Јас ти реков за сливите, мило ми е што ти помогна. А и заммлекото ќе ти одговорам, со оглед нантоа што успешно се молзам веќе 7м имам искуство. Слободно молзи се секиј ден по малце, после подој, складирај во шишенце кое си сигурна дека го сака, немој да оставаш на случајност, можеш да складираш неколку оброка така, ако немаш поише шишиња складирај во тегличките од кашичка или во пластични кутиички за уринокултура од аптека , кога ќе треба да јаде синко само нека ги стави мајка ти во топла вода за брзо ќе се стопли. На ѕидовите од шишенцето ќе се нафати маснотија, тоа се раствара со нежно вртење на шишенцето или садот со кружни движења, бе многу силно. На вашата возраст можеш да измолзиш по 100мл од оброк, сосема е доволно. Млекото молзено во фрижидер може да стои слободно и до една недела, но до сабота е сосем ок и сигурно ти е. На собна тт од фрижидер може да стои и до 6ч, само да не е мбогу топло. Синко нана, мама чека да пројде време за молзење. Спие во креветчето во дневна па не можам да тропам. Утре не чека средба со нашата мила Данка.
Здраво мамички, нас не снема малку но имавме лош период со вирус, бактерија, инфекција што и да беше... не знаеме сеуште од што така имаше тт до 40, 4 дена и ја немаше само кога беше под сируп, значи без престан температура... по 3 часа од блокмакс и далерон он веќе имаше 39, а минимум на 4 нели се дава и лади го туширај го да не отиде и над 40 температурата тој еден саат. Му препишаа антибиотик кој го пиеше 5 дена (доста јак антибиотик), а детево никакво подобрување зовре... од многу пиење на сирупи и 35 се спушти тт, па ајде на мене да го стоплам, хаос. Црп 95 вчера од памет не извади, па му сменија антибиотик, денеска фала богу е без температура... радосен и весел. Сега мене ми е редот, катастрофа сум и јас со температура, кашлам, а низ нос никако дишење и бев на лекар па ми опнаа и мене антибиотик Го оставив синко горе кај баба му да спие да не му дишам јас ваква... во петок контролно црп да видиме дали ќе се спушти, прееска и во ремедика направивме ама други вредности имаат па 67.8 му беше, ама колку толку ваљда е спуштено...
@AngelOfArh е сега ке ти заблагодарам уште еднаш за сливите..А дали одкако ке се стопли млекото ако не го испие цело може да го пие после пак..И ти благодарам уште еднаш многу и за сливите и за млекото сега..
Јас од фрижидер извадено подолго од 6 часа не сум оставила. Во рок од тие 6 часа пие најчесто се и немаме досега фрлено ни една капка мајчино млеко. Сите сд чудат ама или јас сум преголема цдпидлака или син ми е многу умен. Немам баш млеко за фрлање па многу внимавам.
eve i jas ke ti odgovaram odkako ke se stopli do eden cas moze sa stoi posle se frla, nie spieme jas si legnav bebka uste od 9 e zaspana pa i normalno cel den ne asalno spiena,se blizi prviot rodenden i me drma trema stanuvam nervozna pa i toj eden saat sto se vidime so mm e pominat so kavga , cekame gosti vikendov ke bide turbo,aj dobra nok da zirnam i po drugite temi. zaboraviv da prasam dajte nekoj sovet pocna da mi otvara fioki kako da ja odviknam a ja trgnam se luto i place kazetr nekoja finta,ako ima
@AngelOfArh мислам дека ти пред некој ден спомна дека сте закажале термин за ресичката под јазикот. Кажи ми те молам како приметивте дека е потребно тоа.
@AngelOfArh ти благодарам и за оваа значи одкако ке се стопли може и после еден час да се даде..исто и тебе ти благодарам @ma4e1311
Уште на раѓање ми кажа неонатологот дека има пократка ресичка и дека тоа е причината зошто не може да цица, не може да ствоеи вакум цицањето веќе не ми е реал о проблем, ама во иднина ќе му смета и при говор, така да мора да се отстрани. Во врска со молзеното млеко, слободно мириснете го, пробајте го, ако има нормален мирис дајте на бебуш, а секако ако не е нешто во ред и тоа нема да го пие. Немам такво искуство, ама ете тоа ми е совет од жени од америка од една група на фб. Најубаво е веднаш да се испие, фала богу, ама ако остане подолго не е лошо да го мириснете или пробате пред да пие бебе.
Колку точно ти е малата? Од кога поаѓаш на работа? Би ти рекла еден месец порано да почнеш со адаптивна градинка - 10-15-20 минути и секој ден да зголемуваш престој! Немој да се оставиш со ден-два адаптација! Леле беба моја љубомора по мајка, не дава дада ѝ да ме гушне, веднаш штом ми се доближи големата ќерка, малово вриска и плаче додека не се тргне!
Dobra vecer devojki Tamam d si legnam.i sklopiv oci se razbudi bebka pa eve ja cica da si prezaspie. Nekako denes polabava sum deka utre ne odam na rabota, sinko imaat sistematski od skolo.pa treba da odam so nego i si zemav den. Mn mi e daleku rabotata da.odam pa da se vrakam nemam vreme i ke treba da itidat 500den za taxi za da stasam. Se nadevam deka dobro ke pomine so igled na toa deka ic ne sorabotuva na pregledi ama znam deka ke.mu bide sram od drugarite da place a i voopsto ne mi deluva napnat, porasnal izgleda odkako trgna vo skolo @mariz milo mi e sto e podobar.maliot, uf niz sto si prosla. Jas sodve deca imam ama pak uplav od razboluvanja so temperaturi i bogami neznam kakva panika bi me fatila na tolku visoka tt. Vidi prasaj go matucniot tv9j za isoprinosol sirup. Se dava kako potiknuvac na imunitet moze ke ti pomogne malku periodov da zajakne. Se dava 10 dena pa 20 pauz pa pak 10, ama sepak konstiraj se i ti so vasiot doktor ne sakam.obicno lekovi da sovetuvam taka so sigurnost za drugi deca. Malovo e dobro ovie dva dena si zaspiva porucecki ipak i bil denot bos vo ponedelnikot. Denes gledam.malku noseto rasteceno ama vajda ne e nisto. Treba mmr da prima ama bogami ke pocekam da projde periodov na virusi i nastinki i ona e taka cat pat ponastinata.inaku se.poveke se pusta da odi ama taka dokaj 10 cekorcinja pa ke kvakne na gaz. Mnogu e smesna i imitira nesto koga ke kazeme i celata se raduva deka kazala nesto novo. Vazno znae da kaze sto pravi brat i vo wc, i toa kako glasno vika Kaka da ja cue cel komsiluk . Golemovo ja zbesnuva mnogu ama vazno si igraat. Mnogu mi e kejf sto mnogu si ja saka na pocetokot ne pokazuvase nisto. A taa zverka nevidena samo go kube, go butka posebno koga probuva da ne gusne mene ili tatko mu ama pak i mu se raduva i go imitira se sto pravi. Abe veselo po doma vo sekoj slucaj ama i bucno lele.majko
Добро утро Беба спие маж на работа а јас се дружам со кафето Овие неколку дена сум ко зомби 3 дена вкупно 10 сати дали имам спиено,беба ме полуде со плачење И на сето то уште ми јавија починал тетин абе да ти пукне душата гревови Вечерва сме на роденден ама ќе одиме сами со ќерка,мм сигурно ќе е уморен,па неверувам дека ќе не дружи Ајде мами која е за кафе нека повели
I jas denes nenaspana, aj sto spijam 9meseci na rati spijam, ama bar ratava da mi e podolga, poise od saat ne mozam da vrzam, retko dva, toa za mene e premija, a obavezno na sred nok I si sedime po saat vreme budni, si peeme, zborime... Ne znam na rabota kako ke se odi vaka, a kaj I da e ke trgam. Pa I nisto ne se smeni, pak sise ne fati, pak samo so cicanje zaspiva Ah bre tezok zivot majcinski Sveki mi ide na gosti vikendov, ke bide veselo. Inaku da se pofalam vcera sum napraila mnogu ubav rucek, iskoristivme misirkino pokraj sinko, za nego kupiv, del mu zamrznav, del go napraviv za nas, abe prsti da izlizes bese. Ajde koj e za
Dobar den, eve me I mene tuka megju vas malku poretko no sekogas koga imam vreme tuka sum. Malata e dolu so baba I, pa jasse optegnav fino lepo, tuku mi se pie I mene edno kafence, ama zabelezuvam malava e po kenkava po placliva ako se napijam kafe pa sedistanciram od kafe, zamenuvam so kakao ama ne e toa toa. Ne sum nekoja kafedzika ama edno onaka dobro mi doagja. Aj pozdrav pa se citame.
Добро утро! Јас денес конечно наспиена беба од 22:00 часот до сабајле до 08:00 си поспа со едно будење...пупу . еве сега пак почна да му се спие и кенка а и бевме надвор на кратко сонце да фатиме малку...за малкт ќе правимт 4м уште ситно броиме..а бебе се поактивно денски ни саат не сврзува...позз мами...и уште нешто Дани(@danichap ) може да ми пише ЛП.
Хола мамаситас! Бебе заспа, јас кеиф, млекцето почна да се враќа, значи недела после циклус мака мачам со млекцето, ама тоа е што е. Се наполнија сите шишиња во фрижидер, да одам после да набвам кеси за замрзнѕвање, некако слабо стојам со нив а имам доста млеко за замрзнување. А ќе си направаѓ сега едно мало кафе, големо ќе пијам со Дани наша после
@Sunshine_1979 zavcera 8m napolni.Znam i jas,pobarav i odmor posle porodilno i taman ke dojde okolu 3 nedeli za adaptacija.ke vidime kako ke bide,strav mi e ama toa e. Inaku sega kako sum se preplasilamalava spie i jas da ve iscitam sedam do nea,tishina i oddednas koga pocna da lupa da trese kako zemjotresot koga bese ama pojakoStanav so brzinata na svetlinata i neznam so da praam-dali dete da zemam ,zemjotres li e ne li ei koga odam nakaj kupatilo mashinava(za prvpat od koga ja kupivme) se uklucila centrifuga i se izmestila i lupaabe mi se stemni i noze mi se stresoa....i mashinava resila da me bojkotira i nervira Inaku vikendov pak so gosti,ke si posedime .ama mi teeba izleguvsnje od doma.aj moze vo nedela
Ajdeee pa da ne se pogodilo i tuka zaedno so mashinava ?! Epa podobro mashinava da me uplasi otkolju zemjotressama doma so dete ,uplav imam od zemjotresite