Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.878
    Допаѓања:
    142.149
    Of lele 13h.e a jas umorna kako da e 1h.po polnok:$ja zaspav malata i staviv vo krevetce,se vrtam da izlagam od soba -ona stana.ajde sea pak nisanje:(:(A milion raboti imam da zavrsam,ovojpat opravdano mora da cistam:wasntme:slava imame vo po nedelnik i neznam na kaj da fatam pobrzo:)a so imam edna kujna(iverka e) so 10 krpi i sredstva probav i pak ne e iscistena:@e ne e do mene -do materijalot glupav e.a mnogy mi e ubava i na izgled i funkcionalna ama ete so materijalot utnavme:shake:
    @Mariangel neka izvinat site-ama sovrsena majka nema(spored mene).Site pravime greski,nekoj poveke nekoj pomalku;)Ne se nerviraj,pisi si sto si sakas.Jas mislam zatoa e temava,neli;)
    Jas na pr.pocesto si se zalam tuka ,ama nema nakoj drug.Na mm koga ke mu se zalam vika-i sega jas so da praam:Dna drugite nemozam od X pricini i samo vie mi ostanuvate da ve tormozam:D

На fairy88, Mari*, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    108.987
    Ај доброутро! Имало спас и за мене викендов :) Обожавам утра со бебо кога ќе го земам после млекце да се гушкаме, па ќе заспие и ќе ми се бута на рака да ми спие. Ете, и јас спијам со синко, некој саат наутро, сакам да ми е на рака, ама од 9 до 6 си спие во креветче. Не сакам да звучам како совршена мајка, се пронајдов во постот на @Mariangel нажалост, ако звучам така ете се извинувам, изгледа ми се погодило детето такво па сите замисли кои ги имав ми се остварија, имам некои ставови ама подобро да не ги кажувам да не ве вознемирувам.

Бебац веќе заборави на интервенцијата, јаде, пие најнормално, не му посакувам никому толку стрес. Брисевите дојдоа чиати, он уште подхрчнува ама се си мислам тоа е од што вади двојки. И кецовите кога ги вадеше беше исто.

Денов преубав, да стане црв и да излеземе во двор, да му помогнеме на татица, после кај баба на ручече. Убав ден!

3. Dzevelekova

Dzevelekova Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2016
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    1.325
    Добар ден и од мене мами. Денот е прекрасен, вчера и денес многу убаво, вчера шетнавме малце низ двор и маало со количката и си влеговме дома, денес таман станавме раздигнав малце испив кафето додека спие малата и оп троп дојде една братучедка на свекор ми на повијница.. Свекрва ми со внуката од девер ми отишле да се шетаат и ајде гостинка имав, а таман мислев да искористиме денот.. Сега ја избањав јадеше, се надевам ќе заспе, не сакам бањата надвор да ја носам.. Инаку синоќа имаше страшен земјотрес 5.0 по рихтер, значи как ошто спиев изрипав кога забуче бууу па кога почна да тресе лелее.. Мм го будам и уште тресе долг и силен беше, и после неможев ич да спијам. Околу излегувањето да кажам пред да се породам не бев воопшто љубоморна мм кога излегуваше до душа не е некој шетач и кога беше ерген не шеташе многу, е од кога се породив не знам што ми стана ама не ми е сеедно да излезе сам. А општо земено од никогаш не ми било вкусно кога ќе видам мажи излезени со фамилија со се и да се шета секој ден на кафе и виќенд по барови и не ти знам каде. Ако сум го сакала толку ергенскиот моминскиот живот уште ќе сум била мома / ерген, се знае се во свое време.

Последна измена: 19 ноември 2016
    На fairy88, Mari*, azelea и 7 други им се допаѓа ова.
  4. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Добар ден од мене!
    Шеткавте ли денес, го искористивте ли сонцето? Мене на таков топол ден не ми се седи дома, па така денес од 10:30 до 13 часот во парк бевме Таму појадувавме (купив кифла со кашкавал и маслинки), па ужинка мандарина, па се изнатрча малата со нови другарчиња кои ги сретнавме во парк.
    Многу сум горда кога им пристапува на непознати деца и си игра со нив,па си велам не мора градинка за детето да биде социјализирано и воспитено. Ептен поносна сум денес на ќерка ми, белким до вечер нема да си ја ''расипе петката,,

Во контекст со муабетот дали шеткаат мажите во брак, сакам да кажам дека не е дете да го сопираш дома ама и не е пубертетлија кој безделничи по кафани и кафичи.
    Најчесто излегуваме двајцата, или со друштво или сами, а пак еднаш неделно јас си излегувам со другарки а тој го чува детето. Неговите кафе седенки се најчесто непланирани и кратки па не реметат некој ред.
    Ќе лажам ако кажам дека сеедно би ми било често да си е седнат во кафеана а јас дете да чувам, за среќа тоа ретко се случува.

На Kaetana, fairy88, Mari* и 5 други им се допаѓа ова.
  5. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Srcka da, zdrma ubavo sinokja vo 1.22 po grcko, jas tamn ja nadoiv kjerka i otidov vo wc i ko se vrativ vo krevet se zalula se zivo i divo :worried: krevetceto oti e na trkalca se slusna kako krca :worried: strasno bese, na 10 km od nas bese epicentarot, epten blisku :sweat:

На M&M и Dzevelekova им се допаѓа ова.
  6. LUCERKA

LUCERKA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    5.373
    Nie izlegovme site cetvorica.Golemata negoduvashe kupi mi ova kupi mi ona se mutreshe celo vreme.Eksik i izlegvanje i se.Se napivme po edni kafe pocna maloto da gi slekuva cizminjata i mu velam na mm da sednime da rucame negde ama nesakashe i rikverc nazad.Sprznavme jajca, kolbavcinja i salata i rucavme.Malu spie, golemata mi se napraj ni voda ni kiselina se nerviram ama valjda period i e.

На fairy88, tina-63, Mari* и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Еве ме и мене!
    На гости кај мама и тато сме, утрово имав предавања на постдипломски па на враќање сама си шетнав низ продавници и потрошив еден куп пари: кокосово масло за беба а за мама фустанче и панталони и кошула и џемпер ;) ама ептен сум ќеифна на изборот, сѐ е окер- бордо - сиво комбинации и супер ми се со црвените прамени на косата, одамна волку не сум се радувала на новки работи!!!
    Беба ја шетал дедо низ маало а големата пак цел ден цртани си гледа, на 12 години Power rengers и се интересни...да се чудиш :)
    Околу излегувањето, што да ви кажам, јас излегувам повеќе од мм :D , де колешки, де синдикат, де партија...почесто ми се фаќа мене отколку тој што излегува, во 13 години брак само десетина пати е излезен без мене! Не дека му бранам ама такот си е човекот!

На Kaetana, Mari*, azelea и 5 други им се допаѓа ова.
  8. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.995
    Допаѓања:
    153.810
    Stvarno te nema dosta vreme. Ama i drugi sto bea altivni na pocetok ic gi nema. Vazno vie da ste dobri da ne te mislime.
    Jas si pisuvam redovno kolku da si napravam muabet :)
    Sovrseni majki nema koj kako se snaoga i kako mu ide. Na nekoi im se pogodile decata pa se im ide od raka. Na nekoi se sto si zamislile obratno im izleglo, kako mene na pr :)
    Jas si tekov so prvoto pred da se rodi se pravev vazna vaka taka ke pravam i dzabe a so vtorovo ne se zamaram tolku kako e taka. Red nekoj ne uspevam da napravam i koga ke si fatime pa se krsi za nekoja nedela. Ama da sme zivi i zdravi kolku mozam tolku.
    Inace denes bas mu se lutam na mm ovoj pat za setanje. Denes otide na rucek na nekoe castenje od rabota ama rece ne mu se idelo ic i za 1 saat ke se izvlece i ke se vrati. I eve uste go nema. Ne za drugo nego sakav da si legnam so malovo da dremnam malku a sega so dvajcata nit mozam da ja zaspijam a i da ja zaspijam golemiov ne spie i ne me ostava da legnam. A sabajle on vazno si pospa dur spiese malovo ja da ne mi ostane slucajno nesto nezavrseno :@
    A ne mi se ni javuva na tel. Magare

На Kaetana, coconaut, Mari* и 7 други им се допаѓа ова.
  9. LUCERKA

LUCERKA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    5.373
    Definitvno eve da potvrdam so dokaz deka maloto mi se nafrla na gazeto od shto jas jadev po kilo mandarini i portokali.Mi doajgja da poludam.Ne jadam poveke.

10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.658
    Допаѓања:
    140.845
    Nema pravila so dete. I jas mislev ke bide idilicno. Dete u krevetce a nie legnati u krevet gledame serija i pieme caj. Zimi majka.

Se sto planirav izleze poinaku. Srekna sum samo sto e zdravo i zivo maloto pa se drugo e nebitno. Mislev ke jade kako sto cica. Vrska nema. Mislev kupecka kasa nema nikogas da dadam. Morav za da vidam dali ke jade. Pravam se sto mozam. Mislev deka i 3 meseci neplateno ke zram da cuvam dete. izleze na 6m da trgnam na rabota. Mislev ke ja doteruvam u fustancinja i kukuli a sega gledam samo da e cista i suva.

Zatoa veke nisto ne planiram. Ke se trudam ama ne vikam vaka ke bide taka ke bide. Moze mleko da mi sekne preku nok a planiram do godina da dojam. Moze ke bide alergicna na kozjo pa kravjo ke davam. Moze ke mrazi gradinka. Moze ke ostanam trudna so bliznaci a vikam ne sakam vtoro. Nisto ne e sigurno veke. Vikam ke i pustam crtani ednas na den a ic ne i pustam. V8kav nema da razgalam dete a ina uste ne se rasplakala jas veke ja zimam.

На Kaetana, Wanna.be.mum, fairy88 и 18 други им се допаѓа ова.
  11. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Еве јас сум 7 години во брак, имам 3 мали деца, 5,3 и 10 месеци. Значи, од старт на бракот бев бремена,па доилка и така три пати едјо по друго. Уште првата бременост ми беше ризична и од работа дома во хоризонтала, мм ќе си прошеташе до на кафе со другарите, па дома со мало бебе, тој до на пивце, до на кафенце... така си се створи навика да излегува сам, па чим дојди дома го дочекува нервна жена наоштрена за кавга од типот никогаш не си дома па одбрана од негова страна зш си таква само за кавги, кој би сакал дома така да седи, па моја одбрана - таква сум ради тебе ... и така до бескрај :drunk: што резултира до навика да постојано сум дома со сега веќе три деца а тој секојдневно сам на ритуалното кафе :@ Ова е само мојата судбина за која сум си сама крива, треба се да е умерено, не велам не, и тој да излезе некогаш сам, ама и ти да излезеш сама, па и заедно сами, ако има кој да почува дете, кај мене веќе три деца да ми чува некој тешко изводливо... дефинитивно се менува се после децата особено за мајката, дефинитивно, и сами сте сведоци колку се помногубројни татковците по кафулиња во друштво за разлика од мајките и тоа без да ги имаат децата со себе.
    Инаку, јас стандардно, со дечките домче, пред нив зад нив, средувај, готви...
    Малиот ми е со затнато носе, го носев на педијатар ми даде само капки за носе со антибиотик, ги давам ама ноќеска живи ненаспсни останавме, не може да лежи му се слева чим е легнат па плачеше не можеше да цица. Имам салбутамол од средниот, се мислам дали да му дадам, матичнава не ми даде друго ништо, рече не е спуштено само на носот е, ама ако се спушти #трауми одлани кога со истиот муабет недела дена покасно завршив на болница со него :( @joy1?

На Kaetana, Tanjusce, fairy88 и 8 други им се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.915
    Bubale salbutamol nesmees da davas na svoja raka
    Sovetuvaj se drug pedijatar ili pobaj dva dena po 2 pati dnevno so inhalacii, banjaj go vo topla kupka,mackaj dr tajs ke mu olesni.Ako nema podobrobuvanje antibiotik samo so lekar i krvna slika

На coconaut, Sunshine_1979, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Поздрав мами, јас се помалку време имам да пишам, ама редовно ве читам. Викендов сум на гости кај моите, како и прошлиот :) и супер ми е. Мојот мм скоро и да не излегува сам, може еднаш или два пати вкупно да се случило. Посебно од како се роди детето, скоро ич. Но кај нас се случува да мора да оди на службен пат од работа, на предавања во викенд. Првиот пат само што се роди син ми одпатува две недели. Ама тое е, едноставно тоа е дел од работата, и мора, ем за усовршување и плус се се тоа екстра приходи кои и те како ни се добродојдени во моментов. Еднаш се немам побунето за тоа. Еве и викендов е на предавање, а јас несмеам да го кревам малота, па затоа си седам кај моите.
    Инаку за спиењето џабе е планирање туку моменталната ситуација и детето ќе ви наложи како. Ако ви се верува моментално јас спијам во дневна, а мм со малиот во спална. :rofl: и сигурно не сме планирале така, ама ете. Значи како сме спиеле се менувало по потреба. На почетокот спиевме сите во спална. Ако некој од нас двајца бил болен се селел од спална, и јас и мм. Стварно нема потреба да му дишеме на детето со болен здив во 12 ментри квадратни. Понатаму кога се вратив на работа, кога син ми беше 10 месеци, се осети промена во однесувањето кај детето, почна ноќе да се буди и да ме бара. Изборот беше или сто пати да се успиваме или да си го гушкам до мене и така и ние да бидеме наспани. Тој период мм спиеше во дневна, јас на спална со дете и перничиња да не падне, со тоа што понекогаш се менувавме. Само да напомнам иако син ми цицаше до 17 месеци, ноќе никогаш не цицал. Едноставно има потреба да е до нас гушнат. И сега од како дознав дека сум трудна, многу е ризично јас да спијам со него, затоа што може да ме клоцне. Мм спие со него, јас во дневна. Искрено ми фали да си спијам со детето гушната.
    Како ќе биде кога ќе се роди новото бебе не сакам ни да планирам. Дали сите на куп. Или ќе се поделиме еден родител, едно дете во по една соба времето ќе си покаже.

На Пчела, coconaut, tina-63 и 11 други им се допаѓа ова.
  14. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.209
    Допаѓања:
    10.127
    Муабетов ми е инспириран од една другарка која е трудна и ме прашуваше кои се работите што никој не ги кажува во врска со пораѓајот и мајчинството. Јас како тазе мајка бев неспремна за многу работи, ќе почнам од пораѓајот: никој не ми кажа дека прегледите непосредно пред пораѓај се толку непријатни и болни :x, дека можеш да добиеш хемороиди, дека после пораѓај мокрењто е различно. На некого можеби ова му звучи смешно ама мене ми беше шокантно. За мајчинство: не ни очекував дека туширањето ќе ми биде единствен момент кога сум сама, дека ќе заспивам длабоко, во секунда штом ја допрам перницата но сепак ќе се будам и на најтивкиот звук што ќе го испушти бебето. Не ми кажаа дека е нормално понекогаш едвај да чекаш да заспие, а откако ќе заспие за пола саат ќе почне да ми фали:D дека од шопинг или кафе ќе се враќам со трчање иако едвај сум чекала да одам... Никој не ми кажа дека е толку тешка одлуката дали да ја вакцинираме или не, и сеуште до ден денес се преиспитувам. Не ми кажаа дека наеднаш животот што претходно сум го имала ќе изгуби смисла, и се ќе стане неважно... Освен моето чедо:l:

На sunmoonstars, Kaetana, anilorakkarolina и 39 други им се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.915
    На Kaetana, Sunshine_1979 и MissDior им се допаѓа ова.
  16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Да ти кажам искрено многу повеќе се информирав од инетернет и од лични искуства на некои женички што имаа пишувано, одколку од околината. И некои клучни работи ги дочекав спремна, без да се распаметам. Но сепак имаше такви моменти како што ги кажуваш ти леле леле. Најпрво подготовката за операција ме дочека скроз не спремна. Тоа ставањето на катетерот немав појма дека е толку непријатно и болно. клизмата (facepalm) и појам немав дека ќе треба да стојам гола пред 5-6 луѓе во операциона сала дур ме успијат, зини земјо лапниме :bandit:. ахаха

На sunmoonstars, Kaetana, Dzevelekova и 12 други им се допаѓа ова.
  17. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Toa so momemtot gola.... Ne bea 5 tuku troa poveke!! Haha. Neznaev dali da se sramam ili da se fokusiram ma toa da ne me fati napad na panika deka spinalna sakav t.e. da ne me uspijat. Oti ako ispanicis totalka ne ti bega.

На Kaetana, azelea, irena.1 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.436
    Jas mislam deka najteskiog del e vospostavuvanje na laktacija i doenje. Jas za se uspeav da se informiram, osven na toj del, a bogami i se namaciv da go zadrzam na majcino mleko bebusot.

На sunmoonstars, Kaetana, macunka и 4 други им се допаѓа ова.
  19. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Dobra vecer mamicki:wasntme:veke dobra nojk:D
    Cerkickata izbajnata pa vo krevet nekolku pesnicki i miluvajna i eve se zaspa so mm i dvajcata hrcat:inlove::D
    Cela nedela ni e :rain: isto i denes ama mm zapnal da ideme do prodavnica i bevme malce.
    Izbegnuvam koga vrne istovremeno veter i ladno da se vleguva vo kola toplo a nadvor studeno,malata e mnogu custvitelna na promenite.

Na razgovorive sto ste prajle muabet:Dda pisam i jas nakratko.
    Dodeka bese pomala cerkickava imavme poveke red od kolku sega.
    Pogolema e i si ima svoi barajna,saka crtani,saka ova saka ona.
    Koga bese 1god jas i davav da jadese i toa ke jadese a sega probala kinder i saka kinder:!:se razbira i toa e nekogas ama ne do tolku nekogas kako porano|(pa nie sme na stol i ona saka ne vo nejzinoto masule sto jadese.
    Dosta raboti znae i gleda od nas pa i ona pravi,ama imame i NE TOA,NE VAKA,NE i se znae do kade treba sto i kako.
    Sepak dobro e da si znae da se bori za toa sto saka.
    Kako bebe ja doev i ja stavav vo krevetce posigurna se custvuvav,iako spiev na trn malce da mrdnese vednas stanuvav i ja gedav a isto vremeno spiev:whew:

So mm sme 4+godini brak i na pocetok mi precise koga ke me ostavise so majkamu a on ke idese so drugar na kafe.
    Iako bese samo polovina sat mi idese predolgo a kako da ne koga majkamu mi kazuvase* neka ide kade saka e masko,neka odi vo bar,vo disko bla bla bla.
    Mnogu se nervirav pa sakav ili i jas da bidam so nego ili da neodi(cesto odev ijas)
    Posle 4 godini brak eve sme sega znae da odi na kafe polovina sat nekoj pat mesecno.
    Prosetki pravime najcesto zaedno:inlove:najubavo nie taka,nekogas prosetka,sredbi so eden drugar negov i zenamu,taka jas so nea muabet decata zaedno igrat:)
    Inaku mrazam docni casovi da izleguva uste podocni da ide doma :shake:toaNE,i dobro sto nese slucuva oti tesko ke e.

@Mariangel :hug:guski do vas mila i pisuvajni pocesto.

:f:ubava nojk.

На Kaetana, fairy88, Dzevelekova и 4 други им се допаѓа ова.
  20. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Majki ako ima budni pomagajte, sinko go prefati od mene izgleda, nosot cel den mu tece kako cesma, kutriot od koga legna krci, se gusi ne moze da disi, se budi na 5 10 min, kazuvajte nekoe care kako da ja proterame nokva.