Со овој ритам на живот, фамилија и дете...не. Не би можела да издржам на предходното работно место. Премногу би ми влијаело на приватниот живот. Имам споделено дека свекрва ми веќе отиде да праша за градинка и и рекле дека има 4 деца пред нас. И Германија е по принцип на список па ти советувам да си отидеш во најблиската за да те стават на листата. Кога ќе се вратам тоа ми е приоритет, да се распрашам и лично од кога би можела малата да оди. Планирам да ја ја ставам уште сега на листа и во градинката каде ќе градиме куќа. И нејзе и нероденава мома . Што е сигурно сигурно е. По 4 -5 часа на ден би ми било оптимално додека не опркнат и не се вратам на работа.
Dobar den! Tuka sum i jas,redovno ve sledam,no pustoto obvrski ovoj mesec eden kup imam. Kapak na se,mi e nesonicata koja eve vekje nedela dena me maci,ne mozam da spijam,celo vreme mislam,me ubiva pomislata kako ke pomineme 3meseci sami so sinmi. Trpam,stegam,izdrzuvam ama srce ne se dodrzuva. Vikendov turbo,gorniot sprat e iscisten,ostanuva dolu,nedela spremam jadenja,baklavi za slava. Na pomos da se,no golem trosok ni pravat. Eve denes samo za slava potrosivme 10000den,ne vklucuvajki go mesoto,koe veke go imame doma. So finansii dobro stoime,fala Bogu,no mnogu trosime. Kade,ne znam i jas sama. Obleka ne kupuvame cesto za mene i mm,no ako nekoe parce navistina ni se dopadne,ne se pravi problem,se kupuva. Za sinko se sto mu e potrebno,trosam od negovite pari,on masala si ima budzet sekogas okolu 700-800 dolari. Denot obavezno trosime okolu 500den. Leb,cigari za mm,voda,nesto sinko ke posaka.... Krediti,vleguvanje vo minusi na karticki,pozajmici,toa kaj nas go nema. Mm e strogo protiv ,,tugi,,pari kako on vika. Smetki plakame za dve kukji,sekoj mesec po okolu 150e. Kolku i da zemame,ja znaeme situacijta vo nasava drzavicka,pa retko nekoj da e zadovolen i da ima da ostava na strana. Ajde zdravi i zivi da bideme,pari kolku i da imame,se povekje ke ni trebaat @Jagoda123 Cestitki,ubavini da gi pratat dvete zlatca doma,i samo da ve raduvaat.
Добар ден мајки, конечно после два дена во трчање да седнам преку ден и да здивнам, мм е дома да ми помогне зашто синко е заникаде. Ноќеска качи 39.7 па во 5ипол дадов сируп и сабајле одма кај матичниот тргнавме додека стигнавме кај него 40 качи, го земав го извадив од кола и тргнавме накај педијатарот леле кога фати да се потресува да повраќа шлаем и чај тука пред врата, се испозадави јас се изнаплакав Му препиша антибиотик, а од повраќањето падна темп на 37.7 (одма проверив и на мојот дигитален исто покажа) и не му даде сируп за темп.. додека стигнеме дома во кола пак 40 качи, последен пат во 11 сируп за тт дадов, еве сега 38.8 а го туширав, сега ке земам со оцет ке симувам... спие душа каков е жален кога ке рипне над 38.5 температурава...
Дани и јас се плашев за немање мето во градинка,ама ако решиш да го пратиш детето мора да се најде решение.Во краен случај одиш во Јунгендамтот и ќе најдат или место или тагесмутер. Така било законски барем така ми објаснија. Што ќе излезе на крајот ќе видиме и дали стварно ќе најдат нешто.Инаку во 4 градинки сме пријавени и чекам одговор. Во врска со работата не се доискажав.Бебето сум свесна дека не е спремно од сега за во градинка,ама ме убива монотонија дома, цел ден сама со дете и затоа сакам да одам по малку.За жал сум свесна дека тоа е неизводливо.Ќе син поседам додека потпорасне бебето уште некој месец и ќе почнам.
Ние кога бевме прошлиот пат имаше едно девојченце, го чекаа да се стабилизира данму мерат тт. Душиче, нека поминува побргу.
Јас така си викам, барем оние 4-5 саати додека е(се) во градинка, да си исчистам, ручек да направам, алишта, пазарување..па и некој шопинг . Така барем знам дека времето кога е мм дома ќе биде квалитетно искористено, за да уживаме, а не тогаш да распоредуваме обврски кој дете да пази кој да средува низ куќа наместо да шетнеме до парк, до езеро и сл.
Се испомачи, не смеев сируп да дадам а рипна 39.4 па со оцет, алкохол, компири, туш што не пробав не бе не симнува... варира степен два горе доле... дојде време за сируп дадов па ке се симне ваљда за брзо.. што вирус ке беше ова.. мн дечиња слушнав деновиве исто вака болни
@green.eyes @Sunshine_1979 e znam se,a ete ima momenti koga stvarno mi vlijaat od strana lugjeto.I nemozam na raat da uzivam vo ovoj period.znam kriva sum sama sto dozvoluvam da vlijaat na mene ana toe e... @Angel.Heart sreken rodenden i godisnina ,sreka i ljubov da ve pratat(izvini kasnam ama od vcera pocnav da pisuvam). Imam gosti ovie denovi i ne pisuvam ana citnuvam... @mariz se nadevam maliot podobar,tt mu se simna??
Само два часа после сируп до 37.5, подоле не оди... и после рипа нагоре, еве пиеше во 2ипол дека 39.4 качи, а пак сега има 38.3...
Eve sum i jas. Go zemav sirupot i citam ima i bel slez i kamilica i sipka. Samo pisuva za deca pod 2 god.vozrast so konsultacija so pedijatar. Mojava e 12 i pol meseci i dadov sega pa kje vidime rezultati.
На кутијата ти ја пишува дозата за деца над 2год а за помали педијатарот ти ја одредува ние пиевме 2пати по 3мл
Istoto i jas go odrediv, pola lazice malo i dadov i mesto 3 pati, kje i davam sabajle i vecer Kaj vas imase li podobruvanje od toj sirup i posle kolku dena?
Majki prasanjevo go postaviv vo soveti, ako moze odgovor http://forum.femina.mk/threads/Сове...иња-од-0-6-месеци.14795/page-729#post-3092393
@mariz pa javi se na pedijatar prasaj za antibiotik ako treba,greota e da se maci deteto,a i varira tt ,da se prevzeme nesto drugo. od taa tt site uplav imame,ama se nadevam brzo ke mu pomine.
Virus definitivno bev na lekar i na eho me gledaa nema nisto ama denes cel den me utepa somakot. Inaka od vreme na vreme kako so noz vo zeludnik da.me bode nekoj. I ne jadev recisi nisto od strav. Samo caevi, varen kompir malku jogurt tolku
Му даде денеска, сега во 11 втор пат пиеше... си симнува од сируп, па качува и пак по 2,3,4 саати си качува... Фала ти, утре се надевам ке е подобар...
Dobro vecer devojki. Kako sum.papsana se spremav da si legnam me iistormozija nesto od rabota nekoj iten mail treba da prakam i eve sega cekam uste informacii sreka ide vikend pa sum doma ke zdivnam. Utre se vraka mm id pay aleluja mi treba pomos veke dosta mi e sama. Denes mi bese edna drugarka na gosti ne sme se videle sto godini. Ne ja ni imase videno malata ama ne i zameram imase nekoi domasni problemi baska obvrski... a zaedno sme od 1 oddelenie i mn ubavo mi dojde. Nekako mi fali staro drustvo epten sme rasprckani i ne se gledame. Se druzam se so komsiive so majkite na drugarcinjava na sinko ama ne e isto uste malku me drzi bolkava vo zeludnik ama podobro mi e se nadeva do utre ke pomine skroz. Mn mi e strav ako e virus da ne gi prefati i decava a nemozam da im se trgnam negde pa da gi zastitam. Baska kaj sinko vo oddelenie dosta decinja isto se isporazboleni ako go fati nesto ke puknam. Najmnogu mi e maka koga mi se bolni
Добра вечер мамички..Поручекот синко многу плачеше почна да помодрува жално многу..Го однесовме на педијатар док се чуди како на мм а 9 дена не какано..И ајде му ставија цревце за гасови и се искака..Рече дека ке кака но одкако сме дојдени тој пак само напиња и плаче никако не се смирува..Еве сега на цицајки заспа но само што го оставам станува..Керка спие..Деновиве некако монотонија ме убива..Одкако е роден синко дали 1 имам излезено некаде да одиме со мм.. @kallias прв пат на керка ми и дадов кога имаше околу 10 месеци..Док ми рече наутро и навечер по една лажичка мала за кафе..Кај нас сирупот резултати дава еден до два часа по давањето почнува да поврака и цел ден само шлајмови кака..Сеуште нема резултати кај вас..?
Бебиња на мајчино млеко нормално е да нд какаат и до 10 дена, што се чудел педијатарот. Проба ти да јадеш сливи, да јадеш овесна каша, крушки. . . Кај синко имаше ефект. Си исчистив кога дојде мм од работа, се си средив и си седнавѓе кафенце да си пиеме. Малку му се налутив ама ми пројде. Утре ќе се избањам натенане, ќе се одморам викендов . Бар така ми е планирано.
Za mashkite velat deka e normalno, od mnogu placenje moze da e sto se napregalo. Ne e voopsto strasno, samo se povlekuva za kratok period. Barem kaj nas taka bese. Imam videno i kaj devojce, mnogu poizrazeno od moevo, i nosese pojas na mestoto. Na toj nacin se povlekuva. Ne se sekiraj, sledi vikendov, ako ne se namaluva neka go vidi pedijatar. I gledaj da ne place mnogu denovive