Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. mariz

mariz Форумски идол

Незнам страшна работа е ова, среќа што ние супер поминавме. Тео стана саат после оперција, нејзиното едвај после 4,5 саати, она вика преголема доза да не му дале анестезија, а може и реакција некоја... башка мојов ден пред операцијата беше со супер крвна слика, здрав.. а нејзиното имало температура ноќта, а сабајлето се нафатиле да го оперираат. Исто јас на мое барање му направив алерготестови на лекови пред операцијата, они сами такво нешто не спомнуваат. Убедена е дека е лекарска грешка бидејки детево болно не и било никогаш :( златно дете сабајле кога ја видов сликата моето херојче, ми фалиш се пресеков, па кај неа на фб го видов линкот починало дете од рутинска операција на кила што го видов пред месец низ фб :( Сила да им даде господ само, греота..

2. TheSecret

TheSecret Популарен член

Mariz moze lp da ti pisam

mariz likes this.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Ајде сега пробај :)

4. LUCERKA

LUCERKA Истакнат член

Sega se pribravme.Plakjavme smetki i aj na rucek.Ni r ne mi se vide od rucek.
    Maliot dve min beshe miren.Koga pocna da vika da piska pa mi ja isturi koka kolata na mm vrz mene(jas vino piev ama samo 20ml se napiv i me presece.)
    Doktorite ni se za nikade t.e celo zdravstvo.Ni moral imaat ni nishto.
    Aj cao.Kukjata ke kinisa.

Mari* likes this.
  5. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Dobar den :)
    Kako sum nervozna :devil: do pred nekolku dena ne odgovara na povik a sega isklucen i tel,mu vikam na mm nemie gajle ke ideme bez najava koga ne odgovara -za pedijatrava zboram.
    Ideme tamu nem nikoj:devil:a rabotno i bese denes i ajt nazad doma!.
    Koj ke menuva pedijatri sega?!.Trista raboti pa drugata godina ke ne stasa,zifci mi kine.....

Zal mie mnogu za nastanov sto kaza @mariz :(tesko taa majka,gospod dai pomogne.
    Ne e samo kaj nas da znaete sekade isto e,i sto i tuka se ke cues po greska bese bremena zena umrena,greska od ginekolog ova pred nekoj den go slusnav(facepalm)
    Mnogu greski mnogu a plakjat nevini luge,mladi.
    Site samo parite gledat da gi zemat ne rabotat do ljubov za taa rabota,a nekoj place da ja ima sakanata rabota,toa e!.

Ubav den na site,jako me iznervira zenava:devil:

6. joy1

joy1 Форумски идол

Немора да значи дека е лекарска грешка.Не дале аутопсија.Зошто?Бидејки можеби имало пропусти и од нивна страна како родител.Можеби незнаеле за тоа дека детето е алергично на нешто или не кажале,можеби не кажале дека детето примило антибиотик,дека имало бактерија,дека имал проб со срцето,било било каков здравствен проблем кој во дадениот момент бил пресудна хајка.

Офф топик малце ама да се надоврзам на муабетот :)
    1000 зашто имаат 1000 затоа

Mari* likes this.
  7. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Izvini vaka @joy1 ama pred da pocnat so operacija neli treba da se napravat kontroli?
    Pa ne se ide tuku taka treba da se operira deteto i ajde ke se operira bez da se napravat nekoi ispituvajna deka pacientot nema nikakvi alergi,infekci,krvnata grupa...

Ne znaele,pa neka prasat neka proverat za da se bide sigurno.
    Otide mlad zivot,se unisti majka.

Edit @joy1 samo se nadovrzav na postot,ne da me razberis pogresno!.
    nemam nisto protiv tebe.

8. joy1

joy1 Форумски идол

Па јас што пишувам,изгледа не читаш.Што ако родителот направил пропуст и не кажал или незнаел да каже.Работам со пациенти од секаков ранг и верувај дека има такви кои незнаат кога им е родено детето,има такви кои лажат дека се е ок само за да завршат работа.

Рутински се испитува само крвна слика,спирометрија,и ртг (евентуално).А здравствени проблеми постојат стотици ,за жал некогаш и асимтоматски,така да никогаш не се знае каков ке биде исхододот.Секој пред операција потпишува дека е согласен на ризикот по будење на анестезија.Жално е мн бидејки се раб за детски живот ама да направиле аутопсија барем ке се знаело каде лежи проблемот,вака до недоглед може да се типува кој е крив.

Mari*, M&M and Kitten like this.
  9. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Dobar den i od mene! Denes slobodna malku. Ama nikako da uspeam da zaspijam,a mi se spie. Sinko ne saka da spie vo spalna,premnogu e isplasen nesto,pa zaspiva vo dnevna pa go prenesuvam tamu. Ama snosti ne mi uspea,se rassoni,se rasplaci,povrati od lutina. Jas churev,fativ,namestiv krevet i go legnav vo dnevna. Toj so nasmevka spiese,ama jas strazar bev. Aj vecer moze kje predremam.
    Za muabetov so detencevo,neka si pociva vo mir,go spomenuvame,ne znam koja e pricinata,no ona sto mi bese nevkusno i nekulturno bese majkata koja so sekoj eden doaga vo konflikt,koj komentiral na objavata od nekoj portal. A pominale dva dena od sluckata. Koga taa zena se isplaci za svoeto cedo kako prvo,koga stasa da sedne na fb i site objavi da gi iscita pa i da se konfrontira. Ne mi e mene toa vo domen na sluckata. Drugo ne komentiram.
    Vie arni site?! Decata neka ni se pred se,zdravi i zivi,pa posle i nie,da imame sili za niv.
    Caj si svariv i sega mi e podbro,ama srce spie,razum nikako.
    Vecer majka se najavi,sakam da dojde da ja vidam,da si posedime,kratko e nejzinoto ama vredno.
    Ubav den majki(

Mari*, girl-miri and mariz like this.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Абе да ама не секоја мајка е толку образована, јас се на свое барање му направив... дури денови пред операција и сама крвни слики и црп, неможе секоја мајка толку да знае... Они се таму зазада да прашаат се што треба... не се знае чив пропуст е, ама во денешно време од рутинска операција на кила да почине дете е катастрофално. А зашто не дале аутопсија незнам... незгодно ми е тоа да ја прашам, греота и жално во секој случај. Па и криви да се докторите неможе ништо да се направи, детскиот живот отишол... џабе е се друго понатака.

Kaetana, Mari*, slobodka and 3 others like this.
  11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Te razbrav.
    Ama sepak cudno roditel da ne znae pr koja krvna grupa e deteto:^)
    I dokolku na doktorot ne mu e preneseno on sam treba da bara da se napravat analizi i kontroli pred da pocne so operacijata,za da ne dojde do nesakani problemi.

Sepak zalno e ova sto se sluci,gospod napomos da im bide.
    Da ne odam off.

Mari*, mariz and joy1 like this.
  12. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

@joy1 eve na primer konkretno za pp,vednas posle ragjanje ne dobivas karton za krvna grupa na bebeto. Ni na vakcini,ni na sistematski pregledi prasuvaat. Ako sam ne si go odneses,da go bocnat,nema da znaes. Ili eventualno,ako e toa potrebno.

Kaetana and Mari* like this.
  13. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Pa ni vo skopje ne proveruvaat rutinski krvna grupa. Na moeto mu proverija samo zatoa sto jas sum Rh negativ. a majkite so Rh pozitiv treba da pobaraat ako sakaat da diznaat.

slobodka, Kitten and LaDyDoLl like this.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Абе неможеш да знаеш што се случувало во главата на таа жена. На другарка татко и кога почина се однесуваше чудно и се смееше со другите, после разбрав била во некаков шок и уште не била свесна што се случува, падна во депресии и тага после одминато време...

Kaetana, Mari* and LaDyDoLl like this.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Мами јас не тврдам како било.Само ги кажувам според мене можните сценарија.Читам на фб мн често осуди од ваков тип.Штом нешто здравтсвено ке киксне крив е лекарот и никој друг.А првенствено самите незнаеме основни раб за нас.Вчера прашувам пациентка дали досега правела спирометрија.Она ми вела дааа и излегов позитивна на полен (facepalm)
    Спирометрија изедначува со алерго тест.Сваќаш што сакам да кажам.Прост пример во кој пациент незанае кое испитување го правел.

Јас да вев родителот ке правев аутопсија.И ако излезеше дека кривицата е во дозата на анестезија,во неправилна нега јас ке барав правда.Детето нема да се врати ама ке се спасат мн други деца од неадекватни вработени.

@MilaP памтам лежеше во болница 2 месеци и кажуваше за родители кои пред операција лажеле за здравтсвената состојба на детето само за да го оперираат.Е за ова зборувам и јас

Kaetana, Freyja, fairy88 and 4 others like this.
  16. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Abe Mariz,te molam,ako sum vo shok treba da sedam na fb,da spodeluvam objavi od portali(citaj so nepismeni dopisnici,koi uste fevruari,go pisuvaa feBruari ?!?!?!)
    Ne mozam i ne sakam toa da go opravdam. Jas ja otkriv deka e majka,po ona sto na sekoj komentar istata zena ima reply. Ne mi e mene toa za opravduvanje.
    A za bolka,ne daj Boze nekij da oseti,na dusmanot ne bi mu posakala takvo nesto.
    @joy1 od takvite kako tie sto gi opisuvas i takvite sto gi opisuvam,vakvo ni e zdravstvoto. Dovolno e da ti kazam samo deka,koga odam na redoven pregled,mi bara k.s jas sama baram i crp da mu proverat,a oni zacudeni pa i uste ti velat ama uste 100ka plus da platis. Ebem ti zdravstvo,koga prvo parite gi gleda.

Mari*, joy1 and mariz like this.
  17. danichap

danichap Moderator Staff Member

За греови детенцето...
    Кај вас барем даваат крвна слика, милум или силум.

На моево ниту крвна група и имаат испитано ниту крвна слика и имаат направено...црп па би било научна фантастика.
    На столбот на срамот ќе ме закачат како немајка која сака дете да измачува за да боцкаат.

Туку денеска го завиткав поклонот за божиќната забава во понеделник, спакував кеса со се што е потребно за во градинка и развив слики.
    Ја сликавме во дм. Треба да однесам пет пасс слики. Една за на нејзиното шкафче, нејзиното столче, таблата, орднерот и досието.
    Плус една фамилијарна со мене и татко и за да стои закачена во игралната. Го пополнив и албумчето кое ми го дадоа со слики од нас, баби/дедо....

Спремни за утрешниот ден:inlove:

Arien, Kaetana, Lorins and 14 others like this.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Uste eden primer za toa kolku bila grizliva majka stom ima vreme za fb pri dete koe samo sto pocinalo

@danichap utre vi e prv den?
    Srekno :)

Mari* and LaDyDoLl like this.
  19. danichap

danichap Moderator Staff Member

Да.
    Три месеци ќе оди само петок(евентуално ако порано се ослободи место), а од март секој ден.
    Како преодно зимово да не седи само дома, за да си игра со дечињата, почнуваме првен вака.

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Мое мислење е дека здравствените работници по провинција се поодговорни и подобри од тие во Скопје. Тврдам! Значи доаѓа сестра му става инфузија, и викам има воздух не е воздух ми вика нешто друго е, си оди со авон каталогот под мишка и за пола минута почнува да се движи воздухот (инфузијата беше по една капка на една минута) викав по неа да дојде да ја среди инфузијата и не знаеше како, сево ова во приватна болница, е до таму е дојдена работата.

Гледам брза кујна и ме фаќа нервоза, какви глупости прават боже мили. Во се оди вегета, боже ми сачувај.