@flower30 sreken rodenden inse najubavo Ne mozam da si legnam be bez da vi pisham Deca spijat konecno. Denes na pedijatar so malive, naprednati ubavo, ednoto 780, drugoto 970gr, zadovolna i ohrabrena, prodolzuvame so ekskluzivno doenje. Za sebe ic vreme nemam, ama pa deneska se srediv, se doterav za na lekar i mnogu ubavo mi dojde. Od utre sekoe sabajle ke si sreduvam. Mi se kreva samodoverbata. Taman ispeglav srediv, pak cel kup mi se dobra za peglanje Se najadov kroasani, da go dopijam sokov i legnuvam. Kolku ke pospijam ke vidime. Bitno me budat najubavite oci na svetot, gi sakam be site trojca i koga placat i koga se smeat Dobra nok mami, uzivajte vo periodov, kratko trae
Добро утро и од мене! Ве читам почесто околку што пишувам, кнап ми е времето. Минатата недела син ми се изгоре со врело кафе за дел од секунда, па цела недела трчаме по лекари и преврски. Никогаш помизерно не сум се чувствувала, иако не беше ничија вина што он има црвци во газот и се крена на мускули да ја дофати шољата што беше на безбедна далечина од него. Патешествие, така растат деца и така стареат родители. Мм претерано се самообвинува затоа што беше до него, ама ништо не можеше да направи, Буквално дел од секунда. Многу е бесен, тесна му е кожата. Само трчање го интересира, ист е како сестра му. Две хипер, хипер деца во 65 квадрати зимно време, баш ни е весело. Како издржувате зимава внатре? Шетаме за викенди на Водно, надвор од Скопје колку може за да се надишеме чист воздух, ама преку недела не постигаме. Касно се прибираме, темно е веќе и ние сме скапани. Поздрав мајки, имајте пријатен петок!
Dobro utro. Ve citam i jas koga imam vreme i pisam isto dodeka go pijam kafeto so brzina na svetlinata. Si poracav ovlacnuvac jonizator i procistuvac na vozduh pa cekam da mi stigne. Si velam moze radi toa decata i jas ne mozeme da se opravime mesec dena so kaslanje i rastecen nos, ne znam. Ladno vreme, a na klima se greeme i alistata sinokja gi susev vo dnevna i denes bea isuseni, a nadvor se susat po 3-4 dena i pak se vlazni. Ne znam dali e stetno sto se susat vo prostorijata kade sme po cel den. Od edna strana neli vikaat vlaznost treba.... Vie koristite ovlaznuvaci vo domot?
Треба влажност ама не од алишта кои испаруваат со мириси од прашок и омекнувачи, избегавај тоа. И јас сушев во дневна ама еден ден коа почнав да се гушам си икам будала ќе си зезнам дете колку се сушеле толку, нека седат. Алишта имаме куп сите, па не дошло зорт за некоја маица. Мила Гого некни рече надвор никако, само на планина, на чист воздух... Ако ми веруваш ми иде патот да го фатам кај моите од што е премногу тестесто овде, ама таму болни и татко ми и дедо ми, внука ми и она нешто неарна, поарно дома во 4 ѕида ќе седиме. Викендов реков, дожд не дожд, кабаниците и на водно, бебе со кабаница на количка и ајт. Се угушивме. Кога бевме на преглед имаше 4 бебушки на инсталации, сироти, едното беше 2ипол месеци. Страшно е ова. Ние дома се криеме. Ај добро утро! Бебе гледа цртани, јас се молзам и едвај упола вадам од вообичаено, тррба да добијам и нормално млекото упола иде. Трет пат веќе, полудувам овое десетина дена. Ќе одам по капки после кога ќе си дојде мм. Знам за една недела до десет дена ќе се среди ама дотогаш се фрустрирам. Убав ден мамаситас!
Dobar den, Prvo fala vi na cestitkite ,mi dojde nasmevka na licevcera denot edvaj cekav da zavrsiNeraspolozena,umorna i so visok pritisok...tolku mizerno za rodenden ne sum se osekala nikogas.Denes pak loso mi e,mi kaza gazdata deka mi dava 2 nedeli plus koga ke mi zavrsi porodilnoto i si poplacav malku i sega me boli glava i srce me stega.Znam sto ke kazete ,nekako vo nezavidna sostojba sum.od edna strana moram da se vratam na rabota zaradi finansii a od druga srce mi se kine da ja pratam malata vo gradinka(a za ova cuvstvo svekrva mi e najvinovna).i zavcera mi kazuvase kako trebalo da sedam doma i da ja cuvam,barem dodeka proodi.E aj be lugje kazete mi koj vi dava 5-6 meseci da sedite doma posle porodilno ?!! znaci ona ne sfakja.ke ne pomagale onie kako ? sekoj den da cekam od niv pari.i kaj mm nesto rabotata ne e bas najsjajna i sto da pravime -so 20.000d.davacki vo sam start da sedime doma i da cekame svekrva mi da ni frli nekoj denar. Znam deka zamaram,izvinete mnogu.morav da pisam.vie pominete mi go postot ko da ne sum pisala da ne ve zamaram i jas. Imajte ubav den
Добро утро, добар ден.. денес изненадно за 15мин тргаме за Банско, решил мм да не прошета малку Одиме на 3 дена, јас се спакував мислиш една недела ке седиме, ама тоа е со дете е така, се ми треба Малку релаксирање убаво ке ми дојде, одиме со уште еден пар ама без детенце они, таму скоро сите хотели имаат детско катче па нема да му е досадно, он и онака дома со мене збеснува убав ден, убав викенд
Поздрав мами. Јас работно, син ми кај баба. Денес мм го фати блек фраидеј треска и од групер накупи се и сешто. Ќе го утепам. Па и маска против загаденоста со филтер ми купил. викам абе којзнае дали штити, башка срам ми е со таква да се шетам. Не, трудна сум била. Сте користеле ли вие такво нешто? @kallias никако сушење алишта во просторија каде што седите. Многу е штетно. Посебно за дечињата. Особено затоа што веќе имаат респираторни проблеми. Инаку јас веќе 10 недела и си јадам ко на норма да сум.
Маските ми кажаа дека смрделе многу. Ние од дома не сме мрднати и не мрдаме никаде, поарно дома да збеснува отколку да се нервирам да не закачи нешто надвор од тестово.
@fairy88 so ovnite I jas imam kako tebe loso iskustvo, preambiciozni I ne biraat sredstva za da stignat do celta, samobendisani, sekogas da bidat glavni. Od drugs strana e dobro da si oven, site sto gi znam uspeale vo zivotot. Mnogu loso vreme, nie uste zatnati ne pominuva ova, prskam so solen rastvor ama dzabe. Nekoe drugo care da predlozite? Zbesnav doma vise, se edno isto, zatvoreni po celi denovi, mislam deka denot go pominuvam samo vo pravenje rucek, ranenje, menuvanje peleni, uspivanje, raskrevanje.... pa I nekoja monotonija I nervoza me fatila nemam zelba za nisto. Sinko standard loso si spie so trista budenja I obesen na cice, nez koga veke ke pocne da vrzuva poveke son. Nadvor pukaat petardi me potsetija se blizi Nova godina. Vecerta sekako doma ke si sedime I ke si cicame, najverojatno preku den na dnevnite zabavi po kaficite ke ja proslavime I utredenta po gosti ili so gosti.
Супер штом можете од дома да не искачате. Јас морам на работа да одам. Маската е за мене, не за дете. Плус дека сум трудна. Искрено да ти кажам ние лани кога син ми беше 5-6 месеци јас го вадев буквално секој ден бар пола саат надвор. Фала богу поминавме само со размрсулавен нос цела зима. Тоа е мое убедување, незнам дали ќе се сложиш со мене. Но воздухот дома ти е истиот од надвор, плус е дополнително исушен од затоплувањето. Мислам пм честичките да не доаѓаат до врата само и надвор да остануваат. Секој си донесува одлука за себе, јас сметам дека дете во стаклено звоно не можам да растам. Поради тоа што живее во Скопјево едноставно мора да се адаптира.
Ауу знаеш колку сме ние за дома да сме затворени, ич. Имам еден прочистувач на воздух оа колку толку има разлика бар во собава кај што сме цел ден. У право си скроз, мора да се идкача надвор, не е дека сме цел ден затворенј сите дома, ама тоа што гонвидов кај пдијатарот и кога излезе и рече аман родители чувајте ги децава ова е хаос, ме уплаши. 4 бебиња во рок од 20мин дојдоа на инхалации, најмалото 2ипол месеци. Страшно.
Апсолутно се сложувам со се што напиша. Само и ќе надополнам дека додека се бебиња сеуште не се свени каде се наоѓаат и не бараат каде да бидат. Ама дете од 2-3 години кога знае што е дома,а што надвор ќе се мрдне дома 24 часа, а сеуште мозочето не му е развиено до тој степен за да му обајсниш дека надвор е загадено и треба да се седи дома. А и многу деца одат и во градинка така да пак мора да се излегува.
@flower30 со мало закаснување Среќен нека ти е роденденот! Олабави се малку, нормално дека ќе си одиш на работа, бебе во градинка, како што сите се навикнале така и вие. Пушти ја свекрва што вика. Малку тешко на почеток но ќе се привикнете. Малку се тие што можат да си приуштат луксуз седење дома уште неколку месеци. Затоа не се потресувај, ќе биде се во ред @irena.1 јас носам трета година по ред маска против загадувањето. Баш почнав таа зима кога бев трудна. Најди си маска со ознака FFP2 или N99 и таа те штити барем од PM 10 честиците. Има во Еуро тулс. За деца за жал нема соодветни, но затоа дремеме дома попладне. Загадувањето се зголемува после 18 попладне, најзагадено е во 3 сабајле. Најчисто е периодот насабајле после 8, така што мајки шетајте тогаш, бар пола саат нема штета. Ќерка ми преку недела не мрда од дома, и до градинка и пак дома. Полудена е ама што да правам, шетаме викенди. Инаку маските не смрдат.
Ситуација во амбулантите е повеќе од страшна. Да носиш дете не дај боже и друго ќе закачи таму. Чувајте ги, е како бе, кој родител не си го чува своето дете најдобро што може. Се е индивидуално и зависи само од детето и неговиот имунитет. Да ти кажам и јас размислувам за прочистувач. Да го однесеш некаде детето можеш (пример во село да одам), но на колку време два три дена недела и пак назад. Плус пат, влези излези во кола, таму куќа не греена бетер ќе го испоразболам. Проблемот со загадувањето треба да се реши на повисоко ниво. Потребни се мерки и казни, не препораки да ми кажуваат господата во фотељи. И само уште ова малку офф. Не ми е јасно зошто носат бебиња на инхалација во амбуланта. Ако направиш рачуница дека инхалатор да го купиш е 2000 денари и го имаш за безброј употреби. А една инхалација во амбуланта е најмалку 200 ден а сигурно ќе направиш 5-6 најмалку. А разликата од услови ваму и таму е огромна. Ем да не се меша дете со други болни, ем таму на ист инхалатор се редат многу деца, плус дома ќе го излажеш со нешто. Извини ова офф го пишав ама морав. Зошто во амбулантите не им кажуваат.
Kako ste majki. I nie po doma u posledno vreme. Malata se raduvase nadvor ama doma e veke 3 dena. Zagadeno e. Imame procistuvac cisti PM cesticski a pisuva i deka cisti virusi i bakterii. Porano sekoj den u park bevme. Od sledna nedela ke imalo sneg i ke se sredi vozduhot. Mi pukaat gradive prepolni... dodeka si dojdam doma mislam deka po kilo edna tezi. Uste nemam dobieno znaci skoro 9 meseci. I neka ne ide. Resiv da namalam so spienje od 5 na 4 saati moze ke imam vreme za nesto drugo. Treba na 3ta vakcina da odime ama u dekemvri resiv da odime zdravje. Moite zaklale stokata pa ne obezbedija meso za zimava. Uste kokoski da mi najdat. Korito kak da kupam za banjanne? Ova ni e malo veke 73 santima e malata.
Децата заспани, кафе направено, нозе испружени Гледам повеќе мајки се жалат дека секој ден им е ист, запаѓаат во рутина, монотонија... епа мене нема кога да ми биде досадно, 16,5 и 4,5 месеци се децава и секој ден нешто ново доживувам со нив. Менуваат, растат, таман ќе помислам сум им го фатила редот... цврц ете некоја промена малце ладново дождливо време не ни иде во корист да шетаме, па сме повеќе дома затворени, но успеваме некако да се заиграме сите тројца Да ми се живи и здрави ги овожавам моите две ракчиња (во контекст на муабетот со хороскопските знаци)
Добар ден мамици! Сакам да се надоврзам со муабетот за шеткањето со деца. Ние секој ден сме излезени некаде, дали до продавница само, до паркчето позади зграда, во град, до маркет.... реално не пропуштам шанса да ја изнесам малку надвор од дома. Ја облекувам со потопла облека и одиме надвор.Не сака капа да носи, тоа ме нервира ама шетаме и без неа. Од соседите слушам некогаш зајадливи коментари ,,седите си домааа, каде по овој студ сте тргнале,, ама јас сум мајка на ова дете и знам колку му годи прошетката па макар и на пола саат. Некогаш навечер се возиме со кола, или на гости одиме... Но повеќе се радуваме на дневните прошетки и ни се повеќе од корист. Па ете ја здрава, ни нос не и тече а воопшто не и се притресувам многу околу наоблекувањето. Мој добронамерен совет, шеткајте ги малите почесто. Во загадените градови наутро сепак е почист воздухот па тогаш може да се искористи шанса за прошетка. За воздухот дома не користиме ништо специјално, ама прозорот цело време ми е на кипање оставен, додека спие пак ја отварам вратата од балконот за убаво да се ослободиме од застоениот воздух.
fala vi na site za sovetite i tebe @Kitten.Nekogas od tuka ke dobijam podobar sovet ili razbiranje otkolku od domasnite.i mnogu mi godi "muabetot" ovde.inajte ubav den