Бебка нана,а мама забче ја боли. Свекрва ми уво не ја боли малце да ја земе да поигра и онака по цели денови седи сега се качи горена јатрва ми да и ислисти шпорет лули прашини генералки а она си шета .... Јас немам таков ксмет иако со мене живее не со неа али скоро ич не ми помага по цел ден сме заедно еднаш не ја зима да ја подржи ...... Ај јас ви се ижалив,а сите што имаат црни мисли да ги искарам зошто бог не ни го дава она кое неможеме да го издржиме бог сите нас не чува. Од искуство верувајте.
Добар ден, како ни почна лудница денов од сабајле.. ме разбуди цифкање некое, аиии викам зар птица некоја се заглавила во ролетните, пак циу циу.. и земав моб да снимам за да слушне мм да му пратам, таман почнав да снимам кога пукна нешто и почна да фрчи.. а во куќава сме сами преку ден со прадедото кој има посебен влез, но лепенка е со нас.. брзо искочив со синко во раце (тој уште успан), го умотав во кебе и брзо кај дедово... во двор го сретнав бил до подрум да гаси пумпата од парното од ладното цел испаруваше, дедово црвени очите и од глава до пети со црна жешка вода испрскан (среќа без изгореници е)... кај него дома што да видам пукнала цефка на радијаторот во кујната кај него абе од тепих, висачи, микро, фрижидер, фиоки, завеса, ѕид се мокро и црно, брзо му помогнав тепих прво да извадиме, па после му реков да влезе да се избања јас каде што е најмокро ке бришам... Одма ги однесовме теписите на перење, утре сабајле молер, денес мајстор за парното, хаос му е се. Синко па умен во дневна кај него си седеше и гледаше цртани.Денес сме на контрола, мене ми изгледа мн подобро, но црп ке каже.. се надевам дека е симнато, уште малку се искашлуцава чат пат само. @AngelOfArh како успеа толку да се разболи малото, што бактерија имаше претходно?
Ја слушав Аспазија Софијанова на Телма за имунитет зборуваше. Начелно дека е генетски, дека влијае мајчино млеко и дека до 3 год дете не треба да оди у градинка. После 3 год ќе се социјалирало. Кажа да се изнесува бебе од 12 до 4 саат, ама на чист воздух и да се навлажнува дома воздухот и дека јонизаорите дома се супер опција. Парно и греалки рече се полоши од дрва. Мојот прочистувач има 6м мислам и ке му мењам филтер деновиве. На неонатологија имало 20 деца дури Ние на контрола сме денеска. Тешко на докторот кога ќе му врисне Ке се испожалам дека не јаде. Се надевам не ослабела. Не сакам да ја носам по доктори сега има грип и морбили А требаше сега и на вакцина и на ортопед. Ортопедот чекам да се јави дали може да касниме 1 месец. За вакцината пак ќе чекам. Иам многу табиетлија дете. Никој освен мене и татко и не сака. А од март ќе почне со баба и да се чуваат, ќе ја пукне жената. Сите намрштено ги гледа.
Здраво мамички.Јас со мм бевме на шопинг за бебушко и сега седнавме да ручаме во ресторан.Малку време и за нас,бебушко со баба дома . Имајте пријатен ручек
Гого вика ова е поклон од некој дадено, не почастил некој, дали внуката од братучетка или дада, некој е, ама кој не знаеме. Вирусно. Ти го знаеш Гого, знаеш дека не паничи безвезе, епа бепе исплашен обој пат. Го слушаше може 15мин, црева ми се превртуваа. Го инхалира, го боцнаа и еве сега дома сме на орален антибиотик и инхалации со лек внатре. Спие поише, пие многу течности, блендирам банана со круша да залепи тоа шлајмовите, пие како сок тоа, абе ми се темни, ми се темни. Цело тело ме боли, не сум спиела веќе 36 саата, не ми се мрда од кај него, кога ќе се закашла почнува да се гуши.
Да се пријавам. Периодов ми е катастрофа. На секој можен начин. Ама со ред, хронолошки. Од прошлиот понеделник почнав да вежбам. По секоја цена. Се враќам од курс во 9.20, успивам дете.. и од 10 до 11 вежбам. Повеќе јога помалку справа, ама за некој толку закоравен и јогата е напор. Средата скокам вежбање. Во четвртокот бевме на новогодишна забава во градинката... па после успивање дете, до 1 вечерта печев колачи. Овесни и џиџи бебе. Овесните не ми испаднаа и завршија во канта. Среќа другите беа дупла доза. Следниот ден едвај дочекав да дојде 17. Ја земавме и требаше да се вратиме во 17.30 (таман додека да наместат и да извадат за јадење). Ај си велам пола саат ќе се проврткаме околу градинката. Леле мајко. Се расплака затоа што не сакаше да облече чевли а сакаше да оди по улица. Надвор минус многу, таа вришти и се треска од земја. Цело маало го кренавме. Пукнав од незгодно. Вришти хистерично, мава, го бараше телефонот, и го дадов - го тресна од земја... ја шлапнав малце тука... ама фрла со се што ќе и стигне во раце... делува на едно крајно невоспитано детиште. Прашувам во градинка - супер си е. Имала и моменти кога е лутка, ама се во границите на нормалното. А дома со нас е ваква... дали било да ја пресоблечеме, дали било да ја облечеме за во градинка... ужасна е. Влеговме внатре, таа уште плаче, црвена жар, да му се одмили на човек и забава и се. На одење, се мачиме да ја облечеме.. не сака, плаче... а воспитувачката за три секунди ја облече. Е многу ми падна тешко. Како да немаме никаков авторитет врз детево наше. Пробував со добро, со лошо, мама се лути, мама плаче, ... едноставно ништо не бива кај детево. Следното сабајле се молевме да се облечи, ајде со банана, со песнички, на крај ми пукна филм, истрчав во дневна и почнав да плачам. Немам веќе сила. Откако се изнаплакав се вратив во спална и лудово си се смешка и се облече одма. Во саботата крена температура сабајлето ама и дадов чепче и ја спушти. Растат 5ки, со раката е до грло во уста, викам ајде не е страшно, може од тоа и е паднат имунитетот. А вака ни прави трет пат веќе - ќе крене температура, едно чепче и ќе и помине. И после е супер... Со тој памет, се облековме и ај на шетање. Нормално пред шетање имаше спектакли по дома за облекување... 45 минути. Ја затворив во спална демек казнета... а таа вришти - дојди тато... кога одам јас почнува да се дере "аман" и ме мава!! Шетавме преку ден, ама вечерта сериозно качи температура. 40. Ајдееее, нервите ги искинав. Одам да и дадам сируп за да симне, не сака, се бори, ми го плука во лице... ќерка ми е, и ја сакам, ама ми идеше да ја изнаплескам. Еднаш дури ја удрив по газето (пелената) неколку пати... Неделата изгоре цел ден. Не симнуваше под 38.5... па после 4 саати пак 40. Среќа веќе во понеделникот конечно симна 37.8... за неа тоа беше ко да нема температура. Ама маж ми се зарази. Ајде и тој болен. Се јавувам во градинка да кажам дека не оди, учителката вика и други 4 деца се болни, а и таа имала 40 температура... Нормално, вчера вечерта после работа и јас се разболев. Инаку, малата е цело време околу маж ми. Мене не ме есапи за жива. Вчера одам на работа, на врата не се замара дека си одам, плаче по татко и да не замине.. Се враќам, не и е гајле. Дупната сум од плачење викендов од неа. Што заради однесувањето... што од болеста. Толку немоќно одамна се немам почувствувано. Не знам веќе што со неа. Многу ми е криво што ја подудрив. Не верувам во такво воспитување. Не верувам во уцени. Колку ме повреди... немам зборови. Да бега од мене, да вришти по татко и. И зборувам.. ми врти грб и не се врти да ме погледне. Ајде денес е нешто пофина, ме гушкаше по малце... се надевам дека и било некој револт моментален. Умирам од страв што одиме за Македонија сега во петок. Таму баби дедовци, луѓе, сите ќе ја мазат и лигават, леле мајко што ли ќе биде кога ќе се вратиме тука... кога им поминуваат овие испади?? Дали се работи за тантруми или детето е безобразно? Не знам. А и не знам каде грешиме ние како родители. Секој ден се преиспитувам по милион пати...
Da vi pisam kako malku razbudena od zimski son,denes sinko go nosev na vakcina,jas poveke placev od nego,ne izdrzav izlegov nadvor,so solzi vo ocite.Jas imam pomos od site,od dvete babi,od dedovci od mm,koga e doma.So svekrva mi se slozuvam odlicno i me prasuva za se,posebno zaradi situacijata vo koja se naogam.E sega da ve prasam,kafe pievte prvite denovi pri doenje?A da znaete kako mi se kafe so cigarce,mislam deka celata maka ke mi pomine ako zapalam edno cigare i na raat edno kafe da ispijam,ama nekako srce ne mi dava.Ne znam mozebi sum greska.Cekam rezultati od krv,da vidam sto i kako e,dali t3 hormonot navistina vlijae na psihickata sostojba.
Најверојатно има некаков грип. Времево е катастрофа. Утре треба да одам во град, а како ќе издржам не знам. Ич не ми се излегува на ладново.
@Kaetana celo vreme ti go citav postovite ,onaka optimisticki i ubavo skockani.Sega citam ,i pak e ubavo skockan posta od toa sto si go pisala mi se vrati vo sekavanje od site moi drugarki sto pred mene rodia.Site istoto go kazaa kako sto pisuvas ti.Znaci period e verojatno ,tebe te sfativ kako zena so cvrst karakter ama pa i cvrstite nekogas popustaat(posebno sto ste sami vo druga drzava so malo dete).Ajde moze ke dojdete ovde pa moze ke smeni ponasanje i ke si se vratite kako novia za vezbanjeto bravo,jas so pomalo dete pa nemozam da najdam vreme,ama mora da se pocne @sakambebe normalno de,mm na prvata vakcina gledase kako ja bockaat i posle cel den vikase deka mu se place od maka od nejzinata vakcina.Za doenje i kafe nemozam da dadam sovet-ne doev od start.ne pusam a kafe sekoj den po edno piev.E sega imam citano deka nekogas majkite sto dojat of kafeto i placele decata(moze gresam),ama valjda barem edno kafe mislam mozes.Za cigarite ne kazuvamprotiv sum sekogas!!! Dobro stom imas podrska ,poleka ke projde. I izvinijas mislev kerka imas i vo prethodnite postovi se ti pisuvavvo zenski rod
Се вративме од доктор, бевме и крв да провериме, оти не јаде, докторот убеден дека ќе биде анемична а лепотава со повисок хемоглобин овој пат, скоро 12. Вика, ако е слабо ќе правиш ти серумско железо да видиме резултат, па преку тебе да контролираме, ама излезе дека е океј. Очекувавме дека ќе биде слаба крвта оти и јас имав страшно крварење одвај преживеав и дека од тогаш сум слабокрвна, ама фала на Господ се е у ред. За јадењето вика, еден ден ќе пројаде, давај по 3 кашички на ден. За вакцина ми рече подобро сега, оти јануари и февруари ќе биле со уште повеќе вируси и грипови и ако е сега се океј да ја носам, па веројатно петок или понеделник ќе одиме. И не знаев ми рече 6м да немало помеѓу 2 вакцини. Плачеше до бескрај. Срамови. Иначе и мојава е фластер за татко и. За вакцини он ја држи, за крв јас, така сме договорени. Кога он си оди плаче. За мене гајле и е.
Prvo ke ti se izvinam za latinicava ama nemam na rab mak podrska na kom. Mojot e nekoj mesec postar od kuklata tvoja ama bukvalno istoto se desava kaj mene.Ke se pokaka place se drere zosto da go presoblakam,frla pampersot,maramcinjata,probuva da me udri so nozete,go ostavam posle pocuva da place ne saka da sedi pokakan..i za mal milion drugi sitnici odma ja pusta sirenata,se kara pisti i sto e najtragicno ne bega kaj tatko mu tuku kaj baba mu.Od nea sve mu e dozvoleno.Kolku i vikam i se karam doma za vospituvanjto na sin mi ne me registrira si tera kako sto i odgovara nea i go zadovoluva sekoe negovo baranje.Za karanje znam i ton da povisam,i da go podudram na nervozata ama za gjabe e i posle krivo mi e.Edinstvenosto mi pali e ignoriranje.Place,se dere,vristi,frla...gleda ne go registriram posle 3-5 min prekinuva i e najumnoto dete na svet.Ama toa vazi samo koga sme sami doma dodeka dojde svekrva mi od rab posle e horor. Ni bidnaa drzavjanstvata bugarski pa zdravje za nekoj mesec zaminuva mm pa potoa i jas i sinko se nadevam deka tamu sama ke go dovedam vo nekoj drug red.Ke vidime zdravje.Kolku i se raduvam sto ke se trgnime od ovde i od zaednica tolku i strav i panika me fakja kako ke se snajdeme i adaptirame.Ke te baram zdravje ponata za soveti.A za malata ne se sekiraj mislam deka nema nikakva odbivnost sprema tebe mislam deka nie majkite sme poveke vreme so niv i celo karanje,vikanje i nedozvoluvanje go dobivaat od nas zatoa baraat uteha na drugo mesto.Edna e majka gore glavata malata te saka najmnogu na svet.pozz mamicke se nadevam pobrzo ke pominat ovie haoticni periodi.
100% е од некој што ви бил на гости ако не го шетате надвор често... а брисеви од нос и грло беа добри? Богами знам и јас каков е, ако е нешто озбилно не преќутува, кажува одма... ако не е страшно ич го кажува тоа неговото ништо не му е ама му верувам, еве втор пат од многу лоша состојба детево ми го опорави без за завршиме на некоја клиника...
@Kaetana @tincemajmunce dobro kolkavi se vasite deca stom pravat vaka? исто како за син ми да сте напишале,еве за 3 дена 21 месец ке полни,аве не оди во градинка,но кога почне да се луте за нешто па тука иде трескање од земја,ѕид,зема со играчките мава по мене и со се друго што стигне,кога ке се покака доаѓа ми вика мама како и покажува на газето и земам да го пресоблечам бега по цела куќа и по еден саат го гонам,За облачање иста песна,за јадење не сака оваа недела.ништо само фрла гази.и расипува,по татко му плаче се дере по мене ништо не ме регистрира,денов хаос,цел божји ден плаче за ништо,стварно кезнам што да му праам на детето......
Лелеее Јас мислам и мојов таков станува, само што уште не почнал до толку да се спротиставува за да мавне по мене, уште тоа не му текнало.. јас по раце ако го плеснам малку или по памперс по газе плаче навреден како кузнае што да сум му направила. Он е таков само кога сме јас, он и мм..било да е надвор или дома. А се жалам на други дека е некогаш страшно неподнослив со вриштење и акање од земја, па каако за инат кога сме со други он е бајче мирен, културно си игра и ми викаат види бе златно дете имаш ама е умен хаха... Јас мислам дека јас и мм сме му досадни, па затоа е таков, му фали нешто ново, па купуваме нова играчка кога е таков, или пак го носиме во игротека да се издува, некоја нова игра дома измислувам, цртаме дека сака да црта.. некојаа таква активност што ке го смири малку...
@muchacha_a mojot 2 god i eden mesec skoro a na @Kaetana kuklata e nekoj mesec pomalecka od sin mi.Najiskreno se nadevam deka e period i deka ke pomine i deka deteto ke si go dovedam vo red.Probuvam primenuvam razni finti,igri i taktiki nesto pomaga privremeno nesto ne.Ti mislam deka imas i vtoro bebence sega....ako ne sum vo greska moze taka izrazuva ljubomora i ti privlekuva vnimanie.
Да имам.но не е љубоморен тоа помина беше првите денови,сега гобгали и цунка братчето,му пее песнички.а може така прави оти не можам да го шетам како порано а сака надвор а нема со кој ... ке помине се,само време трпение и издржливост треба .
Сега ќе прави 2 години... Баш е околу тој период. Фала ви на сите што ме охрабривте малце... убаво е кога човек ќе види дека не е само неговото дете... и дека веројатно нема потреба да го носи на психијатар.. ☺ @tincemajmunce слободно пиши ми... честитки за пасошите! Жал ми е за се што пиша околу малиот, затоа што комплетно те разбирам како ти е. @sakambebe сакав да ти пишам порака.. чисто дека ако сакаш да муабетиш со некој.. слободно пиши ми. Верувам дека е тешко на почетокот.. јас пак минував низ сосема друга постпородилна криза... ама поминува. Се поминува.
Добра вечер мамички..Нанат и двајцата..Души мили..Синко денес прв пат со гугањето кажа мама Гледам сте збореле за мавање трескање од земја ако не е по нивно..Ете како што гледам на таа возраст сите се исти а јас си велам само керка ми е..За 3 месеци полниме 2год..Синко почна повеке да разбира завчера наполнивме 4 мес..Од нареден месец сакам здравје бога да почнам со дохрана..И ние имаме вакцина во понеделник но не одложувам нека ја прими подобро се надевам нема да закачиме некој вирус..Денес цел ден само пружам алишта збирам пеглам..Сакам да почнам со вежбање но време се нема..Затоа во денот обавезно си правам дома вежби и стомачни..Неможам на раат да се избањам а не пак да вежбам..Или синко ке плаче или керка ке тропа на врата и ке вика мамоо бани бани хах душа веке се знае..Туку сега за празнициве сакав нешто подарок да му земам на мм но незнам што..Ајде некоја идеја..? Само не новчаник.. Срекни родендени на тие што славевте и побрзо опоравување на болните..Поздрав мамички лека нок