се допаѓа ова.