Исто исто и јас бев.Ама ако нешто и се случеше плакав и си велев да ја сакав немаше да се случи тоа можеби е била некоја депресија.
@sakambebe не си единствена, и на нет можеш да прочиташ илјадници мајки со слично искуство. Би сакала пп да ти пишам, но затворена ти е опцијата.
Ајде малку да ви внесам новогодишен амбиент Ова дека вака ќе остане со 2,5 годишно ѕверче, нема шанси Спојлер: Елка
Иста бев и јас. Кога ќе ми текне ми се превртуваат цревата. Плачев секој божји ден. Среќа мм е разбран човек па ме мазеше цело време А исто и мајка ми и татко ми. Ептен беа покрај мене. Кај мене траеше подолго, не се сеќавам баш точно но после 40 дена знам бев на гинеколог па му плачев и него дури му барав таблети за смирување(голема грешка). За моја среќа злато од човек е и он, па ме задржа еден час може и повеќе, разговаравме ме советуваше, и не знам што ми направи но кога искочив од кај него јас си бев старата јас Имам многу што да пишувам за оваа постпродилна депресија, но несакам да сум досадна и онака постов е веќе долг. Ако сакаш пиши ми ЛП ќе поразговараме. Се што си пишала истото го чувстував и јас, до збор. Но верувај се ќе помине, како ќе расте малото така се повеќе ќе го сакаш(не знам дали е м или ж). Ќе ти стане наважно нешто во животот, ќе бидеш спремна се да направиш за него. Дај си време и знај дека не си единствена што минала низ таков период. Штом имаш помош искачај со мм малку и на воздух, немој да се затвараш дома уште полошо ќе си направиш. И прашај доктор но мислам дека смееш да пиеш Б6. Сега ми текна дека ги пиев и јас 3х1 на ден. ЌЕ видиш и тие ќе ти помогнат малку. Честито бебето нека е живо и здраво. Среќна жена си што си го дочекала овој ден да бидеш мајка
Нема мајка што не си го сака детето,ова ти е некоја постпородилна депресија која е нормална појава,искрено и јас кога прв пат на болница кога го видов бебето не ми се појави некое чуство како на филм ,уживај си чуствата постепено ке си надојдат
@danichap јас си купив перница од лидл после цела година конечно ја начекав со мирис на портокал. Добар ден мами и од мене. Ручек направен. Дете надоено и чека да ручам и да ја бањам. Почнав преку еден ден да ја бањам во вецето. Многу ми е полесно таму ставам вода и да ми фали не се замарам.Полесно се грее а и на малат се и е ново и ужива. Инаку е болна има пролив и пиеме некој пробиотик ама не мине пак треба да одиме на др. Вчер требаше да ја вакцинират ама ништо. Прв пат едвај чекам да ја вакцинират инаку се плашев. Малата плака одидов. Убав истаток на денот мами.
@sakambebe хормони се во прашање, ништо друго. Ќе се стабилизираат. Добро е што си свесна за состојбата па сетрудиш да најдеш решениеи бараш помош. Тоа значи дека почнува да поминува. А и на почеток баш се досадни, или спијат или плачат После кога ќе почне да те гали по лицето со рачуњата, да ти се смее кога ќе го погледнеш, че се воздржуваш да не го изедеш. Што би рекол син ми, а бе не можам, не можам, како же тера да ја гушнам силно,,
@danichap kaj mene i za vikend edvaj pominuva vreme so mene sam.. Se neshto mu teknuva da pravi deka eden den ima sloboden, pere kola, montira neshto doma... Ili ke mu se prijade torta pa ke odam jas da pravam on go chuva shefot i sekogash imame shto da pravime osven ednostavno da sedime sami dvajcata ili trojcata ako e buden mali, da se gushneme i da ne pravime nishto. Da si posvetime vnimanie Se nadevam ke dojdat i tie denovi naskoro, po ne vazhna vo zhivotov ne sum se chuvstvuvala
Ke pomine toa sigurno, licno iskustvo nemam ama ne e loso da posetis i psihijatar, moze samo da ti pomogne kako da go nadmines periodov Bidi smirena, nemoj da go dois radi reda so se reklo, gali go dodeka cica, nemoj da se forsiras da osetis nesto samo ke si dojde, nemoj da se obvinuvas sto e najvazno, ti ne si vinovna za postporodilnata depresija, hormonite si igraat so psihata, i ne e znak na slabost tuku naprotiv na silen covek e odlikata da pobara pomos, ako si bila pak odi kaj drug podobar i imaj verba vo sebe, gradi ja ljubovta poleka po malku sekoj den I setaj, batali adeti sekoj den po pola saat so mazeto ili sama kako ti odgovara, disi laden vozduh zagaden ili ne zavisi kaj zivees )))) Tie sto pominale niz istoto ke ti gi dadat najubavite soveti i ne e ne si sama ima mnogu dali bila vakva ili onakva ne frknalo ooveketo nekoja maka na toa pole glava gore
Same here )) mazite treba na predavanja da odat kako nie sto odime pred raganje tie treba za kako posle so zenata da se odnesuvaat )) sekoja cest na isklucocite ama toj nedostig na vnimanie e uzas, mali dobar e?
@slobodka ne se lutam ,mozes da me karas slobodno @danichap se nadevam ke pomine brzo ovoj period. Eve sega vidov pustile porodilno,pa dobro e bar toa.A znam deka do utre ke gi nemaPosle na ginekolog ke odam da vida sto se desava i na toa pole Fala vi za sovetite,jas kako sto kazav mnogu sum brza(vo pogled "brza kucka slepi kucinja ragja").Mnogu pati ne zastanam da razmislam tuku odma burno reagiram i si ja mrazam taa osobina.Iskreno mrazam vo sto se pretvoriv-nervozna,depresivna,luta.....ne bev takva do tolku.Mi se slucia nekoi raboti i toa doprinese mojata i taka raznishana samodoverba i karakter skroz da "padnat".Majkami bese bolna 1 mesec neznaevme dali ke ostane ziva (toa me skrsi ,me ubi a premnogu sum privrzana zs nea).Srekja pomina se dobro ,posle bea obidite za bebe -lekari,inekcii,folikulometrii....me dotepa i toa.Pa sedev bez rabota poveke vreme...Se mi dojde na kup.Da bese nekoj so pocvrst karakter ke izvlecese pouka od seto toa,ke go prifatese i ke prodolzese.Ama ete jas prodolziv,fala mu na Gospod za 1 god.dobiv i kukja i rabota i bebe.Se sredia rabotite ,samo moite zivci ne!!!E zatoa sega se nerviram za sekoja sitnica namesto sto bi rekla i edna majka od tuka i istoto i majka mi go vika-MISLI POZITIVNO DA TI SE SLUCUVA POZITIVNO. I taman koga resiv malku da se opustam,mi se javia za rez.za malava zemeni brisevi od nos/grlo da pocne bo gradinka-imala bakterija Stafilokoka.I pak nervozi -sega ke treba terapija pa da odlozime adaptacija vo gradinka ,a za 1mesec trgnuvam na rabotaama toa e.... @sakambebe znam ne sum bas za soveti, i ja poveke im cmizdram tuka na majkive ama period ti e.Poleka ako mozes zemi peglaj i gi ti alistencata,peri gi,da go osetis toj bebeski miris.Zemi ja malku vo race ,gusni ja i pomirisaj ja kolku ubavo mirisaat bebencata.Ako smees nekoj caj -m.dusica,kamilica pij cesto i ako smees B6.Setaj malky so mt i razgovaraj poveke,ne drzi vo sebe.Ke pomine.Najteskoto e sto treba malku vreme.Ti posakuvam pobrzo da projde i da ni pisuvas tuka kolku mnogu ja sakas bebuska P.s.izvinete na referatot
Добар ден. Толку беше градинката дури 1ипол недела, синко е со големо воспаление на ушите, спуштено на плуќа, грло црвено, температура која се качува до 40 (прееска се испотресов се изнаплакав му измерив 41). Бевме на лекар му дадоа Трицеф, леукоцити 15.5, а црп 93... Педијатарот рече дека е најверојатно стрептокока, чекаме резултати во сабота од брисеви. Ми предложи, прво ме праша дали поддржувам вакцинирање, па предложи некоја вакцина која штити од вакви работи, бидејки бил склон да фаќа и тешко поминува, пред месец ипол беше исто вака, тогаш брисеви не направивме и не бевме сигурни што беше. Моите резултати од урина стигнаа, Ешерихија Коли како што претпоставував 1Милион во мл мокрача и ајде и јас на антибиотик... Сега ке одам да ми препише матичната нешто и се дујам со чаеви, кои деновиве без антибиотик што сум ми помогнаа колку толку @sakambebe обавезно да дојде кај тебе твоја добра другарка, братучетка било кој и да правиш што повеќе муабет, позитивен Јас секој втор ден одев кај @Nikita7 на почетокот зашто ми се јавуваше и страшно звучеше по телефон, бебето вришти во позадина, она нервозна и плаче.. а сама скроз, па одма одев кај неа и тој период полесно помина, баш и кажував Ова не си ти, кога ке помине овој страшен период дури и сама ке си речеш леле дали тоа бев јас? Кога бев кај неа она смирена и бебето смирено, глас не пушташе и она ми викаше абе што магии правиш ти за вака да не смириш Дури и тој период понатака ке ти биде матен во сеќавање... Оди консултирај се и со лекар, мислам смееш да пиеш нешто за смирување и опуштање, некој чај или апчиња.. и само позитивни мисли, ти посакувам што побрзо да ти помине периодов
Најискрено ние се преродивме кога малата почна да спие во нејзината соба, околу 7-8месец, и да го преспива ноќите. Тогаш и не фатија бубачките за второ. На секого ми треба нежност и интимност, макар 15 минути пред заспивање....со таа прегратка да се растргаат лошите мисли и уморот од напорниот ден. Доколку имате бејбифон и голема када за заедничка бања .... Обиди се да вметнеш некои такви ритуали, макар еднаш неделно. Majkа ми кога не посетуваше максимално ја користев за бејбиситинг . Тие месеци сите филмови во кино ги изгледавме и сите коктели во најблискиот коктел бар ги пробав. Знам дека со шефот не е лесно довербата за бејбиситинг да ја препуштиш на друг, не ни знам дали досега имате пробано. Се си викам кога ќе се стопли е друго, ако ништо на тераса едно кафе е сто пати послатко, плус за шеташе. Детето во количка и пут под ноге... Бидете добри, чувајте и сакајте се. @mariz срце ме здоболе кога прочитав за Тео. срце мало ептен го спотера. Не само него, и тебе со периодот, тироидата сега ешеријава.
Dobra vecer! Eve nie so sinko rabotno po doma, rabotnikot pruzi alista toa mu e edna od omilenite igri, isto znae da pobara i krpa pa mi brise kaj stasa, ne e krivo deteto toa gleda Sakam da i kazam na @sakambebe deka e period i ke pomine. Na pocetokot sekoja vtora zena se soocuva so takov problem no so tek na vreme minuva, sekako treba pomos i od dr.pokraj tebe. Ti si bila pod golem stres uste pred da zabremenis, stom si so inv kojznae kolku bil tezok tvojot pat do bebe, sega imas izmesani emocii i ne znaes kako da reagiras. Bidi kolku sto mozes po bliska so bebus, probaj doi go, gali go, legni do nego da osetis kako dise a isto i toa! Ke mine vreme i ke ni pises deka se e minato i deka nemozes eden mig bez tvoeto angelce! Moli se na Bog da pronajdes mir vo dusata! Nie sme so tebe
Ми иде дома да се затвориме и да не мрднеме никаде Еве сега доаѓам од лекар, дури и слабокрвна пак, не мн ама се на долна граница Тоа е мора да се чуваме зимава, воздухов е никаков..
@mariz во Германија е воведена таа вакцина во календар на вакцинација. Пнеумонококи .Ние ја промивме добро поминавме. Сега требаше 2та да ја примаме па ќе видиме . Побрзу да оздравеете . @flower30 секој се кара со мм. Али мм има едно правило никогаш не си легнувај лут, прости се. Јас така цел живот бев голема лутка и еден ден си мислам лугето што убаво живот си живеат, а јас постојано се лутам и си одземам од убавите моменти. И од другиот ден престанав да се лутам и видов колку поубаво се живее.
Не е ништо ново и не си сама. И мене ме мавна депресија. Исто и јас бев свесна за се ама чувтсвата ми беа крш. Се осеќав беспомошно и највеќе влијание имаа мајка ми и свекрва ми, кои сакајќи да ме поучат за се што правев викаа не така, вака. Само среќа 1 недела беше мајка ми, после сами со маж ми. Ради грчеви, жолтица и триста ммои ставови депресијата ме држеше 3 месеци. Маж ми викаше оди на психијатар ке се среди, јас нееееее, силна сум. Уште си живеам со стравови. Секогаш во тие 3 м викав, добро кога ќе дојде убавото? Само маки. Доење, крвави брадавици, неспиење по 5 дена без прекин, не јадев, не пиев...Само маж ми ме оправи. Фала му на Господ што ми го даде него. Сега сум океј. Не се плаши, ќе помине. Нормално е.
И мојата ја прими. На 3 и на 6 месеци како дел од шестовалентните мислам. Немаше никакви негативни реакции како тт или осип. Само поспаност.