Мами извинете вака може не е за овде прашањево но овде сме поактивни па се надевам на одговор.. го имам истиот е сега керка играчките ги извади дали можам да најдам нешто вакво со играчки да му ставам пофторно или неможе..А тие пофторно не се ставаат..
Здраво мајки. На групата стварно се забегува. Децата им јадат амарант, киноа, гоџи бери, авокадо, никако пиперка не видов. Една па ставила слика како нејзиното дете е многу паметно и не јаде банани и мандарини оти не го познавало потеклото и начинот на производство дали бил органски, а детево 3-4 годинки. Има болест, орторексија, за луѓе кои се комплет забегани по здрава храна. СИте сакаме на детето да му дадеме најздраво, ама се претерува до максимум понекогаш. Јас ви имам пишано дека баба ми станала баба на 37, така што ништо не ме чуди. Новогодишно расположение јок, сакам да накитам само дека на бебуфче и е прва Нова година и Божиќ, а и ги сака светилките, па ќе и купам повеќе. Одам да перам играчки по 90ти пат
Zdravo zeni, samo da ve pozdravam, nie sme si kaj mama I tato na dlava, ahlugje doma si e doma, tuka pripagjam tuka mi e se, kaj I da otvoram znam sto ima, ne se stegam dali da otvoram, ne se mislam kako sum sednala, legnala, da e doma mm I da ni e sreden spratot moze I tamu ke se cuvstvuvam taka ama ete seuste ne e. Ajde ke bidei toa. Beba si ja zaspav, jas si sedam so nea. Pocna da si pravi red sama, pocnuva da jade na saatipol dva. Ajde pozzz
@Cka ти си ептен чистуница изгледа, те читам секој ден со тоа играчките Јас не се потресував многу, ги плакнев под топла вода и тоа е тоа. И така мора дете да стекнува имунитет на домашни бактерии. Али за групава сте скроз во право. Групата никна баш кога и нивните (на админките) деца беа на почеток со дохрана, и се генерација со ќерка ми. Во почетокот во групата препораките беа толку строги, така што ако кажеше дека правиш нешто спротивно од нив, админкиве и некои од првите членки ти се нафрлаа како отров да си му дала на детето Јас подалеку од палента и гриз немав појма што друго се дава на бебе. Прв пат од нив слушнав што е киноа, амарант, чиа, азуки грав и што ли уште не. Прв пат во живот пробав авокадо и манго покрај ќерка ми, и јас за жал како новопечена мајка слепо следев скоро се' што е препорачано за бебиња (пошто без авокадо и манго не се може, нели ), и малце бев смотана Кога видов колку е цената на киноата ќе паднев во несвест. А пак кога почнав да давам бисквити тоа беа Плазма и ради неа во групава бев ставена на гиљотина. @blessed.an и јас те мислев дека си барем моја генерација зашто имаш две деца, нели денес се покасно се станува родител, а ти изненади скроз! Алал на храброста! А свекрва ти...веројатно она повеќе би можела да ми биде другарка
Стварно се претера таму, јас бев активна едно време и постирав рецепти ама се забега скроз и веќе два месеци не сум ни во Здрава храна, здрави деца, ниту пак во друга мајчинска дружина.. освен тука на фемина со вас
Dobra vecer mamicki da ve pozdravam dodeka imam tel vo race Cestitki rodendeni i godisnini na slavenicite Nie sme dobro fala na prasajne Preku den koristime sonce pa ne ima nadvor so malata,malce igrajne i trcjne. Bevme do zapoznavajne na bliskite gradinki i nie od januar ke ja zapisime na malata,ona i se dopadna tamukako doma da e uste od prvo vleguvajnesi se raspolozi si zema del od igrackite sto si sakase i si pocna so igrajne Mm na rabota do 22cas,malata spiese popladne pa ke cekame tato da dojdeke ima trio guskajne i kokotkejne pred spiejne Ucejnevo za momenti se podobruva ma momenti kako stotuku pocnataednostavno koga ne sum mirna vo glavata i vo tisina nisto ne razbiramsi vikam gospod da mi gi cuva sakanite pa drugoto ke uspejame Toa od meneimajte ubava vecer
Mene najjaka grupa mi e "soveti za dobri majki" E tamu kakvi gluperdi od faci citkam of of. Izvinjavam se ako nekoja od nas e tamu, ama pak tie se skroz sprotivni od ovie so zdrava ishrana. Tamu imas soveti od tipot boze me sacuvaj, davaj se i svacega na bebe od dva meseci i slicno. Tie mi se kraj!!
Site sme sigurno clenki ama koj aktivni koj pasivni. Ok nekogas ke naleta covek na nesto korisno ama poveke se teski gluposti. A i jas sega so vtorovo dete prvpat slusnav za mnogu novi zitarki sto so prvoto ne gi znaev. Ok e prifakam i novi raboti i davam cesto proso na malava kupuvav edno vreme i kinoa ama sega retko. Drugi nekoi nepoznati raboti i nemam tolku davano sto znam neznam ni kako se spremaat. Jas vo princip ne sum za zabeguvanje vo ekstrema vo nikoj slucaj. Nemozam sto vikas da gi razberam nitu onie sto vikaat davaj slobodno se od 4m na pr, butaj kravjo od 2m a i ovie sto preteruvaat do max i so zdrava hrana i moze mn neisprobani raboti za nase podnebje. Se vo granici na normala. Gledam kolku mozam da izbegnuvam gluposti jadenje kaj malovo ama koga imas edno pogolemo malku e tesko go gleda nego i samo vika am za se. Probuvam da ja zalazuvam ama neznam uste kolku ke mozam. Mene mi e krivo mnogu sto golemiov mi stana zavisnik od blago, neznam kaj utnav tolku i nego gledav kolku mozam podilgo da ne mu davam znaev deka koga ke pocne da razbira bema spas. Na tatko mu e definitivno ke se potepaat koj poveke da izede. Balansiram so druga hrana kolku mozam od sabajle inaistiram duri i dosadna sum so ceden sok ili smoothie rucek jade vo skolo pa vo tekot na denot pak go brkam so nekoe ovosje ili da ksne nie sto rucame. Vecera obicno mu e puter leb sirenje. Otide muabetov denes nakaj hranata. Od zborenje mi se prijade Da zaspie malovo ke si zbrcam eden sendvic taka po nezdrav mi se prijadoa gluposti
Беба заспа!!!! одам во дневна ако можам еден филм да изгледам. Малку ми треба одмор на мозоков. А и што вика М&M еден нездрав сендвич да си лапнам. Не се мешам за хранење, кпј како сака нека си го рано детето. Под здрава храна јас подразбирм комбинација на доручек ручек и вечера со која ќе се внесе потребното дневно количество на витамини за организмот. Гледам овошје и зеленчук да е застапено колку може повеќе, на креативни и некреативно начини, само дасе ручка. Риба барем еднаш неделно да има. А понекогаш частиме душа и со некоја нездрава храна. Е со благото не можеме да се избориме, ќе речеме не купуваме веќе и после ручек се гледаме де во еден дњ во друг кој прв ќе побара благо и секако тој мора да оди до продавноца Се распишав јас. Ме чека синко почнал филмот. Добра ви ноќ мајки!!!
Немаш утнато, не се обвинувај себе си, кај сите деца е така. Кога еднаш ќе го вкусат шеќерот, толку е, како дрога ствара зависност. Зарем ние немаме потреба од него? Само што сме возрасни и свесни за неговото дејство. Децата сакаат да јадат само тоа што им се свиѓа. Добро е ако можеш да балансираш, да подметнуваш здрави намирници кои тој ги сака. Јас на пример со одредени работи што не и' се свиѓаат на ќерка ми воопшто не и' ги нудам, правам пауза од неколку месеци пред да и' понудам повторно. И' давам да јаде само она што знам дека стварно ќе го изеде, се' додека е здраво.
И мене тие ми се најјаки!! И не ги разбирам жените што не одат на опција seаrch туку секојдневно истите прашања ги поставуваат, од типот: " Мајки од кои пелени сте задоволни?" , "Жени, со кој детергент ги перете алиштенцата на вашите најмили"? , "Мамичкии помош, потпарено ни е газето, со што да мачкам"? "Чаир или Гак"? итд итд. А да не правиме муабет дека има 2 3 што по 5 пати прашуваат за сė и сешто со милион грешки. Оди разбери Ѓи!!!
Ех ние критичарките сеирџики...ај и јас да се додадам со коментарите...ги читам и ретко ги послушувам, некогаш има и убави совети и интересни рецепти, ама некогаш забегитис работата, уште штом го видам прашањето знам која и што ќе одговори Еднаш веќе пишав, и Бебе готвач не им е баш погоден, прво со мерките а потоа со комбинациите - мешаат многу состојки, се прашувам има ли некој нутриционист или педијатар да ги " проверува" рецептите или кој стигнал - пишал! Ама кој како милува, јас првите 2-3 месеци со дохраната се припотресував, сега по релакс терам! Џанам, денот го искористивме за шетање малку и малку смирив живци, сега уште да се забањам и правац у кревет! Божем елка да китиме ама некако не ми се даде време, а и искрено со боксот за играње, слабо место во дневна има што ќе е безбедно од беба па се мислам кај да ја ставам! Добро е што е утре петок...јееее викенд на повидок
и такви ли има... не бе бегам од групи, ако ме додаде некоја мајка, не прифаќам или одма излагам од групата. Мислам доволно си знам за детето, а ако нешто ептен ме интересира прашувам педијатар или тука на фемина... Бегај таму ке прашаш нешто и кога ке фатат да се караат во коментари, лудница!!
Ај добра вечер.Блазе вас што сте на слава денес.Како ми се јаде посна сармичка и славски грав...мхм.мхм...мхм... Ситуацијата со синко,фала Богу,оди кон подобро,се надевам.Заспива без плачење,малку се јавува копнеж за тато,да го видам тато,да си дојде тато.Само си се чудам на моиве нерви,кои издржуваат се и сешто. Права карпа бре! Во врска со темиве по фб,следам неколку,и искрено коментирам кога нешто стварно ми паѓа во очи. Па стварно,во денешно време,во 21ви век,време на ваква напредна технологија,кога секој пред себе има паметно средство,се поставуваат такви прашања.Ете,последно е со пердувот,волшебен,кој вадел шлајм кај бебе. Здрава храна здрави деца,јас мислам дека повеќе е наменета само за одредени членки,кои имаат направено ..клан,, притоа и приватно се дружат,па сега ај ќе солиме памет. Сметам дека,здраво нахрането дете е,дете кое прима доволно витамини,значи јаде овошје и зеленчук во доволна мера,пие вода и цедени сокови. Моментално сме опкружени со мајки и деца,кои се на почеток со воведувањехрана,околу годинка.Јас до година,ПРЕМНОГУ,бев оптоварена.што,колку,кога,како давам на детево.Смоки и благо не проба се до 18 месеци.И денес,внимавам,но помалку.На пример,имам дете кое не е љубител на сок,благо и грицки.Ама затоа си обожава Монте.И не му е ускратено.Благо дома нон-стоп имам на лагер,кога посака нешто,отвара фиока си зема што сака. И кога сме на гости,доколку има на маса избор од грицки и кифли,он зема кифла.Затоа,машала образите му се до земја скоро Ај да си кажам уште за утре,празник,ние со синко ќе си шеткаме пак.Имаме роденден во сабота,да купиме поклон,да платиме некоја сметка и тоа е во план за сега. Добра и мирна ноќ,мајки!
Добро вечер мами Нас денот полош неможеше да ни биде Ми падна беба од спалната и то директ со главчето Ми се отсекоа нозете,ми застана срцето,толку многу се имам исплашено Неможам да верувам пред очи ми падна,секунда Неможам да заспијам,ми е страв да не и биде нешто Досега тераше добро како и нормално па ќе пратам Значи не се оставало 1 секунда ко црвци да има во газот Пред некој ден изеде пола визит карта,денес ова Само кај кабли да се чепкало,уште од сега, а за натака несакам ни да замислам шо би праела Уште неможам да си дојдам при себе Иначе вчера ја украсивме елката купивме помала па здравје ко ќе пораснит момето и поголема елка ќе китиме Добра ноќ мамички
Добро вечер девојки, Ја редовна овде ама само со читање никако да пишам па еве конечно. Се надевам ќе ме примите ако не здравје Денес од дома не се мрдна, кујна стандард средување садови изми машината една тура али како се заредија гости од 5 тек сега се ослободив и заспав бебе. Ходник со земја цел и еден куп садови па јово на ново иста прича од денес. Значи и 2 пати на ден да поминувам со џогер и правосмукалка пак ке боде прашњаво, а не сум некој фрик али оваа прашина не знам од кај доаѓа. Ај бебе се разбуди втора ноќ како нешто не му е по кеиф, дали се заби дали има мака со меше не можам да проценам. Добра ноќ
Јас не знам град со повеќе прашина! Катастрофа еј. Затоа чевлите валкани на сите ни се, а не по Скандинавија секогаш чисти. Е немаат луѓето ни прашина ни пакетчиња од смоки по улици. Јас секој втор ден џогер и правосмукалка, и вчера ги тргнав ќилимите, демек ресастиве стварале повеќе прашања.Ми има смисла да ги кажам! Такви имаш? Едит: ни с од сон, ко зајак спијам - ме разбуди машинава за перење од комшилук!
Абе катастрофа невидена, сабајле чистам до пладне ко 1 недела не поминато мислиш ќе прооди. Ако утнам некоја соба одма партали Инаку неам ќилими така да врати си ги не е до нив.
Добро утро Ние станавме денеска малку покасно.Кафето го испив и кај и да е ќе одам да спремам доручек за бебуш-просо,цвекло и јаболко.Во последно време не ѓи сакака овие чудни комбинации.Како помал се јадеше.Дали дека не разбираше,а сега се има сретнато со повеќе вкусови и знае што тоќно сака,а што не Друго за некој ден правиме 10 месеци,а оди кога се држи за нешто.Ќе треба да си набавам модла за ноже.Јас ќе месам престапулки прв пат кога ќе се пушти сам.Тоа ми е некако поправилно,а не да чекам да почне убаво сам да оди За здравата храна.Интересно ми е што е помодарсто да се користат што е можно повеќе намирници кои претходно не ѓи знаевме.Цејлонски цимет, хималајска сол-на мојата пишува алпска не знам дали спаѓа во здравите,оти не е од Хималаите За таа округлата јапонска ли кинеска тиква што ја форсираат во последно време.Јас ја купувам таква(не и го знам името), оти ретко наоѓам нормална тиква каква што сум јадела.Дури еден период се мислев дали се јаде,да не е некоја украсна како оние за Хелоуен. Си имаме намирници од наше поднебје зошто да купувам нешто друго на детето, кога кое не сум го јадела ни јас. @Mari* мајче со лесно.Не се плаши, моето има паднато три пати.Првиот ми беше најтрауматичен мислам.После си е искуство. Еден период кога почна да стои многу ми паѓаше оти е нестабилен и се удареше на главчето.А, стоев до него цело време...ама момент и некогаш не ми работи рефлексот брзо и се удри. Ме фати депресија зошто ми се удара бебето,па ја прашував докторката што мисли за да му купам шлем за главата. Сега ја има совладано техниката да паѓа со рацете и да се штити,клекнува сам или паѓа на газе. Тоа е мајќи отидов-мали се покака.Убав ден на сите
Ве читам за групите, и си се смеам самата како блесава. Таков ментален склоп не сум претпоставила дека има, а еве ме магарица од 32 години. Овие во здрава храна се фрикови, оговорно тврдам. Баш сакам да ме прочита една од "тие главните", и да ми одговори како живеат без било што "вкусно" да му дадат на детето од време на време. За себе да не збориме, затоа што едната од главните ја начекавме со другарка ми во седмица како бута фаца во хамбургер. Буквално. Се треба да е со мерка, ништо што е претерано не чини. Манго немам во животот купено, немам ни намера. Авокадо пак, јадеме уште од кога излегоа и нормално дека дадов на дете. Мајка ми пудинзи од просо ни правела уште пред сто години, правам и јас. Пак ќе речам, не сакам претерување во ниеден правец, затоа што познавам мајки кои даваат исклучиво конзервирана храна, и тоа па не иде. На крајот на денот, секоја мајка си е одговорна за своето дете пред закон и пред Бога. Останатите блесави групи не би да ги коментирам, тоа е чудо невидено. Ние накитивме елка, имавме мал дебакл со неа ама веќе се навикнаа децата па не ја закачаат. Немам никакво новогодишно расположение, толку сум уморна и желна за сон што ми иде да се претворам во мечка и да спијам до март.