Toa e se vo red,sto ke bide ako sekoj nosi od doma,oni odgovaraat za toa dete,moze nesto da e rasipano sto ke go doneses pa oni krivi,ili nesto slicno.....ama pobogu pa na 9 meseci ne mi jade neblendirano ili sto vika Angel ako e alergicno na toa mleko ??? I oni treba da stvorat uslovi a ne samo nie sme bile krivi i decata razmazeni.Mora da ima nekoj balans i povratna komunikacija i sorabotka i taka ke e se podobro.ama ete kaj nas se znae kako e...
Јас сум многу опенмајндед за градинките, сметам дека кај дете можат само најдибро да направат, да помогнат, ама не може да ми диктира како и со што ќе го хранам детето. Само тоа е за мене најкритично, храната, и јас самата сум имала мака со храната па сакам детето да јаде како што треба, а тука не спаѓа тетрапак млеко и мелено месо. Се наорави одлична работа со променетите менија, секоја чест за тоа, ама луѓето на месечина се качија они за тоа тетрапак се фатиле како да нема избор друг. Месо, зеленчук, што сакаат нека му даваат, се што не му ствара проблеми, ама да ми го трујат детето прашоци и вода од скапани цистерни не дозволувам. Се ежам.
Ќе им нагласиш да не му даваат млеко додека е во градинка, ама нема ни адаптирано да му даваат, па дури ни молзено, не е дозволено носење шишиња. Ако е детето алергично на нешто, тоа се нагласува во пријавата, и храната ја прилагодуваат за него. Јас во градинка им кажав на мојов да не му даваат да пие млеко, во никој случај, поради тоа што лошо го поднесува, а реално и нема потреба од млеко. За среќа, само еднаш неделно им даваат, и тоа со корнфлекс, па мојов ми кажува дека нему корнфлексот му го даваат така да го грицка место нешто друго да му дадат, ама нели, да не го двојат ептен.
Pa jas i ne poznavam gradinka kade se dava razlicno jadenje od ona sto e na meni. Mnoogu daleku sme od primerite sto ste gi navedile,ova e Makedonija,ova e stvarnosta vo koja ziveeme. I edna licnost ako se pobuni,niato nema da smeni,koga 10drugi gi nosat svoite deca samo da ima koj da gi zgrizi,ne im e vazno sto ima davaat tamu ili sto pravat veruvajte. A takvi roditeli gi ima mnogu. Eh,pa i drugite se deca,ke recat. Od takvite si patime nie. I ovde se nekolku gradinki,menito ne mozam da kazam deka mi odgovara(no jas ete dete sum gledala po kniga) no e prilagdlivo. Konkretno,vo gradinkata kade odi vnuk mi,mleko NE se dava nikakvo,voopsto so nikakov obrok. Ako sakaat imaat caj nautro i tolku. Od doma hrana ne smee da se nosi,ni sisinja. Igracki nikako. I vo toa gi opravduvam,ako moeto dete se naucilo na tie uslovi,moze sekoja majka da go prilagodi svoeto dete,zasto ako site 30deca nosat od doma sisinja,mleka,hrana,toa ne bi bilo gradinka. Da zapocnam so realna rabota,vo koja ke imam pristojno rabotno vreme (do 16c) posle 2,2ipol god.vozrast bi go zapisala. Ona sto tamu go steknuva kako navika,se vospituva,obrazova,doma i da sakam nema sansi da go napravam toa. Zatoa sum ZA gradinka. Ubav dena na site,Markovi Kuli osetija bran od snegce,malku no provrna
Ауууу детево мое измачено било овие денови со месечинава, завршо вчера со супермесечината и еве денес се утепа од спиење. Синоќа заспа во 9, сабајле стана во 6, испи млеко, заспа пак, до 9, појадуваше и во 11 пак заспа до 1, поседе 40мин и пак спие сега, како новороденче е. Ќе наоравам сега ручек и за него и за нас, ќе смачкам некоја торта од тиква, некоја понекалорична за да не залаже само.
Јас сум приметила дека откако е родена, кога има полна месечина малава не спие убаво,немирна е цела ноќ се превртува,станува ме бара,така и овие два дена,живи ненаспани сме,ај да се надевам дека вечер ќе спијам оти ми се иде на очите да си ставам чепкалки да ми ги држи
@flower30 ova sto si pisala za svekrvati kako mojata dasi ja opisala, od takvi nekoi nejzini musicki pocna mn da me nervira. Sekogas ona e vo pravo se ona znae, bebeto place od nea do deteto ne mozam da stignam, so da vi kazam samo da ne vi edoma, a ako vi se padne ke si se nervirate... A za ova so mlekoto nezzzz so da ti kazam...znam kako e vo privaten sektor I uste poveke koga zavisis od tie pari... Valjda ke se najde nekoe care...
Не знам што е со свекрвите, како они да се мајки на нашите деца, значи нивното мајчинство со бебињата поминало.. Нервоза е ама..
Мајки ве читам и ме замисливте со ова околу јадењево.Како може дете на 9 месеци да јаде неблендирано јадење,нели е рано? Туку кога сме за услови мислам дека градинките секаде се во предност пред родителите и никогаш не се биле зависни за деца,затоа и диктираат услови за да запишат некое дете. Сепак мислам дека е право,оти некогаш и ние родителите претеруваме со барањата.А,кога ќе се соберат родителите на 15 деца и сите имаат посебни барања ќе настане хаос. Туку кај мојата градинка услов е детето да оди самостојно.Е, сега за храна не знам што би очекувале од 1 годишно дете.Треба да прочитам по форумите на нет.
ne mi teknalo da povrzam loso spienje so polna mesecina ili sega so "super moon" a bas denovive spiese loso, nokeska imam cuvstvo deka na sekoj saat cicase neznam vo poluson bev . Vo sekoj slucaj nekako e umorna eve denes spiela od 1 dokaj 3 i vo 7 bese strasno nervozna trlja oci place. Edvaj ja najadov nekako i eve ja recisi zaspana. Moze stvarno da e do toa bas ke probam da sledam promeni vo raspolozenie j spienje za vreme na polna mesecina, mada za 2 dena sigurno ke zaboravam Sakav i sin mi da go legnam sega mnogu e umoren od rodendenot vcera sabajle edvaj go razbudiv, ama se buni nesakal sega da legne rano mu bilo. A i zal mi e nekako ne go ni vidov ovie 2 dena, preska utepav 1 saat na roditelska, dojdov doma so malava se zezav on samo bara nesto ja samo go sutkam, se mu vikam cekaj sestra ti da ja sredam. Nekogas me nervira sto e netrpeliv ama nekogas i mi e mn zal sto nekako se vo vtor plan go stavame i se gleda deka go nervira toa moze i za toa e tolku nervozen i se rasprava. Ama nemozam da se podelam na 2 dela. Mm pomaga ama.i on posebno posle rabota e prwmoren i nervozen ete go zadremal na kauc i go tazbudivme so vikanje i on go ispokara. Sega ke odam da go izguskam malku da mu posvetam bar pola saat i da go ubedam da legne greota e premoren e
Mojava se pravi kako ona da go rodila, realno razmisluvam dase otselime, covek zivee ovde ama nese cuvstvuvam kako doma.... uste poloso e so odreden period mm si doagja samo za vikendi. Nekni na edna nejzina prijatelka I vika od snaata oslabev, mi dojde da I tresnam edna, neznam kako se vozdrzav da ne I odvratam na tie zborovi. Ne deka ne pomaga ama preteruva. Aj muabetov mi e izglea za vo dr tema, dosta bese za nea, tuka.
Zdravo,zdravo Da se prijavam. Nie sme dobri si rasteme. Bato zbesnat. Mama premorena, ama nokeska uspeav da vrzam 3 saati son. Prosto neverojatno. Deneska pak sama so trojcata. Od premor mn malku poigrav so golemiot, se sam si igra ili si gleda crtani. Epten mi e krivo. Bebuski izbanjati, sega kapki i cicanje i se znae - nankanje. Pa da go izbanjam golemiot fraer. Mnogu ubav rucek si napraiv deneska, ke si veceram od toa sto ostana Drugo nisto novo kaj nas. Aj odam jas, ostanete so zdravje
Добра ви вечер мамички..Керка спие и синко заспа еве го спие пола час па се надевам дека ке спие вечерва бидејки сум мртва уморна..Керка ми со плачки ја слегнаа долу не сака веке кај нив срце ми се кине кога гледам вака...Само молам бога синко да фати некој ред па да си се гушкам со нејзе..И симнувам капа на @eleni27 како се справува сама со 3 дечиња..Син ти колку е..? Керка ми сеуште станува 3 пати сигурни се преку нок за јадење а синко по цела вечер не спие кенка плаче и не оди..Пробавме неколку вечери но нон стоп се будеше плачејки..Па се надевам веке дека синко ке фати некаков ред..Се чуствувам како лоша мајка сакам покрај мене секогаш да е но никако да се прилагодиме..Срце ми се кине..Секогаш пред да легнам плачам бидејки сите сме заедно само та е одделена од нас..Извинете на негативноста но морав некаде..Имајте убава вечер
@slobodka treba nekoj so eden pogolem kamen da me tresne po glava i da se osvestam za sto se nerviram i togas da se oladam @Saraa jas pak ke kazam-dobra e ,vo sporedba kakvi gi ima ama mnogu nametnuva mislenja...ama aj dosta bese ,izgleda i ja ke treba vo druga tema da pisuvam
Citam tuka zeni se nerviraat, ne deka jas ne sum bila takva. I beter nego sto mozete da zamislite. Mnogu nervozna priroda imav. Mislam deka sega od koga ostanav trudna nekako se smeniv. Si vikam, ej za koj gluposti se nervirame. Za nevazni raboti i luge. Na nikoj ama nas na nikoj ne mu e gajle ako izgubime zdravje. E takvi pricini se za nervoza. Se drugo veke mi e smeska. Koga samo ke pomislam deka nekoj faci se totalno aut od sustina na moj zivot a jas sum im pridavala porano znacenje i sum trosela dragocena energija vo niv. Moj sovet, glwj si dete i zdravjeto i svirkaj si. Se drugo e veter i magla.
Мамички како сте? Јас рееетко ве посетувам, немам навика. Вечерва, стандард од 9 легнав да ги заспијам тројцата, аама бебуш никако не се дава, еве го уште Цицаше, лазеше, паткаше, цртани гледаше, лалабајки тралалајки..не бре никако да даде знаци за спиење Ни вечера,ни филм, ништо за мене денес
Te citam redovno i nikako da ti pisam. Zosto ja prakas da spie so baba i dedo? Prvite nekolku veceri koga si dojdovme od bolnica so malive i sin mi placeshe, ne spieshe. Go baraa da spie kaj starive, ne go dadov. Ednostavno oni trojca mora da se naviknat da bidat zaedno. Sega nemame gajle. On noke ne stanuva, veke ne go ni budat koga placat. Oni stanuvaat po 100 pati za cicanje, a on si spie i gajle si nema. Ama koga ke se setam na prvata nedela mi se povrakja iskreno. Sin mi e 19 meseci, inace, i mnogu e ljubomoren. Se trudam da balansiram nekako. Koga ke zaspijat igram so nego, go shetam, isklucivo jas go ranam, go uspivam. Gledam maksimalno da go iskoristam vremeto da bidam so nego. Baba mu go zema retko, kolku da zdivnam nakratko. Moze i zatoa pobrzo se prilagodivme i nie na bebushi, i on na niv. Jas bi ti rekla da izdrzis nekolku noki placki ako e vozmozno neli. Oni se brat i sestra, mora da se naviknat eden na drug.