Of dusa ne se grizi mira da i pomine. Me nasmea i jas kolku pati mislev deka mi e sin mi za na psihijatar ama seriozno mislev da baram nekoj detski psiholog jas sa razgovaram da mi dade sovet kako da postapuvam so nego a bogami i uste su mislam. Nema veke takvi ispadi ama mnogu se rasprava so nas posebno so mene a vo posledno vreme i so tatko mu. Inaku na taa vozrast pa moze i dokaj 4g fazi so placenje pri oblakanje, cela prva godina od gradinka ha pomina vo farmerki ne sakase da vidi trenerki (da ne ti se veruva deka e dete od aerodrom ). Pa problem koga e prmin od nosenje dolgi rakavi da obkece maica so kratki pa i obratno. Skoro sekoe odenje nekade bilo so sceni i placki sram da te izede. Mislam deka posleden takiv ispad mi napravi na ako ne se lazam polni 5g ili pred da napravi 5. Na rodenden kaj drugarcw od gradinka se si bese super si igraa i na kraj nemase za nego edni kako lizavcinja od tortata, dr deca gi razgrabaa i nemozam da ti opisam kakva scena napravi. Umrev od sram pred site majki od gradinka duri stanuvaa roditeli im gi zimaa na nivnite deca lizavcinjata da mu gi davaat. Posle doma sum go peela so saati. Ke pomine toa ke dojde drugo. Moze preku nok da smeni da stane najumno devojce na svet. Vikas vo gradinka w auper mora nekade da se ispuka pa najlesno e na mama, so nas se osekaat najslobodni. Vaka koga citam se potsekam a bogami i malku strav me faka sto i ao vtorovo moze da bide isto kojznae. Od den na den menuva, 16m uste malku bas i e vreme da i pocne ludata faza Inaku denovuve me umre noke. Ke se razbudi i place pa ke cica pa ke place, ke ja setam po soba me kloca me butka edvaj ja smiruvam. Nemoze ni da se smiri taka lesno samo so cicanje lezecki kako sto pravev za da mi se sobere poveke spienje. Ja.maci nesto a nemozam neznam kako da i pomognam i mn mi e maka. Ete i jas si placev preska ja setam ni soba ona place jas placam. Mene nervoza sekogas mi udira na solzi taka najlesno mi pominuva. Mi se slucuva mn cesto i pred decata posebno so golemono koga ke se raspravam i na kraj da pranam da placam i mislam dek togas mu e mnogu krivo i zal ama ne pokazuva. Ne e pravilno znam ama.luge sme ne sme roboti. I samo uste ova sekigas koga se raspravam so nego ili mu drzam.predavanja pet saati mu kazuvam.kolku.mnogu go sakam stalno mu vikam mn te sakam i koga me nerviras te sakam ama mi ide da te istepam magare nizaedno Toa e sto bi rekla tetka mi kako inaku ke ti obele kosa
Ete sme i nie majki,za prv pat hospitalizirani vo bolnica. Ova sto denes jas go vidov i doziveav,ni dusmanot ne sakam da go oseti. Cel den sinko kenkav,merev tt okolu 38,dadov popladneto sirupce i toa paracetamol 5ml samo,dete vednas veselo si igra,si se najadi,i pocnaa treski. Se tresese bukvalno kako list,za po nekoe vreme da izgubi svest,pomodri i se zgrci... Dovolno e tolki,znaete sto se sluci i natamu ne bi pak da se prisetuvam a i ovde da polnam negativni komentari. Vednas e reagirano,dete iljada pati fala mu na Boga e ok,ima tt no sega se regulira i sledi. Majki,guskajte gi vasite malecki,zasto zivotot e eden i samo toj e dar od Boga.
@LaDyDoLl сте имале фебрилна конвулзија,нешто од што најмногу се плашам. Со помин да е ,и нека не се понови пак
Леле душа, ви кажаа од што е температурата? Како е сега? Само со лесно и брзо да оздрави, јас исто од тоа многу се плашам, до сега еден куп пати со 40 темп беше но фала бога тоа не сме го доживеале еднаш само од нагло паѓање на температурата од мн сируп 35 му падна, мраз беше цел и како пола кома, како успан.. го соблеков гол и кај мене на голи гради го ставив да го стоплам, се покривме со кебиња... тоа инстинктивно ми дојде...
Лејди ви посакувам брзо закрепнување. Баш ко што вика Џој сте имале фебрилна конвулзија или како што ги викаме - грчеви... затоа се плашам од проклетата температура... Особено што мајка ми ми има кажано дека кај некои деца може да се јават и при "пониска" температура... имала такви случаеви... Пиши како сте обавезно!
Добро утро,фала ви на сите за честитките И јас ова утро со болки во грлото,мислам ќе се удавам од што ме гребе,а и ова малото нешто ми е настинатко,нема тт само затната е во нос и поткашлува малку,ништо не дава да и ставиш во нос,за инхалатор да не правиме муабет. @LaDyDoLl со помин нека е само мајка @Kaetana ,@tincemajmunce ,сите се такви генерациски изгледа,и ќерка ми изведува,не се треска толку сега,ама прави драми наутро кога треба да се облечеме за во градинка,не дава пижамите да ги соблечеме со нив ќе одела,исто кога се враќа неможеме да ја соблечеме,заљубена е во едни блузички со пони и само тие бара да ги носи,инаку има плачки.Во градинка била најпослушна,ама затоа дома покрај нас мислам дека се гали и затоа пробува да изведува,ако проџе проџе.Инаку и кај нас е сита ситуација,лепенка е за татко и,повеќе го бара него отколку мене,дека тој повеќе има трпение со неа,а јас неможам толку лигавење да толерирам,па ја карам и некогаш имам влијание,ама некој пат кој ме шиша,ама затоа мм кога ќе и каше за нешто кажано е,веднаш станува озбилна,ќе се заќути и нема повеќе збор знае дека била виновна. за сите дечиња,мечиња
@LaDyDoLl Како се држите сега? Подобар ли е малиот! Ви посакувам брзо закрепнување! Ние пак имаме друга форма на непослушност! Нешто слично как @Kaetana и @tincemajmunce , само без плачки! Едноставно се бунтува кога треба да ја облечам! Трчи ноз дома гола газица, скока и пресреќна е! Кога треба некаде да одиме не дава да ја облечам, кога оди да мочка одбива да ја облечам, веќе и сама се соблекува дека е поголемка 2год и 7месеци! Единствена метода која ја применувам е одвлекување внимание! Морам да зборам за нешто многу забавно за неа, па да се занесе и да успејам да ја облечам! Смешки сме! Понекогаш осеќам дека ми е исцрпена цела енергија заради едно облекување бре!
Мојата исто сама се соблекува и трча гола низ дома или влегува во купатило и вика ајде кепи ме(бањај ме). Кога треба да одиме некаде квичи дур се облечат јакната капата и чизмите,и обавезно носи тон ситници со неа по џебовите. Лудница
Блазе вас за бањањето. Мојава бега од вода ко беснило да има.. Последниов пат кога ја бањавме маж ми ја држеше, јас ја бањав, а таа маваше и клоцаше се околу неа... во нормални денови ќенка или малце ќе поплаче. А имаме милион занимации, песнички, другарчиња за бањање - и го давам тушот да ги бања таа сама... ама џабе е. Инаку малата денес пак крена 38.8. А антибиотик пие и два дена беше добра. Изгледа ние си го одржуваме вирусов во живот и си играме на ти го - дај ми го. Или е бактерија за која овој антибиотик не помага. Или можеби треба да престанам до толку да се замарам и да разглобувам ситуации. Во петок патуваме. Паника ме фаќа. Вчера договарав бебиситерка за утре.. на вечера сме со маж ми од работа.. како што гледам тој сам ќе оди. Јас уште сум болна... Ова со болештиниве пред тргање одличен Божиќен подарок. Јаготката на шлагот. Нејсе. Мразам и шлаг а и не сум многу по јагоди. Вчера и денес ме сака малку повеќе. Сепак вриштеше по тато кога замина на работа. Не ми е гајле за тоа колку го сака него - не ми е гајле ни за тоа колку е приврзана за мене - секогаш сум сакала да е самостојна и да не ми е лепенка.. само не сакав такви непријателски емоции према мене. Што да ви кажам пријателки. Се чувствувам крајно безвезно. Еуфоријата за идење дома ми се издиша ко балон стар 3 недели... Имам грижа на совест што не сум на работа, годинава ме немаше често заради малата... а прва година ми е.. нова фирма - нова земја... во вакви моменти ми фали старата фирма во мк кај што си бевме сите блиски и кај што секогаш имаше разбирање за вакви ситуации. Ајде. Нека помине оваа година, па со нови сили да се почне следната.
Така е... туку сакав да си дојдеме здрави и да се радуваме на празниците.. а не да се лечиме... А веќе одамна имам закажано по доктори чисто превентивно - брисеви, крвна слика за сите, гинеколози, стоматолози.. Уште немам доверба во овдешниве лекари. Си ги сакам моите. Прошлиот пат со брис дека имам стрептокока докторката тука (ОРЛ) ми велеше дека сигурно ми поминала после терапијата - јас отидов да и побарам контролен брис оти пак ме фати грлото... и ми кажа дека било многу нормално да се разболувам оти било "ладно"...
@Kaetana . Ох тие лекари тука, живци да искине човек. Вчера гинекологот од памет ме извади, не ми одговори на никое од моите подпрашања и на крај ми кажа да не се грижам многу, божиќ е . За беља приватните веќе имаат предбожиќно затворено...и јас сега една недела, додека не помине одморот кај него во ординација, треба да не мислам и да славам . Малава вчера не знам колку пати ми ја соблече вреќата за спиење. Па не да ми текне да пробам наопаку да и ја облечам, со патентот позади. Живец. На крај дежурав цела вечер дали е покриена оти боса спие. За секој случај појачав малку парното, инаку на ладно спие. Кога некој ќе рече сабајле при будење се галат, мазат со децата. Какво галење бре. Ме искуба, ме изгрега, ме штипеше и пробуваше да ме апе. Барем очите ги ококорив и се разбудив. Туку срцка. Си мафта со рачето во огледало и си вика чао кога испаѓаме од спална
Zdravo majki me nemase podolg period haos neviden. Kako prvo na site da im cestitam rodendeni sto slavele,slavi sto imale i se drugo ubavo sto bilo za slavenje Decinjata sto vi se bolni pobrzo da ozdravat (i nie sme vo bolnite) i veselo da se pominat praznicite. E sega taman mislev ke ima ubav period me fatija bolesti,prvo kerka mi zakaci bakterija pa sreka na vreme reagiravme i sprecivme da bide postrasno.Taman ona ozdrave mm se razbole i do infuzii ja dotera.Aj on se ispravi maliot krena tt i crveno grlo abe haos neviden.Mislev jas ke zaobikolam i jas se razbolev ama reagirav so mene i ne me butna epten.Bitno sega sme podobri. Za praznicite ke si sedime domce i moze da pominat nekoi drugari vo labava atmosfera,ne mi se ide nigde doma si e najubavo so decata prva godina so dve Pozdrav majki
@LaDyDoLl kako e maliot sega ? se nadevam deka e podobar i deka ke si odite doma brzo.pobrzo zakrepnuvanje Ne mislev nisto da pisuvam ,nekako onaka mizerno raspolozenie imamnemame voda i se osekam kako vo minatiot veksadovi nemozam da izmijam,ni race ni nisto.Sega malava zaspa,se nadevam nema kako vcera da pravi.Sama go pominav cel den,mm dojde od rabota jadese i kaj eden drugar rabotese i si dojde vo 23.30h.Svekrva mi nemoze da dojde porano (imase glup izgovor) i se javi pokasno ama jas probuvav da ja uspijam i rekov da ne doaga.A so bese zaspivanjezaspa pred 23h. Vcera na nekolku pati i viknav i ja plesnav po gazeto i posle tolku mi bese maka i nemozev ni da zaplacam od maka od umor od se... Jas sum golema placka a stom ne mozam za nesto da zaplacam e znaci sum iznervirana do maksimum.Pa i deka trebase da dobijam i se na kup.Ama aj malava ke podporasne pa ke mi vrati-ke mi vika i ona,ke me nervira..a uste sega me pleska,me grebe i kube kosi(sto i onaka mi ispopadna). Ubav den,
Добар ден! Се успиваме по старски на нозе врз перница. Дур му е интересно де, дур не реши дека не е интересно веќе така. Има фази на успивање охооо, секој месец различни. Малце е размазен дека болен, ама ќе се вратиме на старо, не е проблем. Битно е оправен, Гого е задоволен, утре вечерта сме на контрола, да не слушне. До недела да се опраиме до фотосесијата, малце и до Водно ќе го качам и правец назад дома, нема шетање. Новогодишната армосфера и јас ич не ја осеќам, ич, ко да не е нова година, не ни осеќам дека за десет дена е, ко да е за месец дена. Накитив елка ама ич ќеф не ми прави, ич, некако индиферентно се осеќам. Годинава топ беше до оред некои 3 месеци кога тргна удолу. Среќа е на финансиски аспект, не е на здравје еотен удрено или недајбоже на несреќи.
Fala vi majki na vnimanie. Seuste sme vo bolnica,no znacotelno podobri. Ima tt uste,zatoa i sme tuka,pa se pravat i dopolnitelni ispituvanja. Bitno najlosoto se nadevam pomina. Sega doagaat najteskite periodi za koi psihicki mora da bidam podgotvena. Sekoe novo kacuvanje na tt,mene kje mi krati nekolku godini zivot. Bidete mi zdravi i zivi site so vasite malecki.
Лејди мила без нервози, на 6м првите грчеви сум ги добила, немало последици, не се потресувај многу. Додуша ѕе раџбирам потполно два дена неспиена бев од страв да не добие пак криза, да не се угуши пак. Денес кога рече докторот супер е се смирив.
Dobar den mamicki Srejkni rodendeni i imendeni ma slavenicite Brzo ozdravuvajne na bolnite Da napisam i jas malce na temava,ubavo mi ide kako muabet da sum napravila so nekoj Malata e dobro fala na gospod,eve iskoristivme sonce pa se razmrdavme malce sat vreme,trcajne i igrajne topka i dojde ubavo i vozduh da smenime mmalcenee se doma da se sedi,barem koga e sonceto prisutno Komsivkava ima 5 godisno devojce 4nedeli detevo ni do vrata ne go ostava da izleze,ke se rabolelone è do tolku vremevo ladno ama i mora malce vozduh da se smene,tuku aj sekoja majka si znae najdobro za svoeto dete Denes imam lekcija vo 17 i 30,iskreno da vi kazam tesko mie oti ne go znam celiot jazik koga idam doma so mm prodolzuva lekcijata na makedonski,pa posleno e malce. Vreme nema so malava koga e mm doma togas malce kniga da fatamama mnogu okolu 200 prasajna od koi 40 na test i ne poveke od 4 greski. Mm me ohrabruva mi vika dobra si nedela dena kako pocna so lekcija a pravis 10 greskiznam deka zeza ili ne neznam......... Moram da uspeam moram!. Podaroci spremni uste dva tri mi ostana,denovive ke gi spremam i tiesestrami treba da dojde za nova kaj mene,se nadevam ke dojdevnukot veke prasuva dali sprenen podarokot Imajte ubav den mamicki i edno cajce od mene
Ke sakas da mi objasnis sto e toa potocno, kako se dobiva i kako da se pomogne vo momentot dokolku ne daj boze nastane..?
Најчесто од нагло качување поретко од нагло симнување на Т.Се згрчува целото тело,може да испушта крици како животинка,помодрување и тресење на телото како епилептичен напад.Се врти настрана детето и најбитно е да се пази да не го голтне јазикот.Не се дава ни вода ни ништо другп.Штом ке се смири само од себе одма на лекар. @LaDyDoLl eeg na glava ke pravite li?