Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.644
    Допаѓања:
    33.253
    Добар ден бебуш конечно заспа од 6 сме разбудени.Почна да ми кашла по малче и носето куп мрсулчина го однесов на педијатар нема ништо на гради,грлцето чисто му.Испитаме брис од нос и грло па дури во понеделник резлутатити многу доцна незнам дали само кај нас е вака или во ситр градови фа чекаме по 5 дена.А шо ако има бактерија а се чека толку дена...

Бебуш слабо ми јади неколку дена на 3-4 часа по 30,60.90мл многу ретко си ги јади 120.Сношти во спиење му дадов си ги испи сите 120мл.Ноќе повеќе јади отколку преку ден.

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мајки денес не пуштија од болница,дома сме со бебуш.
    Се ми е чудно некако малиот бега од мене,не ме слуша ни регистрира на било кој начин,беснее прави глупости.А бебуш само плаче и само на цице и така заспива а го оставам се буди.по колку и на колку време треба да цица,немам поим.нека се јави @eleni27 ми требаш да ми дадеш совет како и што да правам когс можеш пиши ми во лп.
    Не сум спиена ич,мислам дека и постпородилна депресија ме фати.никаков ред не можам да воспоставам со ништо....

На Angel.Heart, M&M, Mari* и 3 други им се допаѓа ова.
  3. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    @flower30 и јас имав тахикардии и главоболка, од немање кој бебуш да го чува не отидов на лекар. Ми помина само од себе. Инаку се си го поврзав со млекпто. Кога ми беа многу полни градите ми се случуваше тоа. Секако ќе одам и за тироидата. Ама прашање е кога?
    Се нервирам што сум немарна за себе. Ама ич не ги сакам тоа лекарите.

Инаку од работа ми рекоа ќе ме известат за барањето за одмор следната недела, никогап не сум сакала
    неизвесност.

Надвор се раздува, да се надеваме ќе зачисти ѓубрето во воздухот па ќе можеме да прожетаме без брзање.
    Бебуш само што го изнесувам заспива.
    Најново ни е се научила се тегне по мене и вика мам мам мам.....

Срце мајкино ќе издржи и срцебиење, и умор, и грижи, све што е потребно само детските очиња да се насмеани.

Поздрав храбри мајки и пријатен ручек.

На girl-miri, Mari*, Kaetana и 3 други им се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.509
    Допаѓања:
    108.556
    Леле како ве држи срце да не отидете на контрола, мене се таму ми беше паметот после породување и си бев и кај матичниот за пап и брисеви и кај докторката што ме породи на ехо. Ај Мариангел со бебуш у болница, ама за друго не би можела да издржам. Ќе ме копла дури не проверам.

Ручек крчка на бебо, нашиот од вчера ќе се дојаде, кафе се пивнува, бебо стана после еден саат спиење, сега ќе збрчи блендерот и ќе ладиме каша за да ручка. Малце сум претерала со карфиолот па ќе излезе за машала кашичка, ама ако, поарно да се фрли отколку да нема доволно.

На tina-63 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Zdravo zhenski :hai:
    Deca spijat. Jas da ve pozdravam nabrzina. Sigurno nekoe zverce ke vikne za kratko.
    Nie dobri, renoviranjeto na stanot vo tek.
    Sinko odbiva denski da spie, dali ne mozhe da zaspie, dali nejke radi malive neznam. Denes za cudo zaspa.
    Red fativme, a i grcevite pominuvaat izgleda. Vcera samo ednash dadov esoumisan.
    @muchacha_a neka ti e zivo i zdravo maloto. Ne znaev deka si se porodila. Ke ti pisham lp.
    Jas bev na kontrola i bash sega mi se javija na brisot ima esherihija koli. Ne mi e logicno. Vo 35ta nedela cisti brisevi, se porodiv vo 36+4, zar na poroduvanje ja zakaciv?

На girl-miri, M&M, Mari* и 5 други им се допаѓа ова.
  6. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.877
    Допаѓања:
    142.128
    Jas ne dojam od pocetok a maticnata site tahikardii,glavobolki mi gi prepisuva na hormonite od poragaj.i vikam pa neli vikaat do 6m.i posle doaga se na svoe mesto:wasntme:.i vika aaa misli si,moze i do 2god.da e taka.I vikam fala sto me utesi:)
    Angel znam nemam opravduvanje ama nekolku pati odev na lekar za tiroidna pa za glavobolki pa neznam so drugo i ne mozev da postasam za ginekolog(najloso opravduvanje,znam:)).Sega mu vikam na mm kojznae sto cudovista ke mi najdat na kontrola:):worried:
    Inaku malava od pred 1 mesec pravi "bravo" so racinjata.Od pred nekolku dena vika "bavo" i merak mi e so pocnuva taka nekoi zborcinja ....samo nikako da kaze tata:D:Di mama ,dede,baba,dada rece a tata jok:D

На tina-63 и fairy88 им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.509
    Допаѓања:
    108.556
    Гарант во болница си ја закачила, хигиената е на завидно ниво во минус. Ти па јас во приватна успеав да закачам ти во државна се чудиш.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.776
    Добар ден.
    Синоќа око не скопивме :whew:.
    Сто пати се разбуди малава. Темепратура мерев, нема, не кашла, немаше гасови или грчеви...минимално носето е размрсулавено, ама скоро ич.
    Што и беше не знам.

Без сон останавме со татко и. На три пати ја шеташе низ соба да ја успива. Таман ја легнал, сме потерале, еве ја пак се буди од сон со плачење.
    А денес е со 20 минути преспивање од сабајле. Како батерии да има во газето. Како додржува детево (facepalm)

Денес со свекор ми ја докитувавме елката :tmi::rofl:.

Јас уште на 40 дена после пораѓај отидов на лекар. Не за друго, зелено светло да ни даде за ``другата ствар ``.:D

На girl-miri, monik55, Angel.Heart и 13 други им се допаѓа ова.
  9. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Слична ситуација. Малото ми е 18 месеци, јас сум веке 12 недела. Ќе бидат рамно две години разлика. И јас сум со царски првиот пат и многу се плашам :sweat:, најважно е немој да го креваш, односно било што тешко да креваш. Да првично е шок, ама после се на место ќе си дојде. Јас уште доев кога останав трудна, па го одбивав малото. Така ми препорача гинекологот. На послениот преглед ја прашав дали можеби е паметно да ми даде некоја терапија за одржување на бременоста, ми рече дека во моментов се е како што треба, гледам дека се пазиш и хормони не ти давам.
    Инаку истиот ментален процес го поминав, неверување и дека е рано. Па како ќе ја поделам љубовта, па како ќе се снајдам со две. Тешко ми паѓа и што не смеам да го кревам, па се чувствувам како не способна. Претходно и со мене спиеше, сега не смеам, зошто многу клоца кога спие. Но паметни женички тука на форумов и во животов ме оправија. Љубовта не се дели, туку ќе се дуплира. И дека почетокот е тежок, ама после па кога ќе пркнат е полесно, и заедно ќе си растат.
    Така да рилекс и ќе се наредат работите. И максимално да користиш помош од мт. Мојот од како останав трудна се работи, буквално и машини, и алишта, ручеци се. И малиот го чува и со него спие буквално се. посебно до пред две недели кога бев како од воз прегазена. Последниов период некако се нормализирав и ми се врати силата, па се си работам, само не кревам тешко.

На Mari*, tina-63, Kaetana и 8 други им се допаѓа ова.
  10. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    fala mnogu @irena.1 da istite misli mi se vrtat, 1000 zosto,1000 zatoa, mie strav a kako da ne ja krevam koga samo mama iako imam pomos ona e lepenka za mene, me faka strav iskreno ,ama se obiduvam da go trnam na strana,

На Mari* и Kaetana им се допаѓа ова.
  11. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.630
    Допаѓања:
    140.551
    Kaко сте мајки.

Ние еве по дома, се радувам утре е празник па нема да одам на работа а маж ми да заврши куп работи за него...
    Бебуфче кога си идам од работа по 2 гради цица, весело, скока. Спие 3 пати на ден по саат скоро. Се нервирам пред НГ треба и ортопед и вакцина и редовна контрола и некако жал ми е, многу плаче на доктор. Еднаш месечно одиме ама вришти ко да ја колат.

Се изнатуфкав оти не ја шетам, ама викаат недела ќе било 18 степени па здравје ќе шетаме.

На Mari*, tina-63, Kaetana и 6 други им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.639
    Допаѓања:
    76.897
    Да не се изненадиш како @eleni27 со две, она како тебе со првото требало време, второто и третото од прва :D ајде најбитно да слушнеш срценце на гинеколог, се ке си оди убаво како што треба :)

На ma4e1311, Kaetana, eleni27 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    2.717
    @eleni27 ista situacija i jas sum. Koga se porodiv odma potoa na kontrola se pokaza eserihija. Eve i po devet meseci i eden ton antibiotici nema podobruvanje. Uste ja imam. I kaj mene poslednite brisevi vo 35 bea cisti.
    Zborev so doktorkata. Eserihija ne se zakacuva od bolnici i poragaj. Ja imame od rogenja vo nas. Od stres na organizmot od samiot poragaj verojatno ni padnal imuniot sistem i se zbufnala. Me plasi samo kako ke ja otkacam. Mnogu tesko. Ako najdes care, pisi da znam.

На tina-63, Kaetana, eleni27 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Сакам да кажам: жените што живеат со свекрви не бенефициран стаж, не тринаеста плата, абе награда за животно дело треба да добијат!
    За еден месец што сме заедно, полудев а како ли уште 7-8 ќе издржам...абе Дијамант маргарин - во сѐ се меша!!! Кај џенем да фарам оти домот ми одмиле од нејзиното " ја сѐ знам“ и " немој синко така"
    Леле луѓе, некоја нервоза ме мава, ќе полудам!!!
    Беба избањата, спремна за спиење, јас спремна за во Бардовци...така лошо се чувствувам, ќе пукнам!

На alana, Kitten, M&M и 17 други им се допаѓа ова.
  15. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Имам едно прашање дали можевте да пиете антибиотици додека доите јас ја имам ешерихија коли али уринарна два пати ми се појави во ови пет месеци одкога сум породена, а мислам и дека пак ја имам и ми е страв да одам на лекар ради ѕие антибиотици малце го труев детево додека беше во мене и дега додека цица мн ме погодува ова и затоа не одам на гимеколог согурно ке ми најдат нешто кога останав бремена имав три бактерии

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  16. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Ееее јас најдобро те разбирам јас може и поголем дел од животов ке го поминам со неа а над нас јатрва топ си кисче е работавс јас ја ранам свеки а оди на јатрва ми и помага чисти деца све и пак таа е подобра од мене

На alana и џунџуле им се допаѓа ова.
  17. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Ako ne doish, konsultiraj se so doktor za apchinja Palin. Mene tie apchinja i mnooogu chaj od brusnica mi ja izlechija esherihija coli

18. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Најубаво и најумоно и најсреќно и најисплашено се чувствувам по цели денови откако станав мајка.

Времево летаааа, денес големиот полни 17 месеци (хахаха големиот), а малото за 11 дена 5 месеци :) ми пораснаа децава, малото се смее, гуга, си игра со рачињата и со тропалки, почна и да се превртува од грб на стомак, а големиот батко се повеќе разбира што му се збори и прави обиди за повторување на зборовите:D

Малце има фаза на нејадење, но ќе му помине иако искрено се чудам од каде му енергија за да е толку активен цел ден:)

Гледам нови мајки со мала разлика меѓу децата. Прво честитки за бременоста, со лесно да си ја износите и без грижи. Ќе давате двојно повеќе љубов, но и ќе примате исто толку:inlove:

Се се постигнува без проблем, има денови кога се осеќам ко да работам на трака во фабрика но ретки се, сепак стигам децата да ги средам, најадам, заиграм, домот да го средам, јадење да има (некогаш мм ќе направи), кафе да се напијам, па дури сега во последно време игрите на под со нив ги претворам во време за вежбање стомачни;)

Денес открив и моја нова вештина, месење леб:D за прв пат во живот месев и ептен успешно и вкусно испадна:$:D

На M&M, Angel.Heart, mac.mac и 9 други им се допаѓа ова.
  19. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.630
    Допаѓања:
    140.551
    Eherihija so mnogu voda. Urolog mi rece deka e dosadna i skoro neizleciliva. Jas ja imav na 6 godinki pa na 20 i posle ne. Rece deka samo si postoi i se pojavuva koga e padnat imunitetot. Rece deka lekovi pomagaat ama najveke mochanje. Taka sto pijte voda. :)

На Mari*, Kaetana и slobodka им се допаѓа ова.
  20. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    2.717
    Za zal palin se za utinatniot trakt koga imas eserihija. Gi znam majka mi gi piese. Jas imam vo vagina i cerviks a vo besika cisto e.
    Tuku da se pofalam.... Za nekoj den cuca moja ke pravi 9 meseci i denes uspea skroz sama da se ispravi na noze!!!! Jeeeee!!!
    I go smetam golem uspeh!!!
    Tuku vasite koga proodea? Mislam rano ni e, ama me interesira.

На M&M, Верче4, kelebeim*** и 2 други им се допаѓа ова.